Ip Man и други филми с бойни изкуства

Филми, бре, филми... Джена Джеймсън, Трейси Лордс – we have them all!
User avatar
tigermaster
Elder God
Posts: 6439
Joined: Wed Jun 14, 2006 11:39 am

Post by tigermaster » Thu Feb 12, 2009 3:09 pm

passer-by wrote: Между другото, Джет Ли - а може би и Джеки Чан - бил признавал в интервюта (чуждо твърдение, не съм чел такива интервюта), че в бой с тренирани професионални бойци тип 2 метра и 130 кг едва ли би спечелил като във филмите си. Не ги подценявам, де, особено Джет Ли, който си е многократен шампион по У-Шу. Споменавам го по темата "кинозвезди-реален бой". Джет Ли го бил казал във връзка със свой филм, където се биеше с един куп такива противници в клетка на място за незаконни боеве (дали не беше Целувката на Дракона?). Сцената добре я помня и в нея наистина Джет Ли ги сваляше с по един-два удара, което ми се стори доста нереално.
Филмът с Джет Ли е "От люлка до гроб". А там противниците му са такива като Ранди Котюр(ако не му греша името), който ще поозори всеки сериозен боец. А и Джет Ли не се е бил по турнирите - печелил е с демонстрации. Колкото до Джеки Чан - той сам си признава, че не е майстор боец. Но пък според легендите двубоят му с Бени Уркидес в "Wheels on Meals" е бил истински бой без хореография и без да се пазят един-друг. А Уркидес е неколкократен шампион по кикбокс и таекуон-до, ако не ме лъже паметта.

Що се отнася до Брус Лий - твърдя, каквото твърдя, защото филмите му просто не струват. "Fist of Fury" е приятен филм, обаче се съмнявам човек, който не се интересува от подобни филми и не е откърмен с легендите за Лий да му даде повече от 5/10. Аз лично му давам 8/10, защото е наистина важен за жанра. Но останалото... "Enter the Dragon" е откровено тъп и с неособено качествена хореография на битките - а и фактът, че Робърт Клоус няма друг филм с оценка над 5/10 в imdb е, предполагам, поне малко показателен. Поне не е болезнен за гледане. "Пътят на Дракона", обаче, е. Сериозно. Всичко извън двубоя с Чък Норис е толкова ужасяващо, че ако бях чел Станек, сигурно щях да сравня филма с неговите произведения. Иначе битката с Норис не е лоша, но е прекалено дълга и развлачена. "Game of Death" не дразни, но не е и нещо особено. Но пък там през повечето гледаме вместо Брус Лий Юен Биао или някой друг, тъй като Лий е починал по време на снимките. "The Big Boss" не съм го гледал, затова и нямам мнение за него. Общото ми мнение за бойните му сцени обаче не е много добро - не са толкова реалистични, а и при цялата му сила и скорост в твърде много моменти го виждаме просто застанал в някаква странна позиция и направил гримаса все едно го боли зъб. Що се отнася до Брус Лий като боец - тук има доста спорове. Ще продължа в спойлер, че няма общо с филмите.
Spoiler: show
Скоростта, силата и приносът му към бойните изкуства са безспорни, но според мен твърде голяма част от качествата, които му се приписват, са прекалено фантастични. А и единственият двубой на Брус Лий с голям майстор боец, за който се знае със сигурност, че се е случил, е станал при закрити врати и истинският резултат е известен само на присъствалите - а те са не повече от десет. Става дума за двубоя с Уонг Джек Мен. В книгата на Линда Лий "Брус Лий - човекът, когото познавах само аз" ще прочетеш, че причината за този двубой е правото на Лий да преподава бойни изкуства на некитайци. Ще прочетеш и че Брус Лий е размазал противника си от бой в рамките на две-три минутки. Само че тази причина е абсолютна фантасмагория, а и самият Уонг е имал американски ученици по онова време. Що се отнася до самия двубой - из интернета се намират материали, звучащи достатъчно достоверно и твърдящи, че двубоят е бил доста повече от две-три минути и далеч не е толкова сигурно кой е победил. А и по онова време Лий е бил на 25-26 години, а Уонг е бил майстор с доста повече опит в бойните изкуства от него. Трудно ми е да повярвам, че би бил лесен противник за когото и да било. Пък и хиперболизирането на способностите на Лий от феновете му е наистина дразнещо - попадал съм на коментари, твърдящи, че любимият им боец е можел да лети, например, или че никога не е бил побеждаван, че би смачкал фасона на всички боксьори, каратисти и всякакви бойци едновременно, и разни такива. Това само ме настройва срещу него, честно казано, а и не само мен.
Иначе всъщност го уважавам немалко, но не достатъчно, за да стигна до кух фанатизъм.
Света аз цял обходих
и изправен гордо пак стоя.
Срещнах милиони хора
и на всичките им взех ума.

Блог
The Painting
Случаят с изтрития спомен
РЕВЮ: „The Lord of the Rings: The Rings of Power”

User avatar
passer-by
Elder God
Posts: 8280
Joined: Thu Sep 20, 2007 5:42 pm

Post by passer-by » Sat Feb 14, 2009 8:01 am

Гледах Fighter in the wind, Ong Bak и The Protector.

Първите два ми харесаха умерено - повечето двубои зависеха едва ли не от това кой носи повече на бой. Застават двама, млатят се и който пръв падне. Това особено в първия.
В Онг Бак Тони Джа всъщност ме изкефи повече с каскадьорските си изпълнения, особено като го гонеше бандата през уличките и той се шмугваше или скачаше през някакви невероятни места.

В The Protector обаче и двубоите бяха добри, и историята със слоновете доста повече ме трогна. Особено частта с боя по стълбите си беше като качване на нива - буквално и преносно. И накрая босовете със... специалното оръжие. :lol:
The Best of Mozart
https://www.youtube.com/watch?v=Rb0UmrCXxVA
Moridin wrote:Нещо хайпът във форума силно намаля :)

User avatar
coldie
Forsaken
Posts: 2969
Joined: Fri Dec 05, 2008 10:20 pm

Post by coldie » Mon Feb 16, 2009 10:32 pm

Да, ами на мен "Ип Ман" ми направи впечатление, защото имаше сравнително добър сюжет за филм с бойни изкуства. Пак, ще кажа, че като инспирация ми е най-близък до "Fighter in the wind". Лично аз относно рейтингите давани от сайтое като имдб.ком не се влиия толкова, но признавам, че и те си имат тежест и беше впеачтляващо да видя(след като гледах филма и собствено ми хареса), че "Ип Ман" има 8.1 което си е "мега" за филм с БИ.Търсим съм в нета относно реалните факти околко биографиите и на двамата и реално не мога да кажа доколко легендата е преплетена с истината, но "файтъра" ми се вижда по-близък до истината.
Пък ако въпроса е само до филми с БИ, аз лично не мога да кажа много, просто защото гледам на филма като цяло. Общо-взето тия двата и "Онг-бак"(и трите са вече споменати тука) са някакъв еталон в по-новите филми с БИ.
На Дони Йен съм гледам още 2-3 филма и със сигурност и да си учи бойните сцени за самият филм, заради изискванията на самият филм, все пак е талантлив и като цяло е от актьорите които реално притежават умения в БИ. И изобщо тоя човек е на 44 години, които не му личат особено. Тони Джаа е истински каскадьор и всъшност мн. хора го сравняват с Джеки Чан, който на мен лично не ми е някакъв любимец.
Джет Ли ни е най-познат орще от "Манастира Шаолин":) и за него мога да кажа само добри думи относно бойните му умения.
Колкото до Брус Ли, спорем мен това е най-добрият боец м/у актьорите.Колкото до филмите му, ни един не ми е харесал, но все пак са прекалено стари. Чел съм мн. различни интервюта с хора, майстори и грандмайстори на БИ и ако не друго не съм заблезал никой от тях да отрича уменията му. Малко се отплесквам по тази тема, но ми е интересна и доколкото съм проверявал и сравнявал легендите относно Брус Ли са много и съвсем не са в негова полза. Може би едно от най-точните неща за него и неговият стил, който някога са казвани, са това е един индивидуален стил, далеч не за всеки, и по някое време самият той го е осъзнал и приел.
Относно филмите, от новите... зависи кой какво търси...Хумор, бойни сцени? качество на сюжета? Различно е, поне за мен. Хммм, примерно от неизброените засега, мога да добавя "Kung-Fun Hustler", "fearless"...
А от старите...има поне 7-8 добри филма (които да съм гледал), но пък са си доста старички.

User avatar
passer-by
Elder God
Posts: 8280
Joined: Thu Sep 20, 2007 5:42 pm

Post by passer-by » Mon Feb 16, 2009 11:51 pm

Само едно уточнение за Fearless - не е "един от неизброените досега", споменат е и от мен, и от Тайгърмастър. :wink:
The Best of Mozart
https://www.youtube.com/watch?v=Rb0UmrCXxVA
Moridin wrote:Нещо хайпът във форума силно намаля :)

User avatar
tigermaster
Elder God
Posts: 6439
Joined: Wed Jun 14, 2006 11:39 am

Post by tigermaster » Thu Mar 05, 2009 1:36 pm

Снощи по MGM даваха най-тъпия тъп филм с нинджи, който изобщо е съществувал. "Нинджата отмъщава". Едвам го открих в imdb.com, но ето:
http://www.imdb.com/title/tt0095745/
Довечера пак ще го дават. Не го гледайте при никакви обстоятелства. Просто недейте. Болезнено е. Обичам тъпи филми с нинджи, обаче това е под санитарния минимум. Самият факт, че някой е получил заплата за участието си в този филм, ме ужасява, и това го казвам сериозно. Дори не можеш за му се смееш, толкова е жалък.
Света аз цял обходих
и изправен гордо пак стоя.
Срещнах милиони хора
и на всичките им взех ума.

Блог
The Painting
Случаят с изтрития спомен
РЕВЮ: „The Lord of the Rings: The Rings of Power”

User avatar
Sephiroth
Farmer
Posts: 50
Joined: Sun Jan 06, 2008 2:12 pm
Contact:

Post by Sephiroth » Wed Mar 11, 2009 5:45 pm

За да е филма с нинджи хубав, в него трябва да участва Шо Косуги, звездата в този жанр филми 8-) А Ип Ман е страхотен, изпълни ме на макс просто филма.

User avatar
tigermaster
Elder God
Posts: 6439
Joined: Wed Jun 14, 2006 11:39 am

Post by tigermaster » Sun Mar 15, 2009 12:16 am

Току-що гледах "Black Belt". Нелош филм, всъщност дори е доста добър. Проблемът е, че е твърде американски. Не знам как са успели да го постигнат без нито един американец между създателите, но е факт. Цялата история, поуките, които ще видите, демонстрираните принципи... Това човек би очаквал от филм с Ван Дам. Не знам как да го опиша.
Spoiler: show
Едно от наставленията на Учителя беше, че каратистът не трябва да рита и да удря противника. Това леко противоречи на моето разбиране. А и не само на моето. Ето какво пише в книгата "Двайсетте ръководни принципа на карате" на Гичин Фунакоши и Генва Накасоне:
От друга страна, когато обстоятелствата извън контрол накарат праткикуващите карате да прибягнат до действие, те трябва да отвърнат от все сърце и без грижа за живота или крайниците на противвника... Това действително е истинският дух на будо...
(На мястото на многоточията има няколко думи, които са без значение.)
Но въпреки "американската" си същност историята всъщност никак не е лоша, а и хореографията на битките е :shock: Не е много зрелищна, де, обаче е смазващо реалистична като за боен филм, а и доста красива. Малко са филмите, в които абсолютно никъде не са използвани въжета, но този определено е един от тях. Ако го гледате, ще се насладите на чисто и истинско карате без излишна украса. Красиво е.
7.5/10.
Света аз цял обходих
и изправен гордо пак стоя.
Срещнах милиони хора
и на всичките им взех ума.

Блог
The Painting
Случаят с изтрития спомен
РЕВЮ: „The Lord of the Rings: The Rings of Power”

User avatar
tigermaster
Elder God
Posts: 6439
Joined: Wed Jun 14, 2006 11:39 am

Post by tigermaster » Mon Apr 13, 2009 7:36 pm

"In the Line of Duty 4" с Дони Йен се оказа направо смазващо добър екшън. Със сигурност ще се нареди между любимите ми. Великолепни, изключително бързи и чудесно снимани бойни сцени, ужасяващ дублаж на английски и леко тъпичка история, всъщност, но бойните сцени са най-важното. Много, страшно качествени, с феноменална хореография, която без усилие забива всякакви матрици и подобни в земята, без хвърчащи изпълнения и изобщо страхотни. На моменти са малко прекалено дълги, де, но това няма да ви пречи. А и тук наистина са едни от най-красивите ритници, които съм виждал. 8.5/10, като махам единица и половина заради ужасния дублаж и леката глупост отвреме-навреме.

"Онг-Бак 2" е... Няма какво да разправям. Гледайте го. Малко или много всичко, което изписах за предишния филм, важи и тук, макар че двата са тотално различни. Във всеки случай този е може би най-скъпата тайландска продукция, която съм виждал, а и най-добре хореографираната. Никога досега не бях виждал толкова много стилове само в една бойна сцена, а тук... :shock: За нещастие краят е прекалено тъп. Наистина.
Света аз цял обходих
и изправен гордо пак стоя.
Срещнах милиони хора
и на всичките им взех ума.

Блог
The Painting
Случаят с изтрития спомен
РЕВЮ: „The Lord of the Rings: The Rings of Power”

User avatar
passer-by
Elder God
Posts: 8280
Joined: Thu Sep 20, 2007 5:42 pm

Post by passer-by » Mon Apr 13, 2009 9:23 pm

Аз пък чакам тия дни да ми дойдат ей тия две нещица. :D
http://www.amazon.com/Fight-Quest-Smith ... 889&sr=1-1 на Discovery Channel

http://www.amazon.com/History-Channel-W ... y_d_text_c на History Channel

Второто го има в Замундата на цял торент. Някъде гледах и 15-те епизода поотделно - или пак в Замундата, или в АкселБГ-то. Доста интересни.
The Best of Mozart
https://www.youtube.com/watch?v=Rb0UmrCXxVA
Moridin wrote:Нещо хайпът във форума силно намаля :)

User avatar
tigermaster
Elder God
Posts: 6439
Joined: Wed Jun 14, 2006 11:39 am

Post by tigermaster » Fri Jul 31, 2009 12:44 am

Таку-що гледах "Непобедимите от Удан":
http://www.imdb.com/title/tt1102364/
Филм легенда, споменаван наравно с "Манастирът Шао Лин", препоръчван от разни почитатели на син-и-цюан и подобни бойни изкуства, понеже движенията са много добри... Само няколко думи да кажа. Ако сте го гледали преди двайсет и кусур години и сте останали с добро впечатление, НЕ ГО гледайте отново. Ще си развалите спомена. Ако сте чували милионите легенди за него, за това как бил велик и т.н., не се подлъгвайте по тях. Ако просто ви се гледа хубав боен филм, потърсете другаде. Филмът е изключително зле. Съжалявам, че го казвам, обаче е така. На ниво операторска работа и монтаж се дъни могъщо - филмите с Брус Ле, които излъчиха по телевизията вместо тези с Брус Лий, могат спокойно да му съперничат. За сценарий и актьорска игра ми е направо неудобно да говоря, дори дупка като "Пътят на дракона" е по-добра в това отношение. Що се отнася до хореографията на битките - всъщност не е лоша, обаче кофти камерата съсипва всичко. Личи си, че движенията се правят от истински майстори, а не от "оперни" бойци(такива, които не са учили бойни изкуства, а сценичен бой в Пекинската опера), можем да се насладим на изключително красиви битки... Т.е. щяхме да можем, ако камерата не беше буквално през цялото време встрани от действието. Не е като съвсем нищо да не се разбира, де, обаче... Абе, ясно. 4/10 от мен. Дано не съм наранил нечий свиден спомен.
Света аз цял обходих
и изправен гордо пак стоя.
Срещнах милиони хора
и на всичките им взех ума.

Блог
The Painting
Случаят с изтрития спомен
РЕВЮ: „The Lord of the Rings: The Rings of Power”

User avatar
tigermaster
Elder God
Posts: 6439
Joined: Wed Jun 14, 2006 11:39 am

Post by tigermaster » Sat Aug 01, 2009 5:05 pm

За да си пооправя настроението след оназивечершното(каква дума само, а?) разочарование, преди малко гледах "Yellow River Fighter":
http://www.imdb.com/title/tt0096478/
`ми, оправих си го, дума да няма. Филмът е направо разкошна приказка. Бях решил, че Xinyan Zhang(изобщо нямам идея как се чете това) не може да направи два пъти толкова добър филм - негов е и, по мое скромно мнение, най-добрият боен филм изобщо - "Манастирът Шао Лин" - но съм грешал. За нещастие копието, което намерих, не е с много добро качество, но става. Можете да го свалите от torrents.ru.
Света аз цял обходих
и изправен гордо пак стоя.
Срещнах милиони хора
и на всичките им взех ума.

Блог
The Painting
Случаят с изтрития спомен
РЕВЮ: „The Lord of the Rings: The Rings of Power”

User avatar
Xellos
Moderator
Posts: 20283
Joined: Fri Apr 02, 2004 10:08 pm

Post by Xellos » Wed Aug 12, 2009 7:00 pm

Шедьовър на Индийското кино ;). Намалете звука ;)

http://fishki.net/comment.php?id=55768
:ninja:

User avatar
passer-by
Elder God
Posts: 8280
Joined: Thu Sep 20, 2007 5:42 pm

Post by passer-by » Sat Oct 24, 2009 12:51 am

Не е филм, но това май е най-подходящата тема.
http://www.amazon.com/Meditations-Viole ... 558&sr=1-1

(в Букдепозиторито я има по-евтино, но Амазонският линк дава повече информация)

Едно от най-полезните и смислено написани четива, на които съм попадал в живота си. И не се подвеждайте по заглавието - не става дума само за улично насилие и бойни изкуства, а за насилието във всякакви негови проявления и как най-адекватно да реагираме на него. Авторът знае за какво пише, както е видно от бекграунда му, а и от похвалите на негови колеги, някои от които са доста известни в бранша.


Ако уважаемите модератори от подфорум Книги разрешат, бих отворил тема за нея, в която да пускам откъси от книгата и евентуално да ги коментираме, ако има желаещи (твърде вероятно би имало). Но нека те и админите преценят дали е допустимо от гледна точка на авторските права.
The Best of Mozart
https://www.youtube.com/watch?v=Rb0UmrCXxVA
Moridin wrote:Нещо хайпът във форума силно намаля :)

annorion
E'lir
Posts: 177
Joined: Sun Sep 03, 2006 10:23 pm

Post by annorion » Sat Oct 24, 2009 10:53 am

passer-by wrote:Ако уважаемите модератори от подфорум Книги разрешат, бих отворил тема за нея, в която да пускам откъси от книгата и евентуално да ги коментираме, ако има желаещи (твърде вероятно би имало). Но нека те и админите преценят дали е допустимо от гледна точка на авторските права.
Добра идея. Надясам се да няма проблем да се осъществи, защото на мен би ми била интересна една такава тема.

RAT400
Sorcerer
Posts: 383
Joined: Tue Jan 06, 2009 11:55 pm

Post by RAT400 » Sat Oct 24, 2009 5:48 pm

passer-by wrote:...
Виж това. В същия дух е като това, което описваш, може пък да ти допадне :)

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 22 guests