Dark Chronicles (сюжетът при игрите)

Всичко, което ви вълнува около голфа, бингото и стрип-покера...

Moderator: AlDim

User avatar
RRSunknown
Elder God
Posts: 9513
Joined: Thu Nov 01, 2007 9:54 am

Dark Chronicles (сюжетът при игрите)

Post by RRSunknown » Tue Feb 10, 2009 11:25 pm

Ей, честно ви казвам трудно можех да измисля по тъповато заглавие :). Първо тръгнах да я кръщавам "рубриката за сюжет на игрите от списанието" само че стана много дълго и нямаше как. После реших да я кръстя Dark Chronicles Resurection ама това беше досдта глупава идея при положение че всъщност нищо ressurected няма. накрая я оставих кратка и ясна с уточнение ако има незапознати :).
Второ -чудих се дали не я шибна в главния форум но след бързо премисляне сметнах че тук е единственото правилно място.
Та да си дойдем на думата- забелязах че няма тема за една от най-ценните според мен рубрики в списанието - а именно Dark Chronicles.
Ценна според мен де- честно казано нямам на идея колко човека я четат и харесват.
Лично за мен обаче това е нещо което не съм срещал по други форуми и сайтове , било наши или на англисйки. (разбира се не твърдя че няма - просто аз не съм срещал) (е то и дуелите на Спархоук не бях срещал ама там нещата са други :) ).
Та за незапознатите (макар че едва ли има такива) рубриката започна в брой 10 като създателите и се подвизаваха с прякорите Моридин и Роланд.
Та да им дам думата с цитат :
Интересно нещо е сюжетът при игрите – за някои това е просто начин да се оправдаят действията на героите и екшъна на монитора, за други – основната мотивация да играят. Ние двамата (Роланд и Моридин един вид) сме от вторите. Определено и подчертано. И беше крайно време да има и такава рубрика защото от реплики от сорта на "Оня се е каширал отзад!" и мили абревиатури в стил "четири-петица"... кръвта кипи, сърцето се бунтува и така нататък, разбирате за какво става дума. Някак набързо отметнат, прелъстен и изоставен настрани остава фактът, че освен "баси якия мултиплейър", някои игри имат и сюжет. В Матрицата няма да я чуете тая думичка, но някои наистина сме достатъчно сбъркани, че да ни вълнуват такива глупости. Съмнително е дали дори половината майстори на Starcraft имат и бегла представа от великолепната история, около която е изградена играта. Наистина, има игри, които притежават такива невероятни сюжети, че повечето писатели би трябвало да потънат в земята от срам и тъй като подобни бисери все пак са голяма рядкост, те определено заслужават внимание..
Та, целта на тази рубрика е да ви запознаем подробно и в детайли с историите на най-добрите образци в това направление. За съжаление това означава, че тя ще е изградена изцяло от спойлери, затова който иска да играе игрите, за които ще пишем, и да се наслади изцяло на историята, е по-добре да не чете статиите тук, а само да им гледа заглавията :). За останалите – надявамe се, че ще ви бъде поне малко интересно. От една страна, сюжетите сами по себе си са достатъчно затрогващи, от друга – може би следващия път, когато се потопите в някоя игра, ще им обърнете повече внимание. Приятно четене!
дългичък цитат стана :wink:
Да продължа нататък- всичко започна ОК с материали за Legasy of Kain, Starcraft, Diablo, Undying после нещата секнаха след 16 брой и чак 27 Termit направи включване с литературен разказ за Fallout.

С малко паузи Rolan успя да разкаже историята на Final Fantasy VII, после имаше голяма пауза от 14 брой без рубриката , последва един много добър материал за Silent Hill 2 и за съжаление от там вече 9 броя няма такава рубрика и май се очертава да няма и за в бъдеще.
Причината- тривиална - просто такъв тип материали изисква прекалено много физическо време- една игра се играе за много повече време отколкото се гледа филм, особено като си говорим за движени от сюжета игри, при това не просто трябва да се играе а да се задълбава в сюжета. Очевидно е че за един нормален човек който си вади хляба и има ангажименти това е почти непосилна задача. Виж ако човек по цял ден си няма работа и може да отдели време - тогава е друго. А материали от по десет реда набързо преразкаване тип PC мания не е си е работа.
Аз лично нямам желание рубриката да свършва така.
Просто прекалено малко малко известни игри с наистина качествен сюжет останаха извън прожекторите. Доста хора продължават да възприемат че всички игрите като безсюжетни забавления за бързи рефлекси.
Ето няколко игри които според мен имат място в една такава рубрика:
Planescape Torment, Grim Fandango, Vampire Bloodlines, Longest Journey, Dreamfall, Thief серията, Witcher, Final Fantasy (другите части), Metal Gear Solid, Fallout 2, Deus Ex, Max Payne, Silent Hill (другите), Farenheit, Baldur's Gate 2 (да фентъзи клише е в основата си но има много запомнящи се персонажи и моменти и то на сюжетно ниво), Gabriel Knight, Mafia (особено мафия), Morrowind, Syberia
това са заглавия на прима виста - сигурно ще има и още.

Силно се надявам рубриката все пак да бъде възкресена все пак и смятам да търся хора които да напишат нещо за нея (стига да е качествено) и ще го изпратим на екипа :)
Дано някой талант да види темата и да реши да напише нещо което да одобрят. Даже предлагам като правите конкурс за разкази да включите като задание един Dark Chronicle :).

Това е.

П.С.
Всъщност темата в този си вид е леко безмислена при положение че няма материал за обсъждане затова предлагам темата да се ползва за обсъждане на сюжета при игрите като цяло. Ако някой има да добави заглавия в списък да се чуства поканен да ги добави и да се обоснове защо дадения сюжет си заслужава. А ако някой не е съгласен със заглавие от моя списък да се чуства поканен да ме срине с факти и аргументи. Аз от своя страна си запазвам правото да поспоря или да се оставя да бъда убеден.


Друго не мога да измисля засега затова спирам дотук, отивам да пия вода и да размисля върху темата за пристрастяването към интернет и графоманията изразяваща се в писане на километрични постове.

П.П.С. Дано не ми се прецака нета докато кликам submit 8-)

User avatar
Roland
Site Admin
Posts: 30165
Joined: Sat Dec 20, 2003 10:36 pm
Location: Chicago, IL
Contact:

Post by Roland » Wed Feb 11, 2009 10:14 am

И на мен ми липсва тая рубрика, но уви, наистина ми е невъзможно да пиша материали от подобен тип.

Все пак имай предвид, че някои от игрите, които си изброил, просто нямат "разказваема" история, например Syberia може да се разкаже чисто сюжетно за няма и две страници уърд, в нея ужасно много остава неизказано и точно това й е силата.
And you can't dance with a devil on your back...

User avatar
thunder
Forsaken
Posts: 3376
Joined: Wed Jan 21, 2004 2:18 pm
Location: София

Post by thunder » Wed Feb 11, 2009 10:41 am

Ей имах идея за нещо такова по Bloodlines преди година, но беше точно преди да преоткрия ските :)

Термита с Fallout направо изби рибата предния път, наистина ще е хубаво да се появи отново нещо такова. Може пък да поцъкам още малко Bloodlines (да кажем с Носферату ;)) и да напиша нещо. Бтв току що си представих разказ от малкавианска гледна точка и ме напуши такъв смях, че колегите ме гледат странно.
Scalpel. Sponge. Magic Wand!

User avatar
Xellos
Moderator
Posts: 20283
Joined: Fri Apr 02, 2004 10:08 pm

Post by Xellos » Wed Feb 11, 2009 2:51 pm

Мня то и тиифа си ми седи от две години недописан :oops:
:ninja:

User avatar
RRSunknown
Elder God
Posts: 9513
Joined: Thu Nov 01, 2007 9:54 am

Post by RRSunknown » Wed Feb 11, 2009 3:21 pm

Ами намерите ли време довършвайте ги :)

Аз самия бях почнал нещо но не намерих време да го досвърша. Ще трябва да си опресня.

Syberia - ами там честно казано не мога да преценя точно, от една страна вярно че в прав текст преразказано ще звучи доста кратко но от друга страна тя и Silent Hill въздейства главно с атмосфера а материала стана добър с този анализ който вървеше едновременно с разказа.

inkheart
Paragon
Posts: 623
Joined: Tue Jul 27, 2004 5:38 pm

Post by inkheart » Wed Feb 11, 2009 4:43 pm

Аз предлагам да се направи секция "Happy Shiny Elves Chroniles" където да изобилстват бутафорни заглавия като Нарния, Warcraft и всякакви други пътечки с розови листенца и дебилна визия :lol:
Май тия смешки само аз си ги разбирам-.
По темата, смятам че Baldur's Gate поредицата доста би се вписала в представите за Dark Chronicle. Абе бтв. Задължително ли е да е само за игри?

User avatar
Roland
Site Admin
Posts: 30165
Joined: Sat Dec 20, 2003 10:36 pm
Location: Chicago, IL
Contact:

Post by Roland » Wed Feb 11, 2009 4:45 pm

Абе проблемът на Балдурите е, че са яки като свят и атмосфера, ма историите са им безобразно тъпи всъщност. Лично мнение.
And you can't dance with a devil on your back...

inkheart
Paragon
Posts: 623
Joined: Tue Jul 27, 2004 5:38 pm

Post by inkheart » Wed Feb 11, 2009 4:46 pm

Мисля, че това се дължи на липсата на изявен протагонист. Все пак главният герой е леко анонимен. Първата Балдурс сюжета е банален, втората е малко по-разчупена. Даже мисля, че в 2 е доста интересна историята. Вече не си бедното сираче от село, а ми се гониш някакъв подивял маг, който ти е откраднал душата, из царствата.

User avatar
RRSunknown
Elder God
Posts: 9513
Joined: Thu Nov 01, 2007 9:54 am

Post by RRSunknown » Wed Feb 11, 2009 4:52 pm

Baldura както казах - клише е в основата си но има
1. Много добре изграден свят.
2. Много качествени персонажи.
и макар и клише смятам че например е в пъти по разнообразна и изненадваща от произволна Салваторе книга да речем.
Има моменти които лично мен ме изненадаха на първо играене, има хумор, има и тъжни моменти, има и драма.

(говоря за втория Балдур'с- първия е стадартна бозица)

User avatar
termit
Jaghut Tyrant
Posts: 1758
Joined: Thu Jan 15, 2004 5:04 pm

Post by termit » Wed Feb 11, 2009 4:54 pm

Мани, на мен ми изчезна някъде 10-а К текст по Strife, още ме е яд как съм успя да го затрия. Не че беше някакъв велик сюжет, но ми е една от любимите игри, пък си беше и революционна за Doom енджина, даже бях измислил как ще опиша алтернативните завършеци ;)
Иначе точно тия дни обмислях да пиша за Disciples, защото е достатъчно засукана и епична. За Fallout 2 също се чудех, но нямам физическото време да направя същото като за 1, имайки предвид че е в пъти по-голяма.
Elves dig rocket launchers.

inkheart
Paragon
Posts: 623
Joined: Tue Jul 27, 2004 5:38 pm

Post by inkheart » Wed Feb 11, 2009 4:55 pm

Ад от Dark Chronicles за сега съм чел само за Star Craft, thumbs up! И Legacy of Kain, което също не беше зле. Не знам дали има други заглавия? Чеснтно не мога да се сетя за много мрачни заглавия :lol: Повечето са Епик, виж може би Да Уйтчър

User avatar
RRSunknown
Elder God
Posts: 9513
Joined: Thu Nov 01, 2007 9:54 am

Post by RRSunknown » Wed Feb 11, 2009 4:56 pm

да Disciples я бях забравил.
А иначе да те похваля че си четен и одобрен от 200 човека през лятото 2007 година с Fallout историята :)

User avatar
termit
Jaghut Tyrant
Posts: 1758
Joined: Thu Jan 15, 2004 5:04 pm

Post by termit » Thu Feb 12, 2009 9:40 am

So nice to feel appreciated :D Макар че наистина съм изненадан, не очаквах да се чете много заради дължината. И как намери толкова хора, които да се интересуват от Fallout :shock:
Elves dig rocket launchers.

User avatar
Moridin
Global Moderator
Posts: 19287
Joined: Fri Dec 19, 2003 10:21 pm
Location: On the other side
Contact:

Post by Moridin » Thu Feb 12, 2009 9:55 am

Казармата, рече си човекът май по-рано ;)
This is it. Ground zero.

User avatar
RRSunknown
Elder God
Posts: 9513
Joined: Thu Nov 01, 2007 9:54 am

Post by RRSunknown » Thu Feb 12, 2009 10:12 am

Moridin wrote:Казармата, рече си човекът май по-рано ;)
мда , ситуацията беше такава че имах достъп до канцеларския принтер - и понеже можехме да разхищаваме спокойно държавни средства се хванах и принтирах в по 10 екземпляра Fallout и Undying хрониките, боднах си телбод да стане като книжка , сложих за корица един картон с принтиран пауър армора от Fallout и ги разпределих по местата където стоят дежурните.
И всеки който застъпеше наряд нямаше какво да прави и четеше ( и се зарибяваше).
е - половината изчезнаха в кенефа след четене, а някои от другите бяха в окъсано състояние в края на службата но 90% от състава на поделението ги беше чел :).

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 11 guests