Malazan Book of the Fallen, Part II

Литературни критики и възхвали. Всичко, което винаги сте искали да знаете за Даниел Стийл и Нора Робъртс, а ви е било срам да попитате :р
User avatar
Jen
Paragon
Posts: 645
Joined: Thu Mar 29, 2007 12:06 pm
Contact:

Post by Jen » Wed Jan 07, 2009 4:56 pm

Vivian wrote: Последната книга беше наистина ужасна...
Това е доста травмиращо. Аз с The Bonehunters не мога да се справя. То е едно почване и зацикляне, една драма... Ако някой не ми каже, че мога да я прескоча без тежки последици, взаимоотнешенията ми с поредицата ще приключат дотук.
If I never meet you in this life, let me feel the lack.

User avatar
Mushu
Aes Sedai
Posts: 1651
Joined: Tue Apr 13, 2004 11:39 am

Post by Mushu » Wed Jan 07, 2009 5:01 pm

Хм, аз си ги изчетох без проблеми последните две :roll: Да не говорим, че реално с препрочитането на първите 4 съм минала всичко за има-няма 2 месеца - което си е постижение, като се има предвид моето ежедневие, кхъ-кхъ. А какво трябва да значи "ужасна" ? Ако е в смисъл тежка, за мен 3-та и 4-та бяха много по-тежки, а може и да съм претръпнала. Факт е, че тъкмо свърших Жътваря и макар да ми стана мноого кофти накрая, поне не се разревах както ми се е случвало доста пъти при предните книги :oops:

User avatar
Roland
Site Admin
Posts: 30165
Joined: Sat Dec 20, 2003 10:36 pm
Location: Chicago, IL
Contact:

Post by Roland » Wed Jan 07, 2009 5:04 pm

Jen wrote:
Vivian wrote: Последната книга беше наистина ужасна...
Това е доста травмиращо. Аз с The Bonehunters не мога да се справя. То е едно почване и зацикляне, една драма... Ако някой не ми каже, че мога да я прескоча без тежки последици, взаимоотнешенията ми с поредицата ще приключат дотук.
Седма е по-добра, а осма е по друг начин зле.
And you can't dance with a devil on your back...

User avatar
Vivian
Forsaken
Posts: 2630
Joined: Thu Aug 07, 2008 3:25 pm
Location: Pandora

Post by Vivian » Wed Jan 07, 2009 10:10 pm

Mushu wrote: А какво трябва да значи "ужасна" ?
Не, не бих казала тежка. Ако става въпрос първа си ми беше най-тежка, тъй като беше началото и свиквах с цялото нещо. "Ужасна" в качеството си на нещо, което исках да приключа час по-скоро. Мисля че тя и предпоследната бяха най-катастрофални, при все че все още бяха напълно четими...почти напълно четими...
Абе да спориш с Вивиан за филми е като да ловиш пираня с патката си - нито много риба ще наловиш нито члена ти ще става за нещо след това .... --The Dragon

Напомнете ми да не споря с Вивиан. Лайк евър. -- Muad_Dib

User avatar
celibat
Merchant
Posts: 84
Joined: Fri Jan 16, 2004 8:54 pm
Location: Land of dreams

Post by celibat » Thu Jan 15, 2009 1:41 am

Току що приключих със седмата част, а вече близо два часа ровя насам натам за още малко от наркотика Малазан. Понеже така и не намерих никъде, кой месец очакваме превода на български, защото се чудя дали да не си поръчам на английски?

Попрегледах и коментарите тук. Наистина в седмата част доста ударно приключват част от сюжетните линии. Вече не помня в предните части дали такава беше тенденцията, но определено лично на мен по би ми допаднало малко повече екшън или откриване на нови-стари непознати моменти, вместо по цели страници да чета безсмислени диалози на войниците (с изключение на пияната сержантка, която винаги има с какво да изненада).
Междудругото интересна представителна извадка за читателите 50+, като моята майка, която общо взето ми чете всичките фентъзи книги. Сега се наби много лошо на Малазан-а и започна първото томче.
"Много бавно върви действието и за пръв път виждам толкова много персонажи", беше краткият и коментар след около 200-300 страници (преценени на око).

не бях писал тук от отдавна, но пожелавам на всички За много години и все така да се кефите на любимия жанр. Като гледам, все старите хора си пишат, което ме радва :)
"Не знам дали се пропих, защото жена ми ме напусна, или жена ми ме напусна, защото се пропих",
Ben,
Leaving Las Vegas

User avatar
Interpreter
Forsaken
Posts: 3462
Joined: Sun Aug 07, 2005 5:57 pm
Location: тук - там

Post by Interpreter » Thu Jan 15, 2009 9:08 am

Осми том на "Малазан" ще бъде предаден следващата седмица в издателството. След това има поне 3 месеца технологично време, така че би било реалистично да я очаквате към края на април или за пролетния Панаир на книгата.

User avatar
Yan
Site Admin
Posts: 6925
Joined: Sat Dec 20, 2003 12:01 am
Location: Who cares...
Contact:

Post by Yan » Thu Jan 15, 2009 9:39 am

Interpreter wrote:След това има поне 3 месеца технологично време, така че би било реалистично да я очаквате към края на април или за пролетния Панаир на книгата.
Е той нали отпадна? Или Бард пак ще се мъчат с онова нещо в Мола?
Правилата на бордгейминга:
1. Всички други неща, включително храна, дрехи, застраховка за колата и пари за обяд, представляват непредвидени разходи по отношение на това, което ви е необходимо за игрите.
2. Никога не пресмятайте общата стойност на това, което сте купили.
3. Ако искате нещо, значи ви е нужно.
4. Ако ви е нужно, значи трябва да го купите.

User avatar
Pugsley
Moderator
Posts: 3447
Joined: Wed Jun 22, 2005 4:14 pm
Location: Отзад
Contact:

Post by Pugsley » Thu Jan 15, 2009 9:40 am

Няма такова животно, акто отпадане на панаир на книгата. Тва, че част от АБК обичат едри членове рано сутрин е друга история.
Love & peace
The purpose of art is to make the imagined seem real, the impossible seem possible. Pornography has much the same purpose. ...
My Anime list

ysn
Merchant
Posts: 77
Joined: Mon Feb 11, 2008 10:08 am
Location: тук-там

Post by ysn » Thu Jan 15, 2009 11:15 am

не знам дали обичат или не, но беше малко тъжно да гледаш шефовете на половината големи издателства в страната да се умилкват и подмазват на лицата Герджиков и Първанов когато те решиха щедро да посетят последния Панаир. Нали все пак сме всички за Българската книга/Българското образование/Българската интерлигентност/Българското бъдеще. Нищо, че два дена преди това в пленарна зала бяха запазили най-високото ДДС в белия свят, това не го коментират по новините.

Както и да е. Прочетох си последния Малазан. Някак... силно разочароващ. Патосът около Рейк (почти единственият читав и неомръзнал герой, добрал се до осма книга с някакво достойнство) беше според мен добре изграден, както и събитията в меча и "големата битка", но иначе книгата е дооооста мъчна и незадоволителна за четене. От сюжетна гледна точка линията за Харло беше многократно по-интересна и вълнуваща от всичко останало в книгата, пък и като повест защото или липсваха или не правеха впечатления ужасяващо сивите и банални пластове разсъждения, в които всеки в тази книга потъва. Именно те са и най-слабата част от цялата книга. Хубаво, иска да покаже някаква дълбочина на героите, но бива ли абсолютно всеки персонаж в тази книга на всеки 5 страници да изпада в многострадални ментални монолози за това колко е шитав живота, как чашата е наполовина празна и как те са през цялото време наебани. И бива ли всеки, от най-малкото дете, през всеки втори войник, маг, курва или Син на Мрака да мисли по един и същи начин за едни и същи неща? В никоя от предишните книги не е имало толкова много банални и повтарящи се пасажи плоски разсъждения, които просто да се прескачат. Да не говорим за цялата линия с Мапо, която беше някакъв банален комик рилийф сигурно щото смисъл особен нямаше.
Spoiler: show
Като цяло единият Рейк й дига оценката с поне 4 единици (макар че бтв и той беше напълно банален и досаден персонаж в ТАЗИ книга, гледаше тъжно звездите и въздишаше тежко преди да си сложи главата в месомелачката. Специално в тази книга беше нещо като Хамлет игран от особено превзет актьор. Много пъшкане и стеньаниье и почти никакво присъствие), но и това я качва едва до 6-7 по десетобалната според мен.

User avatar
Елица
Sorcerer
Posts: 385
Joined: Wed Jul 12, 2006 12:53 pm
Location: на работа

Post by Елица » Thu Jan 15, 2009 11:29 am

Хора прочела съм първите 4 само, и колкото повече чета мнения, толкова повече се отказвам да чета нататък, пък си е криво да се зареже недовършена поредица:(

User avatar
Moridin
Global Moderator
Posts: 19287
Joined: Fri Dec 19, 2003 10:21 pm
Location: On the other side
Contact:

Post by Moridin » Thu Jan 15, 2009 11:40 am

Значи поне пета като цяло ще ти хареса. Шеста е малко трудна, но се кара на инерция, седма пак е по-скоро добра, за осма.... абе много е особена :) мненията са противоречиви. На мен ми беше интересна, но наистина стилът става все по-интроспективен и дразни.
This is it. Ground zero.

ysn
Merchant
Posts: 77
Joined: Mon Feb 11, 2008 10:08 am
Location: тук-там

Post by ysn » Thu Jan 15, 2009 12:37 pm

втора и трета книга бяха наистина епохални заглавия, може би кристализирана версия на най-доброто, което жанрът може да покаже. От там нататък е почти свободно падане в посока средняшка поредица. Елица, просто трябва да си прецениш за себе си дали предпочиташ отрицателните емоции от това да не прочетеш останалите или отрицателните емоции от това да ги прочетеш и вероятно да не ти харесат :?

User avatar
Roland
Site Admin
Posts: 30165
Joined: Sat Dec 20, 2003 10:36 pm
Location: Chicago, IL
Contact:

Post by Roland » Thu Jan 15, 2009 4:17 pm

Лично за мен пета е най-добрата книга в поредицата. Оттам нататък все е зле, като седма е по-добра от шеста и осма, а осма комай е най-дефектна от всичките...
And you can't dance with a devil on your back...

User avatar
Елица
Sorcerer
Posts: 385
Joined: Wed Jul 12, 2006 12:53 pm
Location: на работа

Post by Елица » Thu Jan 15, 2009 4:27 pm

хмм, е ще дам шанс по някое време на 5 та значи, пък ако много се зарибя пак ще му мисля

User avatar
Vivian
Forsaken
Posts: 2630
Joined: Thu Aug 07, 2008 3:25 pm
Location: Pandora

Post by Vivian » Thu Jan 15, 2009 9:38 pm

Roland wrote:Лично за мен пета е най-добрата книга в поредицата. Оттам нататък все е зле, като седма е по-добра от шеста и осма, а осма комай е най-дефектна от всичките...
На мен пък като че ли шеста ми хареса малко повече от седма...
Абе да спориш с Вивиан за филми е като да ловиш пираня с патката си - нито много риба ще наловиш нито члена ти ще става за нещо след това .... --The Dragon

Напомнете ми да не споря с Вивиан. Лайк евър. -- Muad_Dib

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 18 guests