Радичков

За коментари и излияния от всякакъв род, число, спрежение и залог

Moderator: Moridin

Post Reply
User avatar
Moridin
Global Moderator
Posts: 19287
Joined: Fri Dec 19, 2003 10:21 pm
Location: On the other side
Contact:

Радичков

Post by Moridin » Sun Jan 25, 2004 11:38 pm

Знам, че няма да предизвикам особен интерес с тази тема, ама стана ми странно.. Никога не съм бил особен фен на Радичков (с изключение на Верблюд май, гениална работа), но като слушам и чета за него тия дни... така да ме стяга гърлото... И се замислих защо тъй. Може би защото беше един от последните ни истински творци, ала... аз си знам, национализмът ми е чужд горе долу колкото семейните обичаи в западно Конго и.. не ше да е това май.. После си казах, ами това е просто един човек, постигнал съкровената ми мечта.. да предаде себе си на листа за останалите и.. човек, изпълнил това, за което е бил тук. И разбирам, тъжно ми е не толкова за името и събитието Йордан Радичков, колкото просто ми е мъчно и мило за липсата на един истински човек...
Както хубаво каза Камен Воденичаров, ние всички сме врабчета...

"Мнозина черказци твърдят, че ако ви ударят в гръб, това било верблюд; че ако чукате на някоя врата и не ви отварят, знайте, че зад вратата дреме око на верблюд. Че ние няма къде всъщност другаде да го търсим, а трябва да се вглеждаме в човешкото око. Тези черказци се опират пак на старите хроники, където на няколко места е записано - вгледайте се в окото, надникнете в неговия кладенец и вижте дали на дъното не дреме верблюд. Старите черказци, преди да тръгнат на път, са се гледали дълго в очите, както и преди да започнат някаква работа. За тях това е било лесно, те са познавали верблюда.
Времето, макар и снизходително, е извършило тази несправедливост към нас, като ни принуждава да търсим нещо, без да го познаваме. Ние не можем да се откажем от търсенето на верблюда, след като заплашва да превърне земята ни в пясъци само заради ужасния си навик да живее в пясъци. Пък и не само земята, той всичко превръща в пясък. Старите хроники казват, че ако видим прашна въздишка в пустинята, то това в въздишката на верблюд...
... Верблюдът - казват хрониките - може да превърне в пясък и най-зелената градина на приятелството. Окото да бъде будно, защото никой не знае кога и откъде ще се появи той - той живее навсякъде!
А има и черказци, които мислят, че това са стари истории, времената на верблюда са отминали, хората все пак са излезли по-хитри от него, като измислили времето, разделили го и всяка година ни отдалечава от верблюда. Затуй си честитим Нова Година. Старите черказци, когато изпращали старата година, казвали: "Отиде си и тоя верблюд"...
...Това ми казват старите черказки хроники за верблюда и аз не мога да не им вярвам, защото те са записани върху самата му кожа..."
Last edited by Moridin on Mon Jan 26, 2004 9:13 am, edited 1 time in total.
This is it. Ground zero.

User avatar
celibat
Merchant
Posts: 84
Joined: Fri Jan 16, 2004 8:54 pm
Location: Land of dreams

Post by celibat » Mon Jan 26, 2004 12:35 am

Чест ти прави, че си се сетил за един велик българин. Признавам и аз не съм се интересувал от негови произведения. Но след новината за кончината му, реших да видя защо всички говорят, че е велик. Ето един пасаж от него:
Съобщихте наскоро за един човек, който си бил вързал патицата с фитил за газена лампа. Правя това странично запитване, ако знаете нещо повече относно фитила за газена лампа, в смисъл като къде може да се намери и купи, а не в някакъв друг смисъл, да съобщите в почитаемия вестник, както съобщавате - къде например може да се купи банкнотоброячна машина и други подобни. Фитилът у нас стана рядкост. Ни в селото го има, ни в съседния град. По едно време и ластикът така се изгуби, ни плосък ластик имаше, ни объл, та всяко нещо трябваше да се връзва с връв, в това число и долните си гащи, с извинение, връзвахме с връв. Истина е, че стока много и различна се кара, особено близалки. Едно време викахме на близалката захарно петле, продаваше се по панаирите. Сега викат близалка, продават я навсякъде и по всяко време, а фитил никъде не се продава.

User avatar
Clio
Moderator
Posts: 1076
Joined: Sat Dec 20, 2003 12:43 am
Location: I am near, but away

Post by Clio » Mon Jan 26, 2004 12:58 am

Аз си признавам, че не съм чела нищо негово ;(
Но след тези откъси по-горе съм готова да наваксам
Beauty is a luster which love bestows to guile the eye. Therefore it may be said that only when the brain is without love will the eye look and see no beauty.

The meaning of life is 'bucket'

User avatar
Lews
Scholar
Posts: 146
Joined: Tue Jan 13, 2004 3:34 am

Post by Lews » Mon Jan 26, 2004 5:30 am

Да, много лоша новина. Радичков бе един от най-гениалните български, а и световни творци ever. От него съм чел " Жабешки истории" и " Ние врабчетата". Не съм много сигурен, но мисля че и го номинираха за нобеловата награда за литература, някой ако знае да ме информира повече по въпроса.
Мир на прахта му.
"Сърцето ми е мрачен леден храм -
и боговете кървави не моля...
Изгубих всичко,за да го създам -
железен и студен по моя воля..." Дара

User avatar
Marfa
Moderator
Posts: 11240
Joined: Sat Dec 20, 2003 10:12 pm
Contact:

Post by Marfa » Mon Jan 26, 2004 10:32 am

Радичков беше може би последният (дано не е тъй) творец у нас, който с право можеше да се нарече "интелектуалец", без да смята, че това му отрежда задължението едва ли не да дава акъли по всяка област на държавното управление, като се започне от културата, та се стигне до фискалната политика. Казвам това заради тъжния навик на негови съвременни "коУеги", отличили се с написването на някоя халтура независимо от какъв жанр, да се репчат и акълдисват наляво-надясно, без да смятат, че творчеството им е това, което би било израз на тяхното отношение към света изобщо. Е, отиде си човекът, Бог да го прости както се казва, ама намен наистина ми стана мъчно:(
This octopus! Let's give him boots, send him to North Korea!

Image<-Подробно описание на нещата, които ми образуват нерви :twisted:
Уук.

Evolver
Smallfolk
Posts: 8
Joined: Sat Jan 24, 2004 9:05 am

Post by Evolver » Mon Jan 26, 2004 3:54 pm

Leka mu prust na 4oveka. Oturva se, be6e mnogo zle poslednite godini. Lipsata mu 6te se use6ta oba4e...
GAME OVER. Evolver is champion.

User avatar
The Dragon
Elder God
Posts: 9054
Joined: Wed Jan 14, 2004 9:03 pm

Post by The Dragon » Mon Jan 26, 2004 8:23 pm

Да почива в мир.
The sinking of the Titanic was a miracle to the lobsters in the ship's kitchen.

User avatar
Skywalker
Warmage
Posts: 1123
Joined: Tue Jan 20, 2004 10:42 am
Location: Sofia

Post by Skywalker » Mon Jan 26, 2004 10:17 pm

Ne moje,da mi stane mu4no za 4oveka-Radi4kov,ne sum imal udovolstvieto da go poznavam.Po skoro mi stana mu4no za tvorecut-Radi4kov,malko sa xorata,s koito mojem da se gordeem.

User avatar
Ghibli
Elder God
Posts: 5767
Joined: Sat Dec 20, 2003 11:36 am
Location: not really here

Post by Ghibli » Mon Jan 26, 2004 11:05 pm

Лека му пръст.
PICARD: Now, are we progressing, Mister La Forge?
LAFORGE: About like you'd expect, sir.
PICARD: Splendid. Splendid. Carry on.

turin
Adept
Posts: 241
Joined: Tue Jan 13, 2004 12:23 am
Location: нейде из облаците (купесто-дъждовни)

Post by turin » Mon Jan 26, 2004 11:46 pm

Last edited by turin on Tue Aug 31, 2004 6:33 pm, edited 1 time in total.

User avatar
Alexis
Forsaken
Posts: 2684
Joined: Sun Jan 11, 2004 4:57 am
Location: In front of the computer

Post by Alexis » Tue Jan 27, 2004 6:50 pm

Lews, Радичков е предлаган за нобелова награда 5 пъти, но както предполагам ти е известно не я е получавал.
В учебната програма по БГ език и литература за 7-ми клас е включен и един негов разказ - макар че точно сега ми се губи заглавието. Става дума за една рота която форсира мост и за едно момче, което случайно си заклещва крака между камъните в една река, а накрая се изпълнява мечтата му да лети в хеликоптер.
Сетих се, заглавието е "Горещо пладне". Още тогава ми хареса.
Hic locus est ubi mors gaudet succurrere vitae

Обичам си аватара!!

Die, Fanboys <- a blog for random anime bashing and raving

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 16 guests