За коментари и излияния от всякакъв род, число, спрежение и залог

Moderator: Moridin

Yan
Site Admin

Post by Yan » Wed Jun 25, 2008 11:52 pm

Roland wrote: Ами това, че някои бебета ритат повече, а други по-малко? На по-микро ниво съм сигурен, че дори в първата седмица вече има разлики. С какво това е по-малко индивидуалност от това как плачат?
Излагаш се и демонстрираш липса на базови познания по биология...
Правилата на бордгейминга:
1. Всички други неща, включително храна, дрехи, застраховка за колата и пари за обяд, представляват непредвидени разходи по отношение на това, което ви е необходимо за игрите.
2. Никога не пресмятайте общата стойност на това, което сте купили.
3. Ако искате нещо, значи ви е нужно.
4. Ако ви е нужно, значи трябва да го купите.

Roland
Site Admin

Post by Roland » Wed Jun 25, 2008 11:54 pm

The Dragon wrote:Рол - това важи и за гласуването. И като човек който намира идеята за управление чрез благосклонна диктатура за привлекателна, знам какви са последствията.

То добре е да дадеш на хората свободата да злоупотребяват със себе си, защото другият път води към грозни неща.

А ако бащата иска детето, а тя не - ами отиваш и заплождаш някоя друга, която също иска деца. Или ти искаш дете точно от тази жена ПРОТИВ волята и? Бтв - мисля, че оплодените зиготи можеха да се трансплантират в майки под наем. Така че и това е решение.
Не е ли малко цинично да говорите само за отрицателните страни на създаването на живот? Като цяло в световен мащаб се гледа с добро око на възпроизвеждането, не?

И, Драгъне, не ми говори глупости. Естествено, че ако съм прекарал пет години с тая жена и я обичам, ще ми е ДОСТА драматично, ако тя не иска детето, което аз искам. ЕБАТИ.

Ян, добре тогава, че не спорим за биология изобщо. Щото пък ако си говорехме за биология, щяхме да обсъждаме и жестоките рискове при абортите, нали?
Last edited by Roland on Wed Jun 25, 2008 11:55 pm, edited 1 time in total.
And you can't dance with a devil on your back...

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Wed Jun 25, 2008 11:54 pm

Казал там някой че преди да поеме въдух не е човек- и край всички го приемат на доверие. Що пък да не е човек преди това? Я обяснете кое дефинира понятието "човек" кой е дал тази дефиниция , трябва ли да му с е вярва.

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Wed Jun 25, 2008 11:57 pm

Никой не я кара после да задържа детето при себе си.
Един от основните проблеми със защитата на аборта за мен лично. Много по-зле е да дадеш шанс за цял живот МИЗЕРИЯ на едно дете, отколкото изобщо да не позволиш да се роди дете (което пак казвам, за мен не е отнемане на живот).

Не са толкова много хората, които осиновяват, особено тук.

Колкото до общите и личните приказки - ти чак в последния пост зададе въпроса лично, така че не обвинявай, че отговорът е бил общ преди това :) Ениуей, и за мен лично - какво? Пак ми е същият отговорът. Против разбиранията ми абсолютно би било да забраня на Мели да прави аборт. Крайният избор за това е неин. Може да е причина да се разделим, ако изпадна в такава ситуация, може да я убеждавам месеци, но това не значи, че ще й ОТНЕМА правото на избор.

И за мен тезата ни изобщо не е крайна бтв. Никой тук не е твърдял, че трябва да се абортира за щяло и нещяло. Още в първия пост казвам, че е кейс бай кейс, както и ти. Разликата е, че според теб някой друг, а не жената трябва да решава кейсовете. Е, за мен това е грешно и нередно.

Бтв да сравняваш казарма с бременност е доста неуместно. Нямат почти нищо общо нито като усилиие, нито като РЕЗУЛТАТИ, нито като причина, освен времевия период, явно......
Щото пък ако си говорехме за биология, щяхме да обсъждаме и жестоките рискове при абортите, нали?
Аз говорих и за това, но биде пропуснато...
Казал там някой че преди да поеме въдух не е човек- и край всички го приемат на доверие. Що пък да не е човек преди това? Я обяснете кое дефинира понятието "човек" кой е дал тази дефиниция , трябва ли да му с е вярва.
Излагаш се. Кой на кого да вярва? Кой го е казал? Изобщо, този въпрос е толкова силно лично мнение, че тотално не схващам какво искаш да кажеш. Все едно има всепризнато схващане кога човек е човек. То ако имаше, какъв спор щеше да има изобщо досега...
This is it. Ground zero.

Yan
Site Admin

Post by Yan » Thu Jun 26, 2008 12:02 am

@Рол - Ако беше учил биология щеше да си наясно защо това дето си го написал е глупост, така че коментарът е доста по темата.

@RRS - Ами да, зародишът в първите няколко седмици има много повече общо със земноводните отколкото с човек. Отново биология. Какво да се прави. Купчина клетки просто не са равни на човек...
Правилата на бордгейминга:
1. Всички други неща, включително храна, дрехи, застраховка за колата и пари за обяд, представляват непредвидени разходи по отношение на това, което ви е необходимо за игрите.
2. Никога не пресмятайте общата стойност на това, което сте купили.
3. Ако искате нещо, значи ви е нужно.
4. Ако ви е нужно, значи трябва да го купите.

Demandred
Moderator

Post by Demandred » Thu Jun 26, 2008 12:02 am

Един от основните проблеми със защитата на аборта за мен лично. Много по-зле е да дадеш шанс за цял живот МИЗЕРИЯ на едно дете, отколкото изобщо да не позволиш да се роди дете (което пак казвам, за мен не е отнемане на живот).

Не са толкова много хората, които осиновяват, особено тук.
QFT.

Аз, както съм казвал и преди, съм 100 % за пълната свобода на избор на жената по отношение на аборта, ако е в първите 3 месеца от бремеността или колкото там беше определения срок
Last edited by Demandred on Thu Jun 26, 2008 12:05 am, edited 1 time in total.
Sure your parents might think you're a failure
But no one's ever said: "First, let's kill all the tailors"
Don't be a lawyer!

The Dragon
Elder God

Post by The Dragon » Thu Jun 26, 2008 12:03 am

Roland wrote:
И, Драгъне, не ми говори глупости. Естествено, че ако съм прекарал пет години с тая жена и я обичам, ще ми е ДОСТА драматично, ако тя не иска детето, което аз искам. ЕБАТИ.
5 години с една жена и тя не иска деца от теб? Време е да си вдигаш чукалата. Очевидно връзката няма бъдеще. Бтв - както казах майка под наем май било около 50000 долара. И любимата ти е доволна и ти ...
The sinking of the Titanic was a miracle to the lobsters in the ship's kitchen.

Roland
Site Admin

Post by Roland » Thu Jun 26, 2008 12:05 am

Жоро, как кейс бай кейс, но решен само от жената, е различен от пълна свобода?! :shock: Разчитайки на преценката на един единствен човек (въпросната жена), нещата стават малко нечестни спрямо всички хора, с които този човек е свързан.

Щото какво правим в твоя случай? Айде, вие ще се разделите. Ами ако семейството й иска тя да задържи бебето, а тя отказва? Какво, и с тях ли ще скъса?

Абортирането е решение, винаги взето под силен натиск. За мен това е добра причина то да не бъде взимано винаги само от един човек.

ИЛИЯНЕ, НЕ МЕ ИНТЕРЕСУВА ШИБАНАТА БИОЛОГИЯ, ГОВОРИМ ЗА МОРАЛ И ПРАВО, АКО ЩЕ И ДА СЪМ НЕ В ГРЕШКА, МИ В БЕЗДНАТА НА ВСИЧКИ СЪЩЕСТВУВАЩИ ГРЕШКИ. В ТОЗИ СПОР Е ВСЕ ТАЯ КАКВО КАЗВА БИОЛОГИЯТА. АМАН!

Даниеле, не споделям прагматичния ти цинизъм, прости ми.

Бтв, всички строим кули във въздуха. Никой от нас няма личен опит. Отгде тая увереност в крайности?
Last edited by Roland on Thu Jun 26, 2008 12:08 am, edited 1 time in total.

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Thu Jun 26, 2008 12:08 am

Янгъсе, въпросът не е толкова еднозначен, особено за хората, които вярват, че по този начин убиваш _душата_, която вече принадлежи на зародиша.

Аз лично не вярвам в това. Вярвам в нещо като душа, но мисля, че то е плод на моята индивидуалност, на мисълта ми, а не е нещо изкуствено и прозрачно, което се сдвоява с тялото ми в "свещения момент на зачеването". Не защото е твърде романтично, а защото според мен лично е просто измислица без основание.

Ако вярвам в нещо, искам да имам причини за това. Не е задължително да са научни, нито логични, но да са истински, а не измислица, породена от липса на по-добро обяснение.

Това е моето мнение, де. Зародишът няма душа и нищо не убиваш.

А е вярно, че бебетата имат индивидуални привички и преди раждането. Естествено всяка шибана частица вещество в тази вселена има някаква индивидуалност, тъй като всичко зависи от някакви флуктуации на шанса.

Съвсем друго е обаче "човешката индивидуалност". И Рол е може би прав, че новородените я нямат повече от бебетата преди раждане. Но нещата просто не бива да се базират на това. Истинска граница няма или поне никой досега не е дефинирал убедително такава. Следователно ни трябва условна граница. Е, в моите разбирания тази граница е раждането.

Но пак казвам, ЗАБРАНЕНО Е ДА СЕ АБОРТИРА СЛЕД ЧЕТВЪРТИЯ МЕСЕЦ. Така че точно този спор е малко или много излишен. Въпросът е, за да се върна на това с душата, доколкото хората виждат човешко същество (потенциално или реално) в развитата за 4 месеца зигота, която е на ниво земноводно наистина.
This is it. Ground zero.

Ghibli
Elder God

Post by Ghibli » Thu Jun 26, 2008 12:10 am

Чудя се има ли оттук нататък поле за промяна на мненията или всеки ще си държи на своето (за своите схващания си знам :Р). Във всеки случай, с цел разведряване, искам да отбележа нещата, за които съм съгласна с "противниковата страна" - от един момент нататък абортът вече е престъпление, даже не в правния, а в моралния смисъл (щото и да го разрешават законите, пак ще го смятам за грешно). Кога точно е този момент не бих могла да кажа, но аборт в последните месеци наистина смятам за убийство на жизнеспособен човек.
PICARD: Now, are we progressing, Mister La Forge?
LAFORGE: About like you'd expect, sir.
PICARD: Splendid. Splendid. Carry on.

Roland
Site Admin

Post by Roland » Thu Jun 26, 2008 12:10 am

Еми това е, че от мига на откриване на бременността, всеки ще приема това за бебе, освен евентуално майката.

А бтв, знаете ли всъщност каква е разликата? Че бебето е сладко нещо, което майката е програмирана да обожава, както и бащата. А зародишът е нещо, което не виждаш и още не те е брейнуошнало, та е по-лесно да се махне.

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Thu Jun 26, 2008 12:12 am

Щото какво правим в твоя случай? Айде, вие ще се разделите. Ами ако семейството й иска тя да задържи бебето, а тя отказва? Какво, и с тях ли ще скъса?
Ако се стигне дотам, да. По-точно те с нея, ако се придържаме към случая. Което за мен би ги направило идиоти, каквито те за щастие не са.
Абортирането е решение, винаги взето под силен натиск. За мен това е добра причина то да не бъде взимано винаги само от един човек.
Не е винаги под натиск, първо (да се върнем на твойта Англия), нито пък съм съгласен, че това е причина за каквото и да е в тая насока. Това е личен избор, който жената трябва да направи в крайна сметка. Човек преживява и по-трудни избори в живота си.

Работата е там, че е наистина НЕРЕДНО и ГРЕШНО някой (родители, мъж, общество), който вярва в нещо, в което жената не вярва (убийство на зародиш и т.н.), да й налага мнение за СОБСТВЕНОТО й тяло, СОБСТВЕНОТО й дете, СОБСТВЕНИЯ й живот.

За последното ти изречение - пак казвам, че няма крайни мнения изобщо тук. Би ли чел какво пиша все пак. Освен това изразяваме мнение. Не мисля, че нямаме право да го правим, защото не сме имали такъв случай.

Да, след като го преживея, мнението ми може да се промени. Сега е такова. Не съм твърдял нищо повече от това. По-кротко ;)
This is it. Ground zero.

The Dragon
Elder God

Post by The Dragon » Thu Jun 26, 2008 12:12 am

Roland wrote: ИЛИЯНЕ, НЕ МЕ ИНТЕРЕСУВА ШИБАНАТА БИОЛОГИЯ, ГОВОРИМ ЗА МОРАЛ И ПРАВО, АКО ЩЕ И ДА СЪМ НЕ В ГРЕШКА, МИ В БЕЗДНАТА НА ВСИЧКИ СЪЩЕСТВУВАЩИ ГРЕШКИ. В ТОЗИ СПОР Е ВСЕ ТАЯ КАКВО КАЗВА БИОЛОГИЯТА. АМАН!
Едно нещо уважавам в теб и Буш. Никога не позволявате на такива дребни неща като реалност и факти да ви повлиаят на начина на мислене.

Едит: А прагматичния цинизъм има предимства в това че осигурява приемливо решение за всички страни.
Last edited by The Dragon on Thu Jun 26, 2008 12:13 am, edited 1 time in total.
The sinking of the Titanic was a miracle to the lobsters in the ship's kitchen.

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Thu Jun 26, 2008 12:12 am

Излагаш се. Кой на кого да вярва? Кой го е казал? Изобщо, този въпрос е толкова силно лично мнение, че тотално не схващам какво искаш да кажеш. Все едно има всепризнато схващане кога човек е човек. То ако имаше, какъв спор щеше да има изобщо досега...
Да, и не е толкова незначителна. Току-що роденото бебе вече има съзнание, индивидуалност и пр. Купчината клетки на 6 или 8 седмици ги няма
Ами да, зародишът в първите няколко седмици има много повече общо със земноводните отколкото с човек. Отново биология. Какво да се прави. Купчина клетки просто не са равни на човек
Пак старата тема с абортите........
Забрави за религията! Ице интелигентен човек си, помисли - МОРАЛНО законен ли е абортът? Това си е ШИБАНО УБИЙСТВО!
Знаеш ли какво е абортът? Нечий опит да избяга от отговорност! Каква е разликата дали ще премахнеш плода или ще гръмнеш бебе? Сериозно?
Аз съм избрал да мисля че в момента в който се образува мозъка може да се нарече човек- и независмо дали човека се е родил или не си е убийство.
А много аборти се правят в последния момент.

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Thu Jun 26, 2008 12:12 am

Значи, малко е странно. И на мен ми е отвратително, когато някоя жена ползва аборта вместо контрацептив. Някакво физически отвратително ми е.

Но ако смяташ, че един човек няма право да реши дали да роди дете, как ще му повериш отговорността да го износи и отгледа?

Да, много е гадно, когато някои се ... като зайци, а после просто махат зародиша. Обаче още по-гадно ще е тези хора да народят 11 деца, които да не гледат, освен когато им удрят здрав възпитателен бой. Да, в Джуно имаше готова любяща майка. Обикновено такава иначе няма. А майката, която не е искала това дете, нищо чудно да се е напивала, напушвала и какво ли не по време на бременността.

Дори да предположим, че имаме съвсем нормална майка и грешка в противозачатъчните, пак не става. Тогава отнемаш възможността именно на свестния човек да решава, докато за другия казваш, че може и да не го ражда.

Има още нещо. Не знам дали осъзнавате какво една бременност, особено първа. Да, може да мине като по ноти, но най-вече по филмите. Това са няколко месеца, в които на жената й се гади, ходи до тоалетна, ако се разболее трябва да си страда, вместо да пие лекарства, това е огромен стрес за организма, а за финал има и едно много яко разкъсване. Лично мен жестоко ме е страх от раждането, дори да искам детето, а иначе ми се вижда чудовищно.

Що се отнася до това кога бебето има съзнание - да, не можеш да кажеш от кой ден точно бебето има съзнание, но между първите три и последният месец има колосална разлика. От чисто биологична гледна точка зародишът минава няколко фази, в които прилича на зародиш на други животински видове (риби, птици, по-нисши бозайници) - това беше едно от доказателствата за еволюцията, доколкото помня.

Що се отнася до това, че е бъдещ човек - по тази логика не бива да се ползват и противозачатъчни.

РРС, аборти не се правят след третия месец освен заради медицински проблеми.

Бтв, мисля, че непълнолетни нямат право на аборт без позволение на родителя.
Last edited by Morwen on Thu Jun 26, 2008 12:17 am, edited 3 times in total.
I don't wanna die
But I ain't keen on living either