Диети, хранителни режими, здравословно хранене

За коментари и излияния от всякакъв род, число, спрежение и залог

Moderator: Moridin

Post Reply
User avatar
Marfa
Moderator
Posts: 11233
Joined: Sat Dec 20, 2003 10:12 pm
Contact:

Диети, хранителни режими, здравословно хранене

Post by Marfa » Thu May 29, 2008 1:44 pm

Elayne wrote:Има хиляда вида режими на хранене наизлезли последните години и в нашия форум една част от мадамите сме живото доказателство, че при постоянство бачкат. Не е необходимо да се гладува, можеш да се тъпчеш до пръсване и пак да слабееш. Физическата активност работи при абсолютно всички хора. Най-вече работи тичането, но повечето хора ги мързи за точно такава физическа дейност или нямат време.

Та, наистина, ограничаване на въглехидратите и мазнините и има ефект.
Marfa wrote:Дюкан е кат за Драгън. Муаш месо и слабееш.
Roamer wrote:Дюкан е по-скоро за самоубийци, които не искат да чуят какво им говорят истинските диетолози... и не им минава през ум, че, примерно, фактът, че понякога *им се ядат* мазнини и въглехидрати, може да значи, че организмът им *има нужда* от тях в известни количества и да го лишиш съвсем е... ами, самоубийство.

Какво ли не прави понякога една добра рекламна кампания :(
Elayne wrote::mrgreen: Дюкан е бог, 15кг and counting свалих с него. Покрай гнойната ангина спрях с диетата, за да ям по-калорична храна, но сега започнах пак.
DELgado wrote:Какво е това Дюкан? :shock:
Elayne wrote:Французин, който е написал една книжка (има я почти навсякъде по книжарниците и Славейков) с режим за хранене, който се базира на приемане предимно на протеини и отвреме-навреме редуване с въглехидрати само от зеленчуци. Т.е. ядеш месо, мляко, сирене, извара и т.н. протеинови храни и редуваш, примерно, 5 дни само чисти протеини на 5 дни протеини + зеленчуци. Така докато свалиш, колкото искаш. После включваш плодовете и по-калоричните храни постепенно за един доста дълъг период от по 10 дни на всеки свален килограм - целта е да запазиш свалените кила. И така. Не е сложно. Единственото, което е неприятно е, че като имаш да сваляш мнооого килограми диетата продължава дълго (но ефективно) и просто писва в един момент.
DELgado wrote:Хмм звучи доста интересно. Ще взема да си я потърся въпросната книжка. Въпреки че май предпочитам физическото натоварване пред диета. :lol:
Elayne wrote:Е то физическото натоварване не се изключва, пък и това не е баш диета.

А и какво си се засилил да диетстваш :), ходи на фитнес и ще си ок, ти и без това няма какво да сваляш, според мен. :roll:
Amelia wrote:Аз да си рекламирам Зоната йет агейн. Ненам Дюкан кво прави, но Бари Сиърс (американски биохимик) наистина си знае работата. Диетата му е нисковъглехидратна и с намален прием на мазнини, но не се стига до някакви безумици и крайности. В основата й е заложена идеята, че на всяко хранене трябва да се поемат определени пропорции въглехидрати, белтъци и мазнини, за да може така да се постига хормонален баланс в организма. Научното обяснение, което е дал, е абсолютно смислено - учила съм тези неща все пак, така че мога да преценя качеството. Свалих близо 30 кила с нея, горе-долу по килограм на седмица. БЕЗ ГЛАД. Без страдания и простотии. Ит'с лайк а фъкин меджик!
Проблемът при нея е, че средностатистическия човек си няма и хабер от състава на храната и ще му е трудно да си сглабя порциите адекватно. Другото лошо е, че приемът на плодове също е ограничен - те са бая богати на въглехидрати и колкото повече от тях ядеш, толкова по-малко съществено хранене правиш и стоиш гладен. А в момента с тия ягоди това е престъпление.
Аз нещо все се помайвам и не се хващам да си я пазя пак. Имах няколко доста лоши периода на зловещо тъпкане със сладкиши и съответно пак се опрасих, но пък сега знам, че винаги мога да си сваля килцата лесно и здравословно.

ПП. Да добавя. Сега прочетох за Дюкан и ми се струва голяма тъпотия. Това е поредния режим за отслабване и е доста глупаво сглобен. Действа, да. Много ясно, след като не се ядат теста, сладкиши и калорични храни.
Зоната за сметка на това е ДИЕТА. Не хранителен режим за отслабване, а адекватен НАЧИН НА ХРАНЕНЕ ЗА ЦЯЛ ЖИВОТ.
DELgado wrote:Проблема е с намирането на време за фитнес. Май по-лесно ще е да си взема гирички за вкъщи и да тичам сутрин рано плюс някаква такава диетка. Ще го измисля че ей го къде е морето. Вече тропа на вратата. :lol:
Elayne wrote:Тва е, че цял живот без сладко не мога, предпочитам да стоя дебела. Пък като приключа с Дюкан (те са няколко фази там) се предполага, че ще мога да задържа килограмите си и няма да се налага да не ям изобщо любимите ми храни. Ако цял живот ще се лишавам от вкусна храна, предпочитам да съм тлъсто парче, честно.

Имам два примера в семейството, които свалиха на 50кг и от 5-6 месеца, ако не и повече, ядат каквото искат и не са мръднали с повече от 1 кг нагоре, за да си възвръщат предишните килограми. Едната ми леля е живото доказателство, че след 1 година следване на Дюкан, сваляне до 50кг (тя си е нисичка, та не е станала само кости) и преминаване към последния етап от Дюкан - който се води доживотен, си стои на същите килограми вече с месеци, а яде сладко и тестени неща.

Едит: Освен това не ми се налага да мисля кога да ям и по колко, не ми се налага да меря храната. При Дюкан мога да ям колкото искам и когато искам и пак ще свалям. Независимо колко ми е добър метаболизма вечер (дали изобщо го има), дали било полезно или не било полезно, мога да ям и в 23-24ч и пак ще отслабвам.
dellusion wrote:
Ако това наистина работи, ше е най-великата диета евър. Според мен основния проблем е не да свалиш килата, а след това да си запазиш теглото.

Делгадо, ок, ще питам за хапчеатата, като го видя(той бачка в друг офис). Само че да се презастраховам - аз не казвам че хапчетата са безвредни, просто предавам мнението на трети човек, който за мен е някой, на който може да се разчита. Така че ако земе да ти поникне трета ръка - аз не съм виновен :). Иначе уловката при тия хапчета изглежда е, че са сравнително скъпи и че ако спреш да ги пиеш пак почваш да качваш кила.
Elayne wrote:Не съм стигнала до етапа, в който се предполага, че се запазват килограмите, защото още съм във втория етап, в който се 'свалят' до желаното тегло. Както казах, 15 кг дотук, имам да сваля още 10-тина и ще бъде трудно, защото колкото повече сваляш - толкова по-трудно става свалянето.

Моята леля и едната братовчедка на майка ми я караха тази диета в рамките на една година и в момента си поддържат сваленото тегло, без да се лишават от някакви храни. Предполагам, че все пак не ядат теста и шоколади в промишлени количества.

Като мина на етапа за запазване на килата ще пиша тук. А то на мен и ще ми проличи.
...
Last edited by Marfa on Thu May 29, 2008 1:49 pm, edited 1 time in total.
This octopus! Let's give him boots, send him to North Korea!

Image<-Подробно описание на нещата, които ми образуват нерви :twisted:
Уук.

User avatar
Amelia
Moderator
Posts: 12921
Joined: Mon Aug 30, 2004 9:49 am

Post by Amelia » Thu May 29, 2008 1:47 pm

Абе то си има тема в спортния форум... По-добре да сложат постовете там.
My Anime List , My Manga List

Oui. Je suis garbage.

User avatar
Marfa
Moderator
Posts: 11233
Joined: Sat Dec 20, 2003 10:12 pm
Contact:

Post by Marfa » Thu May 29, 2008 1:49 pm

Хм, тъй ли? Тогава спирам да куотвам от оня топик тук засега, пък да видим.
This octopus! Let's give him boots, send him to North Korea!

Image<-Подробно описание на нещата, които ми образуват нерви :twisted:
Уук.

User avatar
Morwen
Shadowdancer
Posts: 13468
Joined: Sat Dec 20, 2003 1:20 am

Post by Morwen » Thu May 29, 2008 1:50 pm

А местенето на теми още ли омазва поредността?
I don't wanna die
But I ain't keen on living either

User avatar
The Dragon
Elder God
Posts: 9053
Joined: Wed Jan 14, 2004 9:03 pm

Post by The Dragon » Thu May 29, 2008 2:43 pm

Не мога да не се включа с ТОВА!

Кучешки живот :)

http://www.slentrol.com/display.asp?dru ... CN&sec=000

:shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock:
The sinking of the Titanic was a miracle to the lobsters in the ship's kitchen.

User avatar
Moridin
Global Moderator
Posts: 19287
Joined: Fri Dec 19, 2003 10:21 pm
Location: On the other side
Contact:

Post by Moridin » Thu May 29, 2008 2:50 pm

Morwen wrote:А местенето на теми още ли омазва поредността?
Не баш, в момента изобщо не може да се прави :mrgreen:
This is it. Ground zero.

User avatar
shayhiri
Elder God
Posts: 6111
Joined: Mon Dec 20, 2004 7:15 pm

Post by shayhiri » Sun Jun 01, 2008 4:07 pm

Наистина трябва да има отделен топик (освен този в спортния подфорум, който е по-неспециализиран), щото иначе видяхте как темата избива от само себе си където й падне, затлачвайки 2-3 други.

Ето едно добро начало:
LifeJoker wrote:@ shahriri:

100 гр. банан - 12.23 гр. захари, средно (ако искаш на метаболитно ниво ще ти обясня защо не е много голяма разликата дали се тъпчеш със захароза или с други дизахариди; всъщност не, няма, не си заслужава хабенето на клавиатура).

Аре сега бегом да измериш един банан (без кората естествено) и да ми кажеш с колко точно лъжички захар трябва човек да си пие кафето, за да погълне повече от убийствения "концентрат", експерте.
Значи тва, предполагам, е към мен адресирано. Също така предполагам, че човекът твърди, че едно кило обелени банани съдържат здравословния и калориен еквивалент на 123 грама рафинирана захар (концентрат). Да разбирам ли тогава, че мога да заменя килото обелени банани в диетата си с чиста захар (около 150 грама на ден)? Това ще ми помогне ли - както бананите - да подобрявам стремглаво физическата и здравословната си форма?

Чакай, чакай - а защо направо да не заменя бананите със сладкиши, съдържащи аналогично количество захар? Дали да не изяждам вместо шестте си бананчета три големи парчета шоколадова торта на ден? :spite:
passer-by wrote:А, сетих се. Гледайте "Големият Стан". В programata.bg беше злостно оплют, ама трейлърът ми допадна, рекох да рискувам и го гледах оня ден. Доста приятна комедийка. Напомни ми на оная другата с Адам Сандлър и затворническия футбол, но в по-добър вариант.

User avatar
Moridin
Global Moderator
Posts: 19287
Joined: Fri Dec 19, 2003 10:21 pm
Location: On the other side
Contact:

Post by Moridin » Sun Jun 01, 2008 4:10 pm

Втф? Той единствено каза, че в количествата, в които ядем захарта обикновено (чистата захар), тя не е много по-опасна от въглехидратна гледна точка от един банан.
This is it. Ground zero.

User avatar
shayhiri
Elder God
Posts: 6111
Joined: Mon Dec 20, 2004 7:15 pm

Post by shayhiri » Sun Jun 01, 2008 4:29 pm

Е точно, де. Излиза, че едно хубаво парче торта, което съдържа около 50г. захар, не е "по-опасно" от два големи банана.

Само че аз в момента ям по 6-7 банана на ден - с много вода. (И си свалям по половин кг. сланина дневно - и даже по 1кг. последните дни, откакто направих планинската разходка. Да не говорим за цялостното прочистване на тялото от натрупаните отрови и за 20 пъти по-добрата ми физическа форма.) Значи спокойно мога да преобразувам диетата си в "три парчета торта на ден". Или даже - ако смятате, че бананите не съдържат нищо друго освен захар - на 150г. (40 чаени лъжички) бяла захар на ден. И резултатът ще е същия. Нали? (Той ше каже кво ми препоръчва.)
Last edited by shayhiri on Sun Jun 01, 2008 4:33 pm, edited 1 time in total.
passer-by wrote:А, сетих се. Гледайте "Големият Стан". В programata.bg беше злостно оплют, ама трейлърът ми допадна, рекох да рискувам и го гледах оня ден. Доста приятна комедийка. Напомни ми на оная другата с Адам Сандлър и затворническия футбол, но в по-добър вариант.

User avatar
Moridin
Global Moderator
Posts: 19287
Joined: Fri Dec 19, 2003 10:21 pm
Location: On the other side
Contact:

Post by Moridin » Sun Jun 01, 2008 4:32 pm

Не, защото в бананите има и протеини и мазнини, докато в захарта няма.
This is it. Ground zero.

User avatar
shayhiri
Elder God
Posts: 6111
Joined: Mon Dec 20, 2004 7:15 pm

Post by shayhiri » Sun Jun 01, 2008 4:51 pm

Ето, значи са още по-опасни. :lol: Значи съвсем правилно съм приравнил 2 от тех на парче торта.

Да не се отклоняваме. Нека Джокъра или некой друг теоретик наистина да обясни - както предложи - защо смята, че бялата захар не е концентрат. Защо според него грамовете захари в бананите и др. плодове са принципно равностойни във всяко едно отношение на грамовете бяла захар (да не говорим за подсладителите-заместители), които присъстват в голяма част от ежедневната храна на съвременния незапознат човек.
passer-by wrote:А, сетих се. Гледайте "Големият Стан". В programata.bg беше злостно оплют, ама трейлърът ми допадна, рекох да рискувам и го гледах оня ден. Доста приятна комедийка. Напомни ми на оная другата с Адам Сандлър и затворническия футбол, но в по-добър вариант.

User avatar
Trip
Moderator
Posts: 6353
Joined: Sat Dec 31, 2005 7:30 am
Contact:

Post by Trip » Mon Jun 02, 2008 8:48 am

Еми от химическа гледна точка са практически равностойни. Бананът обаче съдържа и други (полезни) неща, които захарта не съдържа; не на последно място, част от въглехидратите му са тип нишесте/скорбяла (май значеха едно и също), което се усвоява по-бавно от организма (тва е плюс).

Жоро, кви мазнини в банана, бе? :shock: Ако си спомням правилно, бяха нещо от сорта на половин процент, ако и толкова...Същото и за протеините. В сладките плодове принципно такива животни като протеини и мазнините се срещат в почти безкрайно малки количества.

User avatar
Moridin
Global Moderator
Posts: 19287
Joined: Fri Dec 19, 2003 10:21 pm
Location: On the other side
Contact:

Post by Moridin » Mon Jun 02, 2008 9:11 am

принципно бе принципно ;)
в смисъл бананът е фул-фледжд хранително тяло, докато захарта е едно конкретно химическо съединение.
This is it. Ground zero.

User avatar
Amelia
Moderator
Posts: 12921
Joined: Mon Aug 30, 2004 9:49 am

Post by Amelia » Mon Jun 02, 2008 9:28 am

Значи, за да спра по-нататъшното разпространение на безумия, ето ви един кратък списък на най-често приеманите от нас "захари":

1. Глюкоза - ЗЕ ПАУА на организма, това, което ни влиза в кръвчицата като бензиново шотче и от което дебелеем най-вече.
2. Фруктоза - плодовата захар. Тя е малко по-различна от глюкозата в устройството си и се усвоява доста по-трудно. Т.е., не е толкова страшна и затова можем да папкаме плодове в големи количества и да не станем свине.
3. Захароза - тя е дизахарид, съставен от глюкоза и фруктоза. В киселата среда на стомаха веднага се разпада на съставните си части, които продължават нататък по метаболтния си път. Тя е много зловредна, щото е много вкусна, ние много я обичаме и я ядем в големи количества. А една единица захароза ни дава две единици горивни монозахариди. Не е оферта. Колкото по-рафинирана е, толкова по-лесно се усвоява от организна и толкова повече се дебелее от нея. Бялата захар е СМЪРРРРР (оня ден видях написано на един знак на околовръстното "Смър за политиците!" и мисля оттук-нататък все така да я пиша, много е яко)!!!
4. Нишесте (скорбяла) - то е полимер (т.е. има над 10 навързани мономерни остатъци) на глюкозата. Нашият организъм е способен да го разгражда в някаква степен и да усвоява освободената глюкоза. Разграждането му не е толкова лесно, колкото при захарозата, но все пак това вкарва значително количество глюкоза в организма ни и затова не трябва да прекаляваме с разни нишестени (скорбялни) храни. Което значи зърнени храни и картофки. И банани.
5. Целулоза - любимият ми глюкозосъдържащ полимер. Него го ядем в зловещи мащаби (навсякъде е), но го усвояваме в някакви нищожни количества, т.е. от целулозата НЕ се дебелее. Освен това, тя възпрепятства усвояването на въглехидратите, поети с нея - затова е по-ценно плодовете да се ядат като плодове, а не да се пият като плодови сокове.
6. Лактоза - млечната захар. Казвам я тука, щото си е захар, макар и да не се усвоява в степените на глюкозата. А и е много трудно да се прекали с нея - за целта трябва да се изпие много, много мляко. Повече отколкото можем без да се раздрайфаме.

Надявам се с това да се сложи край на разни безумици за "концентрати" и т.н.
Last edited by Amelia on Mon Jun 02, 2008 9:36 am, edited 1 time in total.
My Anime List , My Manga List

Oui. Je suis garbage.

User avatar
Moridin
Global Moderator
Posts: 19287
Joined: Fri Dec 19, 2003 10:21 pm
Location: On the other side
Contact:

Post by Moridin » Mon Jun 02, 2008 9:31 am

Сичко точно, освен дето нишесте и скорбяла не е ли едно и също всъщност?
This is it. Ground zero.

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 10 guests