Световната криза

За коментари и излияния от всякакъв род, число, спрежение и залог

Moderator: Moridin

Ще издрапаме ли?

Да
20
34%
Не
16
27%
Много много трудно ...
23
39%
 
Total votes: 59

User avatar
Clio
Moderator
Posts: 1076
Joined: Sat Dec 20, 2003 12:43 am
Location: I am near, but away

Post by Clio » Wed Apr 23, 2008 1:07 am

Ограничаването, разбира се, е най-много за да се даде време на науката да разработи алтернативни методи :) А такива има доста и сега - различни разработки на алтернативни двигатели и прочее неща, за които и идея си нямам, но които изглежда като да нямат нужда от нефт/горива/природен газ, за да функционират... примерно >.>
Като цяло моето мнение е, че природата сама се регулира. И всеки път, когато популацията на някой вид нарастне застрашително, въпросният бива катаклизмиран... И все пак някаква върло оптимистична част от мен си мисли, че имаме ресурсите да измислим как да се измъкнем от кашата, която сами си забъркахме.
Beauty is a luster which love bestows to guile the eye. Therefore it may be said that only when the brain is without love will the eye look and see no beauty.

The meaning of life is 'bucket'

QkY
Commoner
Posts: 25
Joined: Sun Dec 03, 2006 6:42 pm

Post by QkY » Wed Apr 23, 2008 2:04 pm

Clio wrote:Ограничаването, разбира се, е най-много за да се даде време на науката да разработи алтернативни методи :) А такива има доста и сега - различни разработки на алтернативни двигатели и прочее неща, за които и идея си нямам, но които изглежда като да нямат нужда от нефт/горива/природен газ, за да функционират... примерно >.>
Въпроса е да се открие нещо, което да е хем възобновяем източник на енергия, хем да е евтино и практично, иначе реализирани идеи, колкото щеш - слънчевите батерии, вятърните електроцентрали, водни централи (E.ON сега ще пускат (ако вече не са го пуснали) турбина, която се задвижва от приливите и отливите и пак преобразува механичната енергия в електрическа) всякакви и т.н., но въпроса е че работата в доста от случаите е скъпа (а електричеството не достатъчно от гледна точка на цената) и (поне образно казано) не си заслужава. Поне аз така виждам нещата де...

А прехвалената енергия, получена от термоядрения синтез, така и не се знае дали ще успеят да я "комерсиализират", а и да успеят, доколкото знам, не се очаква да е скоро :).

User avatar
Ludmila76
Adept
Posts: 200
Joined: Fri Apr 04, 2008 12:27 pm
Location: Sofia

Post by Ludmila76 » Wed Apr 23, 2008 3:40 pm

Не се хабете - всичко приключва на 23.12.2012, поне според календара на маите. Но, от друга страна тревоги за оцеляването на света е имало и преди 100 г. Дори едно от актуалните притеснения е било че поради растящия брой на хората на планетата екскрементите им ще заринат цивилизацията и тя ще загине.
But I, being poor, have only my dreams;
I have spread my dreams under your feet;
Tread softly because you tread on my dreams

QkY
Commoner
Posts: 25
Joined: Sun Dec 03, 2006 6:42 pm

Post by QkY » Wed Apr 23, 2008 5:16 pm

Ludmila76 wrote:Не се хабете - всичко приключва на 23.12.2012, поне според календара на маите. Но, от друга страна тревоги за оцеляването на света е имало и преди 100 г. Дори едно от актуалните притеснения е било че поради растящия брой на хората на планетата екскрементите им ще заринат цивилизацията и тя ще загине.
Двадесет и ПЪРВИ :). Да си имаме уважението ^^.

User avatar
Skywalker
Warmage
Posts: 1123
Joined: Tue Jan 20, 2004 10:42 am
Location: Sofia

Post by Skywalker » Wed Apr 23, 2008 7:00 pm

аз знам за 23...

QkY
Commoner
Posts: 25
Joined: Sun Dec 03, 2006 6:42 pm

Post by QkY » Wed Apr 23, 2008 7:52 pm

Skywalker wrote:аз знам за 23...
Е спорят хората, но повече "инфо" има за 21ви :)

User avatar
Roamer
Ascendent
Posts: 4895
Joined: Wed Jan 03, 2007 5:25 pm
Location: Hier ist hier und jetzt ist jetzt doch jetzt ist jetzt schon nicht mehr da...
Contact:

Post by Roamer » Wed Apr 23, 2008 8:15 pm

...която информация сериозните изследователи на културата на маите общо-взето отричат, но и да не беше така, това пак щеше да продължава да няма твърде много връзка с темата :)
Eric: I use my sword to detect good on it.
Ed: It's not good, Eric. It's a gazebo.

User avatar
shayhiri
Elder God
Posts: 6111
Joined: Mon Dec 20, 2004 7:15 pm

Post by shayhiri » Wed Apr 23, 2008 10:20 pm

Да ви кажа ли кога ще Свърши Светът според мен?

Светът, за всеки от повечето от нас тук, ще свърши след грубо 50-тина години. Тва е. Дотогава:

* няма да измрем от глад, а дори и да погладуваме, ше ни се отрази МНОГО добре, особено на мен
* плодящите се като тушканчици жители на Третия свят може и да поизмрат от глад, но първо, че сами си го правят, второ - и на тях ше им дойде добре
* сичкото лед отдавна ше се е разтопило и океаните ше са поразмили очертанията на континентите, ма кво от тва - освен ако нямате наследствена къща във Венеция
* ресурсите няма да са свършили, а и да са почнали да попривършват, все тая - има си много други начини, да му мислат петролните шейхове, Бушистите и руските олигарси
* Третата Световна няма да е почнала, защото, Драгъне, само САЩ могат да направят такава глупост, а изродите-Бушисти направиха такъв фалстарт по въпроса, че занапред ше им е МНОГО по-трудно
* вода все още ше се намира, макар и трудно
* сигурно и до Марс няма да сме стигнали още - а и да сме, ква полза (сериозно ли се надявате да се измъкнете нанякъде от засраната Земя - аре моля ви се гет риъл :roll: ; ако изобщо е възможно, ше е най-рано след хиляда години, така че не виждам кво ви грее)
* а и едва ли ше са намерили начин да удължат сериозно живота, така че въпросните 50+- години гювеч си остават толкова, дори за мултимилиардерите

Чаткате ли? Тези 50 години са всичко, което имате. Изживейте ги така както ВИЕ искате и за нищо друго не съжалявайте, завиждайте или берете грижа. :idea: Успех от мен! :wink:

П.П.: Икономиката виж, си е таковала таковата. Но белият свет все некък ше се оправи. Е, некои измислени държавици извън него - като тази тука - ше гризнат здраво дръвцето и ше изчезнат тихичко дори още преди въпросните 50 години, така че гледайте да не се заседявате в такива.
Last edited by shayhiri on Wed Apr 23, 2008 11:49 pm, edited 4 times in total.
passer-by wrote:А, сетих се. Гледайте "Големият Стан". В programata.bg беше злостно оплют, ама трейлърът ми допадна, рекох да рискувам и го гледах оня ден. Доста приятна комедийка. Напомни ми на оная другата с Адам Сандлър и затворническия футбол, но в по-добър вариант.

User avatar
Clio
Moderator
Posts: 1076
Joined: Sat Dec 20, 2003 12:43 am
Location: I am near, but away

Post by Clio » Wed Apr 23, 2008 10:27 pm

Извинявай, но ей поради такова мислене сме на това дередже - А след мен и потоп...
Ми мен пък ме е грижа какво ще стане след въпросните 50 години, дори да не ме "грее" пряко.
Beauty is a luster which love bestows to guile the eye. Therefore it may be said that only when the brain is without love will the eye look and see no beauty.

The meaning of life is 'bucket'

User avatar
Morwen
Shadowdancer
Posts: 13468
Joined: Sat Dec 20, 2003 1:20 am

Post by Morwen » Wed Apr 23, 2008 11:06 pm

А всъщност те грее пряко. Защото след десетина години някои от нас внезапно (или не толкова, искат се няколко месеца) ще се озоват с някой, след който да викат "Не,бе, мишенце, не гризи кабела за нета, сега ще ти дам залъгалката", "Добре де, сега чудо голямо, че Гошко ти счупил куклата, ще ти купя скейтборд" и прочие. Някой такъв малко теб, малко като другия, с вашите черти и вашите недостатъци и все пак май-малко по-добър. Някой, който обичаш поне почти колкото себе си, най-малкото понеже е и част от теб. И някой, за който много ти пука какво ще му оставиш.
В краен случай дори да не е твое дете, а да е племенник, кръщелник или нещо такова - все ще има някой.
Да, разбира се, винаги съществува гледната точка "що да се моря да се грижа за друго същество вместо да си живея живота". От една страна и това е животът, а от друга не виждам кво толкова хубаво има в живот, чиято цел е само да си напълниш и изпразниш стомашно-чревния тракт и квото там има около него.
Да, от световната криза опрях до семейните ценности, знам. Но просто това е една от основните причини на хората да им пука какво оставят след себе си.
I don't wanna die
But I ain't keen on living either

User avatar
Interpreter
Forsaken
Posts: 3462
Joined: Sun Aug 07, 2005 5:57 pm
Location: тук - там

Post by Interpreter » Wed Apr 23, 2008 11:39 pm

Шайхири е моят несбъднат идеал: Вяра в себе си, потенция и надареност - непостижими неща, освен ако са ти дадени свише.
Колкото до мрачните му прогнози - :violin:

User avatar
shayhiri
Elder God
Posts: 6111
Joined: Mon Dec 20, 2004 7:15 pm

Post by shayhiri » Sun Apr 27, 2008 8:03 pm

КАКВИ мрачни прогнози? Точно от мененаписаното струи безпределен оптимизъм (обоснован, ез южуъл, за щастие) - особено на фона на тръшканията на останалите. :)

(Иначе, няма нищо непостижимо, стига да е в рамките на наличния ти потенциал. Остава ти "само" да дефинираш правилно въпросния (без подценяване и надценяване), както и най-удачното му приложение. И - разбира се - да не те мързи, за да можеш да се възползваш от положението. :mrgreen:)

Морви пък тука се опитва да свири на тънката ми струна. :violin: :) Децата наистина променят всичко. Според мен, обаче, се разсъждава в обратен ред:

Можеш ли да гарантираш на бъдещото си дете живот, който би пожелал/а и на себе си?
Да :arrow: Правиш си.
Не :arrow: Въздържаш се. Иначе е чист егоизъм.

Все пак не сме некви безмозъчни бангладешки лалугери.

По-важното. Вижте как постъпват хората, от които действително зависи нещо. Мултимилионерите, които притежават света. Личи ли да са особено загрижени? Правят ли нещо, за да оставят шанс на децата си?
При положение, че нищо не им струва. При положение, че вече умират, един по един, и единственото, което остава след тях са децата им. Които, както и децата на децата им, ще трябва да живеят в същия този осран от бащите си свят.
Що за човек продължава да трупа милиони и милиарди (абсурдно ненужни след десетия милионец), съсипвайки единственото отвъд властта му - Земята - и обричайки наследниците си?
И щом уж най-умните сред хората се разкриват като жалка първосигнална твар, достойна само за презрение (не можещи или не искащи да мислят два-три хода напред), кво да очакваме от останалите?
passer-by wrote:А, сетих се. Гледайте "Големият Стан". В programata.bg беше злостно оплют, ама трейлърът ми допадна, рекох да рискувам и го гледах оня ден. Доста приятна комедийка. Напомни ми на оная другата с Адам Сандлър и затворническия футбол, но в по-добър вариант.

User avatar
Morwen
Shadowdancer
Posts: 13468
Joined: Sat Dec 20, 2003 1:20 am

Post by Morwen » Sun Apr 27, 2008 8:37 pm

Сега не говорим за мултимилионерите, говорим за личното отношение. Ако не искаш да поемаш отговорност за произволно нещо, можеш да си намериш хиляди извинения между Бил Гейтс и Борис Березовски. Но не става дума за тях.
А ако дете се правеше само когато си абсолютно сигурен, че можеш да му гарантираш живота, който ти искаш, би трябвало повечето да ни няма. (И ако сега ми излезеш само за идеята с клишето за циганите, което е един много краен случай, ще е много жалко...)
I don't wanna die
But I ain't keen on living either

User avatar
shayhiri
Elder God
Posts: 6111
Joined: Mon Dec 20, 2004 7:15 pm

Post by shayhiri » Sun Apr 27, 2008 8:51 pm

Ъмм, няма бе. :) Ти просто изказваш нормалната позиция, която важи и за мен.

Само дето аз държа и на изведения от мен принцип, така че няма да тръгна да си правя деца, преди да съм уредил напълно своя си живот. И за нищо на света няма да ги принудя да растат в България. Тва за личното отношение.

А иначе - нека правим квото можем, колкото и да е малко. Аз не пия и не пуша (останалите наркотици са аут по дифолт), знам как се яде правилно, не карам кола, не разхищавам вода и топло/светло и си изхвърлям разделно боклука. Друго?
passer-by wrote:А, сетих се. Гледайте "Големият Стан". В programata.bg беше злостно оплют, ама трейлърът ми допадна, рекох да рискувам и го гледах оня ден. Доста приятна комедийка. Напомни ми на оная другата с Адам Сандлър и затворническия футбол, но в по-добър вариант.

User avatar
Skywalker
Warmage
Posts: 1123
Joined: Tue Jan 20, 2004 10:42 am
Location: Sofia

Post by Skywalker » Mon Apr 28, 2008 1:01 am

shayhiri wrote: А иначе - нека правим квото можем, колкото и да е малко. Аз не пия и не пуша (останалите наркотици са аут по дифолт), знам как се яде правилно, не карам кола, не разхищавам вода и топло/светло и си изхвърлям разделно боклука. Друго?
ти за кво живееш бе???

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 3 guests