Марфа, ще ти бъда благодарен ако не ме наричаш фанатичен атеист, защото ако бях такъв толкова жлъч да съм излял в тая тема, че щеше да трябва сам да си изтрия поста, бидейки модератор.

Или да изкарваш, че видите ли съм бил рекнал, че децата вкупом ще се фанатизират, защото не съм казвал такова нещо. Само казах, че има вероятност това да се случи с някакъв минимален процент деца, те от Станек и Хари Потър се фанатизираха някои, пък от Библията ли няма.
Бтв после 12 години ги учат, че Бог няма в най-различни предмети. Това не е ли също доста нагла намеса в личната свобода на избор?
Ъ, по кой предмет преподават, че няма бог? Научен комунизъм?
Притчите с кво са по-различни?
С това, че милиони взимат тия притчи съвсем насериозно и буквално.
Тогава може и да не му е смешно, щото ще разбере, че и Таксил общо-взето я е чел отгоре-отгоре и не би познал метафората дори да дойде да го сурвака за Нова година.
Де да знам, в сравнение с рандъм религиозен фанатик Таксил е направо гений в разпознаването на метафорите. Когато на фундаменталиста (а и на всички значими християнски секти, включая и "официалните" католицизъм и т.н.) му отърва даден пасаж е метафоричен, когато не му отърва изведнъж става совсем буквален. То да се чуди човек да се смее ли или да плаче...
Аз пък не ща подрастващите да изучават неща като потопа или десетте напасти в Египет, защото дори и да си затворим очите пред десетките противоречия в тези истории, е лицемерие от най-висок калибър да се реве в хор, че децата гледали филми и играели игри с насилие, а в същото време да бъдат карани да изучават касапници в такъв мащаб, и то извършени от добричкия дядо бог.
А това, че има и други абсурдни предмети - има, но по тази логика може да роптаем и задето няма изучаване на метаболизма на розовия еднорог в програмата - едва ли е по-глупаво от метаморфните скали.
Но е безумно да налагаш на едно 7 годишно дете да изучава религия, защото на тази възраст то НЕ МОЖЕ да направи съзнателен избор. Ако наистина вярваш, че баш изучаването на религията ще му покаже разликата между добро и зло освен да ти препоръчам да си дадеш децата в манастир, там добрите отци ще ги изучат кое е право и кое е криво, за чий семейството да се мъчи с подобни сложни въпроси.
Те това ми къса нервите - дай понеже сме християни да НАЛОЖИМ на хората да ни изучават религията. Еми сори бате не става така. Като станат 12-13-15 гтодишни им дай възможност да изберат дали да изучават.
Абсолютно прав си.