Абсурдистан, и те за теб достойни, майко, бяха!

Мне, не е това, което си мислите... за архиви иде реч

Moderator: Moridin

Locked
Amelia
Moderator

Post by Amelia » Sat Dec 29, 2007 4:09 pm

Demandred wrote:
щото над 90 % от сюжета в изкуството все пак се върти около въпросната Книга
Над 90%? Тука се пооля. ;)
Са, вижда ми се изключително смислено детето ми да се запознае в училище с неща, които диктуват ежедневието му от най-ранна възраст. Няма кво да чака да стане на 15, за да чуе кой е Христос и за чий правиме цялата патаклама през декември и април/май.
Ако не живее в някоя пещера, би трябвало да е наясно с това далеч преди да тръгне на училище, не е като телевизията да не ни залива с библейски филми и обяснения по въпроса какво аджеба е Коледа/Великден всеки път като дойдат. А останалото и да не го знаят на тази възраст (примерно кой е Мойсей и за какво се е борил), спокойно ще минат и без тази информация без проблем.
Децата да сдобиват знание от телевизията... Ми да ги спрем от училище и да ги оставим да учат наука от Дискавъри тогава? И морал от Холивудските филми... Ей сега си го представих. :shock:
Хора, не ми причинявайте това! :cry:
My Anime List , My Manga List

Oui. Je suis garbage.

Marfa
Moderator

Post by Marfa » Sat Dec 29, 2007 4:12 pm

То ако не живее в някоя пещера би трябвало да е наясно с доста други неща от морално-философско естество, което не пречи да се изучават и в училище. Пак не мога да разбера какво е това фанатично говорене срещу изучаването на религия. Какви точно са ви опасенията? Че на осем години ще си организират кръстоносен поход, а на девет години ще се замонашат ли? Голям праз, че щели да научат някои характерни неща, като например някоя притча, или пък например как арменците празнуват Коледа, какво е Рамадана или нещо подобно. Много по-смислено е да научат нещо такова, хем няма да се мразят после, отколкото да им пълнят главите с дивотии. Още не мога да преглътна въпроса за трети клас от "Това го знае всяко хлапе" - коя скала била интрузивна. Базалтът, гранитът, мраморът или квобешетам. Или от какво се правела жичката в крушката. Въртите и сучете, но довод срещу изучаването на религия, който да не е "ама какъв ужас, тц, тц, тц!" не сте дали. Ревете за правото на избор, само дето хич не е ясно отде ще дойде тоя избор, след като човекът до определна възраст е държан под похлупак. мани пещерата, на мен не ми е безразлично откъде детето ми би научило някои неща - дали от контролирания учебен материал в училище, или от разпенения, запален евангелист-родител на някое другарче, или пък от също толкова фанатизирания родител-атеист на друго другарче. Правото на избор предполага наличието на някаква основа, а при условие, че в огромната си част родителите имат познания по религиозни въпроси клонящи от нула към минус безкрайност, на детето не му трябва да живее в пещера, за да няма хал-хабер понятие от елементарни въпроси.

Edit:
А, това пък за телевизията не искам дори и да го коментирам. Още не знам как тая Коледа ни подмина "Исус" на Антониони, заради който филм упорито избягвам телевизията по такива празници. Енивей, знаем, че природата не търпи празно пространство. Неученето на елементарни неща води до запълването на празнинит епо един или друг начин, в резултат на което често има непредвидими резултати. За справка: подписът ми.
Last edited by Marfa on Sat Dec 29, 2007 4:17 pm, edited 1 time in total.
This octopus! Let's give him boots, send him to North Korea!

Image<-Подробно описание на нещата, които ми образуват нерви :twisted:
Уук.

Demandred
Moderator

Post by Demandred » Sat Dec 29, 2007 4:15 pm

Иначе за самата вяра, чичо Паскал си го беше казал: Ако не вярваш и после се окаже, че има задгробен живот, си се минал лошо. Ако вярваш и се окаже, че няма - нищо не губиш.
Имайки предвид, че има сигурно 10000 различни религии и всяка претендира да е вярнята, шансът да уцелиш точната, от която да имаш аванта в отвъдното, не е много голям, така че аз поне предпочитам да си живея тук както ми харесва, а после каквото стане. Освен това не е вярно, че нищо не убиш - губош някаква част от свободата си.
Децата да сдобиват знание от телевизията... Ми да ги спрем от училище и да ги оставим да учат наука от Дискавъри тогава?
Това е само за най-основните неща, които или се научават от телевизията, или родителите могат да им обяснят за няколко часа. Всичко останало въобще не е особено нужно за едно дете на 7-8 години. Като порасне малко, че да преценява сам, да му обясняват в подробности, нямам против, ако не е преподаването прекалено едностранчиво.
Sure your parents might think you're a failure
But no one's ever said: "First, let's kill all the tailors"
Don't be a lawyer!

Amelia
Moderator

Post by Amelia » Sat Dec 29, 2007 4:24 pm

Между другото на 7-годишното дете доста малко неща са му от жизнена необходимост. Четене и писането също не са, бтв, ма на, учат ги. На децата светите писания могат да се предлагат в разказвателна форма - като приказки, щото те са си такива в крайна сметка. Това не виждам с кво ще навреди. Четат ни народни приказки с поуки от бебешка възраст. Притчите с кво са по-различни? Ем ще ги забавляват, ем ще сдобият няква идея защо не трябва да убиват помачето от съседния чин. Уин/уин ситуация отсекъде.
Last edited by Amelia on Sat Dec 29, 2007 4:26 pm, edited 1 time in total.

Oui. Je suis garbage.

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Sat Dec 29, 2007 4:25 pm

Че от тях децата решават, че има Бог задълже - както вече казах.
This is it. Ground zero.

Marfa
Moderator

Post by Marfa » Sat Dec 29, 2007 4:27 pm

Не, Жоро, не решават, че има Бог задълже - точно по тая логика би трябвало да решат, че задълже има караконджоли, самодиви, змейове, хали и всякакви други неща, с които са населени приказките.

Ето нещо далеч по-абсурдно от евентуалното изучаване на религия. Приятелка библиотекарка от едно училище в Бургас таман ми се оплаква, че за трета поредна година не й отпускат бюджет за закупуване на нова литература. Вместо това от бюджета за библиотеката купили ново бюро на историчката, организирали курс по компютърна грамотност за не знам кои точно даскаля, дето се изисква от министерството, но училището трябва да плати за него. А най-готиното - пратили сума ти даскали на курс по... глаголица. Двайсе кинта на учебен час. За цял месец всеки ден. Глаголица. Яко, а?

Уук.

Amelia
Moderator

Post by Amelia » Sat Dec 29, 2007 4:30 pm

Ми те си го научават НЕЗАВИСИМО от това какво ще им преподават. Вярата на хората в Бог е проявена НАВСЯКЪДЕ около нас. Както казах, дори ежедневни фрази и възклицания я съдържат. Бтв после 12 години ги учат, че Бог няма в най-различни предмети. Това не е ли също доста нагла намеса в личната свобода на избор?

Oui. Je suis garbage.

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Sat Dec 29, 2007 4:31 pm

Е не е баш същото :)

А иначе това определено е стотици пъти по-абсурдно и изобщо не знам кой го е родил??? :shock: дори не звучи като пране на пари
This is it. Ground zero.

Marfa
Moderator

Post by Marfa » Sat Dec 29, 2007 4:32 pm

Ми същото е.

А онова просто ако не ми го разправяше точно таз жена, щях да реша, че ме будалкат. Обаче излиза истина. Курсове по глаголица, баси! :shock:

Уук.

JaimeLannister
Forsaken

Post by JaimeLannister » Sat Dec 29, 2007 4:33 pm

Абе хора не ви ли се струва доста безмислен тоя спор при положение, че не знаем какво точно ще се изучава в тия часове по религия?
В смисъм, че според мен поне, би било хубаво да се изучава религия именно като изучаване на религиите, кви са що са кога са възникнали и т.н. и който иска да вярва да вярва, който не... негова работа.
Брат ми завърши теология и ми е споделял доста относно пропагандата в тая специалност и кви са им били преподавателите... Виж някой такъв би могъл да увреди децата :) Обаче по тая логика то откачени учители има много не е речено да са по религия, че да направят пакост :)
"Основната и крайна цел на живота е смъртта и той винаги я постига." Зигмунд Фройд

"PRESENT IS THE TIME INCLUDING ALL TIMES
EACH SECOND IS ETERNITY AS ETERNITY IS NOW
AND NOW IS FOREVER..."

Курвите идват и си отиват, Star craft остава!

Image

Marfa
Moderator

Post by Marfa » Sat Dec 29, 2007 4:36 pm

Абс. прав си. Всъщност това беше и първоначалното ми мнение: хабер нямаме в какъв формат точно ще се преподава, но веднага се намериха хора да писнат "УЖААААААС! ПОМОЩ! РЕЛИГИЯ!" като че ли ще набират от дечицата попълнения за манастирите.

Уук.

JaimeLannister
Forsaken

Post by JaimeLannister » Sat Dec 29, 2007 4:37 pm

Хаха :) Между другото брата като ми е разказвал как са им обяснявали колко са лоши католиците и тем подобни глупости... И като се замисля какви му бяха колегите и че именно тия хора би трябвало да бъдат тези учители...

Абе май по- добре да не се учи религия :)
:roll:
"Основната и крайна цел на живота е смъртта и той винаги я постига." Зигмунд Фройд

"PRESENT IS THE TIME INCLUDING ALL TIMES
EACH SECOND IS ETERNITY AS ETERNITY IS NOW
AND NOW IS FOREVER..."

Курвите идват и си отиват, Star craft остава!

Image

Amelia
Moderator

Post by Amelia » Sat Dec 29, 2007 4:43 pm

Еми аз като знам кои мои колеги записаха педагогически профил, за да станат даскали по химия... Най-добре и химияда не се учи.
Най-добре и на лекар да не се ходи, щото там такива некадърници има...
И т.н. Схващаш ли ми идеята?

Oui. Je suis garbage.

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Sat Dec 29, 2007 5:10 pm

Всъщност аз знам как ще се преподава религия защото съм приказвал с човек който преподава такава(свещенник). Идеята е като за деца във форма на приказка да им се разкажат основните божи заповеди , притчи и такива работи да се покаже че мюсюлманите , евреите и др. не са лоши хора поради това че имат различна религия. Ей това е съвременното понятие за религиозно обучение. Това което много хора си представят без да знаят за какво става дума е че ще се изучава вероучение което е СЪВСЕМ различно нещо.

Matrim
Moderator

Post by Matrim » Sat Dec 29, 2007 6:01 pm

Марфа, ще ти бъда благодарен ако не ме наричаш фанатичен атеист, защото ако бях такъв толкова жлъч да съм излял в тая тема, че щеше да трябва сам да си изтрия поста, бидейки модератор. :lol: Или да изкарваш, че видите ли съм бил рекнал, че децата вкупом ще се фанатизират, защото не съм казвал такова нещо. Само казах, че има вероятност това да се случи с някакъв минимален процент деца, те от Станек и Хари Потър се фанатизираха някои, пък от Библията ли няма.
Бтв после 12 години ги учат, че Бог няма в най-различни предмети. Това не е ли също доста нагла намеса в личната свобода на избор?
Ъ, по кой предмет преподават, че няма бог? Научен комунизъм? :lol:
Притчите с кво са по-различни?
С това, че милиони взимат тия притчи съвсем насериозно и буквално.
Тогава може и да не му е смешно, щото ще разбере, че и Таксил общо-взето я е чел отгоре-отгоре и не би познал метафората дори да дойде да го сурвака за Нова година.
Де да знам, в сравнение с рандъм религиозен фанатик Таксил е направо гений в разпознаването на метафорите. Когато на фундаменталиста (а и на всички значими християнски секти, включая и "официалните" католицизъм и т.н.) му отърва даден пасаж е метафоричен, когато не му отърва изведнъж става совсем буквален. То да се чуди човек да се смее ли или да плаче...

Аз пък не ща подрастващите да изучават неща като потопа или десетте напасти в Египет, защото дори и да си затворим очите пред десетките противоречия в тези истории, е лицемерие от най-висок калибър да се реве в хор, че децата гледали филми и играели игри с насилие, а в същото време да бъдат карани да изучават касапници в такъв мащаб, и то извършени от добричкия дядо бог.

А това, че има и други абсурдни предмети - има, но по тази логика може да роптаем и задето няма изучаване на метаболизма на розовия еднорог в програмата - едва ли е по-глупаво от метаморфните скали.
Но е безумно да налагаш на едно 7 годишно дете да изучава религия, защото на тази възраст то НЕ МОЖЕ да направи съзнателен избор. Ако наистина вярваш, че баш изучаването на религията ще му покаже разликата между добро и зло освен да ти препоръчам да си дадеш децата в манастир, там добрите отци ще ги изучат кое е право и кое е криво, за чий семейството да се мъчи с подобни сложни въпроси.

Те това ми къса нервите - дай понеже сме християни да НАЛОЖИМ на хората да ни изучават религията. Еми сори бате не става така. Като станат 12-13-15 гтодишни им дай възможност да изберат дали да изучават.
Абсолютно прав си.
Ridcully: "A few twenty-mile runs and the Dean'd be a different man."
Bursar: "Well, yes. He'd be dead."
Ridcully: "He'd be healthy."
Bursar: "Yes, but still dead."