Абсурдистан, и те за теб достойни, майко, бяха!

Мне, не е това, което си мислите... за архиви иде реч

Moderator: Moridin

Locked
shannara
Misting

Post by shannara » Fri Dec 07, 2007 11:20 am

:evil: :x :x :x Думи нямам. Значи 13 дни преди края на отчетния период като манна небесна изпада бюджетен излишък в размер на 1.2 млрд. лв?! О, милорд, толкова неочаквано! Да го похарчим истерично! Не много премислено, но важното е да ползваме парите веднага. И разбира се няма пари за образование и наука. Ама ще имаме 10 млн. за ведомствена сграда.

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Fri Dec 07, 2007 11:23 am

А аз мисля, че това е вестникарски балон, поне в по-голямата си част. И в статията е казано, че непохарченото ще отиде във фискалния резерв и най-вероятно и така ще стане с повечето пари, защото той е нужен за финансовата стабилност.
I don't wanna die
But I ain't keen on living either

shannara
Misting

Post by shannara » Fri Dec 07, 2007 11:37 am

Дано да си права, но нямам големи надежди за това. В последните години ставам все по-голям песимист.

Interpreter
Forsaken

Post by Interpreter » Fri Dec 07, 2007 11:39 am

:shock:
Космически лъч прониква под ъгъл в пленарната зала на парламента и разстройва автоматичната система за гласуване. Това обяснение давал колективът, поддържащ техниката, на парламентарния шеф Георги Пирински. Това призна той самият пред депутатите, след като повече от час те се "бориха" със системата. Защото отчиташе вота им по групи както й хрумне.

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Fri Dec 07, 2007 11:44 am

Е, дай и източника все пак :)
I don't wanna die
But I ain't keen on living either

zhivik
Archmage

Post by zhivik » Fri Dec 07, 2007 11:47 am

shannara wrote:Дано да си права, но нямам големи надежди за това. В последните години ставам все по-голям песимист.
По лични наблюдения смея да твърдя, че в родната ни преса има много малко журналисти, които имат дори и елементарни познания по икономика. Така че не вземай за чиста монета това, което се пише по вестниците. Решението за допълнителни разходи означава, че ако тези пари нямаше да бъдат похарчени, бюджетният излишък на края на годината нямаше да е 3% от БВП, ами около 5,5% от БВП. Освен това, на много места не е спомената, че не малка част от парите ще отидат за дейности, които са поръчани, но не са платени (пресен пример - почистването на магистрала "Хемус", където част от фирмите казаха, че не им е било платено). Досега практиката беше подобни сметки да се уреждат с бюджета за следващата година, така че това сега е напредък.

Друг е въпросът, че когато ти остават много допълнителни приходи над предвидените (защото поддържането на висок бюджетен излишък в нашия случай не е самоцелно, а конкретна политика, с цел макроикономическа стабилност), това означава лошо планиране. Но такава е практиката от поне десет години, дори и по времето на СДС беше същото (в не такива размери, разбира се), така че трябва да се промени нещо в бюрократите в министерство на финансите, които правят бюджета по този начин.
This signature is not yet rated

Interpreter
Forsaken

Post by Interpreter » Fri Dec 07, 2007 12:01 pm

Morwen wrote:Е, дай и източника все пак :)
в-к "Труд" - дн. бр.

Marfa
Moderator

Post by Marfa » Fri Dec 07, 2007 12:15 pm

Сега, аз не съм икономист, факт, но тая история с излишъка ми се струва нередна. Ще обясня. Не може през цялата година да се обяснява как няма пари за образование, за здравеопазване, за инфраструктура, за брегоукрепителни съоръжения, за социални дейности, за възстановяване след бедствия и аварии, за каквото се сетиш, защото не били предвидени в бюджета, а накрая на годината да артисат найсе милиарда бюджетен излишък. Това чисто и просто означава лошо планиране, както вика и Живик. Да остане известен излишък е добре - дето се казва непредвидени разходи винаги могат да ти дойдат до главата, но тези милиарди ми идват в повече. Ако в моето домакинство при моите доходи накрая остана с пропорционален излишък, това просто ще означава, че не съм си поддържала къщата и съм се лишавала от жизнено необходими неща. Като се умножи това по цяла държава картинката става съвсем нерозова. Пак текат разни български Коледи, пак рекетират хората на чисто емоционално ниво, че ако не си пратят коледния sms някое детенце ще умре, а в същото време от другата страна слушаш как се чудят по какъв начин да похарчат излишния милиард. Ми де да знам, неправилно ми се вижда това. :unsure:
This octopus! Let's give him boots, send him to North Korea!

Image<-Подробно описание на нещата, които ми образуват нерви :twisted:
Уук.

Interpreter
Forsaken

Post by Interpreter » Fri Dec 07, 2007 12:20 pm

Ми ударил ги е космически лъч под ъгъл и хората бъркат приоритетите, какво му се чудиш? То и аз се чудех защо не ми върви днес работата нещо, но вече имам обяснение - лъчът се е изместил :(

Roamer
Ascendent
Location: Hier ist hier und jetzt ist jetzt doch jetzt ist jetzt schon nicht mehr da...

Post by Roamer » Fri Dec 07, 2007 12:33 pm

Валери, наистина, давайте източници за такива неща :) Да, знам, че с търсачките не е много трудно да бъде намерено, но все пак... спестява и време, и всичко :)

Ъх... добре де, точно в този случай може и да си го въвел на ръка, да не си го видял online, ама в първия момент така изглеждаше... извинявай :)

А иначе - аз поне го намерих тук: http://www.trud.bg/Default.asp?statid=53869
...и... изречението, точно преди което Валери е отрязал, също е сладко:
Красина Кръстева wrote:“В момента сме в неравна юридико-техническа борба с този колектив”, каза Пирински.
Eric: I use my sword to detect good on it.
Ed: It's not good, Eric. It's a gazebo.

Interpreter
Forsaken

Post by Interpreter » Fri Dec 07, 2007 12:54 pm

Мдам... Тия от "Труд" пък искат 360 кинта, за да им четеш вестничето он-лайн. Всеки си е башка луд.

Xellos
Moderator

Post by Xellos » Fri Dec 07, 2007 12:56 pm

А колко искат тия за рекламно каре 8х8 см, черно само, нейде си каде падне - 2 бона за 1 път. :shock:
„Ние можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова кратко време, че можем да правим всичко от нищо. ... За мен най-лошото в България е чудесното наслаждение, което тук имат хората да се преследват един друг и да развалят един другиму работата.”

DELgado
Elder God

Post by DELgado » Fri Dec 07, 2007 1:21 pm

Баси как са се ояли. :shock:

The Dragon
Elder God

Post by The Dragon » Fri Dec 07, 2007 1:28 pm

Scary :(
Мотото на родното ФБР: ”Необходимост да се знае”
07 декември 2007 / News.dir.bg
Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) ще има директен независим достъп до информационни фондове на МВР, реши парламентът, които прие на второ четене текстове от законопроекта за ДАНС.
Достъпът ще се осъществява по начин, който не позволява разкриване на интереса на агенцията и при спазване на принципа "необходимост да се знае", предаде БТА.
В агенцията ще се изграждат информационни фондове и звена за събиране, обработване, анализиране и предоставяне на информация, като в тях ще могат да се обработват и лични данни, за които в случаи, свързани с националната сигурност, органите на агенцията не искат съгласието на физическото лице. Предвидена е забрана за събиране на информация за гражданите единствено по расов признак или етнически произход, както и за политически, религиозни или философски убеждения.
ДАНС ще използва, притежава и прилага специални разузнавателни средства (СРС). Използването на служители под прикритие ще може да се извършва само от определени от председателя на ДАНС служители, реши парламентът.
Оперативно-издирвателната дейност на ДАНС ще се осъществява от специализираните й структури "чрез гласни и негласни методи и средства", определени със закона, с акт на МС и от председателя на агенцията. Сред основанията за оперативно-издирвателна дейност са получени данни за лица, които подготвят, извършват или вече са извършили престъпления, създаващи заплаха за националната сигурност, когато не са достатъчни за образуване или започване на наказателно производство.
Оперативно-издирвателната дейност ще се извършва чрез вземане на обяснения от граждани, проникване и изследване на помещения, сгради, съоръжения, транспортни средства и части от местности, както и чрез контрол на телефонните разговори, пощенската, телеграфната и други видове кореспонденция.
The sinking of the Titanic was a miracle to the lobsters in the ship's kitchen.

Interpreter
Forsaken

Post by Interpreter » Fri Dec 07, 2007 1:49 pm

The Dragon wrote:Scary :(
Мотото на родното ФБР: ”Необходимост да се знае”
07 декември 2007 / News.dir.bg
Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) ще има директен независим достъп до информационни фондове на МВР, реши парламентът, които прие на второ четене текстове от законопроекта за ДАНС...
Крайно време е този сайт да се преименува :)