Baldur's Gate 3

Всичко, което ви вълнува около голфа, бингото и стрип-покера...

Moderator: AlDim

User avatar
penzata
Forsaken
Posts: 2504
Joined: Thu Dec 10, 2009 7:13 pm
Location: between the planescapes
Contact:

Baldur's Gate 3

Post by penzata » Wed Oct 07, 2020 2:21 pm

Дюбрье, гледах килипове на Сириъз Сам 4етари и е бая зле.
Тъй че, все тая, но да драснете някой ред за Балдърс Гейта - на лаптопа няма как да го подкарам без да засича, а вече не съм хлапе и да не ми пука. :hihi:

User avatar
трубадур
Ascendent
Posts: 4435
Joined: Sat Apr 07, 2007 4:33 am

Re: Random stuffec

Post by трубадур » Wed Oct 07, 2020 3:05 pm

Тва се чека на ултимът едишън от мен. Лариан са ми едно от любимите студиа, ама след като са Банерлорд не се набутах у ърли аксес и за тия няма да е, особено на пълна цена. Евала на пичовете, които ще тестват. Тва студио досега е учебник как се работи с крауд фъндове и постоянна комуникация с общността си. Така че очаквам играта да е имба, но не ме спира да им гледам дев видеата. Много зарибени чичовци са.

Дет се вика суперджайънт геймс от тях се учиха за Хадес, а не от бетесда :spite:

User avatar
Dark Cloud
Scholar
Posts: 106
Joined: Mon Oct 21, 2019 4:46 pm

Re: Random stuffec

Post by Dark Cloud » Wed Oct 07, 2020 9:06 pm

Дет вика трубадура, с Baldurs 3 правилния подход е да се чака няква GOTY версия догодина. Да цъкаш Early Access означава да плащаш за да бета тестваш, реално.
Ето малко негативно мнение от първите часове на играта , мисля че PC Gamer също имаха разни оплаквания. Потенциала го има, ще стане добра игра, просто ще почакаме 8-)

User avatar
трубадур
Ascendent
Posts: 4435
Joined: Sat Apr 07, 2007 4:33 am

Re: Random stuffec

Post by трубадур » Wed Oct 07, 2020 9:14 pm

Ако не друго, докато се чака, барем изръгам най-после всите стари класики - балдурите, плейнскейпа и айсуинд дейла, ама от-до, щото ебем ги и тъпите игри, не мога да имам толкова много часове и нито една завършена, не че успях да приключа и дивинити син 2, де, след некви си 50+ часа.

пп. с тва на ум, още не съм видял финала на Скайрим... според стийм имам само некви си 280 часа, но реално съм към 400 :mrgreen:

ппп. ся докато бях в стимарата видях, че има някакъв гейм фестивал и са напускали доста демота за предстоящи игри :spite:

User avatar
Yan
Site Admin
Posts: 6282
Joined: Sat Dec 20, 2003 12:01 am
Location: Who cares...
Contact:

Re: Random stuffec

Post by Yan » Wed Oct 07, 2020 9:23 pm

Dark Cloud wrote:
Wed Oct 07, 2020 9:06 pm
Дет вика трубадура, с Baldurs 3 правилния подход е да се чака няква GOTY версия догодина. Да цъкаш Early Access означава да плащаш за да бета тестваш, реално.
Добре, това е пълна глупост, честно. Днес се нагледах на тоя рев в нет-а.
Да цъкаш Early Access означава, че си си купил играта предварително и получаваш достъп до съдържание, което все още се разработва (което апропо е доста ясно описано). По този начин подпомагаш дивелъпърите, защото им вкарваш допълнителен кешфлоу (а нека не се лъжем Larian не са мейджър студио и не е като да оперират с чутовни бюджети) и като бонус накрая си имаш играта. По-скоро е преодрър с добавен бонус, че ако искаш можеш да си цъкаш алфа/бета/уотевър и да виждаш почти в реално време как се променят нещата... В крайна сметка никой не те кара насила да ги даваш тия пари.

Бетатестингът много рядко ти дава завършения продукт накрая. Обикновено е за някакви чънкове и е бая по-кратък.
Правилата на бордгейминга:
1. Всички други неща, включително храна, дрехи, застраховка за колата и пари за обяд, представляват непредвидени разходи по отношение на това, което ви е необходимо за игрите.
2. Никога не пресмятайте общата стойност на това, което сте купили.
3. Ако искате нещо, значи ви е нужно.
4. Ако ви е нужно, значи трябва да го купите.
===============
Have you got any tips for growing an awesome Viking beard?
Yes: don’t shave.
Powered by Johan Hegg

User avatar
Xellos
Moderator
Posts: 19598
Joined: Fri Apr 02, 2004 10:08 pm

Re: Random stuffec

Post by Xellos » Wed Oct 07, 2020 10:26 pm

Гледам Балдурса gog early access е на палмата с бананите ако ви се мрънка :ninja:
That's a good start, but if you want to be a real writer, you're going to need to procrastinate a lot more.

User avatar
Dark Cloud
Scholar
Posts: 106
Joined: Mon Oct 21, 2019 4:46 pm

Re: Random stuffec

Post by Dark Cloud » Thu Oct 08, 2020 10:21 am

На палмата с бананите е друга работа, ама пак едва ли ще я пробвам в сегашния билд. Като прочетох цитата "We expect the game to be in Early Access for another year" - значи има ебаси количеството матрял още да се добавя към тая игра :shock: . Накрая ще е хептен друго жУвотно.

Цялата Early Access / Pre-order система може да е много блага като жест към дивелъпърите, да им вкараш малко кеш и да им позволиш да направят по-добър краен продукт, но от потребителска гледна точка не ми харесва. Факт е, че може би съм salty заради личен опит: два пъти съм взимал игри на pre-order и и двата съм оставал мега разочарован, последния път с Anthem... Там поне си взех refund като пич след десетина дни, като се видя че играта е гола вода дори и при стабилни сървъри.

Интересно ми е каква е ситуацията с refunds на Early Access игри - при завършен продукт влизаш, пробваш за няколко часа, решаваш че не е за тебе и ти връщат парите. Тук обаче влизаш и пробваш нещо което ти е доста ясно описано, че не е завършен продукт, съответно не би трябвало да попада под същите условия.

User avatar
трубадур
Ascendent
Posts: 4435
Joined: Sat Apr 07, 2007 4:33 am

Re: Random stuffec

Post by трубадур » Thu Oct 08, 2020 10:30 am

За мен не трябва да се бъркат двете, даже трите понятия, ърли акесес, бета и приордър. Писах и по-горе, Лариан са едно от малкото студиа, където може да ги обвържеш в едно, щото досега са доказали, че умеят да използват парите на потребителите без да ги завлекат и след това са мега юзър френдли. Безплатни ъпдейти на ъпгрейднати версии, самият продукт дей уан си върви на пустиняк, самите игри се пукат от съдържание, преиграеми са до спукване и т.н.

Но като се вземе предвид колко крауд фънд и ърли аксес заглавия потъват в забвение си е мизерия. Аз съм много против приордър, освен ако не е на физически издание. Там е за удобство, поръчваш рано, че в дена на излизане да ти е на вратата. От друга страна аз съм много против дей уан пазаруване въобще, освен ако не е наистина от доказал се разработчик... като Лариан или Валв например. Щото в последните години пущи ся, па ще го оправим следващите дваасе години, модела могат да си го набият негде.

пп. При ърли аксес стоят малко по-така нещата, но за рифънд там се квичи, дори да навъртиш 500 часа, ако в крайна сметка продуктът не излезе под някаква официална форма. Дори и тогава може да се плаче, ако обещания (и то важни такива, не разни странични глезотии, ами важни механики) не са изпълнени, но да си върнеш парите пак е трудно. Тия заглавия работят в малко сива зона, която скоро очаквам да стане бая по-черна и бяла. Ако вече не е, де и просто да съм пропуснал тва развитие.

User avatar
termit
Aes Sedai
Posts: 1744
Joined: Thu Jan 15, 2004 5:04 pm

Re: Random stuffec

Post by termit » Thu Oct 08, 2020 12:26 pm

Early access е нещо, дето никога не съм го разбирал защо потребителите си го причиняват, че и го обсъждат. Плащаш си, за да си тестър на компанията - айде у лево моля. Ако някой толкова иска, да го прави, но после да не се оплаква.

Нямам нищо против да подкрепя разработчици на игра, която мисля, че ще ми хареса, и да им дам пари, за да помогна за разработката. Това го направих с първия Xenonauts още преди Kickstarter, и не съжалявам изобщо, а имам 10+ игри, към които съм кикстартнал. ОБАЧЕ го правя с ясното съзнание че
1. Играта може и да не излезе изобщо и поемем риска
2. Може да се получи нещо, което не искам - и поемам риска
3. Аз не съм бета тестер, по-скоро съм рисков инвеститор.

Preorder на игри от стийм/гог/етц онлайн магазини е бахти и безсмислената дейност. Защо за бога да не изчакаш поне няколко дни за ревю (и за задължителния хотфикс?).
Elves dig rocket launchers.

User avatar
RRSunknown
Elder God
Posts: 9438
Joined: Thu Nov 01, 2007 9:54 am

Re: Random stuffec

Post by RRSunknown » Thu Oct 08, 2020 8:19 pm

Не ги виждам така нещата - аз играя една игра Rebel Inc Escalation която се води early access от години и реално само добавят съдържание , още като си я купих си беше напълно игруема и съм навъртял над 100 часа .
Обратното на early access са недовършените игри /които са голям част от ААА гейминга/за които плащаш като поп за уж завършен продукт и след това почват да те точат с DLC-та и поправят нещата години след като "уж" е излязла.
Фрапиращ пример - Fallout 76.

User avatar
Claymore
Ascendent
Posts: 4843
Joined: Sat Sep 12, 2009 9:55 pm

Re: Random stuffec

Post by Claymore » Thu Oct 08, 2020 10:03 pm

К'вото казаха термита, трубадура и Dark Cloud. За мен го има и допълнителния елемент, че съм лигльо и за мен "надникването в кухнята" за игра преди да я изиграя ми разваля магията и immersion-а. Абсолютно не разбирам импулса да си го причиниш това. Само малко играх от ърли аксеса на Darkest Dungeon щото я бях back-нал в Кикстартър, ама тя не е и сюжетна игра. Но във всеки случай не ми звучи яко да играя нещо не-feature complete или с бъгове.

За при-ордъри, правя понякога, не за друго освен от доверие към девелъпъра и това дето викате за ърли аксеса, да им пуснеш малко кешавица. Но съм го правил само за неколцина инди разработчици които за мен са се доказали, като Supergiant и Harvester Games (пичът с The Cat Lady), ААА-джиите могат да свирят на кожения, особено EA и Ubisoft
Last edited by Claymore on Thu Oct 08, 2020 10:35 pm, edited 1 time in total.
Mouthpiece drawn, got a verbal armory
Stack bodies, not figurines
Move beneath the surface, submarine
I'm half machine, obscene with a light sword
Look inside the brain, it's a riot in the psych ward
What you standing on the side for?
Roar like a lioness, punch like a cyborg

User avatar
Yan
Site Admin
Posts: 6282
Joined: Sat Dec 20, 2003 12:01 am
Location: Who cares...
Contact:

Re: Random stuffec

Post by Yan » Thu Oct 08, 2020 10:34 pm

Иначе Larian отново мачкат:
Spoiler: show
1birfuqp3rr51.jpg
1birfuqp3rr51.jpg (274.8 KiB) Viewed 358 times
Правилата на бордгейминга:
1. Всички други неща, включително храна, дрехи, застраховка за колата и пари за обяд, представляват непредвидени разходи по отношение на това, което ви е необходимо за игрите.
2. Никога не пресмятайте общата стойност на това, което сте купили.
3. Ако искате нещо, значи ви е нужно.
4. Ако ви е нужно, значи трябва да го купите.
===============
Have you got any tips for growing an awesome Viking beard?
Yes: don’t shave.
Powered by Johan Hegg

User avatar
RRSunknown
Elder God
Posts: 9438
Joined: Thu Nov 01, 2007 9:54 am

Re: Random stuffec

Post by RRSunknown » Thu Oct 08, 2020 11:57 pm

Claymore wrote:
Thu Oct 08, 2020 10:03 pm
. Но във всеки случай не ми звучи яко да играя нещо не-feature complete или с бъгове.
Демек играеш всичко 2 години след официалното му излизане след хиляда пача и DLC-та .
.

User avatar
Claymore
Ascendent
Posts: 4843
Joined: Sat Sep 12, 2009 9:55 pm

Re: Baldur's Gate 3

Post by Claymore » Fri Oct 09, 2020 11:16 am

Като цяло да :) Backlog-а е голям :)
Mouthpiece drawn, got a verbal armory
Stack bodies, not figurines
Move beneath the surface, submarine
I'm half machine, obscene with a light sword
Look inside the brain, it's a riot in the psych ward
What you standing on the side for?
Roar like a lioness, punch like a cyborg

Amikae
Ascendent
Posts: 4196
Joined: Thu Aug 07, 2008 12:07 pm

Re: Baldur's Gate 3

Post by Amikae » Mon Oct 12, 2020 2:58 pm

Аз дръпнах банана, че не съм голям фен на Лариан и очакванията са ми много ниски, та рекох да видя за какво иде реч. Играта има много проблеми и още едва първи акт е имплементиран със само 6-7 класа. Една година EA ми се струва много оптимистична прогноза за сега, имайки предвид колко голяма комплексна ще бъде играта. Аз клоня повече към година и половина, може би дори две.

Някои впечатления(wall of text):

Положителни:

- с изключение на UI/Fonts и някои други дреболии, които могат да се коригират, визуално играта изглежда добре и не прилича на D:OS2, както доста хора се тревожиха. Определено върви, като дупе обаче и не препоръчвам хора с по-слаби карти да я купуват в момента. Много далече от оптимизирана е, RTX картата едвам я търкаля с 60+ fps, но перформънса ще се фиксне.

- кътсцените са реализирани добре, изглеждат красиво и лицевите анимации до тук са страхотни, изобщо да затвърдя пойнта, че играта изглежда много мазно :)

- character creation tools не са нещо невиждано, но са реализирани добре и има доста опции за хора, които ги кефи да си правят героя по 2-3 часа :lol:

- озвучението и войс актинга са муцка, изобщо не са пестили кинти тука, вери найс :mrgreen:

- DnD 5e са го имплементирали добре и сега имат стабилна основа, от която да работят за новия им контент

Отрицателни:

- визуално играта не прилича на Divinity игра, но историята от друга страна са я засрали в типичен Лариан стил. Тонът е циничен, всички те мразят и са агресивно настроени спрямо теб. Разказът лъха на типичния Divinity еджинес, който естествено работи в контекста на Divinity, но стои адски нелепо когато сетинга е Forgotten Realms с най-различните си алаймънти.

- като стана дума за това повечето от парти персонажите, които са решили да имплементират в типичен Лариан стил са evil/chaotic evil/neutral и не одобряват почти нищо, което правиш. Лариан твърдят, че това е умишлено решение за EA, защото искали да получат повече данни за evil playthroughs и по-нататък щели да имплементират персонажи с друг алайнмънт. Много не ми се връзва това твърдение имайки предвид, че буквално злите персонажи са в логото на играта и къде и как се срещат конкретните персонажи, но без да спойля, заради конкретни обстоятелства в историята evil party-то е неизбежно

- като стана въпрос за парти, имаме само 4 слота в партито, което адски ограничава възможностите ни, защото да се играе DnD без rogue/cleric е кофти, ако решим че ни трябва и някакъв frontline, 3/4 слота са аут, остава един слот за креативност, но в почето случаи се оглеждаме за някакъв тип магиосник, тъпа работа и са твърди, че няма да го променят

- играта също така има други симптоми на Лариан RPG, започва почти идентично на D:OS2, не се шегувам пак корабокрушираме на плаж и отново неща, които работят в Divinity, не стоят на място в BG3. В пролога левел 1 героя ни има среща с дракони, mind flayers, демони и т.н. В DnD това са енд гейм гадини, не неща, които срещаме на първи левел.

- друго нещо, което са пренесли и тотално прецаква иначе добрата имплементация на 5e, са elemental surfaces. Играта е в огън, киселина и лед обилно, ама ОБИЛНО. Още от втори левел гадините са фрашкани с бомби, огнени стрели, експлодиращи варели, които превръщат цялото бойно поле в мазало. С един кантрип каст можеш да възпламениш гадините, себе си и да изринеш целия екран, и ти прави демидж експлозията, прави ти демидж седенето в огъня, прави ти демидж всяка стъпка през мизерията. Изобщо се губи смисъла от 5е-то, нерентабилно е да се играят меле герои и изобщо елементал повърхностите и ефектите доминират играта почти на 100% в момента.

- в следствие на предишното нещо, повечето битки в играта стават много досадни и за това не помага елевацията. Елевацията е нещо адски интересно, но за съжаление почти винаги тя играе против нас. Гадините са поставени на елевация и те замерват с бомби/елементал ефекти, и много от битките трябва да ги чийзваш, да презареждаш сейфове и да мислиш как да изравниш игралното поле. Много малко битки до тук се разиграват в типичен DnD стил.

- пренесли са и ужасния inventory management от Divinity игрите. Играта е фраш от кофи, лопати, въжета и всякакви други шитни за лутене. Да не говорим колко фрашкано е с разни храни, които те хийлват и обезсмислят мениджмънта на здравето на партито.

Изобщо играта има колосално количество от проблеми(които няма да ми стигне цял ден да изписвам), някои от които могат да се решат, ако Лариан си преглътнат егото, а за други вече е прекалено късно - история/персонажи.

До тук ми се струва, че Лариан са се прицелили повече към феновете на Divinity, отколкото на DnD/BG и не знам дали мога да ги обвинявам за това. На хартия 5е е имплементирано, на хартия графиката не е копие на Divinity, на хартия сме във Forgotten Realms. Така че са си спазили обещанията към Wizards of the Coast, но на практика играейки нещото всичко лъха на Divinity. Rejoice фенове! :mrgreen:

Аз ще и направя още един преглед през 2021-ва за да видя дали ще се купува или ще се тегли фор фри. На този етап, за фенове на Divinity играта е must buy, за фенове на DnD е по-добре да се чака за промоции или директно през торента.

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 6 guests