Какво е PC и конзола през 2013?

Всичко, което ви вълнува около голфа, бингото и стрип-покера...

Moderator: AlDim

Post Reply
User avatar
The Dragon
Elder God
Posts: 8789
Joined: Wed Jan 14, 2004 9:03 pm

Какво е PC и конзола през 2013?

Post by The Dragon » Tue Jan 08, 2013 11:08 am

Времената се менят. Дефинициите на нещата които бяха стабилни и можехме да разчитаме да ни напътстват в поредния титаничен флеймуор вече са неадекватни...

Едно време дефинициите бяха ясни - PC беше x86 машина с windows която искаше перманентен ъпгрейд псуване, пачване, настройване туикване, молитви и драйвери но когато заработеше работеше както ти искаш.

В конзолата вкарваш диска и играеш и е перфектно от самото начало. Което се компенсираше с факта че на тях не можеше да правиш нищо повече от игране. Можеха да бъдат и мобилни.

Всички които играеха много игри, бяха потенциални психопати в очите на обществото, живеещи в подземията на родителите си.

Този стабилен и бинарен свят почна да се променя през 2007-а когато на сцената излезнаха могъщо Steam и iPhone. Скоростта на промени се увеличи главоломно около 2010 когато малкото бижу което е Windows 7 почна да навлиза стабилно на десктопите, iPad -а се оказа див успех, а света се оказа удавен в андроид телефони. Конзолите също се развиваха сериозно - в не гейминг посока. Стрийминг видео, уеб браузъри ... красота.

2013 - та света е различен - когато на PC пуснеш игра очакваш тя да работи без проблеми, хардуерния марш е овладян - едно PC има живот 3 години, а с ъпгрейд на видеокарта само може да се разтегне и до 5. Поддръжката на xbox контролера е добра и винаги на ниво. Рамта е безбожно евтина. Таблетите маршируват и нищо не може да ги спре и имат бесните типове на хардуеърен ъпгрейд които пц-то имаше в периода 1989-2004 -а. А разликата между монитор и телевизор е само в DPI-a. Процесорите на смартфоните прегряват от темпъл рън и инфинити блейд, расбери пи презвзема долните етажи на компютинга, арм процесорите са бързи колкото ниските такива на Интел, за 89 долара можеш да си вземеш това http://hardkernel.com/renewal_2011/main.php , а да си гийк вече е мейнстрийм (може би заради заплатите които се мятат в IT-to). Пиратството на PC е намаляло значително и стийм библиотеки от няколко стотин заглавия са стандарт. drm free става все по популярно. А последния humble bundle for android предлагаше игри за 4 платформи само 25% от които бяха андроид. Линукс гейминга има голям ръст и даже има официална версия на Стийм за него.

Със пристигането на big picture mode на steam и със това http://www.gamasutra.com/view/news/1844 ... OvTQ2-zlok , OUYA и посрещането с meh на WII-U и hdmi изход на таблетите границата за конзола се размиват.

Та мисля че основната разлика е идеологическа:

PC е всяко устройство на което можеш да рънваш всеки софтуеър и периферия които ти решиш и имаш root достъп.

Конзола е всяко устройство на което можеш да използваш софтуеър и периферия които някой друг е одобрил.

По тази логика PC-та са всички x86 машини (засега) , всички андроиди с официален ънлок на бутлоудъра и всички АРМ машини на които може да се качи линукс.

iOS са конзоли, XBOX и PS3, както и вита и WII-U

your thoughts?
The sinking of the Titanic was a miracle to the lobsters in the ship's kitchen.

User avatar
termit
Jaghut Tyrant
Posts: 1755
Joined: Thu Jan 15, 2004 5:04 pm

Post by termit » Tue Jan 08, 2013 11:19 am

За мен все още определяща е основната функция, а не достъпът до различен софтуер и услуги.
Конзолата е устройство, чиято първична и основна цел е да ти позволи да играеш игри, и се рекламира като такова от производителя. А телефона с Андроид си е баш телефон, не е нито конзола, нито РС.
Elves dig rocket launchers.

User avatar
AlDim
Elder God
Posts: 5885
Joined: Mon Jul 24, 2006 1:49 pm

Post by AlDim » Tue Jan 08, 2013 11:46 am

Аз съм доста разочарован от развитието на игрите за iOS и Android последната година. На практика не се е появило нищо голямо, което да продължи манията с Angry Birds, Cut The Rope, Fruit Ninja и т.н. Това всъщност можеше да се очаква, предвид масовото производство на скапани клонинги на известни конзолни заглавия за таблети/смартфони и цялостното обезценяване на игрите за тия платформи, което автоматично води до сериозна липса на кой знае какво количество по-интересни заглавия, в които е вложено време и усилие.

За PC - това в момента е просто поредният подем между поколенията конзоли. Края на 90-те цъкахме масово на PC, защото на фона на застарелите тигавашни конзоли 3D ускорителите разтърсиха пазара. 2004-та пак цъкахме повечко на PC, този път защото шуутърите бяха боклук на PS2, Xbox имаше само едното Halo, а и конзолите бяха много назад в онлайн отношение. Сега конзолите от 2005/6-та на свой ред одъртяха и докато не излезе следващото поколение, PC почна доста да дърпа напред визуално. Затова и при наличието на мощен хардуер, в момента цъкам основно на PC, стига игрите да бачкат както трябва с Xbox 360 контролер. Sleeping Dogs е прекрасен пример, както споменах в другата тема. Изглежда и върви прекрасно, контролите са взети директно от Xbox 360 версията и като цяло няма дразнещи бъгове.

User avatar
thunder
Forsaken
Posts: 3376
Joined: Wed Jan 21, 2004 2:18 pm
Location: София

Post by thunder » Tue Jan 08, 2013 12:12 pm

Вече почти нищо не е само телефон или само конзола. Основната функция все повече се размива и разликите са все по-малки. Не е много далече момента, когато няма да ни трябва персонален компютър вкъщи, защото 2-3 други устройства ще могат го заместят тотално. Ако човек има смартфон, таблет и телевизор с конзола (а дори и без), всичкото му съдържание стои някъде "in the cloud", то за какво му е компютър всъщност? Аз ако не програмирам нещо на домашния компютър го използвам общо взето за да свалям снимки от фотоапарата. Все повече фотоапарати обаче идват със смартфон свързаност или имат модулче за такава. За някаква по-сериозна обработка на изображения е ясно, че без компютър няма да минем. На масовия user Instagram му е достатъчен обаче. Все по-рядко използвам компютъра вкъщи и обикновено посягам към IPad-a - много по-удобно е, за целите за които го използвам.

За мен е странно, че на "мобилния" пазар големите гейм компании не си дават толкова зор, но предполагам вече са почнали да се "размърдват" в тази посока (сещам се само за EA Games в момента).
Scalpel. Sponge. Magic Wand!

User avatar
RRSunknown
Elder God
Posts: 9442
Joined: Thu Nov 01, 2007 9:54 am

Post by RRSunknown » Tue Jan 08, 2013 5:35 pm

Домашните класически компютри отиват към изчезване, с наличието на всякакви мобилни устройства 90% от потребителите които и без това им трябва само достъп до интернет и мултимедийност, съвсем нямат причина да пълнят ограничната си жилищна площа с обемисти кутии които бръмчат като същата работа им върши симпатичния и преносим таблет или в краен случай преносимия компютър.

В офисите също навлязоха мини компютри от типа на AMD fusion, Които са изключително евтини, надежни и имат предостатъчно ресурс за офис работа.

"новите конзоли" ще са все повече мултифункционални устройства предлагащи мултимедия, телевизионни абонаменти, комуникация отколко специализирани компютри за игри. (те и сега са ама не чак толкова).

Amikae
Ascendent
Posts: 4199
Joined: Thu Aug 07, 2008 12:07 pm

Post by Amikae » Tue Jan 08, 2013 6:02 pm

Аз лично не мога да мина без персонален компютър, защото просто физически ми е невъзможно да играя добре шутър на телевизор, а и не само. Спокойствието и удобството на мишка/клавиатура/Full HD монитор не мога да го жертвам поне в 50% от заглавията, които играя. Таблети вече също доста ми минаха през ръцете, но се получава същото нещо, като с телефоните и смартфоните. На времето хората се купуваха и купуваха телефони, сега си купуват смартфони и таблети, а тези устройства са ми крайно скучни и не мога да си представя да ги използвам. Даже по някое време тази година се разраствам към тройно по-голямо бюро, вероятно с 3 дисплея, и поне две настолни машини. Обмислях 10 инчов таблет, но не ми е удобен за работа и по никакъв начин не замества един 22 инчов дисплей, където мога да се разпъна по-свободно и да си върша свободно и бързо работата.

От Steam box реално няма да имам нужда, защото gaming pc-то ще е вързано директно за телевизора. Може би ще си взема една Ouya за фън пуцалка с приятели, или някоя друга конзола, според зависи колко ме блазнят заглавията от следващото им поколение. Tова технологично избухване ме радва неимоверно, защото конкуренцията става голяма, а при голяма конкуренция има кефещи цени. Въпреки всичко смятам, че голяма част от тези устройства са насочени за casual потребители, които admittedly са по-голямата част от потребителите, и все пак не са всички. Не ми се вярва да съм единствения, който не се е трогнал много от всички тия играчки.

User avatar
RRSunknown
Elder God
Posts: 9442
Joined: Thu Nov 01, 2007 9:54 am

Post by RRSunknown » Tue Jan 08, 2013 6:52 pm

Тебе те знаем, лошо няма - и аз познавам хора които още си купуват грамофонни плочи за най-качествен звук.

Amikae
Ascendent
Posts: 4199
Joined: Thu Aug 07, 2008 12:07 pm

Post by Amikae » Tue Jan 08, 2013 7:09 pm

RRSunknown wrote:Тебе те знаем, лошо няма - и аз познавам хора които още си купуват грамофонни плочи за най-качествен звук.
Сравнението ти е покъртително неуместно. Да ти обяснявам ли защо? :shock:

User avatar
RRSunknown
Elder God
Posts: 9442
Joined: Thu Nov 01, 2007 9:54 am

Post by RRSunknown » Tue Jan 08, 2013 8:12 pm

Що бе , грамофоните плочи освен че са най-скъпия музикален хардуер даващ РЕАЛНО качество на звук се купуват само от истински ценители които не могат да си представят как биха слушали долнопробни мп3-ки.

Изобщо не се майтапя - аз също бих си купил грамофон ако имах пари да ги го позволя. Въпрос на приоритети - повечето хора не им е чак толкова важни, нито усещат разликата и ги устройват евтини решения.
Същото и за компютрите.

User avatar
AlDim
Elder God
Posts: 5885
Joined: Mon Jul 24, 2006 1:49 pm

Post by AlDim » Tue Jan 08, 2013 8:56 pm

thunder wrote:Вече почти нищо не е само телефон или само конзола. Основната функция все повече се размива и разликите са все по-малки. Не е много далече момента, когато няма да ни трябва персонален компютър вкъщи, защото 2-3 други устройства ще могат го заместят тотално. Ако човек има смартфон, таблет и телевизор с конзола (а дори и без), всичкото му съдържание стои някъде "in the cloud", то за какво му е компютър всъщност? Аз ако не програмирам нещо на домашния компютър го използвам общо взето за да свалям снимки от фотоапарата. Все повече фотоапарати обаче идват със смартфон свързаност или имат модулче за такава. За някаква по-сериозна обработка на изображения е ясно, че без компютър няма да минем. На масовия user Instagram му е достатъчен обаче. Все по-рядко използвам компютъра вкъщи и обикновено посягам към IPad-a - много по-удобно е, за целите за които го използвам.
Точно за неща като снимки таблетите не са особено практични. Повечето хора днешно време имат много файлове, а точно липсата на място е основната слабост на таблетите, смартфоните и т.н. (повечето хора имат около 16-32GB). Също както и цялостната им сакатост за file management, връзване към външни хардове и тайпене. Качването в Cloud-а също струва доста пари, ако искаш повече място. Или с други думи - десктопите си отиват, но таблетите са много далече от момента, в който ще заместят лаптопите с хардовете от по 500GB-1TB. Да, има потребители с минимални нужди, изчерпващи се до леко браузене и email, които се оправят и само с таблет, но все още са много малко.

Amikae
Ascendent
Posts: 4199
Joined: Thu Aug 07, 2008 12:07 pm

Post by Amikae » Tue Jan 08, 2013 9:04 pm

RRSunknown wrote:Що бе , грамофоните плочи освен че са най-скъпия музикален хардуер даващ РЕАЛНО качество на звук се купуват само от истински ценители които не могат да си представят как биха слушали долнопробни мп3-ки.

Изобщо не се майтапя - аз също бих си купил грамофон ако имах пари да ги го позволя. Въпрос на приоритети - повечето хора не им е чак толкова важни, нито усещат разликата и ги устройват евтини решения.
Същото и за компютрите.
Ти нали разбираш, че грамофоните са остаряла технология, докато компютрите не са. И ако новите музикални технологии са направили грамофоните морално остарели, то новите играчки, за които си говорим в тази тема не играят същата роля спрямо PC-то. Те са просто една нова ниша, която може би е популярна, може би е много популярна, може би е по-популярна от PC нишата, даже е възможно точно от това да са имали нужда хората, които ги интересува само интернет и клипчета, но PC-то продължава да бъде най-добрата и функционална платформа. Как си представяш някой, който е свикнал на огромни дисплеи, на огромна производителност и изчислителна мощ, геймърски аксесоари, офис приложения изискващи читава клавиатура, професионален софтуер изискващ адекватен хардуер и т.н., как си представяш, че такъв човек може да бъде задоволен от един таблет?

Таблетът е просто консуматор на интернет, нищо повече. Като такъв се купува от хора, които не се нуждаят от повече функционалност, за които е достатъчно да си отварят facebook, youtube и да цъкат AngryBirds, за подаръци на деца и т.н. Със сигурност има много такива, затова се и купува, но в края на деня всеки, който иска да гейми сериозно или да свърши някаква сериозна работа си му трябва голям дисплей, мишка и клавиатура. Аз между работата и хобитата ми, нямам време да седя в леглото с една платка, облицована в пластмаса и стъкло, и да джиткам в сайтчета. Буквално нямам физическа възможност за това. Бачкане>Вечеря>Тренировка>Гейминг>Книжле и спане 5-7 часа. И писане на глупости в Shadowdance. :mrgreen: Какво да го правя тоя таблет, да си го сложа в рамка и да му се кефя освен... Балиго.

И сега ще гризна малко и лаптопите, щото нали уж хората предпочитат нещо евтино и мобилно. Ама като ги питаш ще се играят ли игри и 99% ти казват, че все някой в семейството щял да играе. И изведнъж се разширяват в бюджети, че да достигнат до някаква 630-ка или 7670-ка, или от тия "евтините" с 660-ките, дето нито корпуса, нито охлажданията са им подходяща. И после трябва да си купят стойка, щото прегрявал и се изключвал след 1 час в едикоя си игра. След т'ва без да искали скъсали кабелчето на зарядното, плащат да им се смени или за ново. След това, като изтече гаранцията трябва да го занесеш да ти го изчистят, щото искаш да пускаш тежки неща на него, ама прегрява. Дай сега 36 лева да ти го изчистим. Други си правят тънки сметки да минат без чистене. След което следва дай едни 150 лева да ти презапоим чипчето, или да не казвам колко за смяна. А дитету счупило копчетата на клавиатурата, изляло сок, силно сте затворили капака и се прецакал харда?

На нас половината ни оборот е от прецакани мобилни устройства, бляд. Дет са евтини енд шит. И знаеш ли кое е най-смешното, единствените ремонти по PC-та, които правим са на мега стари PC-та на хора, които не са искали да си купят ново PC(а в момента евтини и мощни, кеф да ти е), щото искат лаптоп, които отгоре на това ни плащат пари за поддръжката и на лаптопа, който са си купили и то повече. В смисъл, то за мойта ралта си е Win/Win отвсякъде, хората си купуват "евтините" лаптопи, очаквайки да ги ползват и ползвайки ги, като PC, като по този начин в рамките на няколко години дават неква значителна сума да го поддържат, щот не става инак или просто питат за колко можем да го изкупим, че щели да си купуват нов лаптоп, за който пак ще ги цакаме. :mrgreen: И т'ва не е щото ние сме некви гадове, даже цените ни са съвсем разумни и обслужването ни, както и съветите ни винаги са в полза на клиента, просто се получава така, защото техниката е доста деликатна и капризна, а повечето клиенти поне в България им липсва всякаква култура на ползване, и трошат колосални суми пари за да си подкарат отново лаптопите. На запад не знам как е, не работя на запад, а в БГ.

User avatar
The Dragon
Elder God
Posts: 8789
Joined: Wed Jan 14, 2004 9:03 pm

Post by The Dragon » Tue Jan 08, 2013 9:20 pm

Окей ... явно ти сега не разбираш.

PC не е десктоп. Ако в момента хванеш А15 ядрата на арм, вържеш 64 от тях и ги захраниш с нормално 400 вата захранване имаш брутелен processing powerhouse. Вече правят и такива клъстери.

Всичко можеш да го сложиш в атх кутия и когато тока и топлината не са ти проблем да отвее каквото и да е.

От друга страна ipad 4 притежава повече процесорна мощност от машината ти от 2004-а и повече пиксели отколкото му трябват.

Ако искаш да разбереш дебата който се опитах да започна, но който май само термита разбра е:

От една страна имаш Surface Pro а от другата Ipad i Surface

Surface Pro е PC, нормалния surface и ipad-a не са ...

И това не е защото едните са с арм процесори а другите с интел.
The sinking of the Titanic was a miracle to the lobsters in the ship's kitchen.

User avatar
AlDim
Elder God
Posts: 5885
Joined: Mon Jul 24, 2006 1:49 pm

Post by AlDim » Tue Jan 08, 2013 9:33 pm

Amikae, искрено се надявам, че знаеш, че лаптоптите са PC-та, защото говориш за тях като отделни неща...

Що се отнася до издържливостта на машините и употребата им за геймене от този един индивид в семейството:
1. През първите 3 години около 40% от лаптопите имат нужда от поправка срещу 30% от десктопите. И в двата случая днешния хардуер не е правен с цел да изкара 10 години, а да се сменя на 3-5. Всички машини на пазара са боклуци, независимо как са пакетирани.
2. В световен план тези, които искат да цъкат, ползват конзола или цъкането им се ограничава до Angry Birds и Solitaire. Десктопните геймъри сме много малко като цяло.
3. В магазина продаваме хиляди компютри всяка година и от тях има-няма 5% се ползват и за игри и не повече от 20% са десктопи, като последните не ги купуват ентусиазирани геймъри, а чичковци и лелки на по 60+ години, които на това са свикнали, или отвреме-навреме - фирми, на които им трябват настолни машини.
4. Клавиатурите и екраните не са проблем от много време. Лаптопите като цяло са много удобни за тайпене (в момента, примерно, ти пиша от такава клавиатура и не се чувствам ощетен по какъвто и да е начин), дори са снабдени и с numerical keypad-ове, 15-17-инчовите им екрани са предостатъчни за повечето хора, а за тези, които искат някакви допълнителни инчове и по-специални клавиатури, всички лаптопи могат да бъдат вързани към външен екран и клавиатура/мишка, докато се ползват на бюро. Apple дори ползват абсолютно идентични клавиши за всичките си мобилни и десктопни клавиатури.
От друга страна ipad 4 притежава повече процесорна мощност от машината ти от 2004-а и повече пиксели отколкото му трябват.
Доста повече мощност има всъщност. Две ядра на процесора, далеч по-бърз графичен чип от това, което имахме 2004-та, ала-бала. Не помня тогава да цъкахме каквото и да е с разделителна 2048 x 1536. :mrgreen:

Amikae
Ascendent
Posts: 4199
Joined: Thu Aug 07, 2008 12:07 pm

Post by Amikae » Tue Jan 08, 2013 9:52 pm

Въпросът не е в това дали аз намирам положителни неща в лаптопа, или новите технологии, някои от които е акцентирал Драгъна, а в това, че още от самото начало дискусията се насочва към това кое имало смисъл, кое щяло да изчезне и т.н. На мен рядко ми се отдава особена възможност да изразя аргумент, постоянно са контрааргументи, или просто трябва да се съглася с нечия теза.

Тъй като работя IT ми се налага да имам обективно мнение за нещата, защото то се търси от клиенти. Затова новите технологии са интерес за мен и виждам ползите от тях, и мога да ги акцентирам на клиентите. И ми е неприятно, когато други IT-та нямат мнения, а имат прогнози за това как ще станат нещата. Gabe Newell прави прогнози, ние правим оценка и говорим за user experience. Аз мога да говоря за моя пред вас, пред клиентите е друго, защото малко хора наистина имат моите нужди.

Тъй де, аз мога и много про notebook pc-то/tableta да говоря, но са ми по-интересни нещата, които излизат последно време, а и сега покрай CES. По-интересни са самите спецификации и хардуерни/софтуерни възможности на играчките, за да мога утре, когато някой ме пита за тях да мога да му помогна.

Малко по темата. Според мен доста неща се анонсираха и работещи семпли се показаха сега на CES. Почти всичко интересно беше с акцент към мобилност. Например доста интересен ми изглежда "Project Shield" на NVidia, който хем е хандхелд с добър хардуер, хем може да стриймва игрите ти от PC през безжичната мрежа или дори Big Picture. :)

User avatar
RRSunknown
Elder God
Posts: 9442
Joined: Thu Nov 01, 2007 9:54 am

Post by RRSunknown » Tue Jan 08, 2013 11:01 pm

Ти нали разбираш, че грамофоните са остаряла технология, докато компютрите не са
:lol:
Образовай се - друго не мога да ти кажа.

офф на критикаря
Spoiler: show
Като за човек който тръби във всеки, че се занимава с IT (макар че всъщност си провинциален сервизчия в най-бедната държава в ЕС и по тази причина аргументацията ти има нулева стойност срещу аргументацията на AlDim и програмистите Dragon и Termit), та като за човек който постоянно тръби колко много разбира би трябвало да е много лесно поне да провери в гугъл как стоят нещата преди да изтърси поредната си заблудена "информация"

Всяка една тема във форума неизменно се обръща как е положението със супер значимите трендове на IT бизнеса в слънчев бряг

Определено нямаш не само обективна оценка, ами и самооценка

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 3 guests