Board Games

Всичко, което ви вълнува около голфа, бингото и стрип-покера...

Moderator: AlDim

User avatar
Roland
Site Admin
Posts: 29455
Joined: Sat Dec 20, 2003 10:36 pm
Location: Chicago, IL
Contact:

Board Games

Post by Roland » Sun May 13, 2012 5:15 am

Някой тук играе ли подобни неща и може ли да сподели инфо? Аз напоследък се опитвам да се зарибя малко от малко, но ще видим ще ми се получи ли.

Особено ме блазнят Game of Thrones, Arkham Horror и Battlestar Galactica. Ама са скъпи, мамицата им.
And you can't dance with a devil on your back...

User avatar
F242
Sorcerer
Posts: 383
Joined: Sat Feb 11, 2006 6:34 pm

Post by F242 » Sun May 13, 2012 7:17 am

Имам впечатление само от StarCraft TBG. Преди 2 години я подарих на сина си с надеждата да имаме алтернатива от конзоли и компютър.

Изводите, които съм си направил са от опита ми с нея.

Да играеш съвременна настолна игра в момента е почти толкова трудно, колкото и да намериш време и хора за класически ролплей.
Правилата на тези игри изискват известно количество време за разучаване и не са широко популярни. Не е както да хванеш случаен гост и да му предложиш - дай да изиграем една табла, шах, "Не се сърди човече" :D
Много по-лесно е да се намерят партньори за MTG.
Иначе и аз се бях нагледал на Game Of Thrones.
"The vulgar think the God by analogy to man and so worship Him in the form of the Gods. The learned think the God by analogy to principles and so worship Him in the form of Love or Truth. But the wise think the God not at all. They know that thought, which is finite, can only do violence to the God, who is infinite. It is enough, they say, that the God thinks them."

User avatar
Roland
Site Admin
Posts: 29455
Joined: Sat Dec 20, 2003 10:36 pm
Location: Chicago, IL
Contact:

Post by Roland » Sun May 13, 2012 7:30 am

Е тук при мен са доста по-популярни...
And you can't dance with a devil on your back...

User avatar
F242
Sorcerer
Posts: 383
Joined: Sat Feb 11, 2006 6:34 pm

Post by F242 » Sun May 13, 2012 7:47 am

Тогава, според мен, си заслужава да опиташ.
Ще чакам да споделиш впечатления.
"The vulgar think the God by analogy to man and so worship Him in the form of the Gods. The learned think the God by analogy to principles and so worship Him in the form of Love or Truth. But the wise think the God not at all. They know that thought, which is finite, can only do violence to the God, who is infinite. It is enough, they say, that the God thinks them."

User avatar
Nameless_onee
Scholar
Posts: 128
Joined: Fri Oct 14, 2011 6:18 pm

Post by Nameless_onee » Sun May 13, 2012 10:52 am

small world - интересна и разнообразна. Най-големият плюс е голямото разнообразието от раси в комбинация с умения, което прави всяка игра различна от предната. Правилата са не много обемни, но в процеса на игра изникват доста моменти за спорове относно някоя рядка комбинация, което налага честа проверка в нета и форумите понеже не всичко е кристално ясно.
По кутия го дават 2-5 играча, но най-оптимално е 3-4, продължителността донякъде зависи и от хората, с които играеш. Понякога се изисква определено планиране преди да изиграеш хода си та игра с 4ма отива между 40-60 мин (въпреки че е възможно и много по-бързо, за около 30 мин).
Арта е приятен, с леко детски привкус. Играта не може да се играе от малки деца понеже като цяло предразполага към повече планиране (въпреки й краткотрайно поради естеството на играта). За сметка на това няма горна граница за възраст, с подходящият мироглед и на 50 може да е интересна

пс сетинга е фентъзи, но пак казвам големият плюс е комбинацията на раси и умения. Цената в България е около 100ина лева, незнам за чужбина

7 Wonders - друга настолна игра, която сме играли (уви малко) и изглежда интересна. Доста по динамична и бърза от small world. Една игра приключва за 20-30 мин. Проблема е че правилата са малко обемни и изискват доста обяснения и четене. Играл съм я малко (4-5 пъти) и затова не мога да дам по обективно мнение за разлика от small world където имаме повече от 100ина сесии, но 7 Wonders изглежда обещаващо, пък и е по-лесна за усвояване и възприемане от не толкова запалени по настолните игри хора
Фанатизма е другата страна на ограничението

User avatar
Moridin
Global Moderator
Posts: 18706
Joined: Fri Dec 19, 2003 10:21 pm
Location: On the other side
Contact:

Post by Moridin » Sun May 13, 2012 11:18 am

Carcassonne >>>> all :P
This is it. Ground zero.

User avatar
Drigan
Sorcerer
Posts: 456
Joined: Thu Oct 06, 2005 10:51 pm
Location: Neverwhere

Post by Drigan » Sun May 13, 2012 11:59 am

Каркасон е много приятна, гъвкава игра, а ако не ти допада нивото на сложност предлага и доста експанжъни :> Води се идеалната игра за стартиране и потвърждавам, понеже откакто ми я подариха на миналия рожден ден съм инвестирал доста пари в настолни игри ;)
Игра на тронове - на мен лично много ми харесва НО - трудно се намират хора, които да разберат правилата и да имат нужната агресия и желание за предателство спрямо дружките си. Нивото на сложност не е чак толкова голямо, просто липсва амбиция обикновено... другият централен проблем е, че ако не сте 6ма или 3ма, малко се губи баланса, и трябва внимателно да се пресмята кои домове да участват в играта и кои провинции да се затварят. При все всички критики МНОГО ми харесва :> особено ако си намериш отделни торбички за всеки дом, така че подреждането на картата да става по-бързичко.
Накрая, ако си имаш някой познат, който да е или голям ентусиаст по Игра на тронове, или по стратегически и биткаджийски игри, може да пробваш Battles of Westeros. Това е мастодонт за 2-ма играчи, с огромен брой пионки, маркери, правила и карти. Предлага 10 основни сценарии, които може да се играят от двете страни, и в доста от тях имаш различни тактически опции, така че има голям елемент на преиграване/без да броим опцията за skirmish. Ако човек се зариби, сърържанието на комплекта предоставя и огромен материал по който да си правиш собствени сценарии и правила. При все това, трябва много време и желание, просто е доста сложна игра, и нареждането на картата отнема убийствено много време.

Иначе съм пробвал и разни по-леки игрички като Ticket to ride и Tobago, приятни са и позволяват по-широк достъп на хора, но липсва епик-елементът, който да те задържи по-дълго... Пробвай каркасон може би, хем така ще видиш от познатите ти кой е надъхан за по-сложни игри. ЧУвал съм добри неща за Аркхам-а, а може да се поослушаш и за една Descent: city of thieves или нещо подобно, много я хвалят..
"Ние сме просто хора и боговете са ни създали за обич. Това е голямото ни величие, това е славата ни и най-голямата ни трагедия."
Емон Таргариен

User avatar
Kolender
Farmer
Posts: 72
Joined: Fri Jun 13, 2008 3:57 pm

Post by Kolender » Sun May 13, 2012 2:16 pm

И аз отскоро се запалих по настолните игри!
Много зависи какво искаш да играеш, с колко човека и за колко време.
Например за Arkham Horror чета само суперлативи. Две неща ме спират да я взема - продължителността на игра, доста е дълга ( това май не е такъв проблем за мен сякаш) и, основно, темата, която не ми е по вкуса. Бих предположил, че при теб, Roland, точно темата е едно от нещата, които са те привлякли. Има игри за всеки вкус, въпросът е да разбереш коя точно ще ти пасне (и на твоята гейминг група като цяло).
Тъй като е трудно да се прецени една игра по описанието е хубаво да видиш повече информация и дори играта в действие.

Малко линкове:
BoardGameGeek http://boardgamegeek.com/ - информация и форуми за всякакви настолни игри
The Dice Tower http://www.dicetower.com/ - видео ревюта
Board to Death http://www.boardtodeath.tv/ - видео ревюта
Drakkenstrike Videos http://www.youtube.com/user/drakkenstrike - тук има представяне на игрите, компоненти, правила

Много полезни са и gameplay филмчета. Следя:
Black Belt Gaming http://www.youtube.com/user/blackbeltgaming
Watch It Played! http://www.youtube.com/user/WatchItPlayed

Играл съм засега:
Wrath of Ashardalon (от серията DnD board game system) - dungeon crawl настолна игра, базирана на DnD 4e, без водещ, кооперативна игра за 2 до 5 играчи. Почти няма общо с ролевата игра като усещане, за която имам представа, въпреки че не съм играл. Играе се бързо - средно час, час и половина. Може да се комбинира с другите игри от серията.
Warhammer: Invasion Core Set - игра с карти за 2 играчи, един срещу друг, нещо като Magic The Gathering (като се има предвид, че съм играл само демото на MTG Duels of the Planewalkers или както там беше заглавието). Бърза игра - средно по половин час, но може да варира игралното време - може да е 15 минути, може и час. Форматът е LCG (Living Card Game) - има големи и малки expansion-и, които обаче, за разлика от MTG, съдържат фиксирани като брой и вид карти.
Dungeoneer: Vault of the Fiends (от серията Dungeoneer) - бърза dungeon crawl игра, за 2 до 4 играчи, които се изправят един срещу друг в съревнование. Може да се комбинира с другите игри от серията. В сравнение с другите две не ни допадна толкова. Трябва да се отбележи, че сме играли само 5-6 пъти.

Проблем е, че игрите наистина са скъпи, а ако ги играеш много често може бързо да ти поомръзнат. И искаш нови и нови, голяма краста е :D

Drigan, сигурно имаш предвид Descent: Journeys in the Dark - тя е наистина много популярна. (Предстои скоро да излезе 2-ро издание.) Иначе има и една Cadwallon: City of Thieves. Докато си търси човек подходяща игра научава за много други :D
Last edited by Kolender on Sun May 13, 2012 11:27 pm, edited 2 times in total.

User avatar
Roland
Site Admin
Posts: 29455
Joined: Sat Dec 20, 2003 10:36 pm
Location: Chicago, IL
Contact:

Post by Roland » Sun May 13, 2012 5:44 pm

Е Каркасонът е ясен, ма той е беър боунс базова настолна игра, без никаква декорация. Имам го него тук, но искам нещо по-джиджаво в момента.

Мерси за инпута!

Тия сайтове ще се чекнат.
And you can't dance with a devil on your back...

User avatar
Muad_Dib
Shadowdancer
Posts: 10972
Joined: Mon Oct 04, 2004 3:12 pm

Post by Muad_Dib » Mon May 14, 2012 8:46 am

Последните няколко месеца и аз се зарибих малко под борд геймс (подчертавам малко, но по едно време играехме почти два пъти седмично). Нещата, от които имам впечатление са:

1. Small World - подариха ми го за един рожден ден и от тогава доста ме зариби. Идеята е, че си имаш собствена раса, която избираш от рандъм изтеглените заедно с рандъм пауър и трябва да завладяваш територии по картата. Правилата се научават за 15 минути, дори с 3-4 играча играта рядко продължава повече от час, артът е изключително симпатичен, а естеството на геймплея предразполага към доста панаири, скарвания и нахранвания, което за мен е огромен плюс.
2. Small World : Underground - стендалоун продължение, което е дори по-добро от оригинала заради добавените sites и relics, играта става още по-разчупена.
3. Arkham Horror (играл съм и експанда Kignsport, за съжаление не е първият а доста по-напред и се получи едно накъсване) - понеже доста хора писаха, че биха искали да я пробват и специално ще й отделя повече внимание, за да знаете в какво се забърквате, Гаро си я взе и сме цъкали някъде около 10тина пъти:) Преди всичко - играта те печели веднага с role-playing елементите и сетинга си, вечена му памет на бай Лъвкрафт в тоя ред на мисли. Героите до един радват много и геймплейно са доста различни, играта на моменти е ужасно трудна (лично мен амбициращо ме много), някои от лошите са безкрайно дебалансирани. Като основни минуси ще отбележа продължителността на игра - само с трима човека без експанда средно сме играли около 4-5 часа, правилата са ужасяващо тегави (само ще кажа, че първата игра ни отне 7 часа....), елементът на шанс на моменти играе прекалено голяма роля...Но като цяло високите й оценки са оправдани.

Симеон, позлвай boardgamegeek, дали са ти линк по-горе май, ревютата и оценките им са сравнително близо до истината обикновено.

User avatar
Roland
Site Admin
Posts: 29455
Joined: Sat Dec 20, 2003 10:36 pm
Location: Chicago, IL
Contact:

Post by Roland » Mon May 14, 2012 8:52 am

Днес играхме със съквартиранта. Не успяхме да свършим, щото почнахме късно, но кефът е голям. Правилата всъщност са бая прости, но отнема време човек да му влязат, щото често са странни (примерно скил модифайърите влияят на броя зарове вместо на резултата от тях).
And you can't dance with a devil on your back...

User avatar
Muad_Dib
Shadowdancer
Posts: 10972
Joined: Mon Oct 04, 2004 3:12 pm

Post by Muad_Dib » Mon May 14, 2012 8:54 am

Това, че били прости си е чисто заяждане, ще ме прощаваш, comprehensive правилата на тази игра в Интернет са около 100 страници, ако не ме лъже паметта. В началото всичко изглежда ясно, докато не започнеш да играеш по-дълго и не срещнеш милиони неизяснени детайли.

Razaelski
Paragon
Posts: 555
Joined: Sat Jan 21, 2012 11:12 pm

Post by Razaelski » Mon May 14, 2012 4:30 pm

Играл съм Smallworld и Катан и Играта на Тронове.

Smallworld - както всичко останало в БГ цената му е надута до пръсване. Гледах разни чистак нови копия в Ebay за по 32 долара. Смятах го, въртях го и пак 32 долара не излизат 100 лева по никакъв начин. Сигурно влизат мита и такси ен шит.

Според мен е една от най-забавните и релакс бордови игри.

Играта на Тронове - ми е бавна и скучна а всеки следващ експанд само ме обърква повече. Разиграват се разни тъпи съюзи и предателства. А ако участва и момиче като нищо дългогодишен приятел да ви забие нож в гърба просто щото путесата трябва да спечели. :lol: Баш като в книгите си е.

Катан - е мега добре замислена игра макар и да не е фентъзи

:) Много ми се иска да видя "първоизточника" на Хироус бордовата игра Титан :lol:

User avatar
Roland
Site Admin
Posts: 29455
Joined: Sat Dec 20, 2003 10:36 pm
Location: Chicago, IL
Contact:

Post by Roland » Mon May 14, 2012 5:24 pm

Muad_Dib wrote:Това, че били прости си е чисто заяждане, ще ме прощаваш, comprehensive правилата на тази игра в Интернет са около 100 страници, ако не ме лъже паметта. В началото всичко изглежда ясно, докато не започнеш да играеш по-дълго и не срещнеш милиони неизяснени детайли.
Уф, да, Никола, едничката цел в живота ми е да те накарам да се чувстваш тъп... :roll:
And you can't dance with a devil on your back...

User avatar
Gribo
Adept
Posts: 221
Joined: Sat Nov 10, 2007 12:54 am

Post by Gribo » Mon May 14, 2012 8:04 pm

Razaelski wrote: Smallworld - както всичко останало в БГ цената му е надута до пръсване. Гледах разни чистак нови копия в Ebay за по 32 долара. Смятах го, въртях го и пак 32 долара не излизат 100 лева по никакъв начин. Сигурно влизат мита и такси ен шит.
Поне ако поръчваш на дребно (включително от ибей), трудно ще ти излезе под 100лв. Най-евтиното, което видях там с доставка до България, струва 110, в което се включва и шипинга за обемиста кутия, което май изпускаш от уравнението. Моите (нормалната и подземната) си ги напазарувах за по 80лв покрай някаква промоция. Инак и аз ще ги препоръчам горещо, доста са благи.

Who is online

Users browsing this forum: Google [Bot] and 3 guests