Споделете пак

Мне, не е това, което си мислите... за архиви иде реч

Moderator: Moridin

User avatar
Amelia
Moderator
Posts: 12921
Joined: Mon Aug 30, 2004 9:49 am

Post by Amelia » Sun Jun 21, 2015 12:56 am

Айде пОсмали малко както би казал пасърбай. Решаване на проблемите с технология го правят всички, които работят с технология, без оглед на това дали пишат код или не. Включая тея дето пишат квантовохимичните програми. Което не променя факта, че в крайна сметка при програмирането всичко се свежда до написването и ползването на шибания код. Да, трябва да знаеш за кво го пишеш и за кво ще се ползва, заради което и не можем да те хванем примерно теб да ни пишеш софтуера, щото си трябват познания по ен на брой науки (ОСВЕН по програмния език), дето ги имат в общи линии само хората, които се занимават с тоя тип науки. Това е и част от проблема - нашия софтуер в крайна сметка се пише от учени, които програмират по принуда и като резултат доста често програмират с гъза си. Така е и с голяма част от опън сорс програмите. Със сигурност има и по-елегантни начини да се напишат тея кодове, за да стоят като някво функциониращо цяло, а не като сбор от командни кръпки, писани всяка с някъв акцент. Това и правят примерно пичовете в Амстердам, които вече са си професионални програмисти. Нямат равни като трябва да оптимиизрат и паралелизират кода, така че да ти върви на ен на брой процесора и да ползва паметта адекватно. Ама ако ги хванат да програмират уравненията, върху които се базира цялата тая шитня, ще им се стъжни живота.

Това за коментарите не го вярвам изобщо. Не е като да не съм виждала и код с коментари, нали. Работата с такъв е само 20 пъти по-лесна, когато се опитваш да разбереш кое от 200те възможни неща, пръкващи един и същ error message се е осрало в момента.
My Anime List , My Manga List

Oui. Je suis garbage.

Amikae
Ascendent
Posts: 4199
Joined: Thu Aug 07, 2008 12:07 pm

Post by Amikae » Sun Jun 21, 2015 9:30 am

Ако си мислиш, че коментарите много щяха да ти помогнат, грешно си мислиш. Аз пиша коментари по кода за да си припомня неща, които съм правил, не за да са гайдове как да се редактира и съответно те не са. Дори пайтъна не е толкова елементарен, че рандъм хора да си правят каквото искат. То най-вероятно затова кода, който ползваш в момента е на това дередже. Най-правилно е вместо ти да продължиш да омазваш неща, да си наемете 1 добър програмист. Не е задължително да разбира 10 науки, важното е вие да знаете какво искате и той ще ви го направи. След което го търсите само когато ви трябва нещо да се добави и нямате нерви с некадърни програми.

Напомняте ми как се работи в България, а не сте в България. Ако искате нещо хубаво, платете си за него и ще го имате. За без пари, толкова.

User avatar
The Dragon
Elder God
Posts: 8789
Joined: Wed Jan 14, 2004 9:03 pm

Post by The Dragon » Sun Jun 21, 2015 9:48 am

Amelia wrote: Това за коментарите не го вярвам изобщо. Не е като да не съм виждала и код с коментари, нали. Работата с такъв е само 20 пъти по-лесна, когато се опитваш да разбереш кое от 200те възможни неща, пръкващи един и същ error message се е осрало в момента.
Ми не няма да ти помогнат защото коментарите са 1. Заблуждаващи, 2. Out of date, 3. Неверни - няма други случаи. Да скапано е. Ама е така. И това е за всички проекти, не само open source. Никъде досега не съм видял някъде добре написана документация. Гледаш стактрейса, спираш там с дебъгера и виждаш какъв е проблема.

Има добре документирани проекти - обикновенно от типа на Kernel.org

Ще се изненадаш колко всъщност лесно програмистите усвояват нови науки, особено ако имаш добър консултант. Така че, ако някое парче код ви е станало критично, някой добър програмист може да го пренапише и да го направи на хубава и стабилна библиотека използвайки онова което учения вече е засрал. И това е правилния подход. Но да - иска пари. Или collaboration с IT департмънта ви да се пише като някакви term exams от студенти.

Ако искаш добре документиран код - пиши на Хаскел, F# или OCaml - всяко нещо с твърда и злобна алгебрично типова система.
The sinking of the Titanic was a miracle to the lobsters in the ship's kitchen.

User avatar
Amelia
Moderator
Posts: 12921
Joined: Mon Aug 30, 2004 9:49 am

Post by Amelia » Sun Jun 21, 2015 10:03 am

Абе помагат коментарите. Са представи си малко парче от иначе доста дългичък код, в което се върти цикъл, в който се викат поред няколко събрутина. От самия цикъл нищо не се разбира щото е някъв от рода на if еди какво си call А, else call B (написано там по съответния начин, в зависимост от езика). Събрутините A, B, C, etc. са компилирани отделно и си имат отделни сорсове. Когато над тоя цикъл се тури едно "Създаване на Коноли грид" ми става ясно, че с тоя цикъл се минава по отделните атоми, оценява им се атомния радиус и около тях се създава обща повърхност, която представлява припокриващите се атомни радуси + някво си допълнително разстояние R (като междувременно се изключват разни точки от междуатомното пространство, които отговарят на еди какви си условия), без да се налага да отварям и чета сорса на всеки събрутин поотделно. Изобщо, не се изисква кой знае колко усилие, за да стане един код четабилен. Това малко изреченийце там вече ми е спестило минимум половин час, нали.

Иначе не бих отказала да си имаме специалист-програмист, който да извършва тек съпорт и когото да викам всеки път като зависна на някоя инсталация, вместо да утрепвам по минимум 5 часа в псувни пред компа, докато си тръбълшутна нещото. Ама в повечето университети просто го няма тоя лукс. И то се очаква - когато в една група се работи по няколко различни проекта с най-различни програми, написани на най-различни езици, един човек не може да смогне с цялата тая работа и трябва всеки да се оправя самосиндикално.

Единственото положително нещо е, че с всеки от тея проблеми научавам нещо ново. Почнах да пиша малки скриптчета с някви елементарни функции, вече ми е по-лесно да си разбирам сорс кодовете на големите програми. Някои по-сложни скриптове или програми си ги преправям, така че да ми свършат квото искам. Изобщо, не е като да са съвсем похабени напразно нерви. Но наистина, повечето ми време минава в някви ей такива тривиални технически глупости, вместо да мога да се съсредоточа в теорията или анализа на резултатите си.
My Anime List , My Manga List

Oui. Je suis garbage.

Amikae
Ascendent
Posts: 4199
Joined: Thu Aug 07, 2008 12:07 pm

Post by Amikae » Sun Jun 21, 2015 10:21 am

Между другото да вметна, че дори мутрите в България вече се е научиха, че без програмисти не става работата и си плащат. Аз имам познати, които са получавали доста солидни суми за написването на някакъв софтуер.

Просто не е задължително да имате програмист на трудов договор при вас. Достатъчно е да си платите веднъж и да ви направят софтуера, а пък след това ще ви трябва програмист доста по-рядко. Има млади и амбициозни програмисти, които не е задължително да ви дерат за много кинти, има фрийлансъри и т.н.

Щото ти времето, което си губиш сега с тези скриптове, аз го измервам в пари и не бих искал да си го губя. :lol:

Иначе евала, че си започнала да ги разбираш нещата. Начи като си народиш 1-2 амелийки и си mom at home, ще можеш да фрийлансваш онлайн, като програмист. :metal:

User avatar
Mr. Nobody
Misting
Posts: 275
Joined: Sat Jan 28, 2012 12:08 am

Post by Mr. Nobody » Sun Jun 21, 2015 4:41 pm

Споделям, че имам нужда от терапия, след като видях как две циганки на по 9 и 11 години (приблизително) страстно се целуваха с език на спирка в София. Да живее малолетно-лесбо-малцинствената любов.
'Poetry first, sausage - later!'

User avatar
Litz
Forsaken
Posts: 3355
Joined: Mon Aug 16, 2010 12:46 am

Post by Litz » Sun Jun 21, 2015 9:52 pm

Нормално ли е да имам зверска алергия на скалпа не от шампоаните, балсамите, геловете за коса, лаковете, содата за хляб и оцета, които си изсипвам върху главата, а от ТЪПАТА НЕМСКА ВОДА? Водата!
Т'ва го усетих след като 6 месеца страдам от зверските рани и тн и в момента, в който се прибрах в София раните изчезнаха след първото къпане като чудо. Както и след първото немско къпане се появиха наново.. И не е като да има решение на тоя проблем...

User avatar
Morwen
Shadowdancer
Posts: 13468
Joined: Sat Dec 20, 2003 1:20 am

Post by Morwen » Mon Jun 22, 2015 2:12 pm

Отиди на лекар, може да ти дадат нещо, което да смекчи реакцията.
I don't wanna die
But I ain't keen on living either

User avatar
Litz
Forsaken
Posts: 3355
Joined: Mon Aug 16, 2010 12:46 am

Post by Litz » Mon Jun 22, 2015 2:52 pm

Може и реакцията да е поради факта, че съм атопичка и това със скалпа ми се е случвало вече като ходих на село като по-малка. Интереснето е, че като си изплаквам косата с минерална вода проблемът изчезва. Това ще да е решението, колкото и да ми се подиграват съквартирантите, че се разнасям с бутилки вода.

User avatar
Morwen
Shadowdancer
Posts: 13468
Joined: Sat Dec 20, 2003 1:20 am

Post by Morwen » Mon Jun 22, 2015 5:22 pm

А по темата за кода - да, когато ползваш безплатни програми нямаш избор освен да използваш каквото има. Това не означава, че кодът трябва да е лош по принцип. В крайна сметка, тези коментари понякога са нужни и на самите програмисти или на човека, който ще поддържа софтуера след тях. Също така софтуер "без пари" понякога е формално вярно твърдение, но този софтуер може да е част от платената работа на програмист, чиято фирма използва безплатния софтуер, може срещу приноса си програмистът да получава някакви облаги (примерно Дебиан покриваха разходи за път и престой до техни конференции, имаше и случаи на хора директно получили пари, за да работят по проекти във FreeBSD), а в крайна сметка е и нещо, което е много вероятно да използва за тежест на CV-то си. Не казвам, че може някой да бъде държан отговорен или нещо подобно, но ме дразни тезата, че щом е оупън сорс е нормално някой да го е писал в пияно състояние с коментари представляващи попкултурни референции към "Чоко и Боко".
I don't wanna die
But I ain't keen on living either

Amikae
Ascendent
Posts: 4199
Joined: Thu Aug 07, 2008 12:07 pm

Post by Amikae » Mon Jun 22, 2015 6:07 pm

Мен пък ме дразни, като някъде хванат някакъв код, който по начало може и да си е работил съвсем коректно, след което тоя код минава през N на брой ръце и на края се реве, че нещата са омазани и open source съкс. Молим! Има толкова много благ open source софт, който ми прави живота лесен в най-различни аспекти на работата, но просто знам за какво ми трябва и не се опитвам да си го нагаждам да ми прави всичко, от което се нуждая. Entitlement much?

User avatar
termit
Jaghut Tyrant
Posts: 1755
Joined: Thu Jan 15, 2004 5:04 pm

Post by termit » Tue Jun 23, 2015 10:21 am

А за мен е въпрос на професионализъм да си пишеш кода все едно ти плащат, дори и за безплатни проекти (има и платени проекти с отворен код, нали). Което е една от причините да не се хващам на това хоро, защото съм си преценил, че нямам времето и енергията да се включвам качествено. Твоят пример за N на брой ръце е всъщност много показателен - само дето ръцете са обикновено на разни хора, които си форкват проекта щото предишният екип го е зарязал или нещо/някой (eglibc) не ги кефи, не толкова крайните потребители, които обикновено го отнасят на последна инстанция.
Elves dig rocket launchers.

User avatar
Dante
Mistborn
Posts: 1275
Joined: Sun Jan 20, 2008 7:58 pm

Post by Dante » Tue Jun 23, 2015 6:23 pm

Започвам сериозно да се замислям дали да не започна да уча някакъв уеб-софтуерно програмиране. Вече разликата в условията на труд и заплащане в нашата държава стават нереално, твърде, адски големи и, казано честно, дразнещи. Дразнещи не защото имам няколко приятели, които са наистина страхотни експерти и работят адски сложни неща и си заслужават парите до последната стотинка. Дразнещи, защото след 4 години висше образование, което завършвам с отличен, 2 години занимаване с благороден, некомерсиален и смислен проект (podmosta.bg), 3 години работа по специалността, отстояване вече толкова време на всички идиалистични принципи за качество, доблест, смисъл и обществена полза на това, което правиш, аз не само, че не мога да си намеря работа, която да покрива изискванията ми за удовлетвореност и морал, но дори да си намеря, няма да взимам повече от 800 лв. с много условия. Дразнещи, защото приятелката ми, която завършва българска филология с 6.00, чието призвание е да бъде учител, защото аз такъв професионалист в това, което прави и такова отношение към децата/учениците през живота си не съм виждал, не може да си намери работа за повече от 450 лв. Дразнещи, защото моите познати и лекари, вече завършили и специализиращи хирургия, травматогология, реанимация, каращи 12-часови смени и борещи се за живота ни, взимат между 400 и 800 лв. Дразнещи, защото адски свестни, талантливи, отдадени, безумно интелигентни и доблестни млади хора, които познавам, във всякакви, всякакви специалности, биват мачкани и мачкани от родната действителност. И дразнещи, защото в рамките на 2 седмици 3-ма мои познати ми разказаха как в рамките на 1 година учене от YouTube и онлайн курсове, са развили базови умения на изберете си: CC++, Java, HTML, PHP, и работят за средна заплата на месец (или като фрийлансъри) между 2000 и 5000 лв. на месец. Защото преди едина година един 18-годишен пикльо ми се похвали как в рамките 2 години решил да се занимава с някакъв си език в свободното си време и в момента, като дошъл в София, запонал директно на 2200 лв. заплата. Защото преди 1 година един пичага, който ми се появи с поршето си, седна и извади последния модел АйФон, показа си златния "Ролекс", се опита да ме излъже за един 400 лв., след като, както разбирам по-късно, си има фирма за правене на сайтове, от която изкарва 5-цифрени числа (незапочващи с 1) на месец. Тогава беше на 20.
Да, знам - пазарна икономика, капитализъм, недостиг на кадри, най-развиващата се и нуждаеща се от специалисти сфера и всичко, което се сетите аргументи, които ще ми дадете, знам ги, прави сте. Просто ми е смазващо и депресиращо и се чудя за какво въобще се боря. Просто, колкото и да е трудно и не знам си какво, това един човек, който е учил 1-2 години, да изкарва между 5 и 10 пъти повече, отколкото един човек, който е завършил висше (и то не формално)... не знам.
Сайт за нещата, които ни вълнуват - http://podmosta.bg/

Amikae
Ascendent
Posts: 4199
Joined: Thu Aug 07, 2008 12:07 pm

Post by Amikae » Tue Jun 23, 2015 6:40 pm

Чисто и просто на IT бранша не могат да му се бъкат някакви мутри и плиткоумни политици. Кадрите не достигат и работодателите се конкурират за кадрите си с добри условия за труд и заплащане. Фирмите печелят добре и плащат добре в повечето случаи. Освен това фрийлансинга също е вървежен, ако си по-интровертен и не те кефи да работиш в екип.

Повечето хора се филмират, че нещата са много сложни, което не е така. Разбира се има езици, които изискват повече време и по-абстрактно мислене, но всеки средно интелигентен човек не би имал никакъв проблем да се развива, като web програмист.

User avatar
Dante
Mistborn
Posts: 1275
Joined: Sun Jan 20, 2008 7:58 pm

Post by Dante » Tue Jun 23, 2015 6:50 pm

Разбира се, знам, че е така. Не искам да хейтя IT хората, те какво са виновни, че имат нормални условия, но просто за нас простосмъртните в България, като ги гледаме, няма как да не ни става гадно, депресиращо и много демотивиращо. Защото аз влагам много усилия, учене, четене, лично време, страст, ако щеш, в една насока и постигам едно, а мои приятели в IT бранша с леко подрапване на ташаците от вкъщи (не обобщавам, говоря за конкретни случаи около мен, без да назовавам имена) и буквално в пъти по-малко вложено каквото и да е било, изкарват в пъти по-високи финансови успехи.
Сайт за нещата, които ни вълнуват - http://podmosta.bg/

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 7 guests