Гледано напоследък, Part IV

Мне, не е това, което си мислите... за архиви иде реч

Moderator: Moridin

Silver
Jaghut Tyrant
Posts: 1765
Joined: Fri Jul 18, 2008 2:17 am
Contact:

Post by Silver » Thu Jan 06, 2011 8:08 pm

С Micmacs и Delicatessen приключих с филмографията на Жьоне. За съжаление, твърде са налудничави и истерични, за да ми харесат, колкото исках. Най-доброто му си остава AVL - с точно улучени пропорции между комедията и драмата, визуално с доста над останалите, и може би най-важното - Анджело Бадаламенти.

User avatar
penzata
Archmage
Posts: 2467
Joined: Thu Dec 10, 2009 7:13 pm
Location: between the planescapes
Contact:

Post by penzata » Sun Jan 09, 2011 3:40 am

The Tourist - толкова безличен филм не бях гледал от много време насам. Едвам изтраях екранното време на Джони Деп. Толкова слаба роля и толкова слаба актьорска игра на Деп никога не съм гледал досега. Незнам какви усилия трябва да се положат, за да прецакат напълно играта на Джони Деп, но бяха успешни. А това е най-малкото лошо в целия филм. Изобщо нямам и намерение да споменавам другите минуси, защото те са безброй, горе-долу около 104 минути. Не съм гледал Anthony Zimmer, за да го съпоставя с този филм, но Туристът се оказа отвратителна бълвоч и смрад. Единственото хубаво нещо от целия филм е музиката на James Newton Howard. Жалко :(

User avatar
Vivian
Forsaken
Posts: 2630
Joined: Thu Aug 07, 2008 3:25 pm
Location: Pandora

Post by Vivian » Sun Jan 16, 2011 11:16 am

И оригиналът, и римейкът са дъното. Надявам се поуспокоят топката с разписването на келяви комедийки, защото почнаха да ми лазят по нервите.
Абе да спориш с Вивиан за филми е като да ловиш пираня с патката си - нито много риба ще наловиш нито члена ти ще става за нещо след това .... --The Dragon

Напомнете ми да не споря с Вивиан. Лайк евър. -- Muad_Dib

User avatar
tigermaster
Elder God
Posts: 5537
Joined: Wed Jun 14, 2006 11:39 am

Post by tigermaster » Sun Jan 16, 2011 2:16 pm

"Слуга Государев"/"Battle of Poltava". Твърде добър филм, който препоръчвам с чиста съвест. Приключенско-исторически екшън, който почти няма слаби моменти. Има дребни сценарни проблеми, но пък за сметка на това всичко друго е на огромно ниво. Актьорска игра, операторска работа, монтаж, дизайн на костюми и каквото там е необходимо, за да потопи зрителя в онази епоха. Във визуално отношение е един от най-добрите исторически филми, които съм гледал в последно време, а и изглежда твърде автентично. Актьорите са подбрани страхотно и играят чудесно. Въпреки че всички са руснаци, всеки от представените във филма народи има своите отличителни белези дори във външния вид - може да се познае кой е поляк, французин, швед или руснак само по чертите на лицето му - нещо, което на мен ми се видя доста интересно. Освен това всеки народ говори на своя език.
Друго интересно е, че, въпреки че филмът е руски, руснаците далеч не са "добрите" - дори напротив, отделено е достатъчно внимание на зверствата, извършени от руските войници в Полша, и всъщност това изиграва важна роля в цялата история.
Що се отнася до екшъна... Доволно количество бой със саби, при това много красиво хореографиран и заснет, доста реалистични убийства с все кръвта и ужаса, хубави каскади като цяло, не отстъпващи по нищо на произволен холивудски филм. Грандиозната батална сцена накрая е наистина грандиозна, изпълнена с хаос, ужас, безсмислена смърт, безумна военна тактика, героизъм и реализъм, всъщност. Четох някъде, че битката при Полтава не е протекла точно така, но това, което видях, изглеждаше наистина реално.
Има и романтика, обаче не е много развита, а преходът между нея и екшъна е доста рязък, но това не дразни изобщо.
Като цяло за мен филмът си е кръгла десетка, с уговорката, че в сценария наистина има проблемчета.
Света аз цял обходих
и изправен гордо пак стоя.
Срещнах милиони хора
и на всичките им взех ума.

Блог
The Painting
Случаят с изтрития спомен
РЕВЮ: „Tenet“/“Тенет“

User avatar
dellusion
Warmage
Posts: 1248
Joined: Thu Dec 28, 2006 10:36 am
Location: София

Post by dellusion » Sun Jan 16, 2011 10:05 pm

À la folie... pas du tout
Spoiler: show
Обсесия, несподелена любов, самоунищожителни действия, черен край - моят филм :).
9/10

RED
Нещо ми беше много ясен и обикновен. Така де, екшънче, не знам какво очаквах.
6/10
Look at the darkness...
...around me.

User avatar
Vivian
Forsaken
Posts: 2630
Joined: Thu Aug 07, 2008 3:25 pm
Location: Pandora

Post by Vivian » Thu Jan 20, 2011 10:22 pm

Frankie & Alice -нека някой забрани на Бери да се опитва да 'играе'. :neutral:
Абе да спориш с Вивиан за филми е като да ловиш пираня с патката си - нито много риба ще наловиш нито члена ти ще става за нещо след това .... --The Dragon

Напомнете ми да не споря с Вивиан. Лайк евър. -- Muad_Dib

User avatar
трубадур
Ascendent
Posts: 4348
Joined: Sat Apr 07, 2007 4:33 am

Post by трубадур » Fri Jan 21, 2011 6:36 pm

Разгеле, най-после кадърен американски римейк, или адаптация, знам ли го кво се води, на чуждестранен хорър материал, не е имало такова нещо от the ring насам.

Let me in е бая над шведския си (кино) предшественик - много по-стегнат е, по-красив, с дечурлига, които не дразнят, пак така тих, ама въздействащ. И те така се прави филм с брутално насилие, като самото то е доста пестеливо показано, ама в правилна доза.

Сцените в кенефа/банята, катастрофата, раздялата на мацката с първия мъж (джама в болницата) и басейна са страшни попадения - твърде умело е пипано по тях, пък и по целия филм.

User avatar
Roland
Site Admin
Posts: 29546
Joined: Sat Dec 20, 2003 10:36 pm
Location: Chicago, IL
Contact:

Post by Roland » Fri Jan 21, 2011 7:10 pm

Една идея по-малко subtle е от оригинала, но мисля, че точно в тая история това всъщнот е плюс, а не минус, щото в шведската версия просто беше ТВЪРДЕ subdued всичко.
And you can't dance with a devil on your back...

User avatar
трубадур
Ascendent
Posts: 4348
Joined: Sat Apr 07, 2007 4:33 am

Post by трубадур » Fri Jan 21, 2011 8:14 pm

На мен ли ми се струва или не е баш така? Като ми се каже, че нещо е subtle, разбирам че нещата не са сдъвкани и преразказани за зрителя/читателя, ами самият той трябва да си ги вади от контекста. Демек историята и идеята й са поднесени фино и дори неуловимо на пръв поглед.

Ако е така, то американската версия си отнася шведската, която и не помня много добре, де и то не щото я гледах отдавна. Както и да е. Американската е по-ограничена от герои и сюжетни линии, факт, ама, както викаш, помага. И как може да се каже, че шведската е по-фина от тази при положение, че в американската някак по тъча търчат неща като:
Spoiler: show
Липсва лицето на майката, а бащата е само глас, който търси контакт само с майката, а синът е единствено посредник, и то понякога, когато се хване, че се добере до телефона, а всъщност търси контакт с баща си, защото има нужда от мъжка опора, която му е отказана, както му е отказана опора от какъвто и да е характер.

Воайорството, което в течение на филма дава толкова много за това как действа и се чувства момчето, което явно е прекарало целия си живот, досега, гледайки как другите живеят, без самият той да осъзнава какво значи това. И се крие като го забележат, не толкова от срам, колкото е свикнал така да е в семейството му. (не помня в оригинала да следи съседите си)

Диалозите между двете деца. Изпипани са. По детски наивни, пълни с глупости, недоизказани неща, щото просто нямат багажа, нужен за изразяването им.

Двойнствеността на малката пикла - между използвачка/манипулаторка и търсещо топлина и разбиране, както и нови усещания, дете.

"Бащата", който възприема малката като дъщеря, приятел от детството, любовница (надяваме се платоническа само) и мъчител.

Самите сцени с насилие, за разлика от оригинала, разчитат повече на откъсачни фрагменти, отколкото да са ти навряни в лицето. Най-вече тва с басейна - където шведите го заснеха под ярки, жълти светлини и после дадоха кьопавия остатък от касапницата, а при американците пак е само загатнато, а и е в мрак.

И тва, освен за девойчето, са все неща, дето спокойно не се и забелязват. За разлика от катастрофата (много беше яка). Кво остава за истинските емоционални изгъзици, които вече са си застъпени и в шведския филм и силата им зависи само от зрителят и неговите си усещяния или каквото е прочел в интернет и е решил за собствено мнение.

Някои ше кажат, че шведите са работили с повече материал, с по-малък бюджет и подобни, ама да се наденат на нещо. Американците са хванали основите на историята и работят с нея, ограничавайки всичко, за постигане на максимален ефект. Колкото и да е странно, ама хорър филм от сащ, правен тия години, е създаден със стил и умисъл и надскача високопарното си шведско първородно недоносче.
Плюс, че са махнали и кастрацията :mrgreen:

User avatar
Roland
Site Admin
Posts: 29546
Joined: Sat Dec 20, 2003 10:36 pm
Location: Chicago, IL
Contact:

Post by Roland » Sat Jan 22, 2011 12:49 am

Da, no v shvedskata ima mnogo po-malko info za "bashtata" na momicheto, mnogo po-indirektno e podskazano kakva e/e bila vryzkata mu s neq.
And you can't dance with a devil on your back...

Scourge
Mistborn
Posts: 1265
Joined: Mon Dec 20, 2004 7:02 pm

Post by Scourge » Sat Jan 22, 2011 1:58 am

абе тва е поредният ненужен американски римейк, с плюс да е доста по-малко некадърен от повечето други такива, но пък все така сдъвкан и изгладен по американски.
трубадуровите коментари за "отнасянето" са яко улево. забавно е как някои от примерите са обърнати на 180 градуса като тълкуване по въпроса за тънкостта.

User avatar
Roland
Site Admin
Posts: 29546
Joined: Sat Dec 20, 2003 10:36 pm
Location: Chicago, IL
Contact:

Post by Roland » Sat Jan 22, 2011 5:38 am

За мен римейкът е подчертано по-добър от оригинала, сори. Може да е ненужен, но си остава чудесен филм и това всичките медии го признаха.
And you can't dance with a devil on your back...

User avatar
трубадур
Ascendent
Posts: 4348
Joined: Sat Apr 07, 2007 4:33 am

Post by трубадур » Sat Jan 22, 2011 8:59 am

не са у лево, бря, щом не са експлицитно показани/казани. И бтв нема такова нещо като ненужен добър филм, без значение отдека се е пръкнала идеята, просто нема - хубавото си е хубаво и тва си е.

User avatar
tigermaster
Elder God
Posts: 5537
Joined: Wed Jun 14, 2006 11:39 am

Post by tigermaster » Sun Jan 23, 2011 5:37 pm

"Ода Нобунага". Японски телевизионен филм от преди двайсетина години с Кен Ватанабе в главната роля. Поради някаква странна причина няма страница в imdb.com, което е учудващо, предвид факта, че е твърде мащабен като за телевизионна продукция от онова време, а и Ватанабе в главната роля все пак... Към настоящия момент май е най-известният жив японски актьор... Както и да е, самият филм е много приятен, много красив и добре разказан, а Ватанабе като Нобунага е просто ВЕЛИК. Доста напомня на Тацуя Накадай на моменти. Има си и масови сцени, и готин дизайн на костюми и декори, и каквото е необходимо за истински исторически филм. Все пак не трябва да се забравя, че е телевизионен, де, но е красив наистина. Препоръчвам.
Света аз цял обходих
и изправен гордо пак стоя.
Срещнах милиони хора
и на всичките им взех ума.

Блог
The Painting
Случаят с изтрития спомен
РЕВЮ: „Tenet“/“Тенет“

Silver
Jaghut Tyrant
Posts: 1765
Joined: Fri Jul 18, 2008 2:17 am
Contact:

Post by Silver » Mon Jan 24, 2011 2:41 am

Hereafter. Ийстууд се е умопобъркал. Толкова празен и безсмислен филм отдавна не бях гледал. И като си помисли човек, че му са цапнали заглавие, което да звучи добре сред разни номинации, пък и тонът на филма е един такъв... бррр...

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 4 guests