Page 1 of 66

Гледано напоследък, Part III

Posted: Fri Aug 17, 2007 11:18 am
by Roland
Така, понеже добрият тон надделява, пускам нов топик. :roll:

Posted: Sun Aug 19, 2007 11:40 pm
by shayhiri
shayhiri wrote:Maverick. Бях го гледал навремето на кино, но не си спомнях нищо, освен, че много ми беше харесал. И добре, че е така, защото тоя филм има може би най-много изненади/обрати на минута - та успях да си ги изживея наново, както и лудите смешки на Мел Гибсън. :)
tigermaster wrote:Донър кърти. Досега съм се разочаровал само от един негов филм. Не че съм му гледал и много филми, де, обаче този човек знае как се режисира екшън.

Posted: Mon Aug 20, 2007 2:45 am
by Roland
Хмм, днеска изгледах за трети път в рамките на един месец She's the Man. Ебати якия филм с ебати якия саундтрак, не мога да му се наситя :) А уж обикновена чийзи романтична комедийка...

Posted: Mon Aug 20, 2007 3:16 am
by shayhiri
Натали Портман е единственото хубаво (в чисто физически, голичък смисъл) нещо, което си струва да се спомене за скорошната Форманова издънка Духовете на Гоя - заспала и бълнуваща костюмна драма за диктатурата, промените и... и Форман не знае кво още. :roll: Дано намеря Отблизо, че така и не съм го гледал още.

П.П.: Няма ли някоя хубава история за Инквизицията, деба, толкоз благодатна тема? Освен Името на розата.

Posted: Mon Aug 20, 2007 9:32 am
by Delegat
shayhiri wrote: П.П.: Няма ли някоя хубава история за Инквизицията, деба, толкоз благодатна тема? Освен Името на розата.
Ми няма, аз на времето даже си бях купил книга за Инквизицията на некъв руски писател. И марш да гледаш Отблизо, че срамота :P

Posted: Mon Aug 20, 2007 12:32 pm
by shayhiri
Хахаха, пробвах се да гледам Happily N'Ever After http://imdb.com/title/tt0308353/ , но се оказа невъзможно. :roll: Добре, че никой все пак не я внесе тая "анимация", че щях много лошо да се вкарам. В смисъл - по-лош е от ФФ2, дори на ниво сценарий. By a landslide. :shock: (А картината е на ниво ММОРПГ - и то не интро! :roll: )

The Host http://imdb.com/title/tt0468492/ за сметка на това изкарва Корея на голямата сцена. Направо ме беше яд на моменти, че не е на голям екран, но никой няма да го внесе. Макар че е боксофис хит и има близо 95% на Доматите.

Аз не го харесах чак толкоз, де, но оценявам съвместяването на ужаси (крийчър), комедия (ситком и слапстик), драма (дисфанкшънъл фемили), трилър (държавна конспирация) и др. в един-единствен, работещ филм. Но поне на мен малко "ми прескачаше" фокусът. Не биваше да се изхвърлят чак толкова.

Posted: Mon Aug 20, 2007 2:05 pm
by shayhiri
А в момента се мъча зловещо с Clockwork Orange, ма няма се дам лесно - ше го довърша. :( Най-малкото, стигнах до 2 съществени извода:

Няма никъв смисъл да гледам филми по-стари от мен. :shock:

Понякога все пак е по-добре да се прочете книгата. :roll:


(Въпросче, към челите: не ви ли се губи ефекта на лексикалната техника на Бърджис, ако знаете руски - като мен?)

Posted: Mon Aug 20, 2007 2:10 pm
by Roamer
shayhiri wrote:А в момента се мъча зловещо с Clockwork Orange, ма няма се дам лесно - ше го довърша. :( Най-малкото, стигнах до 2 съществени извода:

Няма никъв смисъл да гледам филми по-стари от мен. :shock:
Както май вече съм цитирал, "всички обобщения са погрешни, включително и това". (под "това" се има предвид самото изказване за обобщенията де). Макар че и това си е до човек - за теб може и да е вярно :)
shayhiri wrote:Понякога все пак е по-добре да се прочете книгата. :roll:
С това "понякога" съм съгласен; специално за Портокала - книгата и филмът всъщност имат различно въздействие и си е до човек и вкус на кого кое ще му хареса повече.
shayhiri wrote:(Въпросче, към челите: не ви ли се губи ефекта на лексикалната техника на Бърджис, ако знаете руски - като мен?)
Ако я четеш в оригинал, не - тогава той постига напълно целта си хем да накара думите да изпъкват, хем да го разбираш. Ако я четеш в български превод, може да бъде малко объркващо, но все пак не е чак безсмислено... поне според мен де :)

Posted: Mon Aug 20, 2007 3:39 pm
by BaYa
Шайхирович, ще ти зашия устата! Или по-скоро, ще ти залепя пръстите с някакво биологично медлепило!!! Как можеш да ги дрънкаш подобни за Портокал-а (в какъвто и да е формат)!! :twisted:
За изказваниятат ти относно стари филми, ще се направя на глуха. Ама да си кажа - не е възможно човек който и понятие си няма от класическо кино (и европейско, и американско), да претендира за изграден вкус или меродавно мнение относно 7-то изкувство! 8-)
Все успяваш някак поразително да ме смаяш с философия и изказвания! Ще те науча аз теб - :spank: !!
:free:

Posted: Mon Aug 20, 2007 4:04 pm
by Amos Trask
shayhiri wrote:Няма никъв смисъл да гледам филми по-стари от мен. :shock:

Понякога все пак е по-добре да се прочете книгата. :roll:
Ми след тия изказвания най-добре сам си изтрий акаунта тука и се прехвърли във някой форум с тийнейджъри под 13 години. Там може и да откриеш още някой дето е на тоя акъл...

Posted: Mon Aug 20, 2007 4:13 pm
by shayhiri
А дали пък точно възрастта ми не ми позволява да кажа първото, за разлика от теб? :wink:

И какъв точно ти е проблемът с второто? :?

П.П.: Тийнейджърите под 13 не са... ъ-ъ, тийнейджъри. :lol: :roll: Казват се туийнове, ако те касае. Или предпубертети. :lol:

Posted: Mon Aug 20, 2007 4:14 pm
by Roland
С второто никъв, освен ако не го е интерпретирал като "...вместо да гледаме филма".

Posted: Mon Aug 20, 2007 4:31 pm
by BaYa
shayhiri wrote:А дали пък точно възрастта ми не ми позволява да кажа първото, за разлика от теб? :wink:
Тогава да го обърнем на надцакване, понеже аз съм по-дърта от теб. Па и от останалите де, мен само преводача ме бие!
Шайхирич, недей така. За да можеш да сравняваш=да имаш мнение, трябва много практика. Т.е., много четене на книги и много гледане на филми. Не е задължително да любиш всичко черно/бяло, но поне го гледай.
И да поясня че не смятам че горното има общо с личният вкус. Но гледайки филмите можеш да провериш дали ти харесват или не. И защо.

Posted: Mon Aug 20, 2007 4:44 pm
by Roamer
А като заговорихме за (донейде) стари филми - в събота се вслушах в един прекрасен съвет и най-накрая гледах "Войната на семейство Роуз". Е, не е по-стар от мен - дванайсетина годинки не му стигат за тази съмнителна чест - но все пак е от филмите, за които открай време знам, че някой ден ще е добре да гледам... и, както се е случвало и преди, от събота насам се бия по главата и се чудя защо не съм гледал този филм по-рано. Макар че... знае ли човек... може пък и по-рано просто да не съм можел да го оценя съвсем - вероятно и сега не мога да го оценя напълно, но със сигурност сега виждам в него някои неща, които преди десетина години бих пропуснал или отхвърлил като не толкова важни или направо учудващо безсмислени.

А, питате за самия филм? Хм. От време на време - много рядко - се случва да гледам някой филм, който на мен лично много да ми хареса, но да се колебая дали да го препоръчвам на други хора; да се колебая по една много проста причина - филмът е истински; филмът е много истински; филмът е прекалено истински, и се справя прекрасно със събуждането на спомени и усещания за отминали преживявания. В последните година-две такива филми за мен са били примерно "Gegen die Wand" ("Срещу стената" или "С глава в стената", зависи кого питате), "The Break-Up" (това даже забравих точно как го бяха превели миналото лято), "La Môme" (за Едит Пиаф май вече съм писал дори и тук)... поне за тези се сещам от раз - и е напълно възможно за последните година-две просто да не е имало други. От една страна ми се иска да кажа, че това е сред филмите, които всеки човек трябва да гледа; от друга страна... от друга страна, това е филм, който би могъл да тласне мисленето в странни посоки... от трета страна пък, това е филм, който със сигурност не би се харесал на всеки... Това, което знам за себе си, е, че едва ли някога ще забравя две-три сцени - а много други ще помня дълго.

Posted: Mon Aug 20, 2007 4:56 pm
by Delegat
Дани де Вито е абсолютен гений, а страхотните Майкъл Дъглас и Катлийн Търнър правят филма още по-страхотен. Наскоро даваха и Romancing the stone, пак от същото трио, просто са невероятни :lol:
И Baya, аз съм съвсем малко по-дърт от тебе :P