Page 1 of 9

Ъ-ъ-ъ, Перумов ?!?

Posted: Fri Dec 31, 2004 12:15 am
by shayhiri
Извинявам се, ако звуча глупаво.

Бърз въпрос. На какво основание на тоя му се позволява да докосва чуждо творчество и да трупа пари чрез него? Мислех, че нещо такова би било възможно само в зоните на здрача България и Русия, но доколкото разбирам за него знаят и на Запад.

Ако зависеше от мен, бих му пратил наемен убиец. Защо поне не го осъдят?! Авторско право, такива неща?

Posted: Fri Dec 31, 2004 9:04 am
by Moridin
Може да са му разрешили тия, които държат авторското право, а може и да не е наложено такова върху художествената вселена.

Posted: Fri Dec 31, 2004 12:10 pm
by Vankata
Като че ли на някого в Източна Европа му дремеше за авторското право в началото на 90-те! :)
Впрочем, и сега в Русия продължават да се издават с тонове книги, безсрамно експлоатиращи света на Арда. Ами така е, като има будали, които са готови да купят всяка простотия, на чиято корица има и най-бегъл намек за връзка с "Властелина".

Posted: Fri Dec 31, 2004 12:40 pm
by Roland
Така де, ако нямаше зомби-фенове на Арда, нямаше да има и хора, пишещи там.

Posted: Sun Jan 02, 2005 9:08 pm
by shayhiri
Не може да са му разрешили (да не говорим, че няма смисъл) - Кристофър Т. дори отказваше да разреши заснемането на филма, но правата отдавна бяха продадени от баща му и на синчето остана само да пази мрачно английско мълчание. :?

Художествената вселена - според мен - е най-важната част от едно фентъзи произведение. Въпреки това цялата паплач писачи (с изключение на истински писатели като Мартин, Хюгарт, Лейбър, Зелазни и Пратчет) най-безсрамно повтарят Бащицата, съсипвайки името на най-великия жанр. ФЕНТЪЗИ=ЧАЛГА (в общия случай). Така че зомби-Толкинистчетата + останалите чалгаджии така или иначе има с какво да си запълват живота.

Проблемът е, че изродът Перумов минава дори отвъд най-размитите граници, като лепва на корицата си самото ИМЕ на Толкиновата Библия. Ако това не е запазена марка, какво друго би могло да бъде?! Все едно аз сега да седна и (с огромно отвращение) да напиша "Детството на Хари Потър", след което да го издам на Запад. Звучи ли ви възможно? Защо тогава за Перумов е? :evil:

Всичко това важи и за "Конанизацията" на жанра, осъществявана от светила :x като Джордан и Митрев, но доколкото знам Хауърдовите права вече са харизани - срещу съответното заплащане. Толкиновите НЕ СА! На мястото на К.Толкин щях да преследвам Перумов до гроб.

И точно това ще направя (собственоръчно, по бързата процедура), ако някой си позволи да краде от МОЕТО фентъзи. :twisted:

Posted: Sun Jan 02, 2005 9:22 pm
by Drizzt Do`Urden
а твоето фентъзи е...? ;Р

Posted: Sun Jan 02, 2005 9:41 pm
by shayhiri
Ами, повечето от вас сигурно вече са го чели отсам-оттам, но да не влизаме в подробности... Говорех по принцип. :D

Posted: Sun Jan 02, 2005 11:37 pm
by zhivik
От Перумов останах със смесени впечатления, поне що се отнася до т.нар. продължение на "Властелина". В общи линии, историята не е чак толкова куха, но според мен напълно не се връзва с духа на вселената на Толкин. Така че, гледайки назад, мисля че поредицата не си заслужава парите, които дадох. Просто Перумов не могат да избягат от най-често разпространените клишета във фентъзи жанра. Спомням си, че четох някакви разсъждения на Перумов на неговия сайт, че искал да задълбочи моралните концепции във "Властелина", тъй като били прекалено опростени. Но то по тази логика дай да допишем всички детски приказки, където добрите са добри и лошите - лоши.

Колкото до засягането на "свещената" територия на Средната земя на Толкин - ами честно казано, Перумов в по-голямата част е имал възпитанието да премести действието по места, които са или бегло описани, или за тях не се споменава почти нищо. Смея да отбележа, че правя това заключение на база прочетени по-голямата част от материалите на Толкин, вкл. и "The History of Middle Earth". Така, с изключение на втората част на последната книга, местата са в общи линии неизвестни, което дава свобода на въображението.

А що се отнася до авторски права, напълно е възможно те да са договорени напълно законно, въпреки че е възможно и обратното, разбира се. Всъщност, може би ще ви е забавно, но на страницата на Перумов пишеше, че точно тази поредица е издадена пиратски в България. Може би това е единствения начин, знае ли човек, кое ли издателство всъщност би платило за подобни напъни ...

Все едно, според мен не си струва да се четат тези книги, аз поне съжалявам, че си ги купих (и изчетох) всичките. Раздразнението ми беше особено накрая (внимание, spoilers), където Валарите изведнъж се оказаха първи злодеи и т.н. Не че не ми харесва легендата за Прометей, ама набъркването и в Арда ми се стори доста ... неуместно, да го кажа по-учтиво.

Posted: Sun Jan 02, 2005 11:52 pm
by Dilvish the Damned
Ммм... не съвсем, както се оказа впоследствие :) Имаше някакво интервю след това (от 2002 - 3, май, но може и да бъркам), в което поясняваше как му се обадил... Фериш ага, да го наречем, почнал да вика "Ама как, г-н Перумов, аз съвсем законно!!!", след което се оказало, че купил правата за 300 $ от Северозапад пресс. Тънкият момент е, че Перумов първоначално е бил издаван от тях, но впоследствие нещо се сдърпали (губи ми се историята в момента), в резултат на което той прекъснал договора си със СЗП и отишъл в друго издателство. Явно е забравил да изтегли всички права за Пръстена на Мрака от СЗП.

М/у другото, във второто интервю споменаваше, че така и не си е получил авторските екземпляри на българското издание...

Posted: Mon Jan 03, 2005 10:08 am
by Roland
Бащицата, фентъзи-библия... Jeez...

Posted: Mon Jan 03, 2005 3:47 pm
by Koruin
Определено за повечето поредици можеш да си купиш авторските права. Дори и за Хрониките. Само дето цените явно са различни. Всеки герой от Амбър струва някъде около $5000. Ако искаш! Пък какво ти пречи толкова - това не са единствените тъпи книги. Не ги чети! :D

Posted: Mon Jan 03, 2005 4:19 pm
by shayhiri
Roland of Gilead wrote:Бащицата, фентъзи-библия... Jeez...
My point, Rol... :wink:


Koruin, аз тъпо фентъзи не съм чел, няма и да прочета. Достатъчно ми е да погледна гърба на книгата или случайна страница и го връщам обратно.

(С изключение на първото Колело, взето назаем разбира се, ама тогава бях на болнично легло и нямах избор, пък и бях решил да постискам зъби, за да видя докъде ще стигне Джордан в жалките си имитации.)...(Роланд, още веднъж, аз съм по-голям анти-толкинист и от теб. Един от малкото плюсове на Толкин обаче е, че никого не е имитирал.)

Пречи ми не друго, а ужасяващото погазване на човешки и авторски права в случая. Както и да е, вече достатъчно псувах по въпроса. Не мога да променя системата - освен ако не ме касае лично. :D

Posted: Mon Jan 03, 2005 5:08 pm
by JaimeLannister
shayhiri wrote:
Roland of Gilead wrote:

(С изключение на първото Колело, взето назаем разбира се, ама тогава бях на болнично легло и нямах избор, пък и бях решил да постискам зъби, за да видя докъде ще стигне Джордан в жалките си имитации.)
:D
Е, да кажеш, че първото Колело е тъпо си е, с извинение, чиста тъпотия...

Posted: Mon Jan 03, 2005 5:31 pm
by Roland
Мда, специално първото Колело си струваше и имитациите бяха преживяеми...

Posted: Mon Jan 03, 2005 5:32 pm
by shayhiri
Извинявай, Джайм.

Целта ми беше да подчертая безумно високите си критерии (особено откъм оригиналност), а не да обидя някого. Давам си сметка, че голяма част от фентъзи феновете произлизат точно от Колелото, ако не от Толкин - дори и на ТОЗИ форум, единственият на който виждам някакво по-разумно отношение към жанра. (Sparhawk comes to mind?)

Казах само, че (за мен) Джордан е "жалък имитатор" - и оттам - недостоен за четене. Не съм обсъждал другите му "достойнства".


Роланд, прав си донякъде.