Вълшебното творчество на Джоан Харис

Литературни критики и възхвали. Всичко, което винаги сте искали да знаете за Даниел Стийл и Нора Робъртс, а ви е било срам да попитате :р
Post Reply
User avatar
Dr. Horrible
Forsaken
Posts: 2684
Joined: Wed Jul 22, 2009 8:53 am

Вълшебното творчество на Джоан Харис

Post by Dr. Horrible » Thu Jul 02, 2020 7:07 pm

Хайде да опитам с нова тема :D

Джоан Харис е популярна британска авторка, която явно и в България има фенове, защото има доста преведени романи.
Голяма част от книгите ѝ са трилъри, но пише и магически реализъм, а в някои моменти си залита съвсем към фантастичните жанрове - има два YA романа за скандинавската митология - "Рунически знаци" и "Руническа светлина", към тях има е още две книжки за Локи - The Gospel of Loki и The Testament of Loki, а миналата година у нас излезе в страхотно издание "Шепа врани" с разкошни илюстрации.
Аз точно от "Шепа врани" започнах и тя ми допадна, но не прекалено много.
След нея посегнах към най-обичания труд на Харис - поредицата за Виан Роше! До момента има четири книги - "Шоколад", "Бонбонени обувки", "Праскови за кюрето" и "Крадецът на ягоди". За момента няма планирана пета книга, но никога не се знае :)
Прочетох "Шоколад" миналата година и останах абсолютно очарован! Езикът на Харис е изключително въздействащ и стилен, думите ѝ са красиви, изреченията ѝ - структурирани. Героите са много чаровни и много истински, атмосферата е плътна. И докато "Шоколад" е основен реалистична книга с някои леки забежки към магически реализъм, то продължението - "Бонбонени обувки" директно избива на фентъзи с градски вещици из съвременен Париж :D Много, много силно го препоръчвам! Онзи ден я дочетох и още съм в екстаз и изпитвам онази зареждаща радост, която изпитва човек, когато си намери нова прекрасна поредица.
Впрочем, по "Шоколад" има филм с разни номинации за Оскари и БАТФТА, с Шулиет Бинож в ролята на Виан, Джони Деп също участва. Но не съм го гледал, защото, доколкото чувам, е по-скоро "вдъхновен" от книгата, не директна адаптация, и не искам да се занимавам с тази версия преди да си дочета книжната поредица. Но един ден ще му дойде времето и на него.

И понеже моето описание едва ли ще ви разчувства толкова много, исках да ви споделя клипче с нейна реч, което може би ще ви покаже какво в нея ме е приклякло и защо толкова я обичам. Дългичко е, 21 минути, но е много интригуващо и вярвам, че ще ви бъде интересно:
https://youtu.be/LWtRpMJ1MaM
Основната тема е силата на думите и силата на историите, а Харис подхожда към нея много интригуващо. Разказва как е отраснала - баба ѝ и дядо ѝ са англичани, имали си сладкарница, не са пътували никъде, не са притежавали нито една книга, напуснали са училище съответно на по 10 и 11 години. Изпращат сина си да учи и в един момент той се връща в сладкарницата с академични степени и млада съпруга - французойка от интелектуално и начетено семейство. Тя не говори английски, бабата и дядото не говорят френски. И в тази среда на противоречивости и контрасти се ражда самата Джоан Харис. И от дете тя слуша най-различни истории... И няма да издавам повече, това е първата минута от клипчето :P

Потърсих из форума мнения за нея, но имаше общо 8 поста, три от които мои, в повечето е другите просто е спомената. Но в два от тях имаше кратки мнения за нейни книги, та реших да ги включа тук:

hellside wrote:
Mon Oct 18, 2010 9:46 pm
Истории оттук-оттам - Джоан Харис - сборник прилични в по-голямата си част истории, оригинални хрумвания и приемливо изпълнение, като се споменават и вещици, вампири, демони и прочие нощни същества по малко нетрадиционен начин.
Lubimetz13 wrote:В момента ора "Джентълмени и играчи" от Джоан Харис. В книгата става дума за упадъка на надживялото своето време елитно образование в Англия, за детски психологически травми, за саботажи, обиди и убийства(или поне така смятам след първата третина на книгата). Като цяло одобрявам, особено атмосферата е страхотна.

Та така! И тук вече сте вие - чели ли сте нещо на Джоан Харис, как ви се стори, какво ви хареса, какво не ви? Ако не сте я чели - бихте ли я чели, имате ли планове да я четете? :D
Life is a gift. We must celebrate it! We have to dance, to show God we are grateful to be alive.

User avatar
Ghibli
Elder God
Posts: 5416
Joined: Sat Dec 20, 2003 11:36 am
Location: not really here

Re: Вълшебното творчество на Джоан Харис

Post by Ghibli » Thu Jul 02, 2020 8:13 pm

Не съм чела нищо, само съм гледала въпросния филм "Шоколад", но след твоя пост се заинтересувах повече :)
@}->--
"анакин поворачивается к зеркалу, а в нем дарт вейдер. и тут анакин понимает, что ему трудно дышать."

User avatar
aiva
Adept
Posts: 227
Joined: Tue Mar 21, 2017 9:10 pm

Re: Вълшебното творчество на Джоан Харис

Post by aiva » Thu Jul 02, 2020 9:00 pm

И аз като Гибли :P Не знаех, че Шоколад е правен по книга, но звучи интересно.
Иначе чел ли си й някой от трилърите?

User avatar
Ash
Farmer
Posts: 53
Joined: Mon Jul 09, 2007 12:30 am

Re: Вълшебното творчество на Джоан Харис

Post by Ash » Mon Jul 06, 2020 10:32 am

Dr. Horrible, спокойно можеш да гледаш филма - чудесна feel good адаптация на първия роман е. Чесно казано, не помня разликите, но помня, че усещането е същото.

Иначе аз съм я чела доста (аз - оттук само Dr. Horrible ме познава като Ния), основно в гимназията преди 10 - 15 години. Интересното за мен е, че пише няколко типа романи, които като усещане нямат много общо по между си. Моите любими са романите за храна :D -
Трилогията Виан Роше (Шоколад), Къпиново вино и Петте четвъртинки на портокала (моя любима) са все супер сетивни, пречупени през храната, но реално много емоционални.
"Петте четвъртинки" е просто чудесна - главната героиня се прибира в селото от детските си години, след смъртта на майка си, и наследява тефтера й с рецепти. През рецептите си спомня за детските си години и се мъчи да разбере майка си - невротична и след неизвестен инцидент - мразена от цялото село жена. Книгата е изключително тъмна и въздействаща.

Иначе - остава ми да си дочета третата книга от "Шоколад", и май ще ме вдъхновите да я свърша тази работа :D

User avatar
Lyanna Stark
Adept
Posts: 231
Joined: Tue Jul 10, 2007 10:27 pm
Contact:

Re: Вълшебното творчество на Джоан Харис

Post by Lyanna Stark » Wed Jul 15, 2020 12:33 pm

Чела съм доста неща на Джоан Харис, някога много я харесвах, но вече имам много бледи спомени за някои от книгите ѝ.

Помня много добре как започнах да я чета - една приятелка от ПотърМания ми препоръча Джентълмени и играчи с леко фалшива реклама, защото тя самата още не беше дочела книгата. Не помня много от сюжета, нито от впечатленията си докато я четях. Имам спомен само от някои изненади в края и как се скарах на Есме, че ме е подвела. :lol: (Не обяснявам за какво става дума, защото е сериозен спойлър.)

Не помня точно в какъв ред съм чела книгите след това. Знам, че четох Шоколад на български и много по-късно Бонбонените обувки на английски. И двете ми харесаха; всъщност Бонбонените обувки е една от книгите, от които имам по-ясни спомени, може би защото я четох по-късно. Когато излезе третата книга, вече не бях толкова запалена по Джоан Харис и затова още не съм я чела; от тази тема разбрах, че има и четвърта. Някой ден сигурно ще стигна и до тях.

Оттук нататък става сложно. Знам, че съм чела Крайбрежие и Къпиново вино на български, както и че Къпиново вино някога ми беше много любима и я препоръчвах на хората. Но не помня нищо от тези две книги, нямам даже бегъл спомен за сюжета или героите. Може да смятате това за препоръка да прочетете Къпиново вино, само не ме питайте точно защо. :lol:

Гудрийдс ми казва, че съм чела Runemarks и The Gospel of Loki, но не и Runelight, макар че имам и трите вкъщи и мислех, че съм ги минала всичките. Runemarks ми е много любима книга и от нея вече имам доста ясни спомени, особено от края, който някога много ме впечатли. Но в момента не мога да се сетя за практически нищо от The Gospel of Loki. Може би ми се е омешало със спомените от другата книга, или с други книги по скандинавската митология. Някой ден ще прочета и следващите две книги.

Едно от любимите ми неща на Джоан Харис - което даже помня! - е сборникът с разкази Jigs & Reels. Мисля, че за него става дума в първото мнение, цитирано от Dr. Horrible. Тук е любимото ми разказче Class of '81 (вещици!) и изобщо препоръчвам целия сборник; всъщност сега, докато пишех това мнение, се зачетох в един от разказите, така че явно още са ми интересни.

Последната нейна книга, която съм чела, беше A Pocketful of Crows, за една от срещите на клуба в Гринуич. Мисля, че и @Dr. Horrible тогава я чете. Доста ми хареса, а и дискусията се получи добре, доколкото помня.

Знам, че някъде вкъщи имам Sleep, Pale Sister и/или The Evil Seed, но още не съм прочела никоя от двете, макар че бях започнала The Evil Seed, ако не се лъжа. Имам и Петте четвъртинки на портокала на български, но явно не съм я чела. Изобщо има поне 7-8 книги на Харис, които трябва да седна и да прочета някой ден.

Впрочем, не съм гледала филма по Шоколад, но знам за поне едно сериозно разминаване между филма и книгата и разбирам решението на Dr. Horrible да прочете цялата поредица преди да пробва филма.

П.П. Сега се сетих, че май имам и A Cat, a Hat, and a Piece of String и някога дори я бях започнала, но сега нямам идея къде съм я сложила невър майнд, намерих я в един шкаф с Бонбонените обувки. Междувременно погледнах в Гудрийдс и се сетих за още няколко нейни книги, които не съм чела - Holy Fools, Different Class и Blueeyedboy.

User avatar
Marfa
Moderator
Posts: 10907
Joined: Sat Dec 20, 2003 10:12 pm
Contact:

Re: Вълшебното творчество на Джоан Харис

Post by Marfa » Wed Jul 15, 2020 8:55 pm

За "Шоколад" - филмът беше номиниран за Оскар за най-добър адаптиран сценарий и не е случайно. Това е един от малкото случаи, когато филм ми е харесал повече от книга, която всъщност много ми е харесала.
This octopus! Let's give him boots, send him to North Korea!

Image<-Подробно описание на нещата, които ми образуват нерви :twisted:
Уук.

User avatar
Dr. Horrible
Forsaken
Posts: 2684
Joined: Wed Jul 22, 2009 8:53 am

Re: Вълшебното творчество на Джоан Харис

Post by Dr. Horrible » Mon Dec 14, 2020 11:18 pm

Ash wrote:
Mon Jul 06, 2020 10:32 am
Иначе аз съм я чела доста (аз - оттук само Dr. Horrible ме познава като Ния), основно в гимназията преди 10 - 15 години. Интересното за мен е, че пише няколко типа романи, които като усещане нямат много общо по между си. Моите любими са романите за храна :D -
Трилогията Виан Роше (Шоколад), Къпиново вино и Петте четвъртинки на портокала (моя любима) са все супер сетивни, пречупени през храната, но реално много емоционални.
Еееей, Ния, този пост някак е минал под радара и изобщо не съм го видял! Чак сега влезнах да пиша в темата и хвърлих поглед на старите неща... Радвам се да те видя тук :)) Направо ми иде да кажа "Добра дошла!" но гледам регистрацията ти е две години преди моята :lol:

Аз прочетох "Праскови за кюрето", третата книга от поредицата за Виан Роше. Определено ми хареса. Не чак колкото втората, но беше хубава.
Централната тема в нея е за сблъсъка на култури - доста години след събитията в "Шоколад" селцето Ласкене е съвсем различно, защото един от кварталите се е напълнил с мюсулмански имигранти. Някои от местните жители много топло посрещат новите заселници, други са доста скептични. Но известен период преди началото на книгата се е случило нещо, което е подсилио сегрегацията в селото и враждебността между зоните от двете страни на реката. Стават някакви престъпления, палят се пожари и има напрежение.
Много интересно са разгърнати темите. Говори се за нетърпимостта на френските селяни към различните хора, но също така се говори за повишените нива на домашно насилие и подчиненото положение на жената в мюсулманските общности. Виан е много подходящ образ за тези теми, защото тя си е скитница, която не се числи към никоя група или общност и съответно е като външен наблюдател на случващото се. Стилът на Харис си е винаги прекрасен - топъл, емоционален, възействащ. Книгата е една идея по-криминална от предишните, защото реално има престъпления и загадки, които се разкриват с течение на сюжета. По средата има един момент, когато действието малко закиля, но като цяло книгата е кратка - 370 страници - и се случват достатъчно неща. И ако средата е малко по-тегава, то финалът е епичен - може би най-хубавият финал на книга от поредицата досега. Много е кинематографичен, би стоял прекрасно на филм.

Пускам малък цитат от началните глави, колкото да ви напомня колко вълшебна и сладка е Джоан Харис и да ви надъхам да я четете:
Рейно, който все още държеше прасковата си, изглеждаше скован и притеснен. Толкова е благовъзпитан, че по-скоро би спал в канавка, отколкото да се настани в празна къща без официалното разрешение на собственика. Що се отнася до откъснатите от двора праскови, нямаше и съмнение, че и тях брои за откраднати, затова ме гледаше със същото безпокойство, с което Адам трябва да е погледнал Ева, когато му е подала забранения плод.
– Мадам Роше, ако ще поостанете, дали не бихте предали… съмненията си на онези свои приятели в нашата общност, които, изглежда, се забавляват със ситуацията.
Ледената прецизност на речта му все още беше очевидна както винаги, но нямаше съмнение в изражението, изписано на лицето му. По своя косвен и смирен начин Рейно мелеше за помощ.
Дори не мога да си представя колко трудно му е било да помоли. Да признае, че се нужда от помощ, особено от човек като мен…
Светът на Рейно е черно-бял. Той смята, че това улеснява нещата. Всъщност черно-бялото мислене само сковава сърцата, налага предразсъдъци и прави хората слепи за вредите, които причиняват. И ако се появи предизвикателство пред начина, по който такива хора възприемат света, тогава, когато черно-бялото мислене най-сетне се разложи на милион нюанси на сивото, хора като Рейно продължават да се мъчат, опитват се да се вкопчат като удавник за сламка.
– Разбира се, че ще ви помогна, ако мога, но при едно условие.
– Какво е то?
– Моля ви, изяжте тази праскова.
Ииии, сега ми остана само една книга за Виан, четвъртата - "Крадецът на ягоди".
Но извън нея си имам още доста на Харис. А след като прочетох поста на Ния, си поръчах и "Петте четвъртинки на портокала" :D
Life is a gift. We must celebrate it! We have to dance, to show God we are grateful to be alive.

User avatar
Ash
Farmer
Posts: 53
Joined: Mon Jul 09, 2007 12:30 am

Re: Вълшебното творчество на Джоан Харис

Post by Ash » Sat Dec 26, 2020 4:10 pm

О, супер, после ще кажеш дали ти е харесала :) Мен в гимназията ми направи огромно впечатление, и още се сещам като сложи някой кора от портокал на парното за "оная яката книга".

Who is online

Users browsing this forum: Bing [Bot] and 14 guests