Книжен клуб за новели: A Year and a Day in Old Theradan - Скот Линч

Литературни критики и възхвали. Всичко, което винаги сте искали да знаете за Даниел Стийл и Нора Робъртс, а ви е било срам да попитате :р
Post Reply
User avatar
tigermaster
Elder God
Posts: 5593
Joined: Wed Jun 14, 2006 11:39 am

Книжен клуб за новели: A Year and a Day in Old Theradan - Скот Линч

Post by tigermaster » Thu Jun 04, 2020 2:14 pm

Четох българския превод в сборника "Разбойници". Бях чел разказа преди няколко години, когато сборникът излезе. Тогава ми хареса много, може би защото все още бях под влиянието на книгите за Локи Ламора. (Трябва да прочета четвъртата най-после...) Сега - не чак толкова, даже бях леко разочарован, макар да изкарах приятно с това творение.
Направо минавам на плюсове и минуси сега.
Хубавото:
- Страхотна атмосфера и от всичко по много. И магия, и стиймпънк, и специални ефекти. Готина работа.
- Героите са готини, по един такъв тийнейджърски начин, който едно време ме радваше много.
- Нещото върви динамично и лековато.

Лошото:
- Героите може да са готини, обаче са кухи и плоски, и прекалено еднакви. Готините тийнове, които непрекъснато пиянстват, играят карти по кръчмите и даже не ги е срам да псуват...
- Историята е динамична, обаче не е особено смислена. Възможно е аз да съм проблял нещо или преводът да ми го е спестил, обаче логиката около кражбата на улицата не ми стана ясна. Не съм сигурен дали изобщо я имаше.
- Постоянното псуване ме дразнеше. Ако го извадим, остава историйка за деца. Нито е особено завъртяна, нито е особено зряла. Книгите за Локи, особено първата, разполагаха с достатъчно жестокост и тежест и без псувните. Тук обаче това го няма, даже напротив.
- Героите са глупави. В смисъл, вършат глупости, на които, според мен поне, нямат право, ако са толкова гениални гении, колкото ни се набива в главите, че са. Амарел е станала известна с кражби, изискващи внимателно планиране, а се поддава на малоумен импулс и рискува не само своята свобода, ами и тази на приятелите си, макар че би трябвало да е наясно какви ги върши, колкото ще пияна да е. Могъщите магьосници правят демонстрации на сила, достойни за квартални мутри, а и явно не са наясно какво точно представляват енергийните източници.
...

Засега - толкова от мен. Разказът ми беше приятен, но се пропукваше при всеки опит да видя някакъв смисъл в случващото се.
Света аз цял обходих
и изправен гордо пак стоя.
Срещнах милиони хора
и на всичките им взех ума.

Блог
The Painting
Случаят с изтрития спомен
РЕВЮ: „Tenet“/“Тенет“

User avatar
трубадур
Ascendent
Posts: 4464
Joined: Sat Apr 07, 2007 4:33 am

Re: Книжен клуб за новели: A Year and a Day in Old Theradan - Скот Линч

Post by трубадур » Thu Jun 04, 2020 2:37 pm

Досега директно, най-слабата новела, която сме чели. Добре че е кратка.

На мен героите даже за тийн не минават, а за нескопосана употреба на пират персонажа. Липсваше всякаква човечност да ги направи да изглеждат реални. Колкото и да си куул и еба ли го, няма да викаш "кой НЕ мами" в игра на карти или да се репчиш лице в лице с богиня и въобще всяко едно действие на тия хулигани. Това е похват като за комедия или пародия, не за нещо, което трябва да е лекичко, но все пак да е с някакви залози. Представени ни бяха някакви карикатури и тотално ме извади от свят и всичко. Виждах само кукли пред декори и зле скалъпени сцени, а не банда пустиняци, заели се с нещо по-голямо и трябва да разчитат на ебаси уменията си, за да се преборят.

Тъй като през цялото време нещата им се получават. Каквато и идея да имат я реализират, това че не върши работа е без значение. С по две изречения реализират колосални проекти, с по едно решават потенциален проблем, за който линч се е сетил, останалото е без значение и с още едно главната героиня се оказва по задник на поляната. Разказвачески умения 10/10

Появата на опонента магьосник беше като кръпка, сякаш линч се е сетил от ранните си литературознания, че ако все пак искаш да симпатизираме на главните е добре да покажеш поне веднъж злодея и да го представиш в кофти светлина. И до там. С тая разлика, че беше пичага. Въобще магьосниците бяха едни от малкото интересни хрумвания. И явно само там идеята за по-сиви персонажи бе на лице, не че се стигна кой знае колко далеч, но единствено те демонстрираха нещо като характер. Нищо, че (както тайгъра вика) нямат идея баш как стоят нещата, нищо че са на по илядо години.

Самата вселена беше от типа не знаеш какво пишеш, но да има нещо и прсто мда, в тоя град се млатят богове и ние си живуркаме. Направо да се чудиш дали не е бил набрал на мъж от стомана и просто е пренесъл финала на филма в стийм пънк среда и да е от гледната точка на малките хора.

Самата история беше "супер гениалната" врътка за кораба на Тезей - ако смениш чарколяците на нещо дали то си остава, това което е било. Буквалната такава. Т.е. по-кухо едва ли можеше да бъде. И както може да се очаква като говорим за фентъзи и ръгане във философски въпроси от край време Пратчет го направи по-добре.

Таз драсканица беше абсолютна кочина. Чувам добри неща за другите му работи, та това явно е било отбиване на номер, колкото да е в сборника на Мартин. Много не му се е занимавало. Езикът на моменти беше хубав. И оттам съдя, че пичът може по-добре, но тук се дъни по всички показатели.

User avatar
Demandred
Moderator
Posts: 5988
Joined: Sun Jan 11, 2004 8:42 am
Contact:

Re: Книжен клуб за новели: A Year and a Day in Old Theradan - Скот Линч

Post by Demandred » Thu Jun 04, 2020 3:05 pm

Аз я бях прочел още вторник, но не пуснах темата, защото почти нямам какво да кажа. Стандартна heist история, в която всичко е крайно предсказуемо и дори няма читав обрат накрая. А и липсва може би най-забавната част от heist историите - assembling the crew. Персонажите са тотално никакви, а диалозите са доста изкуствени и насилено cool. Имаше няколко момента на приличен хумор, но твърде недостатъчно, за да компенсират недостатъците.

Аз лично останах с усещането за нещо, написано набързо, за да влезе в сборника и да може да сложат на корицата още едно по-известно име.
Героите са глупави. В смисъл, вършат глупости, на които, според мен поне, нямат право, ако са толкова гениални гении, колкото ни се набива в главите, че са. Амарел е станала известна с кражби, изискващи внимателно планиране, а се поддава на малоумен импулс и рискува не само своята свобода, ами и тази на приятелите си, макар че би трябвало да е наясно какви ги върши, колкото ще пияна да е. Могъщите магьосници правят демонстрации на сила, достойни за квартални мутри, а и явно не са наясно какво точно представляват енергийните източници.
Точно. Целият сюжет е базиран на това героите да се държат като идиоти.
Sure your parents might think you're a failure
But no one's ever said: "First, let's kill all the tailors"
Don't be a lawyer!

User avatar
Martix
Aes Sedai
Posts: 1552
Joined: Mon Aug 21, 2006 12:44 pm
Location: selfmade plain

Re: Книжен клуб за новели: A Year and a Day in Old Theradan - Скот Линч

Post by Martix » Thu Jun 04, 2020 4:51 pm

Умерено ми хареса ако го чета като комедия (където по правило ridiculous ситуации и еднопластови герои ходят по-добре). Ако го разглеждам като сериозен опит издиша, да. Recruit-ването на бандата се случи за около 5 секунди, включително чиновничката, дето уж наистина се беше отказала. Неадекватността на магьосниците и неведението им относно плановете на нашите са силно невероятни, като се има предвид какви сили притежават.
Хитростта с улицата беше пълна скука, единственото по-тъпо нещо, което Линч можеше да напише, е че са я купили на търг от общината, но дори това щеше да е по-believable.
Героите, а и целия разказ, са просто силно сгъстена версия на формулата от романите за Локи Ламора, но без нужните страници за да си развие историята както трябва.

Иначе се радвам, че Линч не се е отказал от хобито си да описва живо многопластови фентъзи алкохолни коктейли, определено му се отдава и тук, и в историите за Локи Ламора.
Стила на писане ми доскуча адски бързо, но става, по един webnovel kinda way. Не помня да ме е дразнил така в романите, може преводачът да е добър, може и просто човекът да не си е дал зор тук. Паралелно чета Острието на Тишал, който горе-долу може да се каже че граничи с фентъзи heist история, и не е истина колко по-добър писател е Стоувър от Линч като качество на диалозите, развитие на персонажите, и дори природни описания.
5/10
Man has always assumed that he was more intelligent than dolphins because he had achieved so much...the wheel, New York, wars and so on...while all the dolphins had ever done was muck about in the water having a good time. But conversely, the dolphins had always believed that they were far more intelligent than man...for precisely the same reason.

User avatar
Roland
Site Admin
Posts: 29649
Joined: Sat Dec 20, 2003 10:36 pm
Location: Chicago, IL
Contact:

Re: Книжен клуб за новели: A Year and a Day in Old Theradan - Скот Линч

Post by Roland » Fri Jun 05, 2020 12:07 am

Мен пък ми хареса доста. Не я виждам тая повест като за повече от едно четене, но както и други казаха, атмосферата е супер, светостроенето е разкошно, а героите - макар и еднопланови - са чудесен competence porn.

За мен истинското очарование не беше в сюжета, а в предизвикателството. Сега, че още ПЪРВАТА ми идея се оказа финалното решение на проблема, не говори добре за историята, но ме изкефиха оригиналните трактовки на думата "кражба" като опре до улици.

Изобщо - нищо гениално, но всъщност много силно писане, подчинено на яка концепция, което за мен е напълно достатъчно в кратка форма.
And you can't dance with a devil on your back...

User avatar
Dark Cloud
Scholar
Posts: 109
Joined: Mon Oct 21, 2019 4:46 pm

Re: Книжен клуб за новели: A Year and a Day in Old Theradan - Скот Линч

Post by Dark Cloud » Fri Jun 05, 2020 10:13 am

На мен също ми хареса. Не съм чел нищо друго на Линч, така че не мога да сравнявам с останалите му творби и нямах някакви очаквания.
Както @tigermaster написа в началото - върви динамично и леко. За мен това е плюс: ако ще чета нещо многопластово, което да ме кара да се връщам, да го препрочитам, да намирам нови bits and pieces от историята... Някак си не ми се връзва с концепцията на клуба да се чете нещо за седмица и после да се обсъжда няколко дни. Та, от тая гледна точка - няма нищо лошо в "лековатото" писане. Не всеки автор трябва да флексва литературни мускули, че да си струва да се чете.

Самата история за мен си беше magical Ocean's Eleven. Веднъж след като си го направих това сравнение, ми липсваха две неща, които тук са споменати вече: assembling the crew, както и една по-ясна демонстрация колко са високи залозите. Беше малко евтино единствения пострадал член на бандата да е този, който на практика не чувства нищо и може да се rebuild-не, но се преживява. То и в първия Ocean's никой не умря :D

И при мен първата идея за това как точно "открадваш" улица се оказа вярна, но различните опити и търсенето на loopholes бяха може би най-развлекателната част от разказа.
Сетинга също беше приятен, особено The Sign of the Fallen Fire (той получи и най-подробно описание де, ама все пак fallen-dragon-hotel-pub-casino си е яка концепция както и да го гледам).

User avatar
aiva
Adept
Posts: 231
Joined: Tue Mar 21, 2017 9:10 pm

Re: Книжен клуб за новели: A Year and a Day in Old Theradan - Скот Линч

Post by aiva » Fri Jun 05, 2020 11:57 am

На мен като цяло ми беше малко мех, не е зле, но не е и нищо особено, може би защото беше прекалено късо. Чете се много бързо и лесно, но и няма толкова за четене. Както е писано и по-горе, някои от опитите им са описани твърде набързо, макар че докато го четях, тези части си ги представих като монтаж от множество несполучливи опити във филм и реално така би работило доста добре. Доколко е сполучливо написано, е друг въпрос, пък и ако това е само един монтаж, истинската история остава да е надприказванато с магьосницата и това някак си не е достатъчно.

Имаше и някои готини неща, например заглавието звучи супер и часовниците, които бият всичкити по различно време, за да объркват злите духове, fallen-dragon-hotel-pub-casino.

Така и не се разбра защо са хванали последния член на бандата... какво беше значението на singe dice toss? Овен ако нe съм изпуснала нещо, беше някак сложено сякаш for the sake of it.

Малко отклонение, но след като прочетох А Year And A Day.., пробвах и други разкази от същия сборник. И още първата история Tough Times All Over by Joe Abercrombie цялата е просто една кражба и, без да спойля, е доста готина идея точно за short story. Нещо такова ми се ще да имаше и тук, някаква причина да разкажем тази история в точно този формат. Втория разказ What Do You Do от авторката на Gone Girl също ми хареса.

User avatar
Martix
Aes Sedai
Posts: 1552
Joined: Mon Aug 21, 2006 12:44 pm
Location: selfmade plain

Re: Книжен клуб за новели: A Year and a Day in Old Theradan - Скот Линч

Post by Martix » Fri Jun 05, 2020 1:13 pm

aiva wrote:
Fri Jun 05, 2020 11:57 am
Така и не се разбра защо са хванали последния член на бандата... какво беше значението на singe dice toss? Овен ако нe съм изпуснала нещо, беше някак сложено сякаш for the sake of it.

Загубил е парите за sanctuary в Терадан на хазарт. Single dice toss е използвано буквално тук.
Така и не разбрах обаче защо е станал лампа, вместо да е заровен някъде от полицаите на другите градове, но го приемам за дребен plot hole, или може би има престъпление в Терадан да поискаш закрила без да си носиш пари, и то се наказва със смърт :roll:

Иначе доста добро наблюдение за montage техниката. Разказът наистина би работил много по-добре като филм.
Man has always assumed that he was more intelligent than dolphins because he had achieved so much...the wheel, New York, wars and so on...while all the dolphins had ever done was muck about in the water having a good time. But conversely, the dolphins had always believed that they were far more intelligent than man...for precisely the same reason.

User avatar
aiva
Adept
Posts: 231
Joined: Tue Mar 21, 2017 9:10 pm

Re: Книжен клуб за новели: A Year and a Day in Old Theradan - Скот Линч

Post by aiva » Fri Jun 05, 2020 4:42 pm

Да де, ама защо е заложил тия пари наведнъж (и нали уж са много пари)? Сякаш трябваше и там да има някаква история, ама нищо не стана. Иначе защо е сега лампа, аз ако правилно си спомням, се е опитал да открадне парите, след като ги е загубил. Понеже, нали, на него си му трябват за нещо важно. Това му е наказанието и затова на табелата му пише, че е крадец.

Между другото, днес се завърнах в родния град и установих, че някой съвсем легално е премахнал улицата пред блока ни (демек, ремонтират). Прескачаш бившата-улица-сегашна-дупка, докато не работят машините, за да стигнеш до входа, а гаражът си е съвсем изолиран и откъснат от останалия свят. Ще ми се някой да я беше откраднал, че поне да не усетим. :roll:

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 17 guests