Page 1 of 8

Re: Random Book Stuff

Posted: Sat Nov 16, 2019 4:29 pm
by tigermaster
Днес научих, че Егмонт преиздавали поредицата за Хари Потър с нови корици. Новите корици са нарисувани от Любен Зидаров. Имало, разбрах, недоволство. Това е прекрасно. Рисунките на Любен Зидаров едно време отровиха не една и две хубави книги и, съвсем сериозно, мисля, че кариерата му трябваше да си остане в соца. Кое дете ще предпочете това:
Spoiler: show
Image
...пред, примерно, това:
Spoiler: show
Image
В спойлерите са съответно новата и старата корица на "Хари Потър и Философският камък" на Егмонт.
Егати ужаса. Не само че грозно, ами и мяза на нещо издадено преди четирийсет или петдесет години. Точно като за съвременни деца, нали...

Re: Random Book Stuff

Posted: Sat Nov 16, 2019 8:37 pm
by Litz
@tigermaster Аз нямам нито едната от двете имам изданието от 2000 и много си ми харесваше, но тия са някакъв връх на грозотата. Смисъл първият Потър особено е толкова прекрасно магична книга, която всички корици без тая на Зидаров успеят да пресъздадат. Тая е абсолютен потрес. Няма едно положително нещо в това. Някаква теория било, че ако децата видели нещи по-грозно и по-близко до техният начин на рисуване, щяло да им бъде по-близко? :lol:


Разбирам го тоя аутрейдж и хората са прави. Още съжалявам ако звучи цинично, но смятам, че е пълен абсурд най-емблематичната милениъл книга да бъде рисувана от 97 годишен бездареб дядка. Толкова ли няма по-добри МЛАДИ артисти? Петя Евлогиева щеше да се справи, щото тя има леко трипи стил. Още проблем на кориците, освен ултра мега отвратително грозната илюстрация е, че те не са динамични. Повечето корици са динамични, показват движение. Тва е пълен фейл.

И не знам, за децата илюстрациите са супер важни. Аз още помня илюстрациите на Марайа на Дивите Лебеди, и Цветята на Малката ида, като последната е едно от най-красивите неща, които съм виждала и съм я чела всеки ден.

Re: Random Book Stuff

Posted: Sun Nov 17, 2019 5:31 pm
by tigermaster
Днес ходих до Ориндж по друг повод, обаче видях, че са пуснали нови издания и с нормални корици. Така по става.

Re: Random Book Stuff

Posted: Sun Nov 17, 2019 8:22 pm
by Litz
АХАХА. Не знам дали си видял поста на Мицов, който обяснява как ако не харесваш кориците на Зидаров си чалгар, логика.

Re: Random Book Stuff

Posted: Sun Nov 17, 2019 8:38 pm
by трубадур
Как въобще се е стигнало до тая корица, тези издания по принцип не са плод на собствени решения, тук маса народ стои зад тиража. Аз от тази тема разбирам за този художник и че това е официално удобрено нящо, некви снимки ми изскочиха у фейсбука ама реших, че някво дете е драскало и хората са прости и мемват напъните на подрастващите, а то истината почти толкова тъжна.

Re: Random Book Stuff

Posted: Sun Nov 17, 2019 8:48 pm
by tigermaster
Litz wrote:
Sun Nov 17, 2019 8:22 pm
АХАХА. Не знам дали си видял поста на Мицов, който обяснява как ако не харесваш кориците на Зидаров си чалгар, логика.
Венци Мицов ли това? Хиподилският? Линк имаш ли, че не го намирам? Не че се учудвам, всъщност.

@трубадур До един момент кориците и илюстрациите на Любен Зидаров бяха буквално навсякъде, та няма как да не си му виждал нещата. Пак е късмет, че си съумял да не го забележиш, де. Едно време неговата работа по "Граф Монте Кристо" ме дразнеше неистово, еле па при положение, че преди това бях чел изданието на "Тримата мускетари" с оригиналните френски илюстрации. Все едно досега на пианото да е бил Клайдерман на пианото, а после да седна аз...

Re: Random Book Stuff

Posted: Sun Nov 17, 2019 9:00 pm
by трубадур
Холи фак, ся му гугълнах името, е нема такъв потрес. как от всите ни кадърни илюстратори от соц времето баш тоя се е запазил :mrgreen:

пп. при хари потник е за цялата поредица, не само за първата :panic:

ппп. като гледам по-старите му работи, се е старал повече... или гуглето му приписва неща, правени от други хора

Re: Random Book Stuff

Posted: Sun Nov 17, 2019 9:02 pm
by Litz
tigermaster wrote:
Sun Nov 17, 2019 8:48 pm
Litz wrote:
Sun Nov 17, 2019 8:22 pm
АХАХА. Не знам дали си видял поста на Мицов, който обяснява как ако не харесваш кориците на Зидаров си чалгар, логика.
Венци Мицов ли това? Хиподилският? Линк имаш ли, че не го намирам? Не че се учудвам, всъщност.


То много статуси има по-въпроса, но ето най-култовият.
Видях илюстрациите на Хари Потър.

Имам лоша новина за вас.

Проблемът не е в Любен Зидаров.

Проблемът е, че след като прегърнахте АзисТ, припознавайки го за знаме на либералния модел, постепенно, лека - полека сте започнали да смятате, че единствено хиперреалистичните картинки, напомнящи реклама на Биг Мак са достойни да илюстрират каквото и да е.

Кофти.
Но аз поне ви предупреждавах, че така ще стане.

Между другото аз бих възложил юбилейното издание на Хари Потър на някой абстракционист.
На някой последовател на Кандински.
Не, че няма да ви скандализира още повече.
Но поне, като го видите на корицата на поп литература, ще разберете, че съществуват и други течения в изкуството освен снимки и селфита...

Re: Random Book Stuff

Posted: Sun Nov 17, 2019 9:26 pm
by Killua
На мен са ми сладки кориците, макар да не се връзват много с ХП, но като цяло не го помня хич като малка този художник, та не се чувствам с лично прецакано детство.
Иначе ето една статийка от външен източник за кориците:
http://www.mugglenet.com/2019/11/bulgar ... -editions/

Едит: и една от Площад Славейков: https://www.ploshtadslaveikov.com/fejsb ... arov-s-98/
Споделям най-вече заради цитата от Ушев най-долу.

Re: Random Book Stuff

Posted: Sun Nov 17, 2019 11:48 pm
by tigermaster
Litz wrote:
Sun Nov 17, 2019 9:02 pm
Доста странно разбиране за "хиперреалистични картинки" има този. Ама пък от автора на шедьоври като "Бате Гойко" какво да очаквам? Да не говорим пък за останалото. Егати. Доста материал в защита на тия корици видях, и то, имам чувството, все от хора, които не вдяват простичкия факт, че това са детски книги. В смисъл, за деца. На тях ли ще им натресеш абстракционизмите на Кандински бре?
А и като цяло ме дразнят опитите да се изкарат недоволните тъпи, необразовани, неразбиращи. Зидаров е илюстрирал и Андерсен, та... Понякога царят просто е гол - и точно това децата ще го видят.

Re: Random Book Stuff

Posted: Mon Nov 18, 2019 11:06 am
by Ghibli
Относно кориците на Хари Потър от Любен Зидаров, аз съм в групата на хората, които не виждат никакъв проблем в тях. И ми е странен този доста силен вой, който не е много ясно защо е точно. Защо е толкова огромен проблем за обществеността стилът, в който са илюстрирани едни книги? ОК, може би всеки се чувства разбирач и свободен да се изкаже по темата, няма лошо, обаче пак не разбирам, да не би някой да ги задължава да си дават парите за това издание, или пък да няма алтернативи на пазара?

На мен лично тази реакция във фейсбук ми е тъжна, защото показва до каква степен хората са затворени, капсулирани в някакви свои представи за "правилно" изкуство. Много въпроси биха могли да се обсъдят, например за природата на изкуството и ролята му в интелектуалния живот на хората, за възприемането на нещо различно и оригинално срещу "още от същото", дори за това полезно ли е умственото напрежение за децата. Наистина ли трябва детските книги да са илюстрирани в един стил? Наистина ли трябва да е шаренко, да е красивичко, да е гладичко, за да не вземе случайно да предизвика някакъв душевен смут у зрителя?

Да, аз съм израснала в соца, когато детските книги се илюстрираха със страшни картинки. Любимата ми Астрид Линдгрен беше илюстрирана така: https://chitanka.info/thumb/book-cover/14/5262.max.jpg Не се усещам травмирана. Всъщност се радвам, че мога да възприема като нормално и нещо различно от стила на Дисни.
tigermaster wrote:
Sun Nov 17, 2019 11:48 pm
Доста материал в защита на тия корици видях, и то, имам чувството, все от хора, които не вдяват простичкия факт, че това са детски книги. В смисъл, за деца. На тях ли ще им натресеш абстракционизмите на Кандински бре?
Първо: "Хари Потър" не са точно детски книги в обикновения смисъл, аудиторията им включва всички възрасти и по-късните са написани доста не като за деца, така че аргументът "това са детски книги" е доста спорен. Второ: защо не? Има ли нещо лошо в художествените стилове, различни от реализма? Има ли правилна възраст човек да се запознае с тях, и кога е тя?

Re: Random Book Stuff

Posted: Mon Nov 18, 2019 11:23 am
by трубадур
Аз казах по-рано, соцът има доста кадърни художници и ми е странно как точно този е прокопсал при положение, че сметнах официално издадени корици за детска мацаница. А и както тайгъра вика, ако ги критикуваш да се обърнат към теб сякаш си келеш без значение и не разбираш от изкуство е допълнителна досада. Освен това е прав, че като е за деца, е добре да се направи привлекателно за тях.

Лично на мен това падане на мост пред грозни неща е тъпо (не визирам хора тука, а по принцип). Тия корици сега нито имат форма, нито цветовете им работят заедно, нещо заради което аз пък защитавам цапаниците на Полак например. Там поне чисто цветово е приятно. Тук това е мега грозно. И то да идва от човек с претенции, че ги умее илюстрациите. Ебаси за толкова години да не се научил да ползва тая четка като хората. Тва дори основно ниво скица не може да мине, га се опитваш да направиш нещо, ама още ти липсват познанията по анатомия, цвят, тон, перспектива и т.н.

Re: Random Book Stuff

Posted: Mon Nov 18, 2019 11:27 am
by Yan
Не са моят тип илюстрации честно казано, но не ми пречат. Който ги харесва ще си купи книгите, който не ги харесва - няма. Хубавото на изкуството е, че има различни стилове за различните вкусове :)
В интерес на истината имаше някои илюстрации на Любен Зидаров, които ми харесваха като бях хлапе - тези в Призрака на Ляно Естакадо и приказките на Ангел Каралийчев например. И не съм се травмирал от тях (това стана по-късно със Станек и Морган Роудс :mrgreen: ).
Иначе реакцията си е типично българска и това очевидно е най-големият проблем на обществото в момента (тва болнични и пенсии са някакви маловажни нещица).

Re: Random Book Stuff

Posted: Mon Nov 18, 2019 11:39 am
by Ghibli
трубадур wrote:
Mon Nov 18, 2019 11:23 am
Лично на мен това падане на мост пред грозни неща е тъпо (не визирам хора тука, а по принцип). Тия корици сега нито имат форма, нито цветовете им работят заедно, нещо заради което аз пък защитавам цапаниците на Полак например. Там поне чисто цветово е приятно. Тук това е мега грозно. И то да идва от човек с претенции, че ги умее илюстрациите. Ебаси за толкова години да не се научил да ползва тая четка като хората. Тва дори основно ниво скица не може да мине, га се опитваш да направиш нещо, ама още ти липсват познанията по анатомия, цвят, тон, перспектива и т.н.
Красиво и грозно са относителни понятия.
Много странно ми е да видя човек едновременно да споменава Полак в някакъв положителен смисъл и да твърди, че видът на илюстрациите е плод на неумението на художника. Очевидно е нарочно търсен стил.

Re: Random Book Stuff

Posted: Mon Nov 18, 2019 12:03 pm
by трубадур
Че са такива понятия, такива са, но от друга страна си има стандарти, особено за комерсиални продукти, да не говорим, че чисто като качество на илюстрациите тези са отвъд калпави. А пък ако сравним с какво се прави на пазара в момента, "издишат" дори не покриват колко са далеч от нужното ниво. А пък ако добавим и как изглеждаха преди кориците на хари потър (харесвам първите 2 издания, но италианските и японските са изкъртващи), ептем отиваме в дъното.

Японските (пак са свободен, абстрактен, дебилен стил, но чисто композиционно, цветово и самата тежест на линиите си казват думата, да не говорим, че почти всички елементи в тях са правилно осветени, въпреки паянтовите си форми)
Spoiler: show
Image
Полак казах защо ми харесва, поне има усет за цветове, за форми е спорно, но цветовете му са подбрани добре.

В илюстрациите тука толкова много неща липсват, че не мяза на някой, който чупи нормите, за да създаде нещо ново, а на някой, който понятие няма от анатомия, композиция, перспектива, т.е. изглеждат аматьорски. Даже грозни не са в такъв случай. По-скоро готин опит на начинаещ. А като дойде от човек с ебем ти колко години опит в дадена индустрия просто е несериозно. Но както викат, ако се е целил да ги накара картинките да наподобяват каквото могат дечурлигата, евала - 10/10. Реално наистина не е болка за умиране, ама...

като стана дума за Ангел Каралийчев, трябва да видя името на този художник, ама това е великолепно издание:
Spoiler: show
Image