Препоръчайте ми комикси

Литературни критики и възхвали. Всичко, което винаги сте искали да знаете за Даниел Стийл и Нора Робъртс, а ви е било срам да попитате :р
Post Reply
User avatar
hakama
Commoner
Posts: 48
Joined: Sat Feb 19, 2011 7:05 pm

Препоръчайте ми комикси

Post by hakama » Sun Oct 13, 2019 2:09 pm

Не знам дали ще ме грабнат на тези години (30+) но ми се ще да опитам. Най вече заради илюстрациите (май така е термина) - понеже търся вдъхновение да започна да рисувам. Преди време в сериала Heroes имаше един художник в сезон 1 и много ми допадаха картините.
Какво ще препоръчате и на хартия ли да го търся? Предполагам и английския ще трябва да подобря (което също търся като цел). :D

User avatar
Moridin
Global Moderator
Posts: 18900
Joined: Fri Dec 19, 2003 10:21 pm
Location: On the other side
Contact:

Re: Препоръчайте ми комикси

Post by Moridin » Sun Oct 13, 2019 2:59 pm

Разделих поста от онази тема (в която само поствахме линкове към ревюта на комикси в списанието), за да се вихри тук народът :) Има далеч по-големи спецове от мен, но от моя страна препоръчвам Sandman (изисква доста търпение), Watchmen (доста достъпен, но вероятно по-добре оценен след като човек се е запознал с истински супергеройски комикси) и Fables.

(и разбира се Астерикс :mrgreen: )

п.п. щях да кажа добре дошъл/шла, обаче виждам, че имаш доста теми от преди пак за препоръки :) съветвам хората да ги разгледат, яки неща са излезли из тях!
This is it. Ground zero.

User avatar
трубадур
Ascendent
Posts: 4464
Joined: Sat Apr 07, 2007 4:33 am

Re: Препоръчайте ми комикси

Post by трубадур » Sun Oct 13, 2019 4:44 pm

За арт и илюстрации:

Requiem Chevalier Vampire - за съжаление е недовършено, само 12-13 броя са, всеки 40-50 страници. Докато не влязоха в дива пауза, излизаше по брой на година.

Това ще мине за невпечатляваща страница
Spoiler: show
Image
Целият комикс е такова нещо, всяка страница е учебник по арт и дизайн:
Spoiler: show
Image
Сямият комикс е доста хард, и проследява премеждията на нацист в ада. Тъй че... да. Доста черно чувство за хумор, не се взима насериозно, извън изкъртващите картинки, простотията е на шест, особено като се свикне с хумора. Но си изисква нагласа. Оригиналът е френски. Намира се на английски, руски и германски, май и полски.

Blacksad
- другият френски тежка категория комикс, само дето е правен от испанци, но с френски издатели :mrgreen:
Отново такъв арт не се намира всеки ден
Spoiler: show
Image

Druuna - често избива на хардкор порнография, но светът, рисунъкът и въобще цялото усещане за биомеханика, боди хорър, гнусотия и то представено по толкова детайлен и красив начин си заслужава споменаването винаги.
Spoiler: show
Image
Заради традициите в европа, качеството на рисунък, когато решат да си налегнат парцалите, е недосегаемо.

Отделно:

Berserk - манга е, ама едва ли ще дойде ден, когато няма да го препоръчам, като говорим за качество на рисуване. Добавка и с това колко е добра историята, задълже си е.
Spoiler: show
Image
@Moridin право дума с предложенията си, от които Fables (барабар с Jack of Fables) са класи над другите две. А и са най-добре нарисуваните от трите предложения.

User avatar
Roland
Site Admin
Posts: 29649
Joined: Sat Dec 20, 2003 10:36 pm
Location: Chicago, IL
Contact:

Re: Препоръчайте ми комикси

Post by Roland » Sun Oct 13, 2019 6:52 pm

За супергеройските, ако не те е страх да пробваш нешо, което ще коментира събития, с които не си запознат, и имаш търпението да се запознаеш тепърва с герои, които имат дългогодишна история, бих препоръчал New X-Men на Grant Morrison, Batman на Scott Snyder (конкретно “The Court of Owls”) и Avengers на Jonathan Hickman. Супер различни едни от други, страхотна история и качествен арт.
And you can't dance with a devil on your back...

User avatar
Claymore
Ascendent
Posts: 4846
Joined: Sat Sep 12, 2009 9:55 pm

Re: Препоръчайте ми комикси

Post by Claymore » Sun Oct 13, 2019 11:08 pm

Аз да вляза рязко с препоръка за Sunstone - убийствено забавен и сладък лесбийски ромком с BDSM тематика. Пет томчета са, има и омнибус, принципно може и да прочетеш част от тях безплатно на deviantart-а на художника, Stepan Sejic.

Иначе Saga кърти, чисти и извозва.

American Vampire, Sandman, Transmetropolitan и други от тези на Vertigo също са яки.

На Image Comics Fatale е готина Лъвкрафтски тип история.
Mouthpiece drawn, got a verbal armory
Stack bodies, not figurines
Move beneath the surface, submarine
I'm half machine, obscene with a light sword
Look inside the brain, it's a riot in the psych ward
What you standing on the side for?
Roar like a lioness, punch like a cyborg

User avatar
Dr. Horrible
Forsaken
Posts: 2696
Joined: Wed Jul 22, 2009 8:53 am

Re: Препоръчайте ми комикси

Post by Dr. Horrible » Sun Oct 13, 2019 11:56 pm

Ако говориш за картините от Heroes, които ги рисуваше в сериала Айзък Мендес - те са дело на Тим Сейл, един от най-любимите ми художници! Интересен факт за него е, че е далтонист, но то в комиксите си е практика един човек да прави рисунките, а друг да ги оцветява.

Любимият ми негов комикс е Batman The Long Halloween
https://www.amazon.co.uk/Batman-Long-Ha ... oks&sr=1-1
Можеш директно да го четеш, без да знаеш нищо за героя. Историята се развива рано в кариерата на Батман. Най-много можеш да погледнеш четирите броя от Batman Year One преди него. Много увлекателна мистерия с невероятен арт, която включва появи на повечето популярни Батман злодеи.

Тъй като комиксът е успешен, същия екип прави и кратичка минисерия Batman: Haunted Knight
https://www.amazon.co.uk/Batman-Haunted ... ks&sr=1-14

А в последствие пускат и нова по-солидна история, истинско продължение на първата - Batman: Dark Victory. Тя проследява последствията от оригиналната история и показва как за първи път Батман се среща с Робин.
https://www.amazon.co.uk/Batman-Dark-Vi ... oks&sr=1-1

Жената котка участва в двете по-дълги истории и има много хубава роля. Само в един момент изчезва по време на Dark Victory и после същия творчески екип разкрива какви са били приключенията ѝ в Catwoman: When in Rome.
https://www.amazon.co.uk/Catwoman-When- ... oks&sr=1-4

Тази поредица е просто НЕВЕРОЯТНА, сигурно най-любимото ми нещо, правено с Батман. Много я препоръчвам.

Ако искаш още от художника Тим Сейл и писателя Джеф Лоуб, то имаш късмет, защото те са работили често заедно. Можеш да потърсиш Superman for All seasons, а ако имаш интерес към героите на марвел - Daredevil Yellow, Spider-man: Blue, Hulk Gray и Captain America: White.
Това са самостоятелни арки от по пет-шест броя, които разказват за определени ключови моменти от живота на съответните герои. Безумно красиви са! Деърдевил разказва за ранните му години и как се влюбва в Карън Пейдж, Спайдър-мен разказва за любовния триъгълник между Спайди, Мери Джейн и Гуен, Капитан Америка разказва за приключенията на Капитана и Бъки по време на Втората световна. За Хълк не съм го чел и ще те подведа.

Ако пък харесваш от Heroes тези картини, които ги рисуваше Сайлър, след като взе дарбите на Айзък - те са дело на Алекс Малеев, българският художник в Марвел!
Той има доста добри комикси, повечето са в комбина с писателя Браян Майкъл Бендис. Най-доброто им категорично е дългата им поредица за Daredevil, която е събрана в три тома.
https://www.amazon.co.uk/Daredevil-Mich ... oks&sr=1-1

От независимите комикси любимите ми са Fables, Locke & Key, Y the last Man и Сага. За последните три съм писал ревюта на сайта Shadowdance, можеш да ги погледнеш и да видиш харесват ли ти. И за други Марвелски комикси съм се старал да напиша хубави материали, а покрай осми март една година правих класация за женски супергероини, където съм посочвал най-добрите им истории, в друга година пак на тази дата правих класация на страхотни комикси, писани от жени. Мисля идната година да продължа традицията със статия за комикси, рисувани от жени!

Иначе от супергеройските не познавам всички герои, но имам много задълбочен поглед върху Avengers, X-men, Daredevil, Black Widow, Captain America, Batman + цялото бат-семейство, Black Panther, Wonder Woman, Thor и Fantastic Four, така че за тях мога да дам много добри препоръки в зависимост от това от кой епоха искаш да четеш. Иначе имам и наблюдения върху Iron Man, Aquaman, Doctor Strange, Guardians of the Galaxy, Superman и Justice League, макар и една идея по-ограничени, но пак съм чел поне по няколко от най-известните им заглавия.

Просто трябва да кажеш откъде искаш да започнеш. А ако нямаш идея - просто вземи Vision на Том Кинг и се приготви за края на света :D
Life is a gift. We must celebrate it! We have to dance, to show God we are grateful to be alive.

User avatar
penzata
Forsaken
Posts: 2507
Joined: Thu Dec 10, 2009 7:13 pm
Location: between the planescapes
Contact:

Re: Препоръчайте ми комикси

Post by penzata » Mon Oct 14, 2019 12:03 am

Защото трубадура спомена франсетата, The Technopriests на Ходоровски и Жанжитов и The Incal, отново на Ходоровски и Жан Жиро - Мюбиус, в който двамата включват концепциите и арта, и го разширяват, от неосъществения Дюн на Ходоровски.

На Джунджи Ито прочетох само Gyo и не съм много очарован, обаче артът му е адски добър и, само заради него, си заслужава.

User avatar
Dark Cloud
Scholar
Posts: 109
Joined: Mon Oct 21, 2019 4:46 pm

Re: Препоръчайте ми комикси

Post by Dark Cloud » Tue Oct 22, 2019 10:55 am

От вече споменатите, мога с две ръце също да препоръчам:

Requiem Chevalier Vampire - Като plot не е нищо особено, но сетинга и artwork-а са достатъчно силни да задържат вниманието. За съжаление, както вече казаха - недовършено.

Saga - Открих го чак тази година и за момента е най-доброто нещо, което съм чел през 2019. Приятен арт, интересна история, всеки герой може да ти стане от противен в любим и после пак противен. За съжаление в момента е в hiatus, а и като цяло излиза бавничко. Определени си струва обаче :!:

От нещата на Джунджи Ито, може би Uzumaki му е най-големия mindfuck и съответно си струва, ако искаш да прочетеш една гнусничка хорър история.

Добавям и още две:

Monstress - Адски детайлен арт, по което ми напомня за Berserk. За съжаление, също като него, излиза веднъж на високосна година. Историята се придвижва по-бързичко обаче.

The Wicked + The Divine - Веднъж на 90 години, 12 божества е прераждат в нашия свят. Хората ги обичат, боготворят ги, те са почти всесилни, и после умират. Концепцията е интересна, plot twists има достатъчно, а и комикса е завършен, така че може да се чете от-до. Има и забавни one-shot допълнения, разглеждащи прераждания в предишни епохи (основния комикс се развива през 2015). Героите няма да се харесат на всеки, имаш типичните емо-та, имаш големия мъжкар дето просто иска да го обичат, имаш разни нихилисти... По нещо за всеки :)

User avatar
трубадур
Ascendent
Posts: 4464
Joined: Sat Apr 07, 2007 4:33 am

Re: Препоръчайте ми комикси

Post by трубадур » Tue Oct 22, 2019 11:09 am

Последните 2 и аз си ги набелязах. Ще се тестват.

User avatar
Martix
Aes Sedai
Posts: 1552
Joined: Mon Aug 21, 2006 12:44 pm
Location: selfmade plain

Re: Препоръчайте ми комикси

Post by Martix » Tue Oct 22, 2019 8:45 pm

Препоръчвам с две ръце:
Maus - Списъкът на Шиндлер на комиксите.
Uzumaki - ако си падаш по хорър, това е най-доброто на Jinji Ito.
The Private Eye - кратка и завършена sci-fi детективска история със страхотни цветове и арт.
Watchmen - един от есенциалните комикси.
Transmetropolitan - трябва да стане един от есенциалните комикси. Тежко базиран на Fear and Loathing in Las Vegas, но ситуиран във брутално relatable sci-fi свят, наподобяващ америката от филма Idiocracy.
We3 - кратка история за 3 животни, станали обект на научни експерименти, които се съюзяват и бягат от лабораторията.
Pride of Baghdad - кратка история за прайд лъвове, които бягат от зоопарка по време на американските бомбардировки.

Препоръчвам с една ръка:
Bone - ако предпочиташ нещо по-леко, забавно, и близко до web комиксите.
Saga - кърти чисти и извозва, но и забозва, затова не я слагам в двуръките предложения.
Sandman - не е за всеки, но ако е за теб, е за теб. Може би е най-гениалния комикс, писан някога.
Rising Stars - стегната супергеройска история с леко грозен арт, но интересна история.

Не препоръчвам:
The Incal - остаряла история с глупави герои, но арта е доста якичък, особено ако не си падаш по американския стил рисуване.
Locke & Key - прехвален, но става за едно четене. Героите са тъпички, а и историята е съшита с доста конци.
The Wicked + The Divine - прехвален, но зарибяващ епизод на Riverdale. Overarching историята е интересна (по точно става интересна накрая, първата половина на комикса е просто Lost style мистерии със скучни обяснения), но тийн драмите на богчетата не са. Артът е по-скоро добър, но вариращ откъм качество.
Man has always assumed that he was more intelligent than dolphins because he had achieved so much...the wheel, New York, wars and so on...while all the dolphins had ever done was muck about in the water having a good time. But conversely, the dolphins had always believed that they were far more intelligent than man...for precisely the same reason.

User avatar
Killua
Ascendent
Posts: 3710
Joined: Sat Jun 11, 2005 10:10 pm
Location: София

Re: Препоръчайте ми комикси

Post by Killua » Wed Oct 23, 2019 7:57 am

За част от препоръчаните неща има много приятни ревюта в списанието. Сигурно има и за някои от другите де, ама мен тези са ме впечатлили най-много. От тях съм чела първия том на Монстрес само, който е доста як.

Saga - https://www.shadowdance.info/magazine/c ... uxe-vol-1/
Monstress - https://www.shadowdance.info/magazine/c ... awakening/
Maus - https://www.shadowdance.info/magazine/comics/maus/
We3 - https://www.shadowdance.info/magazine/comics/we3/
shadow dance nikoga ne luje

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 15 guests