Книжен клуб за новели: "Душата на императора" на Брандън Сандърсън

Литературни критики и възхвали. Всичко, което винаги сте искали да знаете за Даниел Стийл и Нора Робъртс, а ви е било срам да попитате :р
User avatar
Matrim
Moderator
Posts: 4813
Joined: Mon Dec 22, 2003 10:58 pm
Location: Remedy Lane

Re: Книжен клуб за новели: "Душата на императора" на Брандън Сандърсън

Post by Matrim » Tue Oct 01, 2019 7:10 pm

Тази изумителна скорост (3 месеца вместо 2 години) е напълно излишна според мен. Някой от читателите случайно да си е мислил, че ще мине срока и няма да стане работата? Силно ме съмнява. А и както вече споменах главната героиня и без това е описана като такава всестранно развита личност, че няма особена нужда сама да се подценява толкова и после "изненадващо" да успее тъкмо навреме.
2. За инфодъмповете като никога не мога да се съглася.
Дори и за инфодъмповете "Магия за начинаещи" в мислите на Шай?
Ridcully: "A few twenty-mile runs and the Dean'd be a different man."
Bursar: "Well, yes. He'd be dead."
Ridcully: "He'd be healthy."
Bursar: "Yes, but still dead."

User avatar
aiva
Adept
Posts: 227
Joined: Tue Mar 21, 2017 9:10 pm

Re: Книжен клуб за новели: "Душата на императора" на Брандън Сандърсън

Post by aiva » Tue Oct 01, 2019 7:17 pm

Dr. Horrible wrote:
Tue Oct 01, 2019 5:15 pm
Примерно като чета третия том на Рейнуайлдс има някаква сцена, където героите се чудят кой е счупил един прозорец на кула и какво ли означава това
:heart:
Но не мисля, че е много честно сравнението тук, в повечето случаи не би имало възможност да направиш такава връзка. В този случай смисълът е по-скоро на ниво великденско яйце, да се кефят феновете. И явно тематично подхождало, но аз лично не съм чела (и не усетих да съм пропуснала нещо в текста). И понеже не съм чела много, моето сравнение с останалите му неща е доста пъвърхностно. Мъглороден 1 четох и много ми беше харесало, ама нищо не помня, така че не го коментирам. Warbreaker също много ми беше харесало, това го помня още. Душата не му отстъпва прекалено много, пък и минусите му не са чак толкова големи заради по-краткия формат. Мъглороден 2 и началото на 3 бяха потресаващо отвратителни.
Roland wrote:
Tue Oct 01, 2019 6:47 pm
7. Не мисля, че оригиналната й личност е фабрикация, мисля, че роднините са лъжа по простата причина, че ги цитира постоянно и ако бяха истински, това щеше да е лесен начин близки до нея хора да бъдат наранени. Но може и да не съм вникнал достатъчно.
Ние не научаваме абсолютно нищо за нея и каквито и да е било близки, от което аз останах с впечатлението, че няма много такива, което не е нужно да е вярно, но е по-скоро вероятно. А това постоянно да цитираш измислени хора, дори в собствените си мисли, за да не издадеш истински такива ми е мн странно.
Demandred wrote:
Tue Oct 01, 2019 6:59 pm
Освен това е споменато, че петте Essence Marks, които според нея се правят доста по-лесно, са ѝ отнели осем години да ги направи.
She was procrastinating :P

User avatar
Dr. Horrible
Forsaken
Posts: 2684
Joined: Wed Jul 22, 2009 8:53 am

Re: Книжен клуб за новели: "Душата на императора" на Брандън Сандърсън

Post by Dr. Horrible » Tue Oct 01, 2019 7:38 pm

Matrim wrote:
Tue Oct 01, 2019 7:10 pm
от читателите случайно да си е мислил, че ще мине срока и няма да стане работата? Силно ме съмнява.
И аз не се изненадах, че по магия успя да се побере в стоте дни... В смисъл - наистина можеше да не обясняват, че това отнема толкова много години. Но на мен не ми пречеше - по-скоро подсилва идеята, че Шай е невероятен Фалшификатор, същински дар от боговете. Но също така наистина бях разочарован, че действието се оказа доста предвидимо. Нямаше никакъв обрат или нещо изненадващо, което е традиционно за Сандерсън. Чудех се дали добрият старец няма да се окаже лош, или да се разбере кой точно е поръчал убийството и т.н...

И да, новелата си е по-кратка форма, но все пак не можем да оправдаваме недостатъците с обема. Книгата на български е 140 страници - не е толкова малко, не е разказ в десетина страници. ("Изумление и трепет" на Амели Нотомб е само 30 страници по-дълга, но много надълбоко навлиза в културните различия между Европа и Япония и ми е от най-любимите романи.) Доста текст е 140 страници. Съвсем спокойно можеше да вмъкне 3-4 страници официални документи (примерно няколко документа по 1 страница) и 3-4 страници текстове от дневника (пак няколко описания по половин-една страница). Сега, аз признавам, че съм субективен в случая. Ако беше новела за това как Шай решава някаква математическа задача, изобщо нямаше да искам да видя каква точно е математиката, щеше да ми стигне, че се казва "Много сложно уравнение" и накрая Шай казва "Реших го, невероятно сложна формула е." Но тук ставаше дума за психология. За официални описания от една страна и самоописания от друга. Като четях първата глава потривах от удоволствие пръсти как ще зачета сега различните текстове, как ще си направя мисловен контент анализ на текстовете от дневника, как аз ще интерпретирам психологическите сили, стоящи в основата им, и как Шай ще ги интерпретира. Как ще видя напрежението между начина, по който дадено действие е отразено в официалната документация, и начина, по който е изживяно от личността. Наистина първата глава ме хайпна! И в този смисъл се почувствах ограбен. И ми беше скучно Шай да ми каже в прав текст какъв е бил императорът, защото исках да го изследвам с нея. Вярвам, че едни допълнителни 8 до 10 страници щяха наистина да обогатят много новелата.
Life is a gift. We must celebrate it! We have to dance, to show God we are grateful to be alive.

User avatar
tigermaster
Elder God
Posts: 5587
Joined: Wed Jun 14, 2006 11:39 am

Re: Книжен клуб за новели: "Душата на императора" на Брандън Сандърсън

Post by tigermaster » Tue Oct 01, 2019 8:08 pm

Demandred wrote:
Tue Oct 01, 2019 6:59 pm
Освен това е споменато, че петте Essence Marks, които според нея се правят доста по-лесно, са ѝ отнели осем години да ги направи.
Това вероятно е причината да дава две години като срок първоначално - ако е направила петте за осем години, значи един средно й е отнел 1.6 години. А и тя за императора, все пак, ползва неизвестно количество шорткъти, заради което препоръчва на арбитрите да пуснат слух, че главата му е пострадала при нападението и му се губят спомени. За своите печати е изградила съвсем цялостни истории.

Бтв, @Roland, и аз написах нещо подобно за казването и показването. (Само дето, гледам, съм объркал Шай и Шалан там.) Съгласен съм, а и наистина си мисля, че за конкретната история това е добре. Ако беше нещо, което повече разчита на екшън или обрати, щеше да е друго.
Света аз цял обходих
и изправен гордо пак стоя.
Срещнах милиони хора
и на всичките им взех ума.

Блог
The Painting
Случаят с изтрития спомен
РЕВЮ: „Tenet“/“Тенет“

User avatar
Martix
Aes Sedai
Posts: 1546
Joined: Mon Aug 21, 2006 12:44 pm
Location: selfmade plain

Re: Книжен клуб за новели: "Душата на императора" на Брандън Сандърсън

Post by Martix » Tue Oct 01, 2019 8:31 pm

Би било красиво това, което иска докторът, но мисля че всички тук са съгласни, че Сандърсън, не притежава нужната дълбочина и знания по психология, с които да успее да ни прекара през дневника на императора и разсъжденията на Шай върху него, така че да повярваме, че той е genuine human being и, че е разбрала душата му. Развам се, че е играл на сигурно, иначе щеше да се получи по-слаба творба.
А и такъв подход би бил по подходящ в роман, където да добавя по един откъс от дневника преди всяка глава. В 140 страници просто няма място за толкова екстра товар.

Много интересна теория на @Roland за природата на forgery-то, харесва ми колко елегантно решава и малкото останали проблеми с фабулата на романа като това как Шай е научила дреболиите, които няма как да знае.
И тази теория си има проблем - омаловажава труда на Шай. Защото ако, така да се каже, самите души вършат основната работа, излиза, че работата на Шай е само да препише дневниците и eye witness account-ите на камъка и после магията става сама, без да е нужно зрънце гении или магическа намеса от самия forger. Т.е това, което прави Шай толкова гениална е, че нацелва правилните съставки на душата от първия път (или поне от първите няколко пъти). Но на практика ако на нея и отне 3 месеца да го направи, не виждам защо да не може и най-глупавия форджър на империята да свърши същата работа за 2 години, ако просто пробва всички варианти за мотивации и backstory-та за императора, докато печатите хванат.
Повече ми харесва обяснението, че Шай Е налучкала (или открила) всички детайли и ги е описала в камъка, просто защото е толкова добра 8-)
Man has always assumed that he was more intelligent than dolphins because he had achieved so much...the wheel, New York, wars and so on...while all the dolphins had ever done was muck about in the water having a good time. But conversely, the dolphins had always believed that they were far more intelligent than man...for precisely the same reason.

User avatar
Roland
Site Admin
Posts: 29632
Joined: Sat Dec 20, 2003 10:36 pm
Location: Chicago, IL
Contact:

Re: Книжен клуб за новели: "Душата на императора" на Брандън Сандърсън

Post by Roland » Tue Oct 01, 2019 10:03 pm

Е идеята е, че империята изобщо няма такива хора, които да работят с човешки души. И също, че тя е невероятно добра в това да чете хората и да разбира мотивациите им.
And you can't dance with a devil on your back...

User avatar
Dr. Horrible
Forsaken
Posts: 2684
Joined: Wed Jul 22, 2009 8:53 am

Re: Книжен клуб за новели: "Душата на императора" на Брандън Сандърсън

Post by Dr. Horrible » Wed Oct 02, 2019 10:12 am

Martix wrote:
Tue Oct 01, 2019 8:31 pm
Би било красиво това, което иска докторът, но мисля че всички тук са съгласни, че Сандърсън, не притежава нужната дълбочина и знания по психология, с които да успее да ни прекара през дневника на императора и разсъжденията на Шай върху него, така че да повярваме, че той е genuine human being и, че е разбрала душата му.
Това, уви, е вярно.
Аз съм голям фен на Сендърсен, но няма как да не призная, че психологизацията на героите му често е повърхностна. Персонажите му са готини, забавни, имат готин диалог, но често са поне в някаква степен черно-бели. Има някои добри попадения в психологическо отношение - депресията на Каладин, загубата за усещане за консистентност на Аз-а след травма в детството при Шалан, спомням си откъслечно някои много хубави концепции при кандрата от Мъглороден. Но са по-скоро изключения. Книгите му пак са яки и интересни, но просто точно това не е сред най-силните му плюсове.

И да, рационално е по-добре да се каже "Добре, че не се е захванал с това, защото не го може, и щеше да се получи по-слаб роман, ако беше опитал". Но аз като имам чувството, че авторът не е направил нещо, защото не може да го опише добре, това някак ми разваля чувството. Не знам, може би предпочитам авторите да са по-смели и да опитват, дори и да не им се получи.
Life is a gift. We must celebrate it! We have to dance, to show God we are grateful to be alive.

User avatar
aiva
Adept
Posts: 227
Joined: Tue Mar 21, 2017 9:10 pm

Re: Книжен клуб за новели: "Душата на императора" на Брандън Сандърсън

Post by aiva » Mon Oct 21, 2019 2:36 pm

За тези, които обичат подкастове:
Be The Serpent в епизод 39 объсждат магически системи и в частност говорят и за Душата на Императора. Beware, мн женско кискане и отнема малко време, докато почнат да говорят по същество.

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 5 guests