Page 1 of 1

Да помогнем на Светла от Буктрейдинг

Posted: Tue Sep 17, 2019 9:24 pm
by Moridin
Рядко си позволявам да пиша такива неща, но този случай едновременно е за човек, който вероятно поне половината форум познава и за когото има прекрасни спомени от разходките из Славейков, едновременно става дума за съвсем малка, поне засега, сума.

Накратко, Светла от малкото буктрейдингче на Ангел Кънчев, което вече го няма, за съжаление има рак. Историята по-долу обяснява подробностите. Аз лично смятам Светла за един от хората, на които фантастиката в България дължи най-много, с невероятния ѝ хъс да препоръчва книги на млади читатели, каквито някога бяхме и ние. За последно я видях, навивайки я да участва за Дни на фантастичното - за съжаление не успя, но отново откликна безкрайно сърдечно. Просто си е такава. И... дано успее да се пребори :heart:

В спойлера - историята на Зори Христова от Точица със Светла и подробности за сметката, на която можем да дарим, че да прескочи поне тази операция. Пък нататък... бая богове има из фантастиките, дано поне един бди :)
Spoiler: show
Искам да ви разкажа история. През един доста мърляв октомврийски ден едно доста ошмулено момиче крачеше по "Ангел Кънчев" и примираше от срам. Канеше се да направи нещо, което неминуемо води до загуба на достойнство - да влезе в книжарница, да измъкне от чантата си първородната си издателска (ох, не само) рожба и да попита дали такова, ъх, не бихте искали да я, ъм, продавате?
Щях да умра, честно.
Книжарката, на която попаднах, обитаваше замък. Цялата книжарничка беше от пода до тавана в книги, но около касата те вече се завихряха, образуваха около нея нещо като кула, като незавършено иглу. От иглуто се подаде пухкава ръка, пое кутийката с "Направи си сам приказка" и след няколко секунди притежателката й изтри цялото неудобство, срам и страх - разгледа, разпита, каза "Ой, колко прекрасно" - и не след дълго ми връчи име и телефон на човека, на когото да се обадя, за да започнат книжарници "Буктрейдинг" да ни разпространяват. Като се прибрах, направо летях, разправих на Марин колко се радвах, че НЕПОЗНАТ ЧОВЕК, КНИЖАР е харесал играта, а той каза "оооо, ама това е Светла, ти не знаеш ли".
Не, не знаех. Аз съм много забутана. Не знаех, че е легендарна книжарка от площад "Славейков", не знаех, че има стихотворение на Екатерина Йосифова за нея, не знаех, че от години изчита това, което продава, и разказва на хората за стихотворенията и разказите, и романите, които може да не стигнат до тях, в които не са вложени огромни средства за реклама, не са писани от звезди или риалити-знаменитости, не са филмирани, нищо не са, просто добри.
Има нужда от такива хора. Защото книгата има нужда от достойнство, не може вечно да проси внимание с всички средства, има нужда от нещо много старомодно - човек, която да я прочете и препоръча.
Следващият път, когато видях Светла, беше в полунощ. Празнувахме нещо - не помня, може и рожденият ми ден да е бил, беше през зимата, наблизо беше ресторантчето "Made in home", в което работеше Ники Бойков, и по едно време ресторантът затвори и компанията се пренесе в книжарничката, която... още работеше.
Тогава това ми се видя романтично, като във филм - весела, посипана със сняг компания нахлува в топла книжарница през нощта. Изобщо не помислих, че не е случайно и че не е човешко това работно време. А и Светла изглеждаше просто радостна, че ни вижда.
За последен път я видях миналата година на пролетния панаир. Беше си загубила книжарницата, разплака се, каза, че не била добре, ама се оправила, другото щяло да се нареди.
Днес следобед ми писа Kristin Razsolkova - от нея научих, че "не била добре" означавало рак, че в онкологията са се държали безобразно със Светла, че са коментирали грубо теглото й, причинили са поради лекарска грешка тежък животозастрашаващ кръвоизлив и са я пратили да си ходи. Кристин й е намерила истински лекар, който е успял да овладее и смали тумора - но има разсейки. Все пак, положението е било временно овладяно. Досега.

Утре на Светла й предстои операция, която няма да я спаси, но ще спаси достойнството й за оставащото й време.
Мисля, че това е важно. Мисля, че книжният бранш не бива да допуска хората в него да си отиват унизени.
Сумата за операцията е 3400 лева, Кристин се опитва да преговаря да бъде намалена. Сметката на съпруга на Светла е BG12FINV91501004140612, казва се Веселин Маринов Георгиев. Аз ще внеса каквато сума ми е по силите и ще бъда благодарна на всеки, който ме последва.

Re: Да помогнем на Светла от Буктрейдинг

Posted: Tue Sep 17, 2019 11:40 pm
by Roland
Определено искам да помогна. Светла ми беше задължителна спирка във всяка разходка в София.

Re: Да помогнем на Светла от Буктрейдинг

Posted: Wed Sep 18, 2019 9:15 am
by Yan
Жоро, направо ме уби с тази новина. Преведох каквото можах. Стискаме палци. Светла е от нашите хора, дано се оправи.

Re: Да помогнем на Светла от Буктрейдинг

Posted: Wed Sep 18, 2019 10:17 am
by Morwen
Това е ужасно. Не бива да се случва, още по-малко на добри хора, на всякакви хора всъщност. Преведох пари, и Пенчев ще, само да можеше нещата да се оправят с пари.

Re: Да помогнем на Светла от Буктрейдинг

Posted: Mon Nov 18, 2019 5:23 pm
by Moridin
За съжаление току-що разбрах, че Светла е починала :(

Re: Да помогнем на Светла от Буктрейдинг

Posted: Mon Nov 18, 2019 6:25 pm
by Roland
Лека й пръст :cry: Такъв разкошен човек беше.

Re: Да помогнем на Светла от Буктрейдинг

Posted: Mon Nov 18, 2019 7:07 pm
by Killua
О, не :(((((

Re: Да помогнем на Светла от Буктрейдинг

Posted: Mon Nov 18, 2019 7:51 pm
by Ghibli
Няма кой да я замени :cry:

Re: Да помогнем на Светла от Буктрейдинг

Posted: Tue Nov 19, 2019 3:51 pm
by Yan
Лека й пръст :cry: Беше прекрасен човек.