Препрочитане на Колелото на времето

Литературни критики и възхвали. Всичко, което винаги сте искали да знаете за Даниел Стийл и Нора Робъртс, а ви е било срам да попитате :р
User avatar
Ghibli
Elder God
Posts: 5456
Joined: Sat Dec 20, 2003 11:36 am
Location: not really here

Re: Препрочитане на Колелото на времето

Post by Ghibli » Wed Jun 24, 2020 9:24 am

Полу-сестра, и една от много. Кой знае какъв харем е било там :mrgreen:
@}->--
"анакин поворачивается к зеркалу, а в нем дарт вейдер. и тут анакин понимает, что ему трудно дышать."

User avatar
aiva
Adept
Posts: 240
Joined: Tue Mar 21, 2017 9:10 pm

Re: Препрочитане на Колелото на времето

Post by aiva » Wed Jun 24, 2020 6:03 pm

“Thom Merrilin, the mysterious hero, toppling mountains and raising up kings.” The grin became a rich belly laugh. “Rand al’Thor may be lucky if the next Age remembers his name correctly.”

Много е прав Том тук, в поне една ера двамата с Ранд ще са известни като Мерлин и Артур. 
:shock: :shock: :shock:
Аз не се включих в препрочитането, ама заради ей такива неща следя дискусията от време на време. Едно време съм изпуснала сумати такива препратки.

User avatar
Yan
Site Admin
Posts: 6345
Joined: Sat Dec 20, 2003 12:01 am
Location: Who cares...
Contact:

Re: Препрочитане на Колелото на времето

Post by Yan » Sat Jun 27, 2020 10:35 pm

За глави 9-16:
Съгласен в общи линии с болшинството коментари. Як Мат, куха Егвийн, дразнеща Нинив, симпатичен Перин. Готина битка, трогателен Ранд.

За глави 17-24:
Книгата набира скорост, имаме яки събития, як Ранд (палци горе за начина, по който надхидри лордовете) и доста епичен клифхенгър. Припомних си защо харесвам четвърта книга.
За жалост Егвийн е овца, Файлето е коза, Гавин е ръб, а Галад е лейка.
Перин скоро ще се превърне в изгубена кауза, но за сега все още става.
Лично за мен е адски дразнещо колко пропилян потенциал е Морския народ (и въобще женските образи като цяло). На Джордан голямото престъпление не е, че не си завърши поредицата, а че деволюира болшинството женски персонажи до нивото на дразнещи, неприятни за четене, самовлюбени лелки.
+1 за разговора между Том и Моарейн. Хубава двойка става от тях ;)
По повод Нинив, @Ghibli хубаво го е казала тук:
За главата с Моарейн пък съм на обратното мнение от Мат, на мен ми хареса може би най-много от всичко в тази част. Мисловният й процес е точно какъвто трябва да бъде (тоест какъвто си го представям), а и беше приятно да видя Егвийн през нейните очи като не особено ориентираната девойка, която тя всъщност е. Контрастът със самомнението на Егвийн е добър :twisted: А, също така получаваме пряко потвърждение, че Моарейн е предвидила да прехвърли стражническата връзка на Лан към Нинив! Отношението на Моарейн към Нинив и цялата ситуация с това, че стражникът й вече не й е напълно предан, е изцяло лишено от злоба. При сравнение с начина, по който Нинив мисли и говори за Моарейн, определено симпатиите ми са на страната на Моарейн.
@Matrim full-bosomeness си е важен, така че на Моарейн са и много правилни приоритетите :wink:
Джордан наистина лееекичко се е олял със свободните, които поради copyright reasons тук се наричат айилци, но пък няма лошо. Те така или иначе произвеждат част от по-яките персонажи, така че простено му е. Виж и досега се чудя на това колко плодовити и издръжливи са тия кланове при все гадните условия, в които живеят. Дори само Шайдо бяха описвани като някаква безчетна орда. Явно водата и плодородната почва, раждаща много плодове и зеленчуци не са необходимо условие за размножаването на свръхчовеците :lol:
Правилата на бордгейминга:
1. Всички други неща, включително храна, дрехи, застраховка за колата и пари за обяд, представляват непредвидени разходи по отношение на това, което ви е необходимо за игрите.
2. Никога не пресмятайте общата стойност на това, което сте купили.
3. Ако искате нещо, значи ви е нужно.
4. Ако ви е нужно, значи трябва да го купите.
===============
Have you got any tips for growing an awesome Viking beard?
Yes: don’t shave.
Powered by Johan Hegg

User avatar
Demandred
Moderator
Posts: 6052
Joined: Sun Jan 11, 2004 8:42 am
Contact:

Re: Препрочитане на Колелото на времето

Post by Demandred » Sun Jun 28, 2020 2:14 pm

Да, определено числеността на айилците е доста нелепа, в следващите томове събраха за поход и някак успяха да изхранят три армии от по над 150,000 воини.
Sure your parents might think you're a failure
But no one's ever said: "First, let's kill all the tailors"
Don't be a lawyer!

User avatar
The Dragon
Elder God
Posts: 8820
Joined: Wed Jan 14, 2004 9:03 pm

Re: Препрочитане на Колелото на времето

Post by The Dragon » Sun Jun 28, 2020 3:02 pm

Yan wrote:
Sat Jun 27, 2020 10:35 pm
Явно водата и плодородната почва, раждаща много плодове и зеленчуци не са необходимо условие за размножаването на свръхчовеците :lol:
Дори и да имаш някое фентъзи в което автора се е замислил колко ядат войниците, никой не отбелязва колко серат. Всички са със зашити гъзове. Една армия от 200000 души е ходеща септична яма.
The sinking of the Titanic was a miracle to the lobsters in the ship's kitchen.

User avatar
Ghibli
Elder God
Posts: 5456
Joined: Sat Dec 20, 2003 11:36 am
Location: not really here

Re: Препрочитане на Колелото на времето

Post by Ghibli » Mon Jun 29, 2020 10:23 pm

Глави 25-32

Резюме: Аийлците не са това, което са. Ранд и Мат минаха успешно своите куестове. Перин най-после стигна до Две Реки (по-добре да не беше). Появи се мистериозният Slayer а.к.а. Коляча, както и две седайки, които вече познаваме.


Главите с аийлците наистина са много яки и разбирам защо са любими на феновете.

На Перин частта има нещастието да се намира непосредствено след въпросните глави и все пак също държи ниво, като се изключат простотиите с Файле в началото. Като стана въпрос за Файле, забавно ми е как до момента има много признаци, че е от високо потекло, но Перин изобщо не вдява и разсъждава колко добре имитира истинска лейди.

Моментът със семейството му не беше много акцентиран, за което по-скоро се радвам, не бих искала да го видя това по-подробно.

Белите плащове се оказаха удивително сдържани спрямо загатнатото в началото на книгата, там усещането беше все едно Борнхалд си носи сол да наръси земята след себе си.
@}->--
"анакин поворачивается к зеркалу, а в нем дарт вейдер. и тут анакин понимает, что ему трудно дышать."

User avatar
Matrim
Moderator
Posts: 4924
Joined: Mon Dec 22, 2003 10:58 pm
Location: Remedy Lane

Re: Препрочитане на Колелото на времето

Post by Matrim » Mon Jun 29, 2020 11:25 pm

Главите с айилците са прекрасни, но защо му е трябвало на Джордан да сложи седем глави с Перин след това (шест от нашите осем). Още помня как едно време цялата сюжетна линия на Перин я четох по диагонала, защото останалото ми беше много по-интересно. :)

Преходът на айилците от най-големите пацифисти към Fremen е наистина разчувстващ и показва, че Джордан може да пише и без прекалена описателност. Жалко, че рядко го прави. Хареса ми как хващането за оръжията (буквално) отначало е съвсем инстинктивно и после роднините на младежите, които си позволиха да убият в самоотбрана им казаха да си хващат пътя. Въобще цялата атмосфера беше здраво пост-апокалиптична, като никога без излишни подробности.
Единственият проблем, както често мрънкам, са разните детайли от светостроенето - хич не ми се вярва, че айилците въобще са успели да оцелеят преди да зарежат Пътя на листото. Уж бандити, армии, глад, навсякъде, а те все пак докараха един куп тер'ангреали до Руйдийн най-накрая. Също и цялата идея за пренасянето на тия тер'ангреали с каруци при положение, че седайките, които им ги дадоха можеха да Пътуват и да създават бариери, които да попречат на натрапници да използват магическите предмети (за справка Каландор) е твърде изсмукана от пръстите.
Добре, че в Две Реки са напред с материала и тренират изкуствено дишане и CPR, иначе Мат си заминаваше. Добре, че и Ранд отряза въжето, на което висеше Мат, а не хай-тек копието. ;)

Стигаме и до най-ключовият момент, в който Файле би два шамара на Перин и после юмрук в ребрата, а той в отговор, разбира се, я напляска по дупето - или поне такава е импликацията:
Was he supposed to stand there and let her hit him to her heart’s content? She had mounted Swallow and sat there, very stiff-backed, refusing to sit gingerly, staring at him with an unreadable expression.
Дори и след боя с тролоците Файлето пак иска да се разделят на два лагера. :dash:
If Faile complained, she could just complain. He was so set to ignore her protests that it irked him when she made none.
Каква прекрасна любов имат, а? Що не вземат и да се оженят скоро... oh, wait.

Тъпичко беше, че споменаха каквито е да е подробности за семейството на Перин само няколко страници преди да разберем, че цялото е изколено. Поне Файле се държа адекватно като на Перин му поднесоха тъжната новина.
None have anywhere near the potential of Egwene or Nynaeve, but the number is still nothing less than remarkable. There might be another two or three just around Watch Hill. We have had no chance to examine girls here, or farther south. Taren Ferry was a disappointment, I must say. Too much interchange of bloodlines with the outside, I suppose.”
Аз искам да попитам от какъв зор по-голямото генетично разнообразие ще намалява вероятността за откриване на момичета с талант за преливане, но Джордан кара здраво в посока "Две Реки са най-якото място на света for reasons", така че би било безсмислено да търсим много логика. ;)
He realized he had been thinking of how Rand had killed all the Trollocs in the Stone, only Rand was stronger than either of these Aes Sedai, probably stronger than both together.
Probably?!? Браво бе, Перин, къде си дремал като са разправяли историите за Разрушението на света или за всички False Dragons, които са направили куп поразии. От друга страна и Егвийн се изцепи в същия стил, така че какво ли се учудвам.

Перин, разбира се, забаламоса с общи приказки бащите на Ранд и Мат. Малко е трудно за вярване, че толкова месеци никакви слухове поне за битката при Фалме и всички Dragonsworn биещи се в името на Ранд ал-тор не са стигнали, но какво да се прави.
Every generation was represented, from white-haired Astelle al’Seen, bent-backed but using her stick to thump people out of her way more than to walk with, down to a swaddled infant in the arms of a more than stout young woman with a bright smile.
Perrin looked past the stout, smiling woman; then his head whipped back. When he had left the Two Rivers, Laila Dearn had been a slim girl who could dance any three boys into the ground. Only the smile and the eyes were the same. He shivered. There had been a time when he had dreamed of marrying Laila, and she had returned the feeling somewhat. The truth was, she had held on to it longer than he had. Luckily, she was too entranced with her baby and the even wider fellow by her side to pay much attention to him. Perrin recognized the man with her, too. Natley Lewin. So Laila was a Lewin now. Odd. Nat never could dance. Thanking the Light for his escape, Perrin looked around for Faile.
Fat-shaming! Отивам на Twitter да кансълвам Перин! :)
Ridcully: "A few twenty-mile runs and the Dean'd be a different man."
Bursar: "Well, yes. He'd be dead."
Ridcully: "He'd be healthy."
Bursar: "Yes, but still dead."

User avatar
Yan
Site Admin
Posts: 6345
Joined: Sat Dec 20, 2003 12:01 am
Location: Who cares...
Contact:

Re: Препрочитане на Колелото на времето

Post by Yan » Tue Jun 30, 2020 12:13 am

Доста добри глави, книгата набра скорост.
Историята на айилците си остава един от любимите ми моменти при все че както @Matrim отбелязва е доста нереалистично тия пацифисти да оцелеят някак и да пренесеат сто вагона с артефакти в пустошта. Но това са бели кахъри.
Там и бащата на Мат са яко bad-ass, въобще какви синове е раждала и продължава да ражда майка Бъл... ъ така де, Две Реки.
Ам-гъл ака Падан Фейн ака Ордейт е все по-гнусен и зловещ. Въобще цялата врътка с присъствието му при Белите плащове е доста странна. Борнхалд взе да проявява някакви наченки на критично мислене и здрав разум, но за жалост IQ-то на цялата организация все така клони към стойностите на китна февруарска утрин в Сибир.
Драмите на Пери и Файле бяха една идея по-нормални, а и в 31-глава е този бисер, заради който му прощавам всичко на Джордан:
As the three men started out, carrying their bows, Faile rose to follow. Perrin shook his head at her, and amazingly she sat back down. He wondered if she was ill.
Коляча на тоя етап е мистериозен, но за жалост после ще се преквалифицира на по-скоро досаден.
Правилата на бордгейминга:
1. Всички други неща, включително храна, дрехи, застраховка за колата и пари за обяд, представляват непредвидени разходи по отношение на това, което ви е необходимо за игрите.
2. Никога не пресмятайте общата стойност на това, което сте купили.
3. Ако искате нещо, значи ви е нужно.
4. Ако ви е нужно, значи трябва да го купите.
===============
Have you got any tips for growing an awesome Viking beard?
Yes: don’t shave.
Powered by Johan Hegg

User avatar
coldie
Forsaken
Posts: 2735
Joined: Fri Dec 05, 2008 10:20 pm

Re: Препрочитане на Колелото на времето

Post by coldie » Tue Jun 30, 2020 8:47 am

Тъпото е, че в книгата останаха няколко десетки неразрешени загадки. На 100% Джордан я разводни заради жена си, Нова Пролет също му изгуби много време, пак заради нея. От която първа част почти нищо важно нямаше. Но все пак сред тези десетки необяснени и неразгадани...загадки най-ми е интерено какво пише в тъмната "Библия". А може би най-много съжалявам, че Джордан не се зае да опише малко повече за света преди Разрушението. Не за друго - ами защото той е потомствен масон и в книгата има много неща, които ги е вкарал от това което знае. Тази книга е отражение на нашия реален свят, пречупена през фентъзи и литературни похвати.
I`m addicted to the truth, it`s a dangerous love affair.
94.34 Out of the limits.
When defenders follow Lionel Messi on FB, he move to Twitter, when they follow Leo in Twitter, he flow to Instagram.

User avatar
Demandred
Moderator
Posts: 6052
Joined: Sun Jan 11, 2004 8:42 am
Contact:

Re: Препрочитане на Колелото на времето

Post by Demandred » Tue Jun 30, 2020 2:23 pm

Хубави глави като цяло. Историята на айилците се счита за един от най-добрите моменти в поредицата for a reason, а Перин през повечето време е неочаквано адекватен. В началото двамата с Файле пак се държаха ужасно детински, и Файле заслужено беше понашляпкана, после обаче се взеха в ръце.

Семейството на Перин не беше споменато въобще в първите три томове IIRC, всеки път, когато Перин си мислеше за parent figures, винаги това бяха ковачът и жена му. Което поне за мен намали малко въздействието на иначе отлично написаната сцена, в която Перин научава за смъртта им. Но пък там имаме най-добрият момент на Файле досега.

Малко странно е, че uber badass селяните от Две Реки се държат толкова глупаво и си стоят в повечето от изолираните ферми, където ще е лесно на тролоците да ги изколят. Човек би очаквал да има по-добра организация при подобни ситуации в област, която си няма лордове и защита от армии, особено след случилото се преди година, а и Там Ал"Тор има сериозен опит като офицер в армии и би трябвало да е наясно какво трябва да се прави в такива ситуации.

Файле продължава да дава доста ясни хинтове, че е благородничка, обаче Перин хич не се усеща, горкия.

Това, че Перин не каза на Там и Абел почти нищо за това какво става със синовете им, е дразнещо. Това, че Ранд е дракона, няма как да остане тайна още дълго, даже си е чудо, че до Две Реки още не е стигнала информация за случилото се в Фалме. Перин обаче незнайно защо си мисли:
If the Whitecloaks knew Rand was the Dragon Reborn, that would be enough for them, but there was no way they could know. Mat confused him entirely. It had to be Fain’s work.
Хем знае, че Фейн е с Белите плащове, хем си мисли, че няма как те да знаят, че Ранд е Преродения дракон.
Even here in this Light-forsaken corner of the world, the Children maintained themselves, never allowing discipline to slack. It was Light-forsaken. The Trollocs proved that. If they burned farms, it only meant some folk here were pure. Some.
Логиката на Белите плащове е желязна както винаги.
Alsbet Luhhan was the only woman in Emond’s Field larger than Daise, and Daise had a mean streak and a temper to go with it. Perrin could not imagine her as Wisdom; Nynaeve would probably have a fit when she found out who had replaced her. Nynaeve had always believed she used sweet reason, herself.
Тоягата - the voice of reason. 8-)

Мат не само не благодари на Ранд, че го спаси от смърт на два пъти, но продължи да го обвинява за всичките си проблеми.
“I think we’re in trouble, Rand. It’s what I get for staying around you. You always get me in trouble
“About time. If you knew how, why didn’t you bloody do it in the first place?”
Тяхното приятелство продължава да е съвсем едностранчиво.
Perrin nodded, saying nothing. He was not about to suggest they follow the line, not and have Faile call him down for trying to take over. He rubbed his nose again absently; that almost imperceptible scent of rankness was irritating. He was not going to make even the most sensible suggestion. If she wanted to lead, let her.
:dash: Щеше да е почти заслужено да ги изтребят тролоците или Мачин Шин заради идиотските им детинщини.
Another surprise came when Bran placed a silver cup of apple brandy at Perrin’s elbow, not the small tot that men usually drank at the inn, barely enough to cover the last joint of the thumb, but half-full. When he had left he would have been offered cider if not milk, or perhaps well-watered wine, a half-cup with a meal or a full one on a feastday.
При положение, че Перин е на 19 когато напусна Две Реки, това изглежда доста странно.
Not everyone who took the Hunter’s Oath is sensible, though. I’ve met some who think they know everything, and are stubborn as mules besides.”
Faile with the self-own.
Sure your parents might think you're a failure
But no one's ever said: "First, let's kill all the tailors"
Don't be a lawyer!

User avatar
Matrim
Moderator
Posts: 4924
Joined: Mon Dec 22, 2003 10:58 pm
Location: Remedy Lane

Re: Препрочитане на Колелото на времето

Post by Matrim » Tue Jul 07, 2020 12:35 am

Глави 33-40

Резюме: Мат и Ранд се връщат при партито си, водачът на Шайдо се опитва да убие Ранд, но незнайно защо му се разминава само с устно предупреждение. Перин събира всички селяндури от Две реки в родното си село, тактика "за напреднали", която по неведоми причини впечатлява всички с мъдростта си. После попада в засада и някакъв рандъм стражник го спасява (язък). Мат открива, че има куп спомени на други хора в главата си и за лека нощ партито спуква от бой тайфа тролоци. Елейн и Нинив стигат до Танчико, където Елейн се държи като тийнейджърка, която за първи път вкусва алкохол.

Пак повечко сетъп отколкото ми е по вкуса. Това с амбулантните търговци, които "сбъркали пътя", но уж безмилостните айилци им казаха "Ок, ама повече няма да правите така" беше тъпичко. Иконата на Ланфеар в началото на глава 36 е доста явен намек, но ме съмнява много хора да са се усетили на първо четене.

Ще цитирам коментар на Лий Бътлър за Егвийн, защото е класически:
Egwene: slightly… less awesome. I used to not get why people got so annoyed with Egwene, but reading this now, I see it, because she is totally the “Ooh! Ooh!” Girl.

You know who I mean: that annoying girl in grammar/high school who was always the first – and middle, and last – person to raise her hand in class; and she wouldn’t just raise it, she would shoot it up like a cannon going off, it was like she was trying to bust her own hole in the ozone layer over there. She’s the girl who is completely convinced she knows everything, and is unfortunately just smart/talented enough that it is very difficult to convince her otherwise. She has an opinion on everything, and is eager and excited and impatient and confrontational and tactless and even though you know she at least theoretically will go on to do great things one day (or at least definitely graduate college), right then she basically drives everyone there including the teacher right up the goddamn wall.

Egwene is totally that girl.
Но в интерес на истината Авиенда е още по-досадна в тези глави:
Before the man had taken three steps, Aviendha said in a low, hard voice, “You belong to Elayne, Rand al’Thor. Do you stare so at every woman who comes in front of your eyes, or only those who go half-naked? If I strip off my clothes, will you stare so at me? You belong to Elayne!”
[Chandler Bing voice]Shut up! Shut up! Shut up![/Chandler Bing voice]
All the al’Seens and Lewins rushed in a mass to greet the lord, men, women and children crowding around him with smiles and bows and curtsies, babbling all over one another about the honor of his presence, the great honor of a visit from a Hunter for the Horn.
Не знам защо уж свободолюбивите селяни така заобичаха първо лорд Люк, а после и Перин, и Файле, и с голяма радост решиха, че да си имаш благородни водачи е много яко.
he hardest part was getting Mistress Luhhan up barebacked; it took Perrin and Master Luhhan both, and she kept trying to push her skirts down to cover her knees.
Why, Perrin, it is you!” Mistress Luhhan exclaimed. Her round face looked peculiar under the helmet, sitting askew because of her braid. “What is that thing on your face, young man? I am more than grateful to you, but I will not have you at my table looking like a—”
Поредният карикатурен женски персонаж. :dash:
He did not complain, though, which was a bad sign. Mat was a great complainer at small discomforts; if he was silent now, it meant he was in real pain.
Ранд добре познава характера на Мат, жалко, че това си спомня за това само спорадично.
“Stop!” Bair shouted, running down into the motionless instant. Her long bulky skirt impeded her no more than her age; she bounded down the slope like a girl for all her white hair, and a girl in a fury at that. “The peace of Rhuidean, Couladin!” Her thin voice was an iron rod. “Twice you have tried to break it now. Once more, and you are outlawed!
За едно отрязано дърво изтрепахте толкова народ, а като Куладин се опита да убие предречения ваш спасител- две предупреждения първо?!?

Историята с майката на Ранд също е абсурдна, дори ако пренебрегнем поредното convenient self-fulfilling prophecy. Идва някаква влагоземка и отсича: "Искам да ставам Дева" и айилците приемат? После не може бременни Деви да влизат в бой, ама за нея явно може, щом гаджето й е вожд, нищо че айилците уж не следват толкова сляпо вождовете си. Въобще мазало.
Elayne did not look worried, or not about that, at any rate. “He is what he is, Egwene. A king, or a general, cannot always afford to see people. When a ruler has to do what is right for a nation, there are times when some will be hurt by what is best for the whole. Rand is a king, Egwene, even if without a nation unless you count Tear, and if he won’t do anything that will hurt anyone, he will end by hurting everyone.”
Egwene sniffed. It might make sense, but she did not have to like it. People were people, and they had to be seen as people
Това е толкова смешно на фона на бъдещите действия на Егвийн. Totally in character, though.
Egwene was glad of the dark; it hid her scowl. She had given her word, but this was all so unfair. No one was trying to hedge Rand around with silly rules.
Да, Егвийн, ролята му е тотално за завиждане. :dash: Поне се усеща в този случай:
Well, perhaps he was different. She was not sure she wanted to trade Amys’s edicts for Couladin’s desiring to put a spear through her, in any case.
Rand’s twisted grin did not reach his eyes. Sometimes Mat almost wished Rand would decide whether he was mad or not and get it over with. Almost.
Classic Mat.
Mat glanced at the line of Jindo watching Rand. All he could see now was their backs. The man was a pure fool, leaping about in this heat. Any sensible man would find a bit of protection from the sun, something to drink.
See above.

Мат издаде тайните на Руйдийн на веселчуна, Елейн издаде Ветроловките на Егвийн, която пък й каза всичко за Мъдрите. Значи като не е за връзване на сюжета могат да споделят информация тия хора все пак. :)
A silver collar encircled her neck, attached by a thick silver leash to a bracelet of the same metal that hung on a peg a few feet above her head. It had been almost an accident, putting it on her, simply a means of securing her for a few moments. And then she had managed to knock Egeanin down, trying a dashing for freedom.
Този пасаж ме озадачи - сложила била нашийника на Бетамин почти по случайност, за да я удържала за няколко секунди? Say what? Тайната полиция на Сеанчан се появява и никак не е приятна, което не пречи на разни фенове да твърдят, че сеанчанците били "егалитарно общество".
“You were her lover, weren’t you?” The flinch of his eyes was enough. “You were! I always knew about Gareth Bryne. At least, I figured it out. But I always hoped she would marry him. Gareth Bryne, and you, and this Lord Gaebril Mat said she looks calf-eyes at now, and … . How many more? How many? What makes her any different from Berelain, tripping every man who catches her eye into her bed. She is no different—”
Елейн има спомени от когато е била тригодишна. Вундеркинд! Но има и поредната безумна проява на пуританските андорски нрави. Първо се напи така, че ще кажеш, че в кралския двор пият само кока кола и смутита, второ реши, че майка й е втора Берелайн, защото имала трима любовници за 15 години.

Тъкмо се тюхках, че Перин е голям терминатор и ще победи мърдраала, нищо че беше ранен и се наложи Ивон да го спасява. Но като цяло тролоците са слаба ракия вече и мърдраалите и те са на път да станат cannon fodder. Чудя се и защо Белите плащове дори и не опитаха да вземат други заложници, след като избягаха наличните.
Ridcully: "A few twenty-mile runs and the Dean'd be a different man."
Bursar: "Well, yes. He'd be dead."
Ridcully: "He'd be healthy."
Bursar: "Yes, but still dead."

User avatar
Ghibli
Elder God
Posts: 5456
Joined: Sat Dec 20, 2003 11:36 am
Location: not really here

Re: Препрочитане на Колелото на времето

Post by Ghibli » Tue Jul 07, 2020 11:20 am

Аз влизам само да кажа, че тази седмица не успях да прочета главите. Единствено прочетох началото с Лорд Люк, брачните игри на Перин и Файле и събирането на опълчението. Ще се включа в обсъждането като наваксам.
@}->--
"анакин поворачивается к зеркалу, а в нем дарт вейдер. и тут анакин понимает, что ему трудно дышать."

User avatar
Demandred
Moderator
Posts: 6052
Joined: Sun Jan 11, 2004 8:42 am
Contact:

Re: Препрочитане на Колелото на времето

Post by Demandred » Tue Jul 07, 2020 4:38 pm

Имаше някои доста силни моменти в тези глави, но са наистина в голяма степен setup. Файле се държи неочаквано адекватно, но пък Авиенда компенсира и е тотално изтрещяла. Каридин както винаги е един от най-безсмислените герои. При Егеанин имаше по-интересни неща, обаче не ми стана ясно защо Сюрот е пратила капитан на кораб на такава мисия.

Както казах и миналата седмица, понеже прочетох леко напред, е доста нелепо, че до появата на Перин хората в Две Реки си седят по фермите и чакат тролоците да дойдат да ги изколят. Не би трябвало да им е нужно Перин да им казва очевидното, че това е безумие. Особено след като вече хората в няколко изолирани ферми са били изтрепани и изядени.
И като стана дума за тролоци, горките създания стават все по-слаби. Сега младите селянчета от Две Реки взеха да ги трепят с лекота.
Another thicket, close to the Waterwood, held forty-one Trollocs and a Fade, with sentries set, though most snored at their posts. It would have made no difference had they all been awake. Gaul killed those that were, sliding through the trees like a shadow, and the Two Rivers men were nearly thirty themselves by then. Besides, those who had not seen the cookpot had heard of it; they shouted as they shot, with a satisfaction not much less savage than the guttural Trolloc howls. The black-garbed Myrddraal had been last to die, a porcupine quilled with arrows.
Тия магически лъкове от Две Реки са страшна работа...

После и Перин размаза набързо два тролока наведнъж с брадвата след като беше сериозно ранен от стрела.

Белите плащове за пореден път показват тотална некомпетентност и нашите освободиха пленниците с лекота.

Интересно, че Перин не забеляза колко много Люк прилича на (
Spoiler: show
Ранд, понеже му е чичо.
При Ранд нещата не са особено вълнуващи за момента. Обяснението за раждането на Ранд беше доста нелепо, но така става обикновено, като са замесени self-fulfilling prophecies. Мога да приема, че заради мъжа ѝ са ѝ позволили да остане с бойните части, но да я оставят съвсем сама като е в 8-9 месец от бременността е абсолютно нелепо. Подозирам, че това, че Шаиел е изглеждала като айилка, е било сериозен фактор в това да ѝ позволят да се опита да стане Maiden of the Spear. Айилците са си откровени расисти и ксенофоби.

Авиенда в началото е по-скоро забавнa:
“Elayne is a wetlander, your own kind.” She tossed her head arrogantly. The short tail that Aiel warriors wore at the nape of the neck was missing. The folded scarf around her temples nearly enveloped her hair. “Exactly the woman for you. Is she not beautiful? Her back is straight, her limbs supple and strong, her lips like plump loveapples. Her hair is spun gold, her eyes blue sapphires. Her skin is smoother than the finest silk, her bosom fine and well-rounded. Her hips are—”
He cut her off frantically, his cheeks heating. “I know she’s pretty. What are you doing?”
“I am describing her.” Aviendha frowned up at him. “Have you seen her in her bath? There is no need for me to describe her if you have seen—”
Но след това тотално преминава всякакви граници с настояванията, че Ранд принадлежал на Елейн и цупенията за глупости.

На Мат въобще не му направи впечатление, че Натаел знаеше фамилията на Моарейн, и му разправи почти всичко за Руидийн. И постоянно крои абсурдни планове как да се измъкне от Ранд.
“The memories fade,” Moiraine said, just as quietly. She did not look away from her distant vision, and her voice was almost chill enough to take away the heat in the air. “Most are already gone. Some, I knew already. Others. . . . The Wheel weaves as the Wheel wills, and we are only the thread of the Pattern. I have given my life to finding the Dragon Reborn, finding Rand, and seeing him ready to face the Last Battle. I will see that done, whatever it requires. Nothing and no one can be more important than that.”
Героизмът на Моарейн и отдадеността ѝ на каузата са наистина впечатляващи. В този момент знае, че скоро ще трябва да направи огромна саможертва, напълно готова е да го направи и не иска никой да я утешава.

Егвийн реши веднага да наруши обещанието си към Мъдрите и след това се възмути как може така да третират една Айез Седай от Зелената Аджа. Урокът на Амис обаче бе прекалено брутален. Не че имаше някакво въздействие, хората от Две Реки са прекалено дебелоглави и почти никога не си взимат поука.

Бейл Домон хич не си е губил времето, откакто го видяхме за последно - за няколко месеца е изкарал достатъчно пари, за да купи цяла флота кораби. Явно митата в Танчико са брутални, щом контрабандата е толкова печеливша. От друга страна, щом е толкова лесно да бъдат подкупени митничарите, би трябвало да има голяма конкуренция при контрабандистите и по-ниски печалби...Anyway, сцената с пияната Елейн от една страна е забавна, от друга страна е поредния пример, че Джордан не е домислил някои елементи на gender reversed worldbuilding-a. Елейн е абсурдно sheltered за наследник на трон на нейната възраст, а възмущението ѝ от това, че майка ѝ си е имала трима любовници за 15 години, е тотално нелепо. Плюс това от всички жени в поредицата Биргит май е единствената, която обича да пие алкохол. А и нали Елейн пътуваше месеци наред обратно към Тар Валон от Фалме, не са ли отсядали по пътя в ханове?

Методът на Нинив за лечение на махмурлук е доста грубичък, аз на мястото на Елейн щях да съм доста ядосан, ако някой приятел го беше приложил върху мен. Нинив можеше просто да помоли Том да я наглежда, докато е в T'A'Р и да остави Елейн да спи, обаче на нея въобще не ѝ хрумва да се обърне към мъж за такова нещо.
Тайната полиция на Сеанчан се появява и никак не е приятна, което не пречи на разни фенове да твърдят, че сеанчанците били "егалитарно общество".
Точно - членовете на тайната полиция която имат право по свое усмотрение да прилагат мъчения върху и да екзекутират който си поискат, плюс това има явни намеци, че практикуват и sexual slavery. А и не само това, разделението между класите там е огромно, има страшно много неща, които са позволени само на благородниците, дори и разни дребни като поддържане на кухни за бедни:
She was already using part of the money the courier boats brought to support a soup kitchen, just as if she were one of the Blood. She shuddered to think what discovery of that over-stepping of her place would mean.
И като споменах това, Нинив заслужава адмирации, че първата ѝ работа като пристигна във Фалме бе да попита как може да помогне на бедните като финансира такива дейности. Поне за нещо смислено ще отидат част от парите на Кулата. Искреното възмущение на Елейн от това, че кралят е допуснал да има гладни по улиците, е поредното доказателство колко идеализирана е андорската монархия. В Кемлин си имат welfare програма за хранене на най-бедните.
Jorin kissed her fingertips and pressed them to Elayne’s lips. “The Light willing, we shall meet again.”
“The Light willing,” Elayne responded, duplicating the Windfinder’s gesture. It still felt odd, but it was an honor, too, used only between close family members or lovers.
Понеже не са роднини, явно Джордан намеква за другата възможност. :oops:
Вероятно не, но мръсното ми подсъзнание не пропусна да забележи този пасаж.
Sure your parents might think you're a failure
But no one's ever said: "First, let's kill all the tailors"
Don't be a lawyer!

User avatar
Ghibli
Elder God
Posts: 5456
Joined: Sat Dec 20, 2003 11:36 am
Location: not really here

Re: Препрочитане на Колелото на времето

Post by Ghibli » Sat Jul 25, 2020 12:09 pm

Най-накрая прочетох до 40-та глава. Стори ми се, че тези глави вървяха с много мъка и прескачането насам-натам между всички линии изискваше твръде много пренастройване на вниманието. От друга страна, имах лични обстоятелства, които ми попречиха на концентрацията, та може и това да е причината. Уж сетъп, но станаха много събития и се разкриха доста тайни (например самоличността на човека, наречен Борс).

За лорд Люк ми е интересно защо Перин го намрази веднага, "от пръв поглед", още преди да успее да изревнува Файле. Вероятно е някакво вълче шесто чувство. И преди се беше сблъсквал със самодоволни и горделиви лордове, но чак такива чувства не беше проявявал.
If you want to be a Whitecloak dog, be so, but do not begrudge these good people their freedom.
Това си го представих с гласа на Мел Гибсън :mrgreen:

Перин и той дръпна една реч на народен предводител, да му се ненадяваш.

Файле изрече исторически слова:
Perrin, I . . . have . . . been a fool.
Които обаче се оказаха недостатъчно искрени:
"Of course I forgive you," he said. A dangerous light appeared in her eyes. "I mean, there's nothing to forgive." If anything, the light sparkled hotter. What did she want him to say?
И аз бих искала да знам, Перин!

Освобождаването на заложниците уж беше невъзможно, а се оказа, че изисква единствено малко по-сериозно планиране и промъкване. Да се чудиш какво толкова различно направиха Перин, Файле и аийлците, което Там и Абел не биха могли да успеят преди това без тях.

Не съм съгласна, че госпожа Лухан е карикатурна! Всеки разумен човек, който види брадата на Перин, отбелязва, че това е престъпление пред всичко свято и че трябва да се отърве от това нещо! А нежеланието й да се разголи отговаряше на нещо, което прочетох наскоро за японките и пожарите и което беше цитирано като факт, но май ще се окаже измислица: https://en.wikipedia.org/wiki/Shirokiya ... Store_fire Във всеки случай, достатъчно правдоподобно е, за да стане устойчиво разпространявана история.

Егвийн продължава да бъде много неприятна, и по-лошото - амбициозна:
"I won't tell," Egwene said slowly. Wise Ones and Windfinders. Women able to channel among both, and none who had taken the Three Oaths, bound by the Oath Rod. The Oaths were supposed to make people trust Aes Sedai, or at least not fear their power, but Aes Sedai still had to move in secret as often as not. Wise Ones — and Windfinders, she was willing to wager — had honored places in their societies. Without being bound to supposedly make them safe. It was something to think on.
"I know I said I would not go to Tel'aran'rhiod without you," Egwene said, trying to sound reasonable, "but —"
...
She had given her word, but this was all so unfair.
A woman of integrity :mrgreen:
Mat would certainly not put up with other people's rules. Yet ta'veren or not, Mat had nothing to learn; all he had to do was be. Very likely he would refuse to learn anything given the chance, unless it had to do with gambling or raising food.
Вече не мога нищо цензурно да кажа по неин адрес, снизходителността й е непоносима.

Малко по-късно ходи да съска на Преродения Дракон да внимавал в държанието си, защото разстройвал приятелката й - и разбира се, в най-подходящия момент, точно след като бяха отблъснали атака на тролоци и мърдраали и наоколо беше пълно с трупове и ранени:
Rand let Moiraine look at him, muttering to herself, though he had taken no wound. With so many who had, she could not spare the strength to wash away his fatigue with the One Power.

"This was aimed at you," she told him, surrounded by the moans of the injured. The Trollocs were being dragged away into the night, by packhorses and the peddlers' mules. The Aiel apparently intended to leave the Myrddraal where they lay until they stopped moving, to make sure they were really dead. The wind gusted up, like ice with no moisture in it.

"Was it?" he said. Her eyes glittered in the firelight before she turned back to the wounded.

Egwene came to him, too, but only to say in a low, fierce whisper, "Whatever you are doing to upset her, stop it!" The glance she shot past him at Aviendha left no doubt who she meant, and she went off to help Bair and Amys before he could say he had done nothing.


При Ранд и Мат, със смяната на гледните им точки, ми е забавно как Ранд е съвсем ок в своята гледна точка и много налудничав в тази на Мат. Червена точка за Джордан тук :D
Мат:
Rand's twisted grin did not reach his eyes.
Ранд:
Mat was looking at him oddly from under the broad brim of his new hat. He smiled in what he hoped was a reassuring way, but Mat's expression did not change.
В един конкретен момент дори ми се стори, че Ранд троли Мат нарочно:
"You can't see it, or feel it," Rand said finally. Leaning a little toward Mat, he whispered loudly, as though pretending. "We ride with evil now, Mat. Watch yourself." He wore that twisted grin again, as he watched the wagons lumber by.
Не му е в стила, но като се има предвид, че Мат не се старае особено да се прикрива и го гледа с явно опасение, Ранд може и да се е изкушил да се направи на по-луд, отколкото е.

Подразних се на леката тъпота на Мат в тези глави, търговецът и спътниците му ама хич не бяха подозрителни, а той разказа всичко възможно за Руидийн. Все едно забрави, че всеки би могъл да е мраколюбец или по-лошо.


Matrim wrote:
Tue Jul 07, 2020 12:35 am
Иконата на Ланфеар в началото на глава 36 е доста явен намек, но ме съмнява много хора да са се усетили на първо четене.
Аз не, дори и като го търсих специално :oops: Имаш предвид, че едрата жена с големия нос е като някаква нейна карикатура - облечена в бледа коприна и с черна коса? Или нещо друго?Отне ми доста време, но най-после схванах, че Танчико е (някакъв вариант на) Гърция! Полуостровът с трите разклонения, архитектурата и държавното устройство не ми бяха достатъчни, но при описанието на цилиндричните шапки на мъжете ми просветна :mrgreen:

На фона на изцепките на Егвийн, Нинив и Елейн са направо нормални в тези глави, като се изключи излагацията на Елейн с неосъзнатото напиване и детинските претенции по повод на майка й. Но все пак е човешко да ти е трудно да осъзнаеш, че и родителите ти са хора. Освен това беше много сладка:
Sleep came as soon as her head touched the pillow.

In the morning she wished she were dead.
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Не можах да отгатна кои бяха двамата мъже, които Нинив видя в света на сънищата - онзи, които обикаляше около Руидийн и онзи в Емондово поле (който се опита да я убие със стрела и приличаше на Лан). Обаче без да искам се оспойлих в интернет кой е последният :)

Като стана въпрос за прилики във външния вид, съгласна съм за спойлера.
Spoiler: show
Аийлците разказаха как бащата на Ранд бил убит от човек "с лицето на майка му", за Ранд също се споменава от две независими места, че много прилича на майка си. Тоест, двамата с Люк трябва много да си приличат, но никой не го забелязва - нито хората, край които Ранд е израснал, нито неговият близък приятел Перин.


Дразни ме как всички, пред които Биргит се явява, са супер стреснати и не вярват на очите си. Сега и Нинив. Аз ли пропускам нещо, нали уж нашите знаят, че Рогът вече е прозвучал?

И отново Перин и компания. Чак ми стана тъжно за него накрая, първо с гробовете в родната му ферма и после с атаката, при която измряха толкова хора. Тролоците наистина бяха започнали да придобиват значимостта на бележка под линия - Ранд и компания се разправиха с тяхната група сравнително лесно, при все жертвите, Перин беше успял да убие достатъчен брой с отряда фермери... Но това дойде като напомняне да не става прекалено самоуверен.

Нещата, които са ви подразнили около идиотизма на шайдо, историята с майката на Ранд и глупавия инат на Авиенда аз някак не ги отразих. Както и не бях отразила това за Моарейн - Дем, благодаря, че обърна внимание:
Demandred wrote:
Tue Jul 07, 2020 4:38 pm
Героизмът на Моарейн и отдадеността ѝ на каузата са наистина впечатляващи. В този момент знае, че скоро ще трябва да направи огромна саможертва, напълно готова е да го направи и не иска никой да я утешава.

Не съм съгласна за бруталното отношение на Амис към Егвийн. Ако питаш мен, колкото и да я бият все ще й е малко :evil:

И същото за Нинив и нейният способ да лекува напиване - не мисля, че беше опция да вика някой друг да я пази, все пак цялата работа със света на съницата и способността да се влиза в него с тер-ангреал се предполага да е много секретна. Нинив направи каквото можа, за да отрезви до някаква степен Елейн, а на другата сутрин беше направо грижовна :D

Главата на Егеанин не я коментирах, но това е защото имам проблем със сеанчанците, както съм отбелязвала и преди в темата. Направо ми става зле от техния светоглед. Потриса ме не че вършат някакви злини, а абсолютната липса на всякаква мотивация или лично внимание към жертвите. Сеанчанците гледат на останалите като на мравки, и ако се случи да стъпчат някоя, това за тях е просто досадно следствие от стечението на обстоятелствата. Едно време не съм се впечатлявала така, един абзац ми стига да ми стане много неприятно. В случая бяха небрежните разсъждения как отвлечената жена била млада и красива и затова щели да й намерят приложение :(


Matrim wrote:
Tue Jul 07, 2020 12:35 am
сложила била нашийника на Бетамин почти по случайност, за да я удържала за няколко секунди? Say what?
Съгласна съм.
Demandred wrote:
Tue Jul 07, 2020 4:38 pm
Както казах и миналата седмица, понеже прочетох леко напред, е доста нелепо, че до появата на Перин хората в Две Реки си седят по фермите и чакат тролоците да дойдат да ги изколят. Не би трябвало да им е нужно Перин да им казва очевидното, че това е безумие. Особено след като вече хората в няколко изолирани ферми са били изтрепани и изядени.
И с това съм съгласна.
@}->--
"анакин поворачивается к зеркалу, а в нем дарт вейдер. и тут анакин понимает, что ему трудно дышать."

User avatar
Demandred
Moderator
Posts: 6052
Joined: Sun Jan 11, 2004 8:42 am
Contact:

Re: Препрочитане на Колелото на времето

Post by Demandred » Sun Jul 26, 2020 3:18 pm

Дразни ме как всички, пред които Биргит се явява, са супер стреснати и не вярват на очите си. Сега и Нинив. Аз ли пропускам нещо, нали уж нашите знаят, че Рогът вече е прозвучал?
Не знаят, че Heroes of the Horn живеят в Света на сънищата във времето между преражданията си.
И същото за Нинив и нейният способ да лекува напиване - не мисля, че беше опция да вика някой друг да я пази, все пак цялата работа със света на съницата и способността да се влиза в него с тер-ангреал се предполага да е много секретна. Нинив направи каквото можа, за да отрезви до някаква степен Елейн, а на другата сутрин беше направо грижовна
Пазенето в тези случаи си е доста безсмислено, ако пострадаш в Света на сънищата, няма как да ти помогне пазача освен ако някак с чист късмет не успее да нацели точно момента, в който да те събуди преди да пострадаш. А и не виждам какво пречи на Нинив да се довери на Том за това, не е като да смята, че той ще го каже на Черната Аджа.

А за Люк и приликата му с Ранд - в един от следващите томове Егвийн веднага след като го мерна за секунди се усети, че приличал на Ранд и дори в прав текст каза, че "He could have been Rand’s uncle". Като се има предвид каква рядкост са червенокосите хора в този свят извън Айилската пустош, е още по-странно, че на Перин и другите в Две Реки това въобще не им хрумва.
При Ранд и Мат, със смяната на гледните им точки, ми е забавно как Ранд е съвсем ок в своята гледна точка и много налудничав в тази на Мат. Червена точка за Джордан тук
Да, това е един от случаите, в които субективността на гледните точки е използвана много добре. Според мен Ранд леко потролва Мат от време на време, но в други моменти не се държи съвсем адекватно.
Отне ми доста време, но най-после схванах, че Танчико е (някакъв вариант на) Гърция! Полуостровът с трите разклонения, архитектурата и държавното устройство не ми бяха достатъчни, но при описанието на цилиндричните шапки на мъжете ми просветна
На мен ми напомня по-скоро на някои източни култури, отколкото на Гърция. Използват chopsticks при хранене, тия воали, които носят, напомнят на ислямските култури, макар тук да са unisex...
И отново Перин и компания. Чак ми стана тъжно за него накрая, първо с гробовете в родната му ферма и после с атаката, при която измряха толкова хора. Тролоците наистина бяха започнали да придобиват значимостта на бележка под линия - Ранд и компания се разправиха с тяхната група сравнително лесно, при все жертвите, Перин беше успял да убие достатъчен брой с отряда фермери... Но това дойде като напомняне да не става прекалено самоуверен.
Тук Джордан добре показва колко тежка е лидерската роля в такива ситуации и защо Перин няма голямо желание да е лидер, макар Шарката да го тика постоянно за такава роля. За съжаление по-нататък в поредицата това разбираемо нежелание деградира до постоянно мрънкане.

Anyway, остават 18 глави до края на този том, за следващите три седмици предлагам по 6 глави на седмица, за да е по-равномерно, плюс това така се получава по-естествено групиране по сюжетни линии.
Sure your parents might think you're a failure
But no one's ever said: "First, let's kill all the tailors"
Don't be a lawyer!

Who is online

Users browsing this forum: Bing [Bot] and 17 guests