Stormlight Archives [SPOILERS UP TO OATHBRINGER]

Литературни критики и възхвали. Всичко, което винаги сте искали да знаете за Даниел Стийл и Нора Робъртс, а ви е било срам да попитате :р
User avatar
Ambartanen
Arcanist
Posts: 881
Joined: Mon Mar 15, 2004 6:45 pm

Re: Stormlight Archives [SPOILERS UP TO OATHBRINGER]

Post by Ambartanen » Mon Jan 11, 2021 3:04 pm

Значи аз от музика абсолютно не разбирам и в пеенето съм практически недъг, ама сцената според мен беше ефективно написана и беше свързана с историята на Венли по доста готин начин- нейната борба за самоличност е силно обвързана с това кои ритми чува в даден момент и всичките й глави бяха доста ефективен пасивен сетъп на факта, че един индивид може да е "attune"-нат само към ритъма на един Шард в даден момент съотвено смесените ритми като Ритъма на Войната могат да бъдат изпяти само от "представители" на различни Шардове работещи заедно т.е. уникалното в случая не е, че Навани и Рабониел направиха някакво невъзможно сложно музикално изпълнение, а че Чест и Одиум по един малък начин се сработиха.

Това като цяло го виждам като още една троха в посока на моята теория от предишната книга с думите на Далинар "I am Unity," в която май не успях да убедя никога тогава, а именно че цялата траектория на поредицата е към сглабянето на това Divinity/Unity обратно в едно хармонично цяло. Там, естествено, все още е напълно неясно защо и как са решили да го разбият първоначално, но Сандерсън бидейки Сандерсън очаквам разкритие доста подобно на стандартните християнски фентъзита, в което всичко през цялото време е било план на всезнаещия Господ и разбиването на парчета всъщност ще е било нужно и всичките страдания на нашите герои ще са планирани.

User avatar
Moridin
Global Moderator
Posts: 18947
Joined: Fri Dec 19, 2003 10:21 pm
Location: On the other side
Contact:

Re: Stormlight Archives [SPOILERS UP TO OATHBRINGER]

Post by Moridin » Mon Jan 11, 2021 8:25 pm

Що да не си успял бе, то това си остава една от водещите теории, че Далинар ще обедини Адоналсиум.
This is it. Ground zero.

User avatar
Dr. Horrible
Forsaken
Posts: 2754
Joined: Wed Jul 22, 2009 8:53 am

Re: Stormlight Archives [SPOILERS UP TO OATHBRINGER]

Post by Dr. Horrible » Tue Jan 12, 2021 12:43 am

Прочетох главата "Саможертва" към края на четвъртата част, казано най-кратко - финалният ден от процеса.
Spoiler: show
Тази и предишната глава бяха страхотни, изключително силни.
Главата, в която Шалан отиде при съдията с намерение да го убие, беше страхотна. Хареса ми разкритието, че на съвестта ѝ тежи ОЩЕ ЕДНА смърт, още едно убийство. Много ми харесаха пасажите за слабостта като сила. Както и моментът, в който Воал изчезна и ѝ разкри всичко... Много, много красиво беше.
А финалът на процеса беше още по-хубав. То от самото начало беше ясно, че накрая ще повикат Мая и тя "изненадващо" ще заговори пред всички и така Адолин ще спечели, но все пак начинът, по който беше направено, беше страхотен. Много ми харесаха думите ѝ за нейната саможертва, която си е била неин избор. Много ми е интересно как ще се развие това.

Малко ми е тъжно, че Сандерсън толкова се оплете в уърд-билдинга си и направи системата излишно сложна и объркана, с тея части от части на някакво създание Адоналисиум, за което щяло да има други книги и други поредици.... Една от силите на Сандерсън, която изключително ме впечатли в първата трилогия за Мъглороден, беше, че всичко си беше завършено и обяснено, в една трилогия. И като четях следващи неща от него, просто вече си му имах доверие, имах сигурност, че няма да се оплете, няма да оплете и мен. Сега тук все още не е изключено в оставащото от тази книга и в пети том да обясни доста неща, но като знам, че има планирани всякакви други трилогии и разтегляния на това откъде са се пръкнали Одиум и Чест и Култивация и десет още такива като тях, дето са по други светове, като знам, че в следващото петокнижие ще има спомени за някои Вестители и т.н., просто губя тази сигурност, че тази история в пет книги ще бъде достатъчно завършена и ясна и разбираема. Много жалко. Нямаше нужда да е така оплетено и неясно, нямаше нужда системата да е толкова сложна и всеобхватна и неразбираема. Можеше да остави концепцията за прехвърляне между световете, така че всичките романи да са формално в една вселена, но нямаше нужда да е толкова объркано. Това мен лично наистина ме отблъсна като читател. Дано получим отговор за саможертвата на Мая и всичко, свързано с нея, с разбриеми думи в петата книга. Защото наистина сега ми пука за тази сюжетна линия и се вълнувам от това и искам да знам повече.

Иначе до края на книгата ще има сигурно някакъв екшън, но много се радвам, че още не е почнал :D Вместо някакви скучни битки, тук кулминацията беше в разговори - в разговора на Шалан с истинската ѝ същност, в разговора на Адолин с Мая... Много ми харесва този подход, оценявам, че Сандерсън е избрал по-личен и интимен вариант на кулминация. Определено ми въздейства.

Но си има и глупости, де :lol: Струва ми се прекалено удобно от всички сияйни в кулата да останат будни точно главния герой и heal-ърката. В смисъл - знам, че в книгата има подробно обяснение защо точно те са будни, но това обяснение ми стои изкуствено - будни са, защото за сюжета е най-удобно те да са будни. Каладин беше на крачка от смъртта, Уит каза, че Одиум ще му праща мъчителни видения, лежеше тотално пребит... И какво - с лекота освободиха Лифт и тя с едно докосване го излекува.
Оня ден гледах няколко епизода на pitch meetings в ю-туб и тук ситуацията тотално става за неговата любима фраза:
– Главният герой ще е ранен, ще е смазан след седмици наред битки, няма да има умения да се лекува със светлина, ще бъде пребит, ще бъде на крачка от смъртта и Одиум ще го мъчи с чудовищни видения...
- So it's gonna be hard for him to recover?
- Actually it's gonna be super easy! Barely an inconvenience!
И така... И добро, и лошо видях в тази книга :D Да видим финалните 200 страници с какво впечатление ще ме оставят.
Life is a gift. We must celebrate it! We have to dance, to show God we are grateful to be alive.

User avatar
Ambartanen
Arcanist
Posts: 881
Joined: Mon Mar 15, 2004 6:45 pm

Re: Stormlight Archives [SPOILERS UP TO OATHBRINGER]

Post by Ambartanen » Tue Jan 12, 2021 11:38 am

@Moridin, ами вече не помня с кого бях говорил преди години като прочетох третата книга, може да е било някакви дискусии на стормлайт събредита, но ми е останал спомен, че хората не виждаха Unity като entity-то обединяващо всичката сила.

Аз съм сравнително съгласен, че сложността на магията в Козмира като цяло ми идва прекалено. Принципно много обичам nitty-gritty детайли и тъй нататък, обаче тук ми идва прекалено да трябва да се събира информация от 15 различни поредици, комикси, отговори във фен дискусии и тъй нататък. Задоволителен ясен отговор за Рекреанса обаче очаквам да има в някакъв момент и след RoW мисля стана ясно, че този отговор ще е
Spoiler: show
доста тясно свързан с The Unmade и конкретно Ба-Адо-Мишрам. За мен все още е горе-долу пълна мистерия какво са те или по-скоро какво са били преди да бъдат Unmade. Очевидният отговор е да са били някакви суперспрени като трите Bondsmith спрена, ама това ми се вижда напълно нелогично- те трите все пак отговарят директно на Чест, Култивация и смесването им. Странно ми е да се окаже, че е имало още девет такива.

Иначе имаме ли информация в какъв ред точно е станало хващането на Ба-Адо-Мишрам и Рекреанса? Моята идея беше, че Ба-Адо–Мишрам е била отговорна за всички връзки между жители на Физическия и Когнитивния свят съответно предаването на Идеалите и самият Рекреанс са начина, по който Радиантите са успели да я заловят.

Нещо, което видях споменато наскоро и не ми беше направило впечатление преди, е броя тирета в името на The Unmade. Засега сме "видели" три без тире в името и те не са разумни. Също сме "видели" три с едно тире в името и те имат разум на нивото на човек. Ба-Адо-Мишрам е единствената с две тирета, каквото и да би могло да значи това.

User avatar
Moridin
Global Moderator
Posts: 18947
Joined: Fri Dec 19, 2003 10:21 pm
Location: On the other side
Contact:

Post by Moridin » Tue Jan 12, 2021 11:46 am

@Dr. Horrible Много ми е интересно (макар и не свръх неочаквано), че точно разкритията при Шалан са ти харесали. Май по-нагоре всички сме се обединили около тезата, че издишат и че не доставят необходимия pay-off за изградения съспенс. Просто изглежда крайно нереалистично, че:
Spoiler: show
убийствата на ДВАМАТА ѝ родители ще наранят Шалан по-малко, отколкото убийството на спрена. Окей, той е бил невинен спрен, а родителите и двамата бяха малко или много изроди, но пак издиша. Също не е ясно защо досега Pattern поддържаше тезата, че е бил той мечът ѝ като малък. Отделно цялата ситуация отваря врата за куп въпроси, ОГРОМЕН сред които стои този защо тъпите Криптици са бонднали малко момиченце?!?!?!?!?!?!?!?! Нещо не е чисто в тая работа. Уърдингът също беше странен - Шалан "разбира", че Воал е била там, за да покрива миналото ѝ... но Воал се "появи" едва във втора книга след срещите с Тин и инфилтрирането на Призрачната кръв, а някак си миналото ѝ си беше покрито години преди това. Също не ми хареса, че по неясна причина трябваше и Радиант да остане, вместо да изчезне - обяснението беше крайно лейм. Сандерсън ЯВНО не може да се отърве от това да блъска тия самоличности на Шалан и това е. Изобщо смятам тази линия за най-куцата в цялата книга, както си личи - и единствената, която бих рязал сериозно (търсенето на шпионин дето отне десетки страници и беше напълно излишно). За сметка на това разтягане пък супер претупаха срещата на Шалан с Калак/Рестарес и какво научи тя от него. Ти може и още да не си стигнал дотам де, но претупано си е.
Бтв на мен не ми беше ясно, че
Spoiler: show
Мая ще говори на процеса
и тази сцена за мен е от върховете на книгата :)

Иначе чак пък да се е оплел кой знае колко.. ние винаги знаехме, че Стормлайт ще е най-централната за Космера поредица и няма да е толкова изолирана от него, колкото останалите. Но и не знам какво пък толкова сложно се е случило - напротив, доста яко е, че Вестителите ще играят по-голяма роля и ще разберем толкова много за миналото, нямам търпение!!! Доста неща не са ясни покрай миналото и официалните наративи определено издишат. Но нямам грам съмнение, че Сандерсън ще си затвори сюжетните линии, не е такъв човек, че да не го направи :)

@Ambartanen интересна теория с тиретата, чел съм неща за името на Мишрам, че е важно, но тая връзка за тиретата май не ми е попадала. Определено ще има отговор за Рекреанса - в тази книга го сетъпнаха като доста по-мистично събитие, отколкото изглежда да е било. Иначе ако вярваме на камъните от предната книга по епиграфите, би трябвало пленяването на Мишрам да е малко преди Рекреанса и някъде между тях Сиблингът е заспал. Но някои неща или са объркани, или още не са изяснени, понеже смъртта на Чест изглежда бая проточена през цялото това време, т.е. не е ясно тя как и дали е повлияла или е била повлияна от всичко това (особено спрямо предаването на клетвите, което е неговият домейн по принцип).
This is it. Ground zero.

User avatar
Dr. Horrible
Forsaken
Posts: 2754
Joined: Wed Jul 22, 2009 8:53 am

Re: Stormlight Archives [SPOILERS UP TO OATHBRINGER]

Post by Dr. Horrible » Tue Jan 12, 2021 3:43 pm

Харесването на Шалан никога не е неочаквано! То е заканоморен и естествен за хората процес! 8-)
Spoiler: show
Разбира се, че има много неясни неща. Но то това да е проблема - няколко неясноти в хронологията на Шалан. Цялата поредица се основава на напълно неясен и объркан уълд-билдинг, в който не е ясно сплинтърите на шардовете на Адоналисиум дали са само духчета на честта или всички духчета или дори и духчетата на честта не са това, та Шалан да е проблема. Ще се обясни и там!
От много време си знаем, че има дупки в спомените на Шалан - като знаем, че тя е убила майка си, то причината за дупките привидно отпада и не трябва да ги има. Щом ги има, трябва да е имало друго травмиращо събитие, което да ги обясни. Воал винаги е била менталната бариера, която предпазва Шалан от тези спомени - просто героинята чак в определен момент съзнава за съществуването на тази бариера, когато Воал поема и други психични функции.
Иначе Шарка може да лъже, но аз останах с впечатлението, че Шалан е убила спрена си преди да убие майка си. Тоест може да е убила майка си с Шарка. Не знам, ще дочета книгата, ще видим и в следващите книги. Определено има липсващи парченца от пъзела, но все пак е пъзел, който е разбираем и който наистина има тенденция да се подреди.
Аз през цялото време след всяка глава на Шалан/Адолин ровя из книгата, за да видя колко текст има до следващата глава на Шалан/Адолин - толкова са ми интересни! И преди да прочета всяка такава глава, предварително поглеждам колко е дълга, за да знам колко дълго ще продължи удоволствието ми, да не вземе да е прекалено кратко!
Относно втория спойлер за процеса
Spoiler: show
В мига, в който споменаха за пръв път в тази сюжетна линия думата "свидетели", знаех, че лошите ще повикат Мая за свидетел и тя "изненадващо" ще проговори тогава и ще го защитити. Просто за мен беше видно наистина от километри, много разпознаваем... патърн :D Но не очаквах точно какво ще каже и наистина сцената ми хареса много :)

Иначе... то е май за по-общата тема, ама ми се струва, че Сандерсън вече изнемогва и се оплита в безкрайните си нишки. От тази поредица имаме още една, плюс още пет книги, Мъглороден от много време има да завърши втората ера, после да напише още две трилогии, има да пише трилогия за Адоналисиум или както там се казваше... Просто са твърде много неща накуп, много сюжетни линии, които за жалост са взаимосвързани.
Ето, в публикуваната преди месеци новела Dawnshard се появи нова важна сюжетна линия за нова мистична сила. Как ще продължи тази история и по-важното - къде? В петата книга от Стормлайт? В книги 6-10 от Стормлайт? В трилогията за предисторията, където ще се разбере каква е тази сила? В други новели за тези герои? Истината е, че нямаме никаква идея дали ще видим ли някакво продължение и отговори в обозримото бъдеще, нито къде. И това не е единствената висяща линия - Сандерсън започна наистина десетки такива линии. И моето лично усещане е, че вече се спъва в тях и това вреди на романите. Ако ти не го виждаш така, значи мога само да завиждам за ентусиазма. Знаеш, че обичам да съм ентусиазиран за неща!
Life is a gift. We must celebrate it! We have to dance, to show God we are grateful to be alive.

User avatar
трубадур
Ascendent
Posts: 4513
Joined: Sat Apr 07, 2007 4:33 am

Re: Stormlight Archives [SPOILERS UP TO OATHBRINGER]

Post by трубадур » Tue Jan 12, 2021 3:49 pm

Доста ви завиждам аз обаче. В центъра сте на явно събитие в модерното фентъзи, не сте единственото място, където да се нищи запалено книгата (и поредицата). Покрай тази тема се усетих, че никога не съм бил част от такова, шото явно мартин нема да го бъде, а неговата е единствената поредица, където съм заедно с останалите.

User avatar
Roland
Site Admin
Posts: 29729
Joined: Sat Dec 20, 2003 10:36 pm
Location: Chicago, IL
Contact:

Re: Stormlight Archives [SPOILERS UP TO OATHBRINGER]

Post by Roland » Tue Jan 12, 2021 5:41 pm

трубадур wrote:
Tue Jan 12, 2021 3:49 pm
Доста ви завиждам аз обаче. В центъра сте на явно събитие в модерното фентъзи, не сте единственото място, където да се нищи запалено книгата (и поредицата). Покрай тази тема се усетих, че никога не съм бил част от такова, шото явно мартин нема да го бъде, а неговата е единствената поредица, където съм заедно с останалите.
Еми яко е и не е трудно. Количеството е много, но четенето е лесно.
And you can't dance with a devil on your back...

User avatar
The Dragon
Elder God
Posts: 8770
Joined: Wed Jan 14, 2004 9:03 pm

Re: Stormlight Archives [SPOILERS UP TO OATHBRINGER]

Post by The Dragon » Wed Jan 13, 2021 11:15 am

Проблема с Шалан е и друг. Спреновете бондват счупени хора.
Spoiler: show
Така, че какво мама му деба я счупила при положение, че първият счупен момент - убийството на майка и вече е имала спрен. Липсва примерно информация за изнасилвания, абюз и т.н. И разбира се - как точно го е убила?
The sinking of the Titanic was a miracle to the lobsters in the ship's kitchen.

User avatar
Ambartanen
Arcanist
Posts: 881
Joined: Mon Mar 15, 2004 6:45 pm

Re: Stormlight Archives [SPOILERS UP TO OATHBRINGER]

Post by Ambartanen » Wed Jan 13, 2021 11:24 am

Presumably с нарушаване на клетвите по някакъв начин, което е малко трудно да си представим как точно става при положение, че клетвите на нейния орден са просто "казване на истини." От друга страна е интересно да си представи човек какви дълбоки истини за вътрешния си свят е успяло да сподели шест годишно дете, за да отключи третия Идеал, нещо което е често лимита на възрастни радианти прекарващи целия си живот в интроспекция и себеопознаване. Изобщо ситуацията с Шалан е пълното мазало и вероятно води към нещо смислено (поне толкова все още вярвам в Сандерсън), но дори в ретроспекция не очаквам това междинно състояние да е особено смислено или ефективно изпълнено.

Иначе видях една фенска теория, която ми дава някаква надежда за историята на Шалан и Адолин в следващата книга:
Spoiler: show
А именно, че Ишар ще плени и убие Патърн, след което Шалан и Адолин ще работят заедно да съживят "мъртвите" си спрени.

User avatar
Moridin
Global Moderator
Posts: 18947
Joined: Fri Dec 19, 2003 10:21 pm
Location: On the other side
Contact:

Re: Stormlight Archives [SPOILERS UP TO OATHBRINGER]

Post by Moridin » Wed Jan 13, 2021 2:54 pm

Това е яко, дано стане. Но те май по различен начин биха били афектирани, та не знам...
Прав си за Шалан - със всичко съм съгласен.
This is it. Ground zero.

User avatar
Dr. Horrible
Forsaken
Posts: 2754
Joined: Wed Jul 22, 2009 8:53 am

Re: Stormlight Archives [SPOILERS UP TO OATHBRINGER]

Post by Dr. Horrible » Thu Jan 14, 2021 12:33 am

Дочетох го. Не очаквах много, но пак съм разочарован :lol:

Този финалният плот-туист беше катастрофален, все едно гледах последния сезон на "Игра на тронове". Ще поговоря за това след малко, но първо искам да кажа това, което никой сякаш не коментира специално и то е, че ТАЯ КНИГА БЕШЕ ТОЛКОВА ЧУДОВИЩНО ДЪЛГА, ЧЕ НЕ СЕ ИЗДЪРЖАШЕ!!!! Ако приемем, че съм я чел със скоростта, с която е била четена аудиокнигата (а аз най-вероятно съм я чел по-бавно), значи трябва да ми е отнело 57 ЧАСА!!!! ПЕТДЕСЕТ И СЕДЕМ! Най-дългите книги от "Колелото на времето" са 40-41 часа, това е почти 50% по-дълго. Не знам как е възможна такава графомания.
Частите по средата, където Каладин обикаля по разни коридори и Навани си пише в тетрадката какъв тон издала БЯХА БЕЗКРАЙНИ, толкова безсмислени и ужасно дълги, че реално се чувствам супер прецакан, чувствам че след прочитането им съм станал по-глупав, това е изпило части от мозъка ми....
57 часа е колкото за четири други книги, колкото близо 6 сезона от "Игра на тронове", колкото почти всички Marvel Studios филми накуп, ТОЛКОВА МНОГО ВРЕМЕ ОТ ЖИВОТА СИ ПОСВЕТИХ НА ТАЗИ КНИГА.

Като част от структурата на поредицата книгата е тотално в джаза и показва, че май Сандерсън има проблем с планирането.
- В края на миналата книга от нищото се появи огромна армия пред кулата и имаше 200 страници битка, която завърши с победата нанашите. Тук на 30% от книгата лошите завлядаха кулата и цялата книга реално беше за ситуацията вътре. Много планирано.
- Спомените с Венли започват добре, развиват се още по-добре, но КУЛМИНАЦИЯ НЯМАТ, защото най-значимите събития, които трябваше да са кулминация тук, ни бяха разказани във втората книга, която излезе в началото на 2014-та, преди седем години!!! Помня криво-ляво случките, но не в детайли и съоветно нямаше да възразя поне някаква емоционална кулминация да имаше в тази книга, дори да се повтори разказването на някое събитие. Но не. Флашбековете имат начало, среда и епилог, но не и кулминация, щото тя е публикувана преди много години и забравена. Много планирано!
- И толкова много книги ни се хайпва Одиум, ВКЛЮЧИТЕЛНО В СТОТИЦИ СТРАНИЦИ ОТ ТАЗИ, и накрая той да се окаже ТОЛКОВА тъп и толкова НИКАКЪВ???! Това е скандално, скандално.
Spoiler: show
СКАНДАЛНО!!!!!!!!!
УЖАС, УЖАС, ПЪЛЕН ПОТРЕС!!!!
Всякакви герои, които трябва да имаме за гениални - Ясна, Уит, Рабониел, Далинар - се чудят години (ИЛИ ХИЛЯДОЛЕТИЯ) наред как да спрат Одиум и какво става - накрая Тарагванян измисля план от нищото и за 100 страници успява. Повтарям се предишния си спойлер таг, нооо.... Мислили ли сте си, че ще е много трудно да се убие Одиум? No, actually super easy! Barely an inconvenience! Просто се използва меч от друга поредица, който имаше няколко камеота в тая книга и в предишната и ей така, от нищото го утрепват. И дори замазването, че това е било дългогодишен гениален план на Култивация, НЕ РАБОТИ, защото планът ѝ е бил един герой за нула време да измисли бърз трик, който уж гениалните и разследващи Ясна и Уит да не могат да измислят години..... Мъкаааа, мъка, мъка.
С Далинар беше много тъпо и ненужно цялото уговаряне
Spoiler: show
Да знаеш, читателю, че голямата битка ще е ей сега, след броени дни, дошла е вече, няма отлагане. Но не в тази книга, дълга 57 часа, разбира се, тук имаше други важни неща, то е за следващата. Но да знаеш, че е ей сега, зад ъгъла точно, на следващата страница.
С Венли ми хареса много, много, много, просълзих се. Разкошен финал там. Пак леко на фалш лъка, ама по хубавия начин.

С Каладин е пълен потрес.
Spoiler: show
Така коленичиха всички при смъртта на тоя Тефт, все едно е умрял Iron man.
Толкова наблягане на робските му белези, те се превърнаха в символ за хората... И накрая те паднаха.
Десет хиляди пъти се предаваше и съсипваше и все някой му казваше "Бори се, имаш сила" и той беше "ОК". Но това "предадох се, ама дойде видение от умрял любим човек да ми каже, че съм силен" е правено до безкрай и е тъпо и евтино и зле.
И диалогът в последните му глави беше... зле. "Ще преодолеем ли някога смъртта на Тефт?", "Не, но ще си спомняме моментите, които сме изживели заедно." ............
Преследвачът беше супер тъп злодей, а с него имаше ПЕТ битки, три от които почти еднакви.
А последното изречение с Шалан беше как тя гледа карта на звездите и си мисли, че вече е време да се насочи към тях... и се надявам това да е знак, че тя ще потегли към звездите и ще пътува и ще ходи или в Мъглороден, или в отделни новели за нея, или в други там поредици и ще се измъкне от тая досадна война и аз ще мога да си следя развитието ѝ без да се налага отново да прекарвам 57 часа с Далинар, Каладин и Одиум.
Last edited by Dr. Horrible on Thu Jan 14, 2021 8:00 am, edited 1 time in total.
Life is a gift. We must celebrate it! We have to dance, to show God we are grateful to be alive.

User avatar
Roland
Site Admin
Posts: 29729
Joined: Sat Dec 20, 2003 10:36 pm
Location: Chicago, IL
Contact:

Re: Stormlight Archives [SPOILERS UP TO OATHBRINGER]

Post by Roland » Thu Jan 14, 2021 7:34 am

СТРАСТ!


Само лека поправка за плана на Култивация
Spoiler: show
Знае се, че тя е способна в някаква степен да вижда в бъдещето, така че идеята с меча може да я е видяла. Нейният план е повече за това да направи злия дядо на правилен съд за Одиум. Иначе с мнението ти за въпросния съм съгласен, но за мен беше яко да ни се издърпа чергата под краката, щото Одиум беше ГОЛЯМОТО РАЗОЧАРОВАНИЕ още с първата си сцена в първата книга. Некъв самовлюбен дядо, а аз очаквах безмерно повече след мега якия Руин.
And you can't dance with a devil on your back...

User avatar
Moridin
Global Moderator
Posts: 18947
Joined: Fri Dec 19, 2003 10:21 pm
Location: On the other side
Contact:

Re: Stormlight Archives [SPOILERS UP TO OATHBRINGER]

Post by Moridin » Thu Jan 14, 2021 9:32 am

Май няма нужда от спойлери вече :)
Според мен Ендаумънт/Даряване има пръст в цялото това, дори бих стигнал дотам да кажа, че тя е организирала създаването на меча, след което е провокирала Вашър да го занесе на Култивация

п.п. Бтв Ендаумънт наистина никъде в писмен текст не е споменавана и я знаем само от анотациите на Сандерсън :D
This is it. Ground zero.

User avatar
Dr. Horrible
Forsaken
Posts: 2754
Joined: Wed Jul 22, 2009 8:53 am

Re: Stormlight Archives [SPOILERS UP TO OATHBRINGER]

Post by Dr. Horrible » Thu Jan 14, 2021 12:47 pm

Абе остави ги ти тея глупости. Щом не е в книгите, значи няма значение.
"Рътъмът на войната" доказа, че каквото не е описано ПОДРОБНО в книгите, значи наиситна е без значение.

Спомням си как преди излизането на третата книга ми обяснявахте колко важен е Одиум и миналото му и мотивацията му и целите му, как са супер значими за историята и ала-бала. И аз първо казвах "Абе това е някакво абстрактно зло, не е изобщо развит, сигурно думата "Одиум" се споменава два пъти в двата тома от по 1000 страници", и вие "НЕ, супер важен е, виж там в колко значима глава хинтнаха за съществуването му!!!!". И аз ВИ ПОВЯРВАХ, отказах се от мнението си! И като гледах как в трета и четвърта книга през ред се споменаваше "Одиум" и си казвах "Ето, прави са били, вярно ще се окаже важен този образ!". И какво? НИЩО! Не е важен!

Сандерсън е типът автор, който обича важните неща с чук да ги налага. За да каже, че има анти-светлина, ще напише 100 страници как Навани води еднакви диалози с Рабониел за олиото и водата. Дори в новелата за Рисн, която е кратичка, пак имаше цели три глави подробни разговори за псевдо-наука, за да се обясни, че като дръпнеш едното фабриече надолу, другото отива нагоре.
Дори някакви разкрития да са изглеждали уж важни и шокиращи, реално ако са разкани веднъж, а не са плод на сто страници филър, значи нямат значение. В миналата книга беше уж толкова важно, като се разкри, че хората не са местното население на Рошар, а са дошли от друго място. Но тук се каза, че това изобщо не е важно, все тая, дребен детайл, "И аз съм родена тук, аз съм дете на Рошар, мога да пея песните."

Абе, май тая книга е доста солиден аргумент в посока на това, че не е хубаво да чета по толкова много книги на един и същи автор. Или поне на този конкретен автор :lol: Просто вече наистина му познавам патерните, не ми предлагат нещо ново, дори ми се струват като рециклиране на идеи, сюжети и концепции. На Каладин като му обясняваха в края как да излезе от депресията и де продължи с живота, все едно имах флашбекове как на Ранд му се обясняваха същите неща в 12-тото Колело.
Имам интерес към втората ера от Мъглороден, бих ги прочел, ама ще ви разпитвам допълнително дали ги смятате за по-различни, понеже се уморих от шаблона на Сандерсън.
Life is a gift. We must celebrate it! We have to dance, to show God we are grateful to be alive.

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 9 guests