Stormlight Archives [SPOILERS UP TO OATHBRINGER]

Литературни критики и възхвали. Всичко, което винаги сте искали да знаете за Даниел Стийл и Нора Робъртс, а ви е било срам да попитате :р
User avatar
Dr. Horrible
Forsaken
Posts: 2754
Joined: Wed Jul 22, 2009 8:53 am

Re: Stormlight Archives [SPOILERS UP TO OATHBRINGER]

Post by Dr. Horrible » Fri Jan 08, 2021 5:25 pm

Прочетох и част трета, плюс първата от трите интерлюдии.

Много забуксува, много. Тук в тази част не се случи почти нищо.
Спомените на Венли са много интересни, главите с нея също са добри. Обаче с Каладин и Навани е един покъртителен застой. 70 страници Каладин обикаля от тъмните коридори и коментира колко са тъмни. Навани 70 страници казва "Трябва да намеря решение, какво е решението, какво?" и не намира решение. То третата част беше основно тяхна, сигурно имаха към 150-200 страници и в тях не се случи почти нищо. Явяват ми се в главата спомени от деветото и десетото Колело на времето.
На Ясна десетте странички също бяха много разочароващи - просто обикаляше бойното поле и се млатеше.

За сметка на това ретроспекциите и главите на Венли наистина ги прочетох с удоволствие.
Spoiler: show
Най-любимият ми момент беше реюниъна на Венлии Рлейн... Ето там имаше истинска емоция, осезаема, беше много силно. И после сцената, в която Венли не можа да каже следващия идеал, защото не е спасила Лифт... Тези неща много ми харесаха. Иначе Господарката на желанията все едно е от Отстъпниците в Колелото на времето - абсолютно същата енергия носи.


Магическата система също ме обърква много... Убеден съм, че ако попитам Жоро и Кали, те ще ми обяснят ясно и разбираемо правилата на света, но все пак си мисля, че Сандърсън е можел да положи малко повече усилия за това в книгата.
Някакъв древен бог е бил разбит на части, в тази вселена има три - Чест, Одиум, Култивация, и тея части са Shards, ама пък Чест е бил разбит на още части и тея части са splinters. И има спренове, които май са splinters и частици от Чест, ама не знам всичките спренове ли са частици от Чест, защото има отделни спренове на Честта, които се водят Splinters of Honor. И има три вида светлини и Чест е отговарял за Stormlight. И на Каладин групата се обвързва със спренове на честта и следва Чест и работи със светлината от бурята на Чест, това е ясно. Ама защо тогава има всякакви други спренове, като тея на Шалан и Каладин, които са от други ордени, и не са спренове на Честта, но пак използват светлината на Чест и хората, обвързани с тях, пак служат на каузата на Чест да унищожат Одиум... В смисъл, тъпо ми се вижда много видове спренове да служат на каузата на Чест, но само едни спренове да се наричат спренове на Част и само те да са Splinters of Honor...... Ужасно объркващо е. Както казах - 100% си има някакво завъртяно обяснение, но просто е тъпо, че това обяснение не е ясно и разбираемо в тези 1300 страници, където все пак отиването в крепостта на сплинтърите на честта е централна идея, а е било подхвърлено в някаква неясна и многозначна реплика в някоя друга книга.
Life is a gift. We must celebrate it! We have to dance, to show God we are grateful to be alive.

User avatar
Roland
Site Admin
Posts: 29729
Joined: Sat Dec 20, 2003 10:36 pm
Location: Chicago, IL
Contact:

Re: Stormlight Archives [SPOILERS UP TO OATHBRINGER]

Post by Roland » Fri Jan 08, 2021 7:33 pm

@Dr. Horrible съгласен съм, че е бая объркваща магическата система на Рошар, макар че всъщност е добре структурирана.

Проблемът тук идва от това, че магията там имитира по-стара магия, която идва от Чест. Първоначално само хералдите са я имали благодарение на мечовете си, но после спреновете са се научили как да я имитират, свързвайки се с хора. Самите спренове не са всичките от Чест, дори "спреновете на Чест" не съм сигурен, че са негови. Терминът е чадър, в който влизат много различни неща.

Ето ти малко линкове, ако ти е интересно:

https://coppermind.net/wiki/Surgebinding
https://coppermind.net/wiki/Spren
And you can't dance with a devil on your back...

User avatar
Moridin
Global Moderator
Posts: 18947
Joined: Fri Dec 19, 2003 10:21 pm
Location: On the other side
Contact:

Re: Stormlight Archives [SPOILERS UP TO OATHBRINGER]

Post by Moridin » Fri Jan 08, 2021 10:11 pm

На част от тези въпроси още не е отговорено съвсем ясно в поредицата, но някой ден ще стане сигурно :)
Това, което знаем:

- Спреновете са парчета (полу)осъзната магическа сила, които придобиват индивидуалност. В известен смисъл те "принадлежат" на някой шард, доколкото цялата магическа сила на света понастоящем принадлежи на някой шард, но тази връзка е сравнително условна и понеже магическите сили на Чест и Култивация са доста омешани, повечето спренове "принадлежат" и на двата шарда. Voidspren са част от есенцията на Одиум.
- Спреновете на честта (honorspren) са спренове, които олицетворяват идеята за чест (както други спренове олицетворяват живота, огъня, и т.н.). Поради спецификата си те са по-силно обвързани с шарда Чест, така както cultivationspren (като този на Лифт) са повече обвързани с Култивация, т.е. есенцията им идва изцяло от съответния шард, докато при повечето другите (умни) спренове е по-омешано.
- Всичко дотук е резултат на това, че Чест и Култивация, както и Гибел и Съхранение са действали заедно, за да оформят магическата система и магическата фауна на планетата. След пристигането на Одиум нещата стават по-сложни, защото правилата на Космера (които не са много ясни) позволяват магическите сили да се мешат. Така десетте surges, т.е. основната магия на Рицарите, са "формално" обвързани с Чест и Култивация, но могат да бъдат захранвани с investiture/вложение/мана/инвеститура/магическа сила от всеки от трите шарда.
- Както Роланд каза, цялата тази супер сложна магическа система е в голяма степен дело на хералда Ишар, с чиято помощ силите, които Чест е дал на хералдите, са станали достъпни и за останалите хора, с които умните спренове могат да правят връзки. Защо някои конкретни спренове дават конкретни Surges на този етап не е супер обяснено и едва ли ще бъде. Като цяло магическата система малко напомня втората ера на Мистборн, където също всеки може да има най-много една аломантична и една ферохимична сила - така и тук ордените на Рицарите имат само по две умения, което е изкуствена система, нагласена от Чест и Ишар (а в Мъглороден - от Хармония).
This is it. Ground zero.

User avatar
Dr. Horrible
Forsaken
Posts: 2754
Joined: Wed Jul 22, 2009 8:53 am

Re: Stormlight Archives [SPOILERS UP TO OATHBRINGER]

Post by Dr. Horrible » Fri Jan 08, 2021 11:36 pm

Абе не са за мен тея омешаности, Ишар, есенция на спренове... Аз съм на ниво Навани - три часа да си преливам два вида светлина в две съдчета и да се чудя защо не се смесват.

По-рано днес десет минути се чудих коя подред книга от Мъглороден се казваше Shards of Honor и защо се казва така, не е ли по-логично да е Splinters of Honor и се чудя Чест не беше ли само в Стормлайт... И после се сетих, че това заглавие изобщо не е на Сандерсън, а е от Воркосиган поредицата на Лоис Макмастър Бюджолд...

Изобщо... Фабриали, тер-ангреали, аломантия и ферохимия... съсипа ми мозъка тая фантастика.
Life is a gift. We must celebrate it! We have to dance, to show God we are grateful to be alive.

User avatar
Ambartanen
Arcanist
Posts: 881
Joined: Mon Mar 15, 2004 6:45 pm

Re: Stormlight Archives [SPOILERS UP TO OATHBRINGER]

Post by Ambartanen » Sun Jan 10, 2021 11:13 am

Това с магическата система си мислех да го повдигам като върпос, само че никога не ми се избистриха нещата достатъчно в главата. Общо взето според мен Сандерсън жестоко се е оплел в този случай в опита да обвърже фентъзи метафизиката си с някакви неща от реалната физика на нашия свят. Примерно как се загатва, че вероятно неограничения достъп до surges в предишния човешки свят е довел до унищожаването му чрез някакви експерименти с ядрена енергия.

Та освен ако Светлината не е нещо уникално за Рошар по някаква причина, излиза че би трябвало да имаме 16 вида Светлина и 16 вида Антисветлина. По времето, когато си е измислял тази система и свят, в стандартния модел за елементарни частици е имало 16 частици. Тези светлини имат някои поведения подобни на нормалната светлина от реалния свят (например понякога се държат като вълни и подлежат на нещо напомнящо destructive interference), но от друга страна експлозиите се държат по начин напомнящ за matter-antimatter annihilation, на което светлината не е способна.

Тук очевидното заключение е, че няма физическо обяснение на магията в този свят и щом не съм се опитвал да измисля как стоманата прави насочена антигравитация в Мъглороден, не бива да се опитвам и да разбера какво представлява antivoidlight or w/e. Проблемът ми е, че много от описанията в тази книга нарочно напомнят страшно много на реални експерименти по физика от нашия свят, но заключенията им са различни по необясними начини. Това е все едно да напишеш как героят ти прави експеримент да измери гравитацията на своята планета, открива че нещата на неговата планета *не падат*, но историята продължава да съществува в свят неотличим от нашия.

User avatar
Moridin
Global Moderator
Posts: 18947
Joined: Fri Dec 19, 2003 10:21 pm
Location: On the other side
Contact:

Re: Stormlight Archives [SPOILERS UP TO OATHBRINGER]

Post by Moridin » Sun Jan 10, 2021 11:26 am

Мен пък точно намигванията към науката на нашия свят и квантовата физика в частност, супер много ме кефят, и изобщо не очаквам да съвпадат :mrgreen: Особено в 1-ва или 2-ра книга където двама застаряващи арденти откриха, че едни спренове се измерват по различен начин спрямо наблюдението (ала Хайзенберг). Иначе светлината е на Рошар, investiture има други форми на другите планети
This is it. Ground zero.

User avatar
Ambartanen
Arcanist
Posts: 881
Joined: Mon Mar 15, 2004 6:45 pm

Re: Stormlight Archives [SPOILERS UP TO OATHBRINGER]

Post by Ambartanen » Sun Jan 10, 2021 11:41 am

На мен ми се вижда малко рано да се каже, че Светлината е само на Рошар. Преди RoW щях да кажа, че металите са на Скадриал, ама ето че всъщност същите принципи се ползват на Рошар за строене на фабриали. Цветовете от Warbreaker също привидно имат някаква връзка със Светлината.

User avatar
Moridin
Global Moderator
Posts: 18947
Joined: Fri Dec 19, 2003 10:21 pm
Location: On the other side
Contact:

Re: Stormlight Archives [SPOILERS UP TO OATHBRINGER]

Post by Moridin » Sun Jan 10, 2021 8:07 pm

С металите е малко странно, да. Но те по-скоро си имат свойства, които афектират различните investitures различно, т.е. това че алуминият в тази книга се държи едикакси, не значи, че алуминият е зареден със скадриалска инвеститура, според мен.
This is it. Ground zero.

User avatar
Roland
Site Admin
Posts: 29729
Joined: Sat Dec 20, 2003 10:36 pm
Location: Chicago, IL
Contact:

Re: Stormlight Archives [SPOILERS UP TO OATHBRINGER]

Post by Roland » Sun Jan 10, 2021 8:19 pm

Алуминият принципно е космерският криптонит. На различните светове влияе по различен начин, в зависимост от каква е инвеститурата там.

В добавка, има разлика между това как се държи същият метал в различен свят, и наличието на металмайнд или игла от самия Скадриал на Рошар примерно.
And you can't dance with a devil on your back...

User avatar
Dr. Horrible
Forsaken
Posts: 2754
Joined: Wed Jul 22, 2009 8:53 am

Re: Stormlight Archives [SPOILERS UP TO OATHBRINGER]

Post by Dr. Horrible » Sun Jan 10, 2021 8:51 pm

Абе опитите за паралели с реална наука са смехотворни и изглеждат нелепо, съгласен съм.

Аз съм в началото на четвърта част, минах глава 76, която беше най-скандалната в това отношение:
Spoiler: show
Навани и Рабониел се хванаха за ръчички и зяпаха заедно! Това Frozen ли е? :lol:
Навани, която нито има дълбочинни познания по музика, нито пък е професионален певец със шлифован глас, изведнъж просто започва да пее в ритъма, който е чула току що, и прави магията, дето пеещите са я търсели от стотици години. И няма проблем, че хората не могат да чуят звуците, всичко ѝ се получава, защото "е родена на Рошар" :lol: :lol: :lol:
В емоционално отношение сцената е смислена е хубава - общата песен, на хаоса и на честта, музиката, която обединява различията, звуците, които ни сплотяват... Този, който е роден и израстнал на дадено място, може да чуе истинската му мелодия, дори предците му да са дошли от друго място... Това са хубави послания, красиви и ценни, като от приказка.
И стоят тотално нелепо в тая книга, след като Сандесън 200 страници ни показваше псевдо-науката на Навани :lol: В смисъл... Не можеш хем да претендираш за сложност и систематичност (едва ли не научност!) в магическата система, хем имаш сцени като Frozen :D
И сцената е сладка , харесва ми, радва ме, но срива напълно претенциите на Сандерсън за нещо сериозно. Трябваше Навани една-две глави да се мъчи да прелива светлината и после вече да изпеят песничката, щеше да е готино и емоционално, ама така стои ужасно в този контекст, след десетки и стотици страници обяснения за физичните свойства на светлината и металите и звуковете...
За сметка на това 78-ма глава беше най-яката в книгата до момента!
Spoiler: show
Много хубави сцени с Шалан, много яки неща с Адолин! И сега се оказвя, че този съдия, който ще реши съдбата му, е нейната мисия! МНОГО ЯКО! Супер готин възел стана, нямам търпение да видя как ще се разплете!
Life is a gift. We must celebrate it! We have to dance, to show God we are grateful to be alive.

User avatar
Moridin
Global Moderator
Posts: 18947
Joined: Fri Dec 19, 2003 10:21 pm
Location: On the other side
Contact:

Re: Stormlight Archives [SPOILERS UP TO OATHBRINGER]

Post by Moridin » Sun Jan 10, 2021 11:36 pm

Крайно несъгласен за сцената с Навани, Рабониел и пеенето. Мисля, че е една от по-добрите в книгата и работи идеално в контекста на това, че Слетите или както там са на бг отдавна са загубили връзка с реалността и са изпуснали безвъзвратно съвремието. Хората могат много повече неща, отколкото арогантните стари певци си мислят - това си е тема в цялата книга, че времето тече и не прощава. Ешонай и Венли в миналото коментират колко напред са хората от тях, Сиблингът се удивлява как Навани му разбира супер про-мега фабриалите за секунди. И дори Рабониел, която е най-близко до левълна на Навани, неколкократно няма нейните постижения, въпреки хиляди години опит, защото... не е пробвала и не ѝ е хрумвало.

В тоя ред на мисли това да влезеш в един ритъм и да хармонизираш с втори глас не е КОЙ ЗНАЕ колко предизвикателно за човешко същество, та сравненията с Фроузън (който си е мега як така или иначе) ми идват от синьото :)
This is it. Ground zero.

User avatar
Ambartanen
Arcanist
Posts: 881
Joined: Mon Mar 15, 2004 6:45 pm

Re: Stormlight Archives [SPOILERS UP TO OATHBRINGER]

Post by Ambartanen » Sun Jan 10, 2021 11:52 pm

Мдам, остро несъгласен с Марто и по двете точки- пеенето на Навани и Рабониел за мен вероятно беше най-готиния момент в книгата и всичко с Шалан в тая книга е пълната дупка. Така обаче само с номер на главата е абсурд да се сетя за какво точно се говори. Ако е
Spoiler: show
срещата със Съдията, както подозирам
трябва да си призная, че не бях особено впечатлен. Третирано беше като някакво голямо разкритие и то такова имаше, но нямаше никакво отношение към драмите и интересите на Шалан и Адолин.

User avatar
Dr. Horrible
Forsaken
Posts: 2754
Joined: Wed Jul 22, 2009 8:53 am

Re: Stormlight Archives [SPOILERS UP TO OATHBRINGER]

Post by Dr. Horrible » Mon Jan 11, 2021 12:00 am

Нищо лошо не съм казал... за Frozen! То си ми е любов!

Хем казваш, Жоро, "то цялата книга е за развитието на хората", хем "то да изпееш един тон не е кой знае колко предизвикателно". Не усещаш ли противоречие?
Да, идеята за развитието е много хубава във флашбеците, просто тази сцена не ми стои като нейно потвърждение. Щом невероятната им способност да се учат и развиват се свежда до нещо, което "не е кой знае какво" и го прави пълен аматьор...

Минах главата "Куче и Дракон" и вече тя ми е новата любима, класи над всичко друго! Изобщо, личи си, че в последните 400 страници идват яките неща, само да нямаше толкоз плява преди тях... Но сега вече, за първи път откакто съм почнал, я чета с истинско желание и нетърпение за всяка глава и всяка сюжетна линия!
Life is a gift. We must celebrate it! We have to dance, to show God we are grateful to be alive.

User avatar
tigermaster
Elder God
Posts: 5633
Joined: Wed Jun 14, 2006 11:39 am

Re: Stormlight Archives [SPOILERS UP TO OATHBRINGER]

Post by tigermaster » Mon Jan 11, 2021 12:07 am

Moridin wrote:
Sun Jan 10, 2021 11:36 pm
В тоя ред на мисли това да влезеш в един ритъм и да хармонизираш с втори глас не е КОЙ ЗНАЕ колко предизвикателно за човешко същество, та сравненията с Фроузън (който си е мега як така или иначе) ми идват от синьото :)
Ъм... Не съм чел книгата още (какво търся тук тогава), обаче съм свирил тринайсет години на китара, имам горе-долу читав слух, макар че трябва да се работи там, композирам и импровизирам - а да пея не мога изобщо. Просто да споделя.
Света аз цял обходих
и изправен гордо пак стоя.
Срещнах милиони хора
и на всичките им взех ума.

Блог
The Painting
Случаят с изтрития спомен
РЕВЮ: „Tenet“/“Тенет“

User avatar
Moridin
Global Moderator
Posts: 18947
Joined: Fri Dec 19, 2003 10:21 pm
Location: On the other side
Contact:

Re: Stormlight Archives [SPOILERS UP TO OATHBRINGER]

Post by Moridin » Mon Jan 11, 2021 1:26 pm

Ти не, ама Навани - да ;)
This is it. Ground zero.

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 21 guests