Stormlight Archives [SPOILERS UP TO OATHBRINGER]

Литературни критики и възхвали. Всичко, което винаги сте искали да знаете за Даниел Стийл и Нора Робъртс, а ви е било срам да попитате :р
User avatar
Moridin
Global Moderator
Posts: 18947
Joined: Fri Dec 19, 2003 10:21 pm
Location: On the other side
Contact:

Re: Stormlight Archives [SPOILERS UP TO OATHBRINGER]

Post by Moridin » Sat Jan 02, 2021 2:19 am

Свърши се! Твърдо смятам, че беше страхотна книга, баш пейсингът ѝ беше отличен и определено не бих рязал нищо! Особено последните 10% бяха пак нон-стоп четене.

Но много интересен ефект: преди да наотварям спойлерите, си бях създал впечатлението, че @Roland, @Lyanna Stark & @Nikireads главно я хвалят, докато @Ambartanen & @Shamajotsi главно не са я харесали, и бях готов да споря. После като отворих спойлерите, гледам че Роланд се е оплаквал от почти всичко, а Андрей реално е хвалил бая, вкл. основната сюжетна линия :mrgreen: Та стана малко ни така, ни така. Впрочем @The Dragon още го чакаме от Бали да пише ;Р

По структурата:
Spoiler: show
Харесаха ми няколко неща тук: първо камерността. Цялото действие реално се развиваше в Кулата, с много кратки отклонения до Емул и Шейдсмар + ретроспекциите, и това ми дойде супер освежаващо след постоянното скиторене по картата в предишните томове, а и остави достатъчно място за развитие на основните герои в книгата.

Второ по-скоро ми допадна експериментирането с гледните точки, т.е. че Далинар/Ясна и Адолин/Шалан се губеха за големи части от книгата, а не бяха равномерно разпределени. Тук не мога да кажа това по-добре ли е, или по-зле, но ми допадна, че е ново.

Както повечето от вас, смятам ретроспекциите за пълен disgrace. Като цяло въпреки че Венли много ми хареса, трябва да призная, че първо тя изобщо не беше фокус на книгата, а трябваше да бъде (!!!!) и второ, промяната в нея прекалено рязко някак идва. Фокусът беше изцяло в Навани....

Не споделям критиките и даже не ги разбирам кои сюжетни линии свършват в нищото или не са развити? Според мен всички си бяха напълно адекватно завършени, като единствено линията на Далинар ръшваше здраво и беше доста хаотична, но дори там не бих казал, че нещо не беше завършено адекватно. Та тук ми е интересно @Ambartanen какво конкретно визира.

Не ми хареса, че вече няма готини интерлюдии със случайни герои, всички станаха обвързани с основния сюжет :/
По героите и развитието им:
Spoiler: show
Всичко доста предвидимо тук. За Лирин вече сте писали: ужасен! Венли както казах ми беше малко никаква, много симпатия към нея, но както е писано по-нагоре големият ѝ ривийл беше структурно опропастен и никой не му обърна внимание.

Каладин: супер! Нула критики тук. Чудесно разписана арка, много реалистични падове и върхове, единствено бих скипнал мотането в началото и покрай болницата, ужасна скука. Но финалните сцени с него бяха ОМГ.

Навани: единствено техникалитис по фабриалите бяха лека скука, но оттам нататък научната част със светлините и надлъгването с Рабониел бяха тоталният хайлайт на книгата (въпреки че малко нанагорно ми идват три вида светлина + три микса между тях + три анти светлини... как не стигнаха и до анти-на-миксовете, не знам....). Сандерсън много се е вживял в психичните състояния, окей, готино и го оценявам високо, ама при Навани не ми се получи много органично нейният imposter syndrome. Просто Сандерсън се опитва да пише два персонажа: супер кадърна и бойна леля-учен-кралица-с-твърда-ръка от една страна и несигурна в себе си зубърка от друга страна... и двата не овърлапват винаги много добре. Но много ми хареса цялата арка с провалите ѝ да излъже Рабониел и с убеждаването ѝ на Сиблинга.

Калак: много интересен персонаж, мотивацията му е малко в гъза, но определено е от по-интересните хералди, особено с тая връзка с Ба-Адо-Мишрам.
Ишар: готин туист за това, че никой всъщност не го харесва и е неприятник, но и той се очертава да е по-интересен. Естествено нула логика той да е бил основно действащо лице в унищожението на Ашин и после всички да го приемат за мастър-хералд.... но както и да е..

Сзет: огромно разочарование. Не знам що Сандерсън е решил да го прави такъв психопат, много out of character ми дойде, и по тъп начин придвижваше сюжета на няколко пъти.

Варго: много ми дойдоха старческите му оплаквания, виж ето тук бих рязал определено. Бая репетативен, а краят.. айде за това след малко.

Рабониел и Лешви: страхотни! Единственото, което не ми допадна, бяха напълно случайно плясваните сякаш ѝ е скучно инфодъмпове, които Рабониел правеше на Навани и Венли. Но изключвайки това, страхотна мотивация, много присъствие и чудесно навързано действие. Лешви ми изпадна малко в миманса (а и все още ми се губи защо трябваше баш тя да закриля Моаш) в един момент, но в началото и в края - много сърца.

Далинар, Ясна и Хойд: честно казано всички бяха малко скучни тук, просто твърде малко екранно време.
Адолин: много добре изпълнена арка, като цяло предвидима, но много ми хареса сцената с Мая в съда и не го бях предвидил това развитие изобщо! Съмнението в себе си малко фалшиво идваше при него, но горе-долу си постигна ефекта. Хареса ми, че не измени на стила си и до края се обръщаше към доброто у всички. Спасяването на Нотум беше тотален връх.
Шалан: вие сте казали повечето... няма логика в арката ѝ, просто няма... честно казано няма грам логика и в изоставянето на Мрейз, вместо да го води за носа... не знам, интересно ми беше какво ставаше с нея, но повечето се оказа безсмислено и нелогично. А-ха моментът със спрена беше доста предвидим. За Шалан най-много споделям критиките към книгата.

Одиум/Рейз: пълен погром, разочарованието ми не знае граници. Толкова никакъв злодей направо не съм очаквал от Сандерсън, просто никакво време не му се остави да се развие като хората и в ретроспекция цялата линия на Хойд дотук изглежда абсурдна. Само баба ми не го въртя на пръста си тоя.
По сюжета:
Spoiler: show
Плот-туистът накрая ми дойде УЖАСНО изсмукан и отникъде. И ако това е било "чаканата от десетилетие" сцена дето искал да напише Сандерсън, то тотално мех. Много повече трябваше да се изгради Одиум и някак си не чак толкова нагласено трябваше да стане всичко с меча. С толкова хайпване на Рейз той дори да не се усети, че Найтблъд е от над година в Рошар.. хем знае за Сзет, хем работи с Таравангиан, хем тоя меч всеки льольо го усеща, че е проблемен.... тотално не се връзва, тотално. Да не говорим, че кой ползва истинското си тяло във визии? И някакъв хлипащ дядо на сто двайсет и шест години просто ей така СЪС СИЛАТА НА ИЗНЕНАДАТА ще му забие меч в гърдите. Абе изобщо, ужасно куца сцена.

Аз съм в лагера, че Култивация по-скоро ги е сметнала нещата и Таравангиан си прави сметките без кръчмаря. Ама не бих се учудил и да е съвсем тъпо... И епилогът с Хойд не ми вдига надеждите..

Отделно от това, доста яко стана с разкритията по Рекреанса и историята на певците също, това ми бяха любимите части, а като Лешви се зарадва, че спреновете се завръщат, мега драго ми стана! Нямам търпение да се разбере какво става с Мишрам и кои точно Unmade са почнали да почитат в Шин и изобщо какво са Unmade-ите.

За Моаш съм съгласен с критиката на Андрей... нищо смислено при него и POV-то му беше излишно, но тук сега става по-интересно дали само Рейз си го харесваше или и Варго ще го признае, особено във връзка с този Ел (който също изглежда доста интересен образ). Смятах, че той ще е шампионът, но май няма да е той.
По връзките с Космера и теориите:
Spoiler: show
Честно казано, не съм фен на това за Тайдакар... някак си не ми се връзва изобщо. Също мисля, че е едно от по-зле хендълнатите навързвания в Космера, щото наистина има немалко хинтове (към тези от @Lyanna Stark в статията в ШД бих добавил и това, че Иятил, която е южноскадрианка, му е явно някаква дясна ръка) за това развитие, но някак си няма достатъчно яснота защо бихме мислили в тази посока.

За веригата от Треноди мисля, че "земята на мъртвите" е достатъчен хинт, впрочем по форумите мислят, че това е подарил Мрейз на Рабониел, но на мен ми приличаше по-скоро на сфери със светлина, което да беше в сандъка, знам ли.. Това с пясъка ми дойде малко много, колко па пясък могат да прехвърлят, че чак да го мяташ из въздуха, белким светне за спрен... не знам.

Интересно е все пак каква е игратa на Ire, в Тайната история бях решил, че само конкретно са отишли там заради Лерас, но те явно си скиторят из Шейдсмар навсякъде. Дано имаме повече информация и за тях скоро.

Новите шардове са интересни основно като лейбълнати от Варго за "broken gods", ама това с участието на Mercy при Ambition определено е доста странно, както и реакията на Сазед изобщо. Остава и въпроса с тоя Фойл от арс-арканума на края. Дано не си останат тези неща само на споменаванка :)

МНООООГО ме изкефи тотално офхенд разкритието на името на Култивация (впрочем кой според вас е писал този ръкопис???), както и расата ѝ де. ТОВА беше готино хендълнато Космер навързване.
Неща, които не разбрах:
Spoiler: show
- Каква беше светлинката, която изскочи от chasmfiend-а в ретроспекцията на Ешонай в бурята? Timbre? Не се връзва много.
- И като стана дума и препрочитайки обратно Words of Radiance, защо по дяволите Стормфадърът позволи на Ешонай да обвърже войдспрен и да предизвика Бурята, като уж всичко дава да спре Одиум? Разбирам че е прост гъз и много се вживява да се прави на природна стихия, но втф, при положение че се намеси на пет други места?
- Таравангиан даде мило и драго с последни сили и лиги да спре Одиум и накрая... това някак не обезсмисли ли ЦЯЛАТА му арка в тая книга?
- Лифт ще става ли Nightwatcher Bondsmith с тия мегаумения на скиторене из чужди сънища, или няма да става?
- Нещо в цялата работа с Калак и Рестарес е ужасна каша. Нали иска да се маха от планетата? Цялата адженда на синовете на Honor изобщо не се връзва с целите му?
- И като стана дума, поведението на Nale също е ужасна каша. След като буквално обсъжда с Гавилар идването на войдбрингърите и очевидно е наясно, че Калак работи в тая посока със Синовете (нищо че няма никаква логика да го прави), защо се прави после на ударен, че Радиантите се връщат и трябва Лифт да го убеждава в Edgedancer? Освен всичко друго, за разлика от другите хералди, той Е Радиант, което значи, че има спрен, който не може да не е наясно какво става при останалите Нахел спренове и че са почнали пак да бондват хора. Това е напълно wtf. Не по-малко неясно е и защо след като цяло живот е знаел, че певците са собствениците на планетата, чак сега реши, че трябва да следва техния закон - това още от трета книга е голямо ВТФ де, но се надявах тук да го изяснят. Е не го изясниха.
- Ако Axendw-нещо си наистина е worldhopper-ка и терисянка, то: (а) откъде сдоби Улим и това значи ли, че уърлдхопърите могат/искат да ходят на Брейз? (б) защо по дяволите причини всичко това, какво им помага на скадриалци или на гостблъдци връщането на Одиум в Рошар? По ми допадаше моята идея, че е изперкал Хералд....
- Откъде все пак Гавилар е намерил анти-светлината?
- Какво точно се опитва да направи Ренарин?
- Защо Ел казва "newest Odium" все едно е имало повече от двама...
- ЗАЩО ВАШЪР НЕ НАПРАВИ НИЩО ПО ВРЕМЕ НА ИНВАЗИЯТА ЗА БОГА
Като цяло смятам книгата за в пъти по-добра от Oathbringer, петата вероятно ще е още по-яка, въпреки досадните неща, натворени в тази, а за новелата с Rock нямам грам търпение :) И все пак нека първо най-сетне тоя Lost Metal, че си изчакахме чакането!
This is it. Ground zero.

User avatar
Dr. Horrible
Forsaken
Posts: 2754
Joined: Wed Jul 22, 2009 8:53 am

Re: Stormlight Archives [SPOILERS UP TO OATHBRINGER]

Post by Dr. Horrible » Sun Jan 03, 2021 11:23 am

Жоро, много надъхващ ти е поста, много исках да се запала, ама този огромен обем и пълнеж вътре просто ме смазват :/

Според киндъла би ми отнело 32 ЧАСА да приключа оставащото от книгата, представяш си колко бавно чета. Казах си "Я да пробвам и аз да я изтегля на аудио книга, може пък така повече да ми допадне, да я свърша по-лесно". Но версията, която намерих, е не просто прочетен текст, ами има ужасаващи ЗВУКЧЕТА, които ме изнервят - мелодийки звучат, вятър вие, светкавички гърмят... Просто е ужасно, за мен това е еквивалента на текст, пълен с лигави емоджита вътре. Не знам има ли друга версия, но нямам енергията да я търся след това фиаско.

Иначе примерно във втората част нападението на кулата е 50-60 големи страници с много дребен шрифт, които реално можеха да са понаблъскани в 15 или да са много хубаво разказани в 30-40. Просто всеки трети абзац е излишен, във всяка глава има излишни размени на реплики и излишен пълнеж и това много ми спъва... ритъма на книгата. И като знам, че в следващата част няма да я има Шалан, просто се отчайвам.

Ама ще опитам още веднъж. For the team! Определено е по-хубава от третата, просто аз съм различен човек от младия мъж, който изчете третата.
Life is a gift. We must celebrate it! We have to dance, to show God we are grateful to be alive.

User avatar
Moridin
Global Moderator
Posts: 18947
Joined: Fri Dec 19, 2003 10:21 pm
Location: On the other side
Contact:

Re: Stormlight Archives [SPOILERS UP TO OATHBRINGER]

Post by Moridin » Sun Jan 03, 2021 11:36 am

Нали не си ми чел спойлерите, че те убивам с тоягата :mrgreen:
Това е интересно за аудиокнигата, @Roland да каже.
Аз наскоро реших да пробвам audible, но се отчаях от идеята, че трябва да плащам не само абонамент, а и самите книги, което ми се струва абсурдно.
This is it. Ground zero.

User avatar
thunder
Forsaken
Posts: 3376
Joined: Wed Jan 21, 2004 2:18 pm
Location: София

Re: Stormlight Archives [SPOILERS UP TO OATHBRINGER]

Post by thunder » Sun Jan 03, 2021 3:14 pm

Аз доста бързо го прочетох, като излече Rhythm, но скоро обсъждахме със сестра ми, та хайде сега пак.

Доста ми хареса, въпреки че бих искал да видя по-малко Венли и повече, да кажем Adolin... Сега ще чакаме до 2023 (и ще четем останалите книги от Космера)...

В този ред на мисли - и в други книги имаме препратки към други светове, но понякога остават незабелязани и са някакси между другото. Тука обаче са много и яко навързани със сюжета и зад цялата история има една друга, много по-голяма ;)
Spoiler: show
1. Жената, която даде Улим на Венли беше очевиден Feruchemist (много пръстени и т.н)
2. Когато убиха Гавилар, същата жена остави бележка, че че е намерена от друг от нейния вид
3. След Rhythm of war, прочетох и останалите книги от Mistborn (era 2) и там е очевидно, че някои от ghostbloods са от Скадриал (Рол май писа по-рано в тази тема същото)
4. Тайдакар, след Mistborn книгите е ясно кой е :)
5. Гавилар очевидно е бил замесен с хора от други светове

Т.е - хора от Scadrial, помогнаха на Odium на един съвсем друг свят.

На самия Scadrial пък също има "чужд" shard или негов представител, който мъти водата. Дали не е Одиум? Не съм чел нищо освен Mistborn и Stormlight archives, така че не ги познавам много останалите.
Moridin wrote:
Sun Jan 03, 2021 11:36 am
Аз наскоро реших да пробвам audible, но се отчаях от идеята, че трябва да плащам не само абонамент, а и самите книги, което ми се струва абсурдно.
Имаш една книга на месец безплатно, така че не е точно "плащаш и за двете" :) И в много случаи да купиш кредит за една книга е по-евтино от това да купиш отделно книгата. Аз редовно купувам книга плюс аудио към нея и точно така четох/слушах едновременно Rhythm of war.
Scalpel. Sponge. Magic Wand!

User avatar
Roland
Site Admin
Posts: 29729
Joined: Sat Dec 20, 2003 10:36 pm
Location: Chicago, IL
Contact:

Re: Stormlight Archives [SPOILERS UP TO OATHBRINGER]

Post by Roland » Sun Jan 03, 2021 6:24 pm

Всеки месец имаш нов кредит, плюс че можеш да връщаш книги и да си получаваш кредита обратно (до едно време, след което ще ти кажат, че си си стигнал лимита на връщане, но дори тогава пак можеш да връщаш, просто трябва да говориш с човешко същество по телефона). Можеш и да купуваш кредити мисля, но аз не съм го правил. Но да, един кредит често е много по-евтин от $30 книга.

Аз специални ефекти не помня в аудиокнигата, но може и да е имало. Мен не ме притесняват такива неща. Музика определено нямаше, извън може би някакви начални секунди на всяка голяма част, или знам ли и аз.
And you can't dance with a devil on your back...

User avatar
Ambartanen
Arcanist
Posts: 881
Joined: Mon Mar 15, 2004 6:45 pm

Re: Stormlight Archives [SPOILERS UP TO OATHBRINGER]

Post by Ambartanen » Mon Jan 04, 2021 5:21 pm

Тъй, да видим дали ще успея да обясня на @Moridin какво точно не ми харесва в структура и кои сюжетни линии според мен са лошо изпълнени. Реално май си прав, че сме съгласни за огромната част от индивидуалните неща в книгата просто в известен смисъл за мен тя беше малко less than the sum of its parts, пък за теб е била точно обратното.

Структурата и некадърните сюжетни линии:
Spoiler: show
Та както казах, за мен очевидния основен конфликт в книгата бяха събитията
в Кулата с Навани/Рабониел/Сестричето на първо място от тях. Към този основен конфликт нямам критики, много ми хареса. Имаше няколко поддържащи нишки към тази история и всяка от тях беше недостатъчно развита. Според мен трябваше да се дропне някаква част, за да се доразвият другите.

Венли/Ешонай/Лешви изглеждаха все едно билдват към някакво голямо разкритие и аз тотално очаквах да има момент подобно на Каладин и Четвърти Мост от първата книга, когато Венли решава да направи правилното нещо, а не разумното. Такъв момент теоретично имаше, когато тя застана на страната на хората, но реално беше отвратително underwritten. Тя каза нещо на Лешви, която реагира с една кракта реплика и от там нататък нито Венли участваше в конфликта, нито някой й обърна внимание изобщо. Това беше страшно разочароващо и окепазено.

Каладин/Преследвача/Моаш бяха в много странен конфликт. Личните проблеми на Каладин бяха много по-важни и интересни от теоретичните му двама опоненти, които просто си нямаха място в книгата. Самата история на Каладин, както казах, щеше да работи сто пъти по-добре ако той беше просто супергероя водещ съпротива в Кулата видян само през очите на другите хора до последния момент. Общо взето ако вместо Шалан и Адолин, Каладин беше изчезнал за средната половина от книгата. Също така досега всяко казване на Идеал досега водеше до някакво голямо развитие/туист, но казването на Четвъртия Идеал всъщност нищо не постигна, което беше доста разочароващо.

Лифт/Мрейз ми беше странно, защото всичко беше препратки към неща, които не съм чел. Не мога да оценя доколко смислено е за хора по-дълбоко потопени в Козмира, но за мен и моите скромни десетина прочетени книги в света беше много неразбираемо какво се случва всъщност.

Та на кратко според мен трябваше Сандерсън да се фокусира върху Венли и Лифт повече в средата на книгата за сметка на Каладин и да напише една много яка сцена с разкриването на Венли, Лифт и Каладин, която да се случи паралелно с обвързването на Навани и Сестричето. Това в книгата много условно съществуваше в конфронтацията в пазара, но просто беше некдаръно изпълнено по редица различни начини.
Нещата, които нямаха място в книгата:
Spoiler: show
Адолин и Мая имаха сравнително готина кулминация в съдебната сцена, но реално почти нищо от пътуването им през Шейдсмар и разглеждането на крепостта не беше релевантен билдъп за нея. Освен това историята им остана в едно малко никакво място, доста по-подходящо за средата на книга отколкото край/кулминация.

Шалан имаше доста подобен проблем с твърде много чакане за "кулминация," която беше по-скоро завръзка. Разликата е, че в нейния случай дори разкритието не беше направено кой знае колко интересно.

Джасна от друга страна просто продължава да ми е изключително неефективно написана.
За връзките с Козмира:
Spoiler: show
Какво разкритие за името и расата на Култивация? Това тотално съм го пропуснал.

User avatar
Roland
Site Admin
Posts: 29729
Joined: Sat Dec 20, 2003 10:36 pm
Location: Chicago, IL
Contact:

Re: Stormlight Archives [SPOILERS UP TO OATHBRINGER]

Post by Roland » Mon Jan 04, 2021 7:01 pm

@Ambartanen
Spoiler: show
Името на носителя на Култивация е драконово. Това и аз го бях пропуснал.
And you can't dance with a devil on your back...

User avatar
Moridin
Global Moderator
Posts: 18947
Joined: Fri Dec 19, 2003 10:21 pm
Location: On the other side
Contact:

Re: Stormlight Archives [SPOILERS UP TO OATHBRINGER]

Post by Moridin » Mon Jan 04, 2021 7:15 pm

@Ambartanen, за Cultivation, малко по-точно:
Spoiler: show
Малко е трики - една от графиките в книгата е на тема глифи и може би си я пропуснал (а точно ти не би трябвало! :mrgreen: ), понеже четеш на киндъл и кой ще си играе да зуумва тия картинки. В нея се вижда от изследванията на Nazh (един от уърлдхопърите), че глифът за Рошар е съставен от три под-глифа, съответно за трите шарда и е казано името на Cultivation - Koravelli Avast или нещо такова. Не е толкова, че името е драконово (даже хората по-скоро мислят, че Аваст е свързано с Танаваст, който определено е човек), колкото че малко по-рано Хойд казва, че на Рошар има само един дракон и рядко в истинската ѝ форма, докато пък накрая Таравангиан разпознава, че Cultivation не е в истинската си форма, а една е по-истинска от останалите. И те така.

И като шоукейз на целия ни спор за козмира от предишните страници, това Е ДОСТАТЪЧНО, за да теоретизираме, че Култивация е дракон моментално ;р И фактът, че Сандерсън после го е потвърдил в интервю не е равен на "то само от интервютата се разбира".
Иначе за структурните критики.... абе съгласен съм с тях КАТО ЦЯЛО, но не бих приложил твоите решения май. Частта с Адолин и съда си беше ценна, за мен беше безразлично дали се случва накрая или в средата, честно казано. Основните ми критики в тая линия са към Шалан и взаимодействията ѝ с Калак и Мрейз.

За Лифт наистина си прав, че остана прекалено в миманса, но не мисля, че имаше очакване нещо да "разбираме" от сцената с Мрейз, това си беше класическо отвличане и това е. Всички Cosmere неща, т.е. папагалите, бяха екзотика без отношение.

За Венли съм съгласен - това е най-големият пропуск на книгата, и драматичният ѝ момент е боза. Ретроспекциите също не стават. Но ако нещо би се рязало, би било Далинар :mrgreen:
This is it. Ground zero.

User avatar
Lyanna Stark
Adept
Posts: 232
Joined: Tue Jul 10, 2007 10:27 pm
Contact:

Re: Stormlight Archives [SPOILERS UP TO OATHBRINGER]

Post by Lyanna Stark » Mon Jan 04, 2021 7:25 pm

@Moridin
Spoiler: show
Отделно от това, доста яко стана с разкритията по Рекреанса и историята на певците също, това ми бяха любимите части, а като Лешви се зарадва, че спреновете се завръщат, мега драго ми стана! Нямам търпение да се разбере какво става с Мишрам и кои точно Unmade са почнали да почитат в Шин и изобщо какво са Unmade-ите.
Доколкото зацепвам, Unmade са били нормални спренове, които Одиум е corrupt-нал по някакъв начин, вероятно подобен на това, което Рабониел се опитваше да направи със Сиблинга. Мишрам явно е била някакъв доста важен спрен, защото затварянето ѝ е преебало много фундаментални за планетата неща.

И на мен ми е интересно да видя каква каша са забъркали кретените в Шиновар. Мога само да се надявам положението да е достатъчно лошо, за да унищожи цялата им идиотска религия и обществен строй.

Сцената с Лешви наистина беше великолепна.
За Моаш съм съгласен с критиката на Андрей... нищо смислено при него и POV-то му беше излишно, но тук сега става по-интересно дали само Рейз си го харесваше или и Варго ще го признае, особено във връзка с този Ел (който също изглежда доста интересен образ). Смятах, че той ще е шампионът, но май няма да е той.
Зависи каква точно врътка е измислил Тодиум, за да се измъкне от договора...
Честно казано, не съм фен на това за Тайдакар... някак си не ми се връзва изобщо. Също мисля, че е едно от по-зле хендълнатите навързвания в Космера, щото наистина има немалко хинтове (към тези от @Lyanna Stark в статията в ШД бих добавил и това, че Иятил, която е южноскадрианка, му е явно някаква дясна ръка) за това развитие, но някак си няма достатъчно яснота защо бихме мислили в тази посока.
Това вече ти го казах в чата, ама ще го повторя и тук – може ли да съм толкова тъпа, ебати, че да забравя да сложа Иятил в карето?! :dash: :dash: :dash: :dash: :dash:
За веригата от Треноди мисля, че "земята на мъртвите" е достатъчен хинт, впрочем по форумите мислят, че това е подарил Мрейз на Рабониел, но на мен ми приличаше по-скоро на сфери със светлина, което да беше в сандъка, знам ли.. Това с пясъка ми дойде малко много, колко па пясък могат да прехвърлят, че чак да го мяташ из въздуха, белким светне за спрен... не знам.
Той може да ѝ е подарил и повече от едно нещо, не знам... По въпроса с пясъка, зависи точно кога се развива действието в RoW спрямо затварянето и отварянето на достъпа до Талдаин. Знаем, че когато Крис пише текстовете в Арканума, Автономия е блокирала достъпа до Талдаин, но има WoB, че сега вече планетата отново е достъпна. Не ми е ясно обаче какво точно значи „сега“ – дали това се отнася за RoW и евентуално предишните книги от поредицата, или примерно за втората епоха на Мистборн, която се развива в промеждутъка между двете половини на Летописите.

Ако Талдаин е станал достъпен преди или по време на RoW, тогава не виждам какво би попречило на Призрачната кръв да нарами няколко чувала с пясък.

Тук можем да се запитаме и какво точно е отношението на Автономия към тяхната организация – имаме информация, че са имали някакъв контакт с нея, но нищо повече.
Интересно е все пак каква е игратa на Ire, в Тайната история бях решил, че само конкретно са отишли там заради Лерас, но те явно си скиторят из Шейдсмар навсякъде. Дано имаме повече информация и за тях скоро.
Никой не знае какво точно правят Ire, но очевидно имат и други интереси освен опита да вземат Съхранение. Надали са си построили крепостта до Скадриал само за да чакат шанса евентуално да хванат шард, а освен нея имат и други, по-малки outposts из Шейдсмар. Нямам никаква идея каква е крайната им цел, освен да събират сила.
Новите шардове са интересни основно като лейбълнати от Варго за "broken gods", ама това с участието на Mercy при Ambition определено е доста странно, както и реакията на Сазед изобщо.
Мисля, че това broken gods се отнася по-скоро за шардовете, които са Splintered от Одиум.

За Mercy не е много ясно какво точно е правил там – дали е помагал на Амбиция, на Одиум, или просто е било three-way fight.

Коя реакция на Сейзед ти е странна, тази към Mercy и битката на Амбиция и Одиум ли? Това, че Mercy го „притеснява“, може да значи много неща – може например и Mercy да е бил ранен в битката и затова нещо да не му е наред.

В тази връзка и понеже споменахме и Треноди, много искам да разбера какво по дяволите се случва там. Сейзед споменава „раната, нанесена на Когнитивната сфера“ на Треноди. Призраците там придобиват червени очи, когато се ядосат, което може да е признак на corrupted Investiture – ама чий Investiture и от кого е corrupted? Преди разкритието за Mercy щях да кажа, че отговорите са „на Амбиция“ и „от Одиум“, но сега с намесата на Mercy имаме още няколко възможни комбинации. Може да е намесен Investiture и на тримата, което би обяснило абсолютния clusterfuck, който е тази планета. А може да има и тотално различна причина за червените очи, понеже се появяват само при определени обстоятелства.
Остава и въпроса с тоя Фойл от арс-арканума на края. Дано не си останат тези неща само на споменаванка
Ако се появи ревизирана версия на Aether of Night може да получим някакви отговори, или евентуално в други бележки на Крис и Наз. Може да се чуе нещо и в новелите – уж трябва да има продължения на Тайната история, които да обяснят какво по дяволите прави Келсиър.
МНООООГО ме изкефи тотално офхенд разкритието на името на Култивация (впрочем кой според вас е писал този ръкопис???), както и расата ѝ де. ТОВА беше готино хендълнато Космер навързване.
Ръкописът е писан от Наз, разпознава се по почерка. Ако погледнеш илюстрациите в тази и предишните книги, ще видиш и другите му записки. Той събира информация за Крис и понякога в бележките му има и обръщения към нея и споменавания на неща като Силвърлайт.
- Таравангиан даде мило и драго с последни сили и лиги да спре Одиум и накрая... това някак не обезсмисли ли ЦЯЛАТА му арка в тая книга?
Ами... не? На него целта му беше да спаси хората на планетата – като вземе за себе си Одиум не само спира Рейз, а и може да е сигурен, че никой друг няма да вземе шарда и да ги избие. Освен това Таравангиан не е човек, който ще откаже сила и власт, ако има възможност да ги вземе.
- Нещо в цялата работа с Калак и Рестарес е ужасна каша. Нали иска да се маха от планетата? Цялата адженда на синовете на Honor изобщо не се връзва с целите му?
Това не значи, че не може да ги използва. Освен това не забравяй, че Вестителите са напълно луди, и то с някаква странна „магическа“ лудост. Това се отнася и за Нейл, за когото си питал по-надолу.

Можем само да спекулираме какво точно им се е случило, но видях една интересна идея някъде по форумите – че всеки от тях се е превърнал в обратното на това, което е бил, в изкривена версия на себе си. Например Шалаш, чийто орден създава изкуство, сега унищожава изкуство. Йезриен, някога велик владетел и водач, е станал скитащ просяк. Келек, който е бил „decisive. Capable. Even authoritative“, по собствените му думи, сега е... ами обратното на това, както видяхме, и той самият си го казва. Нейл преди Измяната казва „The law cannot be moral, but you can be moral as you create laws. Ever must you protect the weakest, those most likely to be taken advantage of. ”, а Нейл сега използва закона като извинение да избива потенциални Сияйни рицари и се изживява като judge, jury and executioner. За Ишар изобщо няма да отварям дума, защото още изтръпвам като си спомня сцената със спреновете.

Знаем, че причините за лудостта им са магически, а не става дума за нормални психични заболявания като тези на главните герои. Затова допускам, че изкривяването на техния Intent, което наблюдаваме, се дължи на самата Измяна – на това, че са нарушили Клетвеното съглашение и са изоставили Талн. Вестителите са Когнитивни сенки, а ето какво каза Вашър за тях:
The longer one of us exists, the more like spren we become. Consumed by a singular purpose, our minds bound and chained by our Intent. We’re spren masquerading as men.
Вестителите имат същия проблем като всички други Когнитивни сенки (тук Вашър говореше конкретно за Returned и Fused, но общото между тях е, че са Когнитивни сенки напъхани обратно в тела, каквито са и Вестителите). Техният Intent постепенно ги обзема и все повече определя действията им. Само че изглежда, че самият им Intent по някакъв начин е изкривен, вероятно от Измяната, а може и затварянето на Мишрам да има роля. Затова сега си имаме работа с Judge Dredd/Punisher Нейл и лудия учен/анимационен злодей Ишар.

С което искам да кажа, че да търсиш логични причини за действията на Вестителите е загубена кауза, защото в момента даже хапчета от сушени жаби не могат да им помогнат. :lol:

Все пак да отговоря и за Нейл:
И като стана дума, поведението на Nale също е ужасна каша. След като буквално обсъжда с Гавилар идването на войдбрингърите и очевидно е наясно, че Калак работи в тая посока със Синовете (нищо че няма никаква логика да го прави), защо се прави после на ударен, че Радиантите се връщат и трябва Лифт да го убеждава в Edgedancer?
Тя трябваше да го убеждава, че войдбрингърите се връщат, а не Сияйните – той това си го знае и редовно ги избива с извинения от типа на „Ти открадна хляб, осъден си на смърт“. А защо не знае, че войдбрингърите се връщат... трябва пак да погледна какво точно знае в пролога, ама в момента нямам сили.
Не по-малко неясно е и защо след като цяло живот е знаел, че певците са собствениците на планетата, чак сега реши, че трябва да следва техния закон - това още от трета книга е голямо ВТФ де, но се надявах тук да го изяснят. Е не го изясниха.
Ами може би защото представите му за закона са се променили, след като е изперкал тотално. Не знам. Това по-скоро ще се изясни, когато се изяснят причините за лудостта на Вестителите. Ситуацията с тях вероятно ще се реши в следващата книга, защото се очаква да имат по-голяма роля във втората половина на поредицата.
- Ако Axendw-нещо си наистина е worldhopper-ка и терисянка, то: (а) откъде сдоби Улим и това значи ли, че уърлдхопърите могат/искат да ходят на Брейз? (б) защо по дяволите причини всичко това, какво им помага на скадриалци или на гостблъдци връщането на Одиум в Рошар? По ми допадаше моята идея, че е изперкал Хералд....
И на мен изобщо не ми е ясно какво искат да постигнат Призрачната кръв с връщането на Одиум, особено като знаем кой е лидера им. Може да получим някаква информация в следващия Мистборн, но засега цялата работа с Axindweth (която работи за тях) и целите им ми е пълна мъгла.
- Откъде все пак Гавилар е намерил анти-светлината?
Добър въпрос...
- Какво точно се опитва да направи Ренарин?
А де? Може би ще разберем в следващата книга. Или поне във втората половина на поредицата, където той ще е от главните герои. То и за Гавилар може да разберем в следващия пролог, който ще е от негова гледна точка.
- Защо Ел казва "newest Odium" все едно е имало повече от двама...
Не мисля, че Ел е толкова прецизен в изказа си, има се предвид просто „новият Одиум“ според мен. Не смятам, че Сандерсън се е замислил за разликата между “new” и “newest”.
- ЗАЩО ВАШЪР НЕ НАПРАВИ НИЩО ПО ВРЕМЕ НА ИНВАЗИЯТА ЗА БОГА
Всички това се чудят. Ама Сандерсън каза, че Вашър не е бил там, макар че не ще да ни каже къде е отишъл. Предполагам, че и това ще стане ясно в следващата книга.
@Ambartanen,
Spoiler: show
Култивация е дракон и името ѝ е Koravellium Avast.

Хойд казва, че на Рошар има дракон, който се крие; после Тодиум казва, че Култивация има много форми, но една е по-истинска от другите (йоленските дракони са шейпшифтъри). Някой попита Сандерсън дали това означава каквото изглежда и той го потвърди.

За името виж тази страница, текста към средния глиф от трите, които образуват глифа за Рошар. Първият е на Танаваст/Чест, третият на Рейз/Одиум; средният остава да е на Култивация и името ѝ е посочено под него.

User avatar
Dr. Horrible
Forsaken
Posts: 2754
Joined: Wed Jul 22, 2009 8:53 am

Re: Stormlight Archives [SPOILERS UP TO OATHBRINGER]

Post by Dr. Horrible » Tue Jan 05, 2021 9:41 am

Напредвам аз малко по малко и се чудя дали Таравангян не е всъщност най-автобиографичният герой на Сандерсън.
Мисля, че той много хубаво илюстрира какъв е Сандерсън. Понякога се събужда много умен и пише страхотни неща, друг път се събужда не чак толкова умен и пише посредствено. Но като цяло в последните години по-рядко се буди много умен, макар да има още чат-пат такива дни. А един път преди повече от десет години се е събудил истински гениален и така е направил Диаграмата - всички връзки между различните му светове, предисторията на всичко, планът за това кое как ще се развие и как ще се свърже. И сега вече само я следва и се опитва да достигне съвършената ѝ структура.
Life is a gift. We must celebrate it! We have to dance, to show God we are grateful to be alive.

User avatar
Moridin
Global Moderator
Posts: 18947
Joined: Fri Dec 19, 2003 10:21 pm
Location: On the other side
Contact:

Re: Stormlight Archives [SPOILERS UP TO OATHBRINGER]

Post by Moridin » Tue Jan 05, 2021 9:47 am

:mrgreen: :mrgreen: epic!!!!
This is it. Ground zero.

User avatar
Ambartanen
Arcanist
Posts: 881
Joined: Mon Mar 15, 2004 6:45 pm

Re: Stormlight Archives [SPOILERS UP TO OATHBRINGER]

Post by Ambartanen » Thu Jan 07, 2021 10:46 am

За Култивация:
Spoiler: show
От кой свят/поредица пък има дракони в Козмира?! По едно време преди години бях чел всичките книги на Сандерсън, ама хем аз забравям, хем той бълва съдържание със страшно темпо.
@Dr. Horrible, това е перфектно описание :D

Иначе, Жоро, аз не казвам конкретно да се махнат нещата, от които се оплаквам. Просто не ми харесва как са изпълнени. Примерно според мен трябваше Каладин да няма гледна точка в средната половина от книгата въобще и това да бъде заменено с повече смислени неща между Адолин и Мая. Оплакването ми там е, че
Spoiler: show
колкото и да е яка съдебнта сцена, тя всъщност по никакъв начин не е завършек на някава част от историята им. Трябваше да има още след нея, което явно ще има в следващата книга, ама това е форма на разбиване на една атомарна история между две книги с 3+ години между тях, което просто не ме кефи.
Шалан примерно също не бих я махнал, но по метафората на Марто всичко при нея следва Диаграмата, но е писано в един от глупавите дни.

Общо взето във всяка една от предишните книги имаше някои zomfg this is so incredibly awesome/shocking сцени. Връщането на Мост 4 да помогне на колинските армии, откупването на мостоваците с oathbringer, скачането на Каладин в арената, смъртта на Садеас, fuck Moash, I am Unity и сигурно забравям някои други. В RoW за мен такава сцена нямаше, а очевидно се предполагаше да има-
Spoiler: show
обвързването на Навани и Сестричето почти го постигна, но не успя съвсем. Четвъртият Идеал на Каладин имаше началото на такава сцена, но след това просто спря и нищо не се случи. Венли се предполагаше да я има и просто нищо не се случи.
Иначе за Далинар ми е трудно да говоря. Да, за тази книга беше абсолютно излишен, но пък всичко в неговата история беше сетъп за следващата книга тъй или иначе. Бих казал, че беше направо комично (по лош начин), когато Далинар
Spoiler: show
се пазареше с Одиум за дуела все едно бяха на бит пазара и беше време да си ходят. Просто толкова out of character и за двамата беше, че не мога да я взема на сериозно тази сцена.

User avatar
Moridin
Global Moderator
Posts: 18947
Joined: Fri Dec 19, 2003 10:21 pm
Location: On the other side
Contact:

Re: Stormlight Archives [SPOILERS UP TO OATHBRINGER]

Post by Moridin » Thu Jan 07, 2021 11:45 am

Да, това с пазаренето беше бая тъпичко :mrgreen:
Според мен и Каладин, и Навани бяха доста епични сцени (както съм писал в един по-горните си постове). А още по-преди това, с Моаш в болницата. Смятам за изпуснат шанс, че не сближиха повече Лифт и Каладин, докато бяха двамата в Кулата активни. Предполагам Сандерсън не е имал идея как да го направи точно, но определено сюжетът викаше за това.

Култивация:
Spoiler: show
значи че дракони в Космера винаги е имало, винаги е имало, но дори да кажем ти да не си наясно с това, няма как да не отбележа, че В ТАЗИ КНИГА Хойд казва, че на Рошар има дракон ;)
This is it. Ground zero.

User avatar
Ambartanen
Arcanist
Posts: 881
Joined: Mon Mar 15, 2004 6:45 pm

Re: Stormlight Archives [SPOILERS UP TO OATHBRINGER]

Post by Ambartanen » Thu Jan 07, 2021 2:26 pm

Пфф, гаче му слушам на Хойд глупостите. Най-досадният герой в поредицата с изключение на едната яка приказка, която разказва на книга :) Ей тук може да си говорим за досаден self-insert герой, който постоянно плямпа афоризми за смисъла на изкуството на нивото на интроспективен гимназист.

Аз за Лифт не коментирам основно щото не съм чел новелите (или тя е само в Edgedancer?), но по-скоро си мисля че трябваше да има повече време с нея и Венли. Имаше загатка за това, когато Венли я измъкна, ама след това и дума не обмениха повече. Беше страхотен сетъп за сближаване на Венли с хората чрез Лифт. И двете имаха сериозна нужда да имат още някой, с когото да разговарят, освен спреновете си.

User avatar
Moridin
Global Moderator
Posts: 18947
Joined: Fri Dec 19, 2003 10:21 pm
Location: On the other side
Contact:

Re: Stormlight Archives [SPOILERS UP TO OATHBRINGER]

Post by Moridin » Thu Jan 07, 2021 6:31 pm

Втората новела е с Rysn, и я препоръчвам wholheartedly ;)
This is it. Ground zero.

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 22 guests