Stormlight Archives [SPOILERS UP TO OATHBRINGER]

Литературни критики и възхвали. Всичко, което винаги сте искали да знаете за Даниел Стийл и Нора Робъртс, а ви е било срам да попитате :р
User avatar
Dr. Horrible
Forsaken
Posts: 2691
Joined: Wed Jul 22, 2009 8:53 am

Re: Stormlight Archives [SPOILERS UP TO OATHBRINGER]

Post by Dr. Horrible » Sun Nov 22, 2020 10:55 pm

Хора, искам да ви кажа, че ми е много приятно да си коментирам с вас и да виждам различните възприятия на текста :)
Мислех да си дам почивка и да почета нещо друго, но ще продължа да напредвам, за да мога да участвам своевременно в разговорите тук.
Life is a gift. We must celebrate it! We have to dance, to show God we are grateful to be alive.

User avatar
Moridin
Global Moderator
Posts: 18897
Joined: Fri Dec 19, 2003 10:21 pm
Location: On the other side
Contact:

Re: Stormlight Archives [SPOILERS UP TO OATHBRINGER]

Post by Moridin » Mon Nov 23, 2020 10:35 am

Отговарял съм навътре ;)

Lyanna Stark wrote:
Sat Nov 21, 2020 5:47 pm

@Moridin, по отношение на пролога,
Spoiler: show
[нямах намерение да пиша толкова дълъг рант, но отворих пролога и си спомних колко мразя Гавилар. сори.]

не знам къде ги виждаш тия нюанси, Гавилар е абсолютен задник. Обвиненията му към Навани може да съдържат някаква истина, но той я изкривява и я използва като метод за емоционален и психически тормоз. А Навани му се връзва заради собственото си чувство за малоценност и impostor syndrome. Това, че си губи времето в кухнята и тъй нататък показва само, че не се е научила да делегира, а отгоре на това ѝ се налага да върши работата и на Гавилар.
Има ги, има ги нюансите :) Забележи, че аз не споря, че Гавилар е задник. Споря, че цялата сцена можеше да е представена много по-плоско, където Навани е абсолютно едностранно жертва на неверни обвинения и насилие - както го изкараха реакциите по форумите, вкл. твоята и на Симеон. Но това не е случаят, и го оценявам високо от Сандерсън. Те не съдържат "някква" истина - те са си ТОТАЛНАТА истина и точно затова болят толкова - точно както в реалния живот хора, които се ненавиждат, или минимум презират, в някакъв момент си позволяват да си кажат нещата в очите и да махнат фасадите. Навани е разочарование за Гавилар по всеки параграф - не казвам, че той е имал каквито и да е очаквания към нея, но да кажем, че каквито и да е имал, тя не ги е надскочила и закономерно той възприема искането ѝ да я въвлича в плановете си за безумно и за досаждане.

Това е много добро писане - Сандерсън се старае да вкара и Гавилар в историята като хем изкриви досегашното възприятие за него и го покаже буквално като ОБРАТНОТО на Нохадон, така и да не чупи вярата на читателя, че хората ще го боготворят, ако беше очевиден гъз за всекиго.

И не е само отношението му към Навани - погледни го как се държи с останалите в семейството, които го обожават! Единственото нещо, за което мога да обвинявам Навани, е че не е казала на останалите, особено на Ясна, какъв боклук е бил всъщност Гавилар.

И сравни тази част от пролога на Сияйни слова:
"Many people consider that sort of thing enjoyable."
"Many people, unfortunately, are idiots."
"Is it terribly difficult for you?" he asked softly. "Living with the rest of us, suffering our average wits and simple thoughts? Is it lonely to be so singular in your brilliance, Jasnah?
She took it as the rebuke it was, and found herself blushing. Even her mother Navani could not do that to her.
с цялото му поведение в пролога на Ритъмът на войната. Когато той игнорира задълженията си като крал и не обръща внимание на гостите си, това е окей, защото правилата на простосмъртните не важат за Гавилар. Но когато Ясна прави същото, това е лошо.
Много произволно цитиране ;) Първо, освен Далинар никой друг не изглежда да го обожава. Ясна е confused и не го харесва особено, Елкокар се страхува от него, Навани очевидно е bittersweet с много bitter.

Второ, забележи, че Гавилар иска от Ясна ТОЧНО каквото той прави в Ритъма - седи в залата, кима на всички и се държи regally (по думите на самата Навани!!!). Той не иска от Ясна това, което той НЕ прави - да се занимава със с кухнята и логистиката на гостите. Което Навани си прави абсолютно на своя глава въпреки че очевидно може да го делегира на някого и да остави гостите да се сърдят на Гавилар. And here's the catch, който между другото не е за крал и кралица, а за всеки двама души живеещи заедно. Единият обвинява другия, че само той/тя прави нещата, които са задължение, но другият не ги възприема като задължение. Единият обвинява другия, че само той/тя чисти, но другия не му/ѝ пука за мръсотията. Единият обвинява другия, че само той/тя си говори със съседите и им носи кейк, но на другия не му/ѝ пука за съседите и социалните интеракции. Тоест говорим за incompatible match, който би могъл да е за дреболии, би могъл да е и тотален, тук не е съвсем ясно какъв е. Навани би могла да не се занимава с това и да каже на Гавилар да се оправя, ако има проблем. Или ако той настои, че това е нейна роля, да му отвръща като я обвинява, че не ѝ остава време за greatness.

Освен това Гавилар все пак е станал крал в бая трудна ситуация и с много малка вероятност. ЕСТЕСТВЕНО, че е master манипулатор, особено към дъщеря си, от която иска конкретни неща и която е объркан тийнейджър с травми. Би било наивно да очакваме друго.

И трето, виждаме Гавилар различен от по-голямата част от живота му, той е obssessed и грубостта му най-вероятно е повишена вследствие на занимавките му, което и преди е намеквано. Петият пролог със сигурност ще направи това още по-очевидно.
Той може да се смята за по-велик и по-умен от всички останали, но никой друг не може. Всичките му обвинения към нея са чиста проекция. Сравни тези две реплики:

Гавилар: "Her arrogance stains the reputation of the entire family."
Пак Гавилар: "I will outlive your accusations, and my legacy will persist. I have discovered the entrance to the realm of gods and legends, and once I join them, my kingdom will never end. I will never end."

Кой бил арогантен, извинявай? :lol: :lol: :lol: Научил две-три неща за Космера и решил, че е хванал Всевишния за шлифера. И що за кретен може едновременно да се стреми да стане безсмъртен бог и да се притеснява за репутацията на семейството си? :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Арогантен си е!
Цитираното е част от "свалянето на картите". Първата реплика е от момент в разговора, в който Гавилар говори на езика на Навани, втората е след като легитимира собствената си грубост с предполагаемото си величие. В случая е видно също желанието му да ожени Ясна за Амарам at all costs, което прикрива с фалшиви аргументи.
Гавилар е егоцентрично копеле с мания за величие, но чак сега, пишейки този пост, осъзнах колко е жалък всъщност. Говори за величие, но се интересува само от това как изглежда, какво говорят за жена му клюкарите в двора, каква репутация му носи семейството му. Човек, който мисли по този начин, не би могъл и да помирише истинско величие. A lion does not concern himself with the opinions of sheep.

Напълно съгласен, което не отменя и една дума в поста ми :mrgreen:
This is it. Ground zero.

User avatar
Dr. Horrible
Forsaken
Posts: 2691
Joined: Wed Jul 22, 2009 8:53 am

Re: Stormlight Archives [SPOILERS UP TO OATHBRINGER]

Post by Dr. Horrible » Mon Nov 23, 2020 3:48 pm

Абе малко преекспонирате тоя пролог - и ужасността на единият персонаж и цялостното качество и дълбочина на описаната ситуация. Това не е някаква гениалност като Marriage Story, ама като цяло бива, не е съвсем повърхностно :lol:
Life is a gift. We must celebrate it! We have to dance, to show God we are grateful to be alive.

User avatar
Lyanna Stark
Adept
Posts: 232
Joined: Tue Jul 10, 2007 10:27 pm
Contact:

Re: Stormlight Archives [SPOILERS UP TO OATHBRINGER]

Post by Lyanna Stark » Tue Nov 24, 2020 6:13 am

@Moridin,
Spoiler: show
Ще почна малко от средата, защото имам две забележки по таймлайна и последователността на събитията:

ЕСТЕСТВЕНО, че е master манипулатор, особено към дъщеря си, от която иска конкретни неща и която е объркан тийнейджър с травми.
Какъв тийнейджър, Ясна е накъм 30 в тая сцена :lol: :lol: :lol:

Второ, забележи, че Гавилар иска от Ясна ТОЧНО каквото той прави в Ритъма - седи в залата, кима на всички и се държи regally (по думите на самата Навани!!!).
Да, и Ясна това го е направила. Стояла е на пира по-дълго от Гавилар - тя излиза след него и го намира извън залата. Официалностите отдавна са минали, оркестърът свири, Далинар се е натряскал, а останалите вървят натам. Ясна нарочно е избрала този момент за срещата си с Лис, защото тогава отсъствието ѝ няма да е толкова забележимо. Критиката на Гавилар не е, че тя не си изпълнява задълженията, а че се смята за по-велика от другите (и проблемът ми с това е, че същото важи за самия Гавилар в много по-голяма степен; той е лицемер и манипулатор, който проектира собствените си недостатъци върху другите).

Което Навани си прави абсолютно на своя глава въпреки че очевидно може да го делегира на някого и да остави гостите да се сърдят на Гавилар. And here's the catch, който между другото не е за крал и кралица, а за всеки двама души живеещи заедно. Единият обвинява другия, че само той/тя прави нещата, които са задължение, но другият не ги възприема като задължение. Единият обвинява другия, че само той/тя чисти, но другия не му/ѝ пука за мръсотията. Единият обвинява другия, че само той/тя си говори със съседите и им носи кейк, но на другия не му/ѝ пука за съседите и социалните интеракции.
Това сигурно е напълно вярно за обикновените хора, които не са крал и кралица. Аз не общувам със съседите си и не чистя, докато не стане кочина, така че го разбирам перфектно. Само дето в случая Гавилар - лично той, а не някой друг - е ПОЕЛ разни задължения по собствена воля, след което просто си бие камшика и не ги изпълнява:

“Highlord Rine Hatham has arrived, and is asking about his audience with the king. You remember, His Majesty promised to talk with Rine tonight about—”

“About the border dispute and the misdrawn maps, yes,” Navani said, sighing. “And where is my husband?”

[...]

She extended her apologies to Highlord Rine for Gavilar’s absence, offering to review the maps herself. After that, she was stopped by a line of impatient men and women brought to the palace by the promise of an audience with the king.

Navani assured the lighteyes their concerns were being heard. She promised to look into injustices. She soothed the crumpled feelings of those who thought a personal invitation from the king meant they’d actually get to see him—a rare privilege these days, unless you were one of the “uncommon figures.”
В отсъствието на Гавилар всички тези хора, които той е поканил и на част от които е обещал лични аудиенции, естествено се обръщат към Навани. В този случай няма кой друг - кой може да реши граничен спор, освен краля? И ако кралят го няма, с кого да говорят, освен с кралицата? С Далинар на третата бутилка лилаво? А тя при кого да ги прати?

Това са задължения, които самият Гавилар би трябвало да делегира - да назначи някого за пръв министър, кралски съветник или уотевър и да каже на целокупните брайтлордове да се обръщат към него. Имаше един такъв момент в третия том на Бял пясък - Кентън беше засипан с въпроси по работата на диема, а си имаше по-важна работа. И тогава се сети, че разполага с компетентен администратор, и просто каза на всички да ходят при него.

Но на Гавилар дотолкова не му пука, че даже това не е направил, а просто сипе обещания насам-натам и не ги изпълнява. Това е разликата между него и Навани; тя знае какви са ѝ задълженията, но не може да прецени кои от тях трябва да се прехвърлят на по-низши служители и се опитва да свърши всичко сама. Гавилар поема задължения и просто ги зарязва.

За да продължим сравнението ти с нормалните семейства - аз не общувам със съседите си и не смятам това за свое задължение. Но ако ЛИЧНО ОБЕЩАЯ на съседа, че ще му ида на гости, е редно или да отида, или да се извиня, че няма да мога. Не може просто да го оставя да ме чака и да пита роднините ми къде съм.

Гавилар прави точно това, само че при него не става дума за това, че съседа може да се разсърди, а че кралството може да се разцепи, ако прекалено много благородници се обидят. То си е било разцепено допреди няколко години! Затова Навани, която не е наясно с плановете на Гавилар, смята за жизненоважно поддържането на добри отношения с благородниците, и това е напълно логично - в исторически план никога не е било добра идея за един крал да ядосва твърде много бароните.

И трето, виждаме Гавилар различен от по-голямата част от живота му, той е obssessed и грубостта му най-вероятно е повишена вследствие на занимавките му, което и преди е намеквано. Петият пролог със сигурност ще направи това още по-очевидно.
Да, това че е obsessed е ясно. Има теории, че и той е под някакво външно влияние и това е променило поведението му. Това би смекчило донякъде мнението ми за него. Но ако няма външно влияние и просто е станал задник, защото е обзет от манията си да стане бог или квото там иска - тогава не ми дреме, да гори в Преизподнята с Моаш :lol:

Има и други неща, на които исках да отговоря, но вече ми се спи и мисля да приключвам. Да не занимаваме повече Марто с преекспониране на пролога :lol:

User avatar
Roland
Site Admin
Posts: 29644
Joined: Sat Dec 20, 2003 10:36 pm
Location: Chicago, IL
Contact:

Re: Stormlight Archives [SPOILERS UP TO OATHBRINGER]

Post by Roland » Tue Nov 24, 2020 5:47 pm

Приключих втора част.

Впечатления:
Spoiler: show
- Радвам се, че окупацията на Уритиру изглежда временна. Принципно OCD-то ми не понася, когато големи успехи от предишни части на историята биват изтривани от лошите с цел драма.

- Бащата на Каладин е олигофрен. Тоя персонаж е такава катастрофална карикатура на ценностите, които се предполага да защитава, че се надявам някой стормформ да го изкорми с брадва и цялата кула да празнува.

- Моаш ми е невъобразимо досаден. Всеки път, когато някой се опита да изгради Голум персонаж, ми се доспива, и тук случаят по никакъв начин не изглежда успешен. Или аз просто не помня какъв му е проблемът в предните книги, че да оправдае мелодраматичното зло, което е в момента... :neutral:
And you can't dance with a devil on your back...

User avatar
Nikireads
Smallfolk
Posts: 16
Joined: Fri Oct 09, 2020 2:51 pm
Contact:

Re: Stormlight Archives [SPOILERS UP TO OATHBRINGER]

Post by Nikireads » Wed Nov 25, 2020 9:32 am

До края на 19 глава + Интерлюдии
Spoiler: show
Усетих го и аз забавянето ама не ми попречи особено. Все пак и аз не останах очарована от всички обяснения за това кое как работи, но съм сигурна, че има някакъв форшадоинг в цялото нещо. Ефектът на алуминия обаче, беше обяснен 3 пъти по-лесно в Dawnshard, та поне не се наложи да следя твърде внимателно, за да разбере какво ми казва.

Много искам да видя как ще се развият отношенията между Каладин и баща му. Изобщо не смятам, че Кал ще издържи дълго да е "просто" хирург, особено като чуе за предателството на Тараванджиен, което се е случило на хиляди километри от него. Просто ще изрови земята, за да стигне до Далинар.

В тази връзка, като гледах от чии гледни точки ще са главите във втората част, май предателството няма да го видим от първо лице, което не ми допада честно казано.

Сил е съкровище :heart:

Имам чувството, че Сандерсън е решил да е дашен в тази книга - толкова много неща ги казва директно, че чак не мога да повярвам.. Вярно е, че са все неща, които фендъма вече знае, ама все пак (Шардове, Весъл-и, Инвестичър-и..) - развързал е малко торбата с тайни :D (Теорията, че Сандерсън е с няколко персоналитита, не е зле :D )

Един въпрос, срещали ли сме се до сега с този Restares - супер много ми е познато това име ама не мога да се сетя от къде, пък не искам да го гугълвам, да не си наспамя?

User avatar
Lyanna Stark
Adept
Posts: 232
Joined: Tue Jul 10, 2007 10:27 pm
Contact:

Re: Stormlight Archives [SPOILERS UP TO OATHBRINGER]

Post by Lyanna Stark » Wed Nov 25, 2020 11:09 am

@Nikireads,
Spoiler: show
Рестарес е споменаван в предишните книги като някакъв вид шеф на Синовете на честта - организацията, в която бяха Амарам и Гавилар. Досега не сме го виждали на живо, но е контактувал с Амарам чрез spanreeds.

User avatar
Moridin
Global Moderator
Posts: 18897
Joined: Fri Dec 19, 2003 10:21 pm
Location: On the other side
Contact:

Re: Stormlight Archives [SPOILERS UP TO OATHBRINGER]

Post by Moridin » Wed Nov 25, 2020 2:36 pm

Ох досадни сте ЯВНО ще трябва да чета, преди да свърши купонът :(
This is it. Ground zero.

User avatar
The Dragon
Elder God
Posts: 8764
Joined: Wed Jan 14, 2004 9:03 pm

Re: Stormlight Archives [SPOILERS UP TO OATHBRINGER]

Post by The Dragon » Wed Nov 25, 2020 5:08 pm

Предсказание 32 глава
Spoiler: show
В групата на Шалан има двама шпиони
The sinking of the Titanic was a miracle to the lobsters in the ship's kitchen.

Shamajotsi
E'lir
Posts: 187
Joined: Sat Dec 30, 2006 9:01 pm

Re: Stormlight Archives [SPOILERS UP TO OATHBRINGER]

Post by Shamajotsi » Wed Nov 25, 2020 10:54 pm

@The Dragon (също 32ра глава)
Spoiler: show
На мен това ми е основната теория. От друга страна, това което Nikireads писа на предната страница много ме човърка - дали Formless не е шпионина на Ghostbloods?

User avatar
Roland
Site Admin
Posts: 29644
Joined: Sat Dec 20, 2003 10:36 pm
Location: Chicago, IL
Contact:

Re: Stormlight Archives [SPOILERS UP TO OATHBRINGER]

Post by Roland » Thu Nov 26, 2020 7:03 pm

Shamajotsi wrote:
Wed Nov 25, 2020 10:54 pm
@The Dragon (също 32ра глава)
Spoiler: show
На мен това ми е основната теория. От друга страна, това което Nikireads писа на предната страница много ме човърка - дали Formless не е шпионина на Ghostbloods?
Това е моята лична теория.

Иначе аз съм на 62-ра глава в момента. Каладин изненадващо кърти, но още по-изненадваща е Рабониел:
Spoiler: show
На тоя етап изглежда, че Сандерсън е създал само за една книга (и де факто в една сцена) наистина силен и запомнящ се злодей с комплексна мотивация. Нямах му доверие, честно казано.
Ъпдейт за бащата на Каладин:
Spoiler: show
Още е жив, деа... :neutral:
And you can't dance with a devil on your back...

User avatar
Lyanna Stark
Adept
Posts: 232
Joined: Tue Jul 10, 2007 10:27 pm
Contact:

Re: Stormlight Archives [SPOILERS UP TO OATHBRINGER]

Post by Lyanna Stark » Thu Nov 26, 2020 9:35 pm

@Roland,
Spoiler: show
Винаги се радвам, когато някой споделя омразата ми към Лирин. :mrgreen: Мога да напиша цяло есе по темата, но вече достатъчно спамих, а ти си синтезирал ситуацията много добре. :lol:

Рабониел е страхотна, едно от най-добрите попадения в книгата. Не смея да кажа нищо повече, защото не помня кое в коя глава се случва.

User avatar
Nikireads
Smallfolk
Posts: 16
Joined: Fri Oct 09, 2020 2:51 pm
Contact:

Re: Stormlight Archives [SPOILERS UP TO OATHBRINGER]

Post by Nikireads » Fri Nov 27, 2020 10:49 pm

Shamajotsi wrote:
Wed Nov 25, 2020 10:54 pm
@The Dragon (също 32ра глава)
Spoiler: show
На мен това ми е основната теория. От друга страна, това което Nikireads писа на предната страница много ме човърка - дали Formless не е шпионина на Ghostbloods?
Spoiler: show
Аз си мисля, че може и да не е Formless, а съвсем отделен 5ти alter, за който никой не е aware, може би единствено Radiant, понеже тя на няколко пъти изказа съмнение, ще има шпионин.
Бтв, тия дни яко се зарових в ютюб канали на хора с DID и Шалан рязко ми стана много по-интересен персонаж.

User avatar
Dr. Horrible
Forsaken
Posts: 2691
Joined: Wed Jul 22, 2009 8:53 am

Re: Stormlight Archives [SPOILERS UP TO OATHBRINGER]

Post by Dr. Horrible » Sat Nov 28, 2020 10:52 am

Въпреки голямото ми желание да участвам в дискусиите, нещо позациклих. Прочетох глави 20-24 много бързо, после три дни четох само комикси и гледах сериали :D
И сега прочетох глава 25 и останах шокиран, не знам как да се чувствам :D
Spoiler: show
Каладин не усеща удовлетворение като войник, нито като хирург, затова осъзнава, че трябва да стане... психолог :D :D :D Не знам какво мисля за по въпроса.
Забавно е как веднага почва с емпиричните методи и казва "опитайте различни видове лечения при хора с меланхолия, тревожност и посттравматичен стрес и вижте кой подход при коя група дава най-добрите резултати" :D В смисъл - това са някакви основни, съвсем базови разбирания, които обаче никой от "специалистите" в книгата ги няма, затова когато Каладин каже нещо такова, изпъква като невероятния и уникален психолог и терапевт :D Няма лошо, че е избрал тази кариерна ориентация, но просто ми се иска "специалистите" в книгата да не бяха показани като тотално некадърни, защото това налага вредни стереотипи за психиатричното лечение. И странно ми се вижда да са ЧАК ПЪК ТОЛКОВА зле ардентите, че да затварят всички в тъмни килии и да очакват така да се оправят - уж културата и цивилизацията е малко по-развита.
Иначе сега наистина виждам пробойни в уж съвършения уърлд-билдинг на Сандерсън. Просто някои неща са нелепи :D И те и преди са били нелепи, просто сега ги виждам по-ясно.
Примерно едно време много се радвах на интригуващата система от полови роли, в която мъжете са войни и се бият, а жените са книжниците и съответно мъж да чете им изглежда нехармонично - като жена да е с броня и да се бие с меч. И това е интересен опит за създаване на друг тип свят от нашия, свят с различни полови роли. Обаче Сандерсън не обмисля нещата докрай и пак почва да налага стереотипи и разбирания от нашия свят. Макар жените да са единствените, които са грамотни и могат да четат, пак са репресираната група в обществото. Най-смешно е при хирурзите - щом в този свят само за жените е прието да четат, защо тогава хирурзите не са основно жени? Но не - за да се запази логиката на нашия свят - мъжете са хирурзите, жените са само подчинени асистентки, то се чупи напълно логиката на измисления свят - и великите хирурзи и лекари не могат да четат и имат нужда асистентките да им четат книгите за болести, за да научат как да лекуват :lol: Безумно е! Докторът разбира всички лекарства и значението им, но го знае само защото асистентката му е прочела веднъж книгата за лекарствата.... И ако в кабинета има шкафче с лекарства, то докторът няма да знае кое да даде на пациента, защото не може да прочете етикетите, трябва асистентката да ги прочете :lol:
Абсолютно нелогично. Да дадеш на жените толкова голяма сила - грамотност!!! - но пак да ги направиш подчинени дори в професии, които изцяло разчитат на грамотност, е доста недоклатена работа.
Life is a gift. We must celebrate it! We have to dance, to show God we are grateful to be alive.

User avatar
Lyanna Stark
Adept
Posts: 232
Joined: Tue Jul 10, 2007 10:27 pm
Contact:

Re: Stormlight Archives [SPOILERS UP TO OATHBRINGER]

Post by Lyanna Stark » Sat Nov 28, 2020 11:09 pm

@Dr. Horrible,
Spoiler: show
некадърността на ардентите не е толкова учудваща, ако ги сравниш с лудниците от 19-ти век, вместо със съвременните клиники. Сигурно си чувал за разследването на Нели Блай? В сравнение с това, което тя описва, да те държат в тъмна стая е почти хуманно. Освен това методът с тъмната стая ми напомня на този от The Yellow Wallpaper, а той е използван даже през 20-ти век.

Да не забравяме и че ардентите са религиозна институция. Не съм убедена, че те изобщо са "специалисти" със знания по психология, май просто си карат на "Така казва мъдростта на Вестителите". По-скоро Каладин е специалистът с медицинско образование и опит с психичните заболявания, който прилага научния метод и поставя основите на психотерапията.

(В тази връзка има теории, че методът с тъмната стая е нарочно вменен на ардентите от някой Вестител, например Нейл, с цел да се изолират и неутрализират потенциалните Сияйни рицари.)

Така че според мен това не са толкова "негативни стереотипи за психиатричното лечение" колкото противопоставяне между остарелите вредни методи (арденти/викторианци) и по-новите, научно обосновани такива (Каладин/съвременните специалисти). Аз от тази глава не останах с впечатление, че не трябва да се лекувам ако имам психични проблеми, а напротив - че трябва да отида при професионалист, който знае какво прави. Струва ми се, че целта е да се покаже колко са важни психологията и психиатрията и колко лошо може да стане, ако тези науки не са развити.

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 21 guests