Oathbringer / Заклеващия [SPOILERS ALLOWED!]

Литературни критики и възхвали. Всичко, което винаги сте искали да знаете за Даниел Стийл и Нора Робъртс, а ви е било срам да попитате :р

Moderators: Trip, Random, Roland, Marfa

User avatar
RRSunknown
Elder God
Posts: 9369
Joined: Thu Nov 01, 2007 9:54 am

Re: Oathbringer / Заклеващия [SPOILERS ALLOWED!]

Post by RRSunknown » Thu Apr 05, 2018 11:00 pm

Към края съм и вече имам чуството, че чета за някаква версия на Диабло 4 с различни имена - героите вдигат левъли, развиват скилове и намират легендарни предмети, бият босове , даже си имаме и тукашната версия на Тираел и Империус :lol:
Неслучайно всичките ми герои на Диабло 3 с имена от Пътя на кралете.

Превода обаче ми бръкна в здравето - единствено факта, че съм изчел wiki-то за поредицата ми помогна да разбера кой какъв е и за какво се бори.

Чудя се накрая дали ще стане като в Мъглороден -един да обедини и трите шарда в едно и възстанови баланса.

User avatar
tigermaster
Elder God
Posts: 5299
Joined: Wed Jun 14, 2006 11:39 am

Re: Oathbringer / Заклеващия [SPOILERS ALLOWED!]

Post by tigermaster » Fri Apr 06, 2018 12:46 am

Преводът верно бърка в здравето и, честно казано, мисля, че той е основната причина да не съм дочел книгата още - а и вече не знам дали ще я дочета, въпреки че предишните две даваха заявката това да ми е любимата поредица фентъзи тухли - и в тях Далинар ми беше любимият образ. Самата книга е просто скучна и с неравномерно темпо, и вече не ми е интересно да чета директно вкарани механики от игри и аниме. Вдигане на левъли, разнасяне на огромни мечове, които обаче нито тежат, нито заемат място в багажа, куестене... Това (май) и преди го имаше, обаче не дразнеше толкова.

Иначе - Адолин все още кефи, Далинар и Навани радват заедно, голямото разкритие на Далинар не радва изобщо, Шалан е пача и подобен образ имаше в пъти по-добре развит, макар и с много по-малко екранно време, в "Истината" на Тери Пратчет, егати. (Събирателния Андрюз имам предвид.) Поведението на Ясна е просто вбесяващо - а я харесвах много в първата книга. За Таравангян не знам какво да мисля все още.

Що се отнася до превода - да му се не знае, няма значение какви срокове са имали преводачите, ама един герой в рамките на един абзац да си смени името два пъти - от Скалата на Рок и обратно - е просто нелепо. И Одиум на места беше Одиум, а не Зло, а самият превод "Зло" е просто безумен поради ред причини.

Хайде стига съм беснял засега.
Света аз цял обходих
и изправен гордо пак стоя.
Срещнах милиони хора
и на всичките им взех ума.

Блог
The Painting
Случаят с изтрития спомен
РЕВЮ: „Green Book“/“Зелената книга“

User avatar
RRSunknown
Elder God
Posts: 9369
Joined: Thu Nov 01, 2007 9:54 am

Re: Oathbringer / Заклеващия [SPOILERS ALLOWED!]

Post by RRSunknown » Mon Apr 09, 2018 1:02 pm

Чак сега накрая зацепих връзките с Warbreaker, че не само меча - хитрец си Брандъне , караш хората да четат всичките книги :mrgreen:

User avatar
Dr. Horrible
Archmage
Posts: 2381
Joined: Wed Jul 22, 2009 8:53 am

Re: Oathbringer / Заклеващия [SPOILERS ALLOWED!]

Post by Dr. Horrible » Mon May 21, 2018 10:33 am

С триста зора стигнах до 86%, точно на последните интерлюдии съм преди финалната част. Каладин и приятели са още в света на сенките, или както там се казва, Далинар разбра страшната истина за първите жители на континента.
Някои неща, които ми правят впечатление, а искам да ги споделя преди финалът да ги заличи:

– Телеграфният стил ме убива. Никога не съм имал Сандерсън за велик стилист, но това тук е просто ужасно. Сухи кратки съобщителни изречения, абсолютно еднакви във всяка глава. Преди не ми е правило такова впечатление, не знам дали се дължи на моите увеличени изисквания или на влошаване на качеството, но подозирам с голяма вероятност, че е второто.
– Спомените на Далинар се оказаха по-приятни, отколкото изглеждаха в началото, но чак след 20-тия процент някъде.
– Това пътуване през света на сенките хем ми харесва, хем не. От една страна е приключенско, разнообразно и интересно и там поне чета с любопитство. От друга страна ми е като от детско приключенско филмче и ми е няколко пъти по-бебешко в сравнение с останалата книга. И чисто като атмосфера не си отива с уърлд-билдинга в поредицата до момента. Но поне е приятно и интригуващо.
– Мъртвооката (духчето на меча на Адолин) ми напомня за Парагон от Корабите на Робин Хоб. Чувството не се намалява от факта, че в 80% от главите с нея действието се развива на кораби.
– Много се зарадвах, че разкритието за първите жители не беше поредния инфодъмп на Отеца на бурята. В течение на цялата книга е супер тъпо как най-важните разкрития са поднесени толкова елементарно и удобно - просто Отеца на бурята в един момент решава да говори и изплямпва всичко.
– Чудя се дали тази сюжетна линия е повлияна подсъзнателно от голямата американска вина за изтребването и поробването на индианците и открадването на континента им.
– Сет се завърна!!! Главите му се много интересни, любимата ми част от книгата за момента. Дори и като стил на писани ми се струват по-готини
– Лазур ми е мнооооого симпатична и ще прочета другата книга, в която участва.
– Очаквах последните 200 страници да са страшно епични. Остават ми 100, а грандиозна епика още не съм видял.
All I want to do
is come running home to you
And all my life I promise to
keep running home to you

User avatar
Moridin
Global Moderator
Posts: 18358
Joined: Fri Dec 19, 2003 10:21 pm
Location: On the other side
Contact:

Re: Oathbringer / Заклеващия [SPOILERS ALLOWED!]

Post by Moridin » Thu May 24, 2018 11:34 pm

Марто, като цяло съм съгласен с критиките ти към книгата, макар че имаше и ценни моменти :)
Засега все още продължавам да чета поредицата, а и останалите Космери компенсират... но според мен доста погледи ще са вперени в The Lost Metal като първата по-сериозна книга от вселената след ОБ... да видим там :)

Не мисля, че това за америка и индианците го има... тази тропа е доста популярна, веднага се сещам например в Лорд Валънтайн.
Иначе мен Azure не ме впечатли много, но наистина прочети Уорбрейкъра... скоро!!

Твърдо най-дразнещото нещо е колко много страници са похарчени и колко статични остават някои герои.
Просто на тоя развлачен фон дори разкритията с големия punch не могат да сработят съвсем.
This is it. Ground zero.

User avatar
tigermaster
Elder God
Posts: 5299
Joined: Wed Jun 14, 2006 11:39 am

Re: Oathbringer / Заклеващия [SPOILERS ALLOWED!]

Post by tigermaster » Fri May 25, 2018 12:54 am

Ами, не знам, аз това го балтавих близо четири месеца, като междувременно прочетох няколко други книги, и, честно казано, изключая "Стоманеното сърце", мисля, че това е най-слабото нещо на Сандерсън, което съм чел. Приключих го преди месец и нещо, което не е чак толкова отдавна, а вече съм забравил почти всичко. Първите две книги, дето ги четох за последно преди повече от година, ги помня по-добре. Като цяло обаче мнението ми от предишния коментар не се е променило почти изобщо. Екшънът накрая май бива, обаче като се засипаха един куп важни събития, едно през друго и никое няма време да диша, а преди това - протяжност на куб и скука на квадрат.
Света аз цял обходих
и изправен гордо пак стоя.
Срещнах милиони хора
и на всичките им взех ума.

Блог
The Painting
Случаят с изтрития спомен
РЕВЮ: „Green Book“/“Зелената книга“

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 5 guests