Кой какво чете V: Brave New World

Литературни критики и възхвали. Всичко, което винаги сте искали да знаете за Даниел Стийл и Нора Робъртс, а ви е било срам да попитате :р
User avatar
Roland
Site Admin
Posts: 29546
Joined: Sat Dec 20, 2003 10:36 pm
Location: Chicago, IL
Contact:

Re: Кой какво чете V: Brave New World

Post by Roland » Fri Nov 20, 2020 6:29 pm

@Dr. Horrible Абсолютно не може за всяка книга да се принизи до иронично изречение, защото не всяка книга свършва с такова катастрофално разплитане на сюжетни нишки. Гореспоменатата ТО например има абсолютно великолепен завършек, в който обещанията, които текстът дава, са изпълнени и човек има усещането за посока и развитие. В Сблъсък финалът обективно срива всичко на структурно ниво, независимо какви субективни наслади ти носи романът на теб или на множеството други фенове на книгата.
And you can't dance with a devil on your back...

User avatar
Dr. Horrible
Forsaken
Posts: 2621
Joined: Wed Jul 22, 2009 8:53 am

Re: Кой какво чете V: Brave New World

Post by Dr. Horrible » Fri Nov 20, 2020 8:14 pm

Това не е факт, а твоето мнение, твоето усещане за книгата :) Може би ти не можеш да я възприемеш насериозно и на теб лично този финал не ти дава усещане за посока и развитие, но други читатели не мислят така. В goodreads романът има средна оценка 4,34, което е близко и дори малко по-високо от средната оценка на То - 4,24. Романът печели уважението на редица професионални критици и присъства в големи литературни списъци на медии като Rolling Stone, Time, Modern Library, Amazon и BBC. През 2003-та година "Сблъсък" завършва на 53-то място в британската версия на Голямото четене, където е един от трите романа на Стивън Кинг в топ 200 (другите два са "То" на 144-то място и "Зелената миля" на 146-то). Което не пречи ти лично пак да смяташ книгата за несериозна или надценена или слабо написана, но, отново, това е твое мнение, не факт.

Ти лично какъв финал би искал да имаше, какво би те удовлетворило повече?
Според мен лично на структурно ниво финалът работи, просто може би не по баналният начин. Тази книга наистина обръща очакванията, но в добрия смисъл. Повече в спойлер таг:
Spoiler: show
Главната сюжетна линия е за хора, които преминават през огромна загуба и след това се опитват да изградят ново общество, докато междувременно зла сила възнамерява да ги унищожи. В цялата книга се говори, че съществува друга висша сила - Бог - която дърпа конците и поставя изпитания на персонажите. Героите създават нова общност, слагат себе си начело, окачват се с титли, провъзгласяват се за управляващ комитет, като съзнателно спират достъпа до властта на човек с добри идеи, когото не харесват по лични съображения. После измислят план да се борят с злата сила - изпращат шпиони - един възрастен човек, една жена, въоръжена единствено с гривна, и един слабоумен мъж, който дори хипнотизират, за да може да замине според техните планове. Съзнават, че тези хора най-вероятно ще умрат, чувстват се кофти от решението си, но все пак ги изпращат, а междувременно продължават да си играят на политика и да вземат решения за всички, докато са в много по-голяма безопасност. В един момент нещата много се провалят, гадателката в книгата им казва "Бог не иска това, Бог иска да отидете лично". И те отиват, пеша през пустинята, достигат до злодея и там умират мъченически. В книгата се казва в прав текст след това, че това е било изпитанието, това е искал Бог - те да се жертват. И те го направиха. Забележи, че Тъмният човек изчезва и се изпрява преди да е гръмнала бомбата, а не в резултат от нея - точно защото те вече са направили необходимото и са готови за жертва.
Тоест важно е не те да го убият, а да са готови да дадат себе си. Да надмогнат себе си и желанието си за живот. И не го убиват активно те, реално той просто умира след като те са приели, че принасят себе си в жертва. Не е типичния холивудски финал, но има идея и послание в него.
Може да не е структурата, която бихме очаквали, но това не значи, че няма структура. Щеще ли да си по-доволен, ако всичко беше приключило с голямо меле, в което тримата се бият, сражават се с армии от врагове, има 20 страници екшън сцена и накрая успяват да достигнат до него и му забиват ножа и го убиват? Аз си мислех за това, докато четях и осъзнах, че наистина няма да съм доволен, ако всичко свърши така банално. Имам забележки към края - иска ми се сцената да беше по-дълга, самият момент на саможертва по-подробен. Иска ми се финалът на арката на Надин да беше разказан в 5-10 страници, а не в страница и половина и ми се иска да беше от нейна гледна точка, а не от гледна точка на Човека в черно, амааа, както казах, това са дребни кусури.
И финалните 70 страници са истинския финал, не просто унищожаването на врага - пътуването към дома, спасението, накрая размислите за това как трябва наистина да изглежда новия свят и какви уроци трябва да бъдат научени... и това бяха адски ценни страници.
Съгласен съм цялостно, че има дисбаланс в структурата - първата част е много дълга, а втората е много динамична и някои неща се случват прекалено бързо - но точно този елемент, който визираш, ми затваря добре арките на героите.
Life is a gift. We must celebrate it! We have to dance, to show God we are grateful to be alive.

User avatar
aiva
Adept
Posts: 223
Joined: Tue Mar 21, 2017 9:10 pm

Re: Кой какво чете V: Brave New World

Post by aiva » Sat Nov 21, 2020 1:40 pm

Ейдриън Чайковски e име, което съм чувала и преди, но Firewalkers беше първият ми досег с нещо него - и съм много доволна!

Постапокалиптичен свят-пустиня, в който тримата ни герои-сталкери са изпратени на мисия в дълбоката пустощ (срещу тройно заплащане!), за да разберат защо няма досатъчно електричество за климатиците на богаташите. Новелата успя да изгради страхотна атмосфера, гласът на автора беше много подходящ и увлекателен. Героите са добре щриховани и интересни, хареса ми колко органично за всеки имаше включено по малко backstory. И въпреки, че свърши много бързо (понеже беше интересно и четох много бързо), мисля, че дължината й беше перфеткна - досататъчно да си изгради историята и героите, нито повече, нито по-малко.

Чудя се сега какво друго негово да пробвам, повечето му неща май са части от поредици. Spiderlight звучи интересно. Ама винаги ли пише за насекоми този човек :D

User avatar
Matrim
Moderator
Posts: 4780
Joined: Mon Dec 22, 2003 10:58 pm
Location: Remedy Lane

Re: Кой какво чете V: Brave New World

Post by Matrim » Sat Nov 21, 2020 5:48 pm

Паяците не са насекоми. :) Сега чета Children of Time на Чайковски - и тя е точно с паяци, харесва ми доста, извънземната гледна точка е представена добре, макар и чрез всевиждащ разказвач. Чел съм от него и Guns of Dawn - почна добре, героите са хубави, но сюжетът ми се видя твърде постен.
Ridcully: "A few twenty-mile runs and the Dean'd be a different man."
Bursar: "Well, yes. He'd be dead."
Ridcully: "He'd be healthy."
Bursar: "Yes, but still dead."

User avatar
Nameless_onee
Scholar
Posts: 132
Joined: Fri Oct 14, 2011 6:18 pm

Re: Кой какво чете V: Brave New World

Post by Nameless_onee » Sat Nov 21, 2020 6:32 pm

Сянката на умрелите на Чайковски (поне първите три преведени от бард) съм чел и е доста посредствена манджа. И тук има заемките от инсектите, но сюжета е доста наивен на места. Аз не бих го препоръчал на база това, което съм чел. Хубаво е че се е развил и е написал по-стойностни творби.
Фанатизма е другата страна на ограничението

User avatar
Demandred
Moderator
Posts: 5961
Joined: Sun Jan 11, 2004 8:42 am
Contact:

Re: Кой какво чете V: Brave New World

Post by Demandred » Sat Nov 21, 2020 10:23 pm

В Cage of Souls няма членестоноги и е доста добър роман от Dying Earth поджанра.
Sure your parents might think you're a failure
But no one's ever said: "First, let's kill all the tailors"
Don't be a lawyer!

User avatar
Martix
Aes Sedai
Posts: 1518
Joined: Mon Aug 21, 2006 12:44 pm
Location: selfmade plain

Re: Кой какво чете V: Brave New World

Post by Martix » Thu Nov 26, 2020 5:59 am

Апокалипсис продължава традицията на Бард да режат половината заглавие от всяка книга от поредицата за Взаимозависимостта.
Скалзи пък е решил да изреже интересното, и ни поднася история, в която в първите 2/3 от книгата не се случва нищо важно, а накрая ни се изсипват сума ти разкрития и развръзки докарани от всевишния. Не стига че използването на deus ex и plot armor за добрите (това в GoT ин спейс кайнда история, лол) започва лека да ми преминава прага на търпимостта, но и лошите се изтъпанват с един от най-тъпите и предвидими планове ever, от типа дето и Макколи Кълкин би успял да го спре. Да не говорим колко е безсмислен и клиширан целия конфликт на книгата, ама I guess парите и властта винаги са си окейна мотивация за лошковец, дори на края на света.
Подозирам, че ако тази средна част от трилогията изчезне, и към трета книга се добави кратък преговор с новостите около историята на потока и другите две три интересни разкрития от края на книга две (които нямаха много общо със събитията в книга две), никой няма да се оплаче.
6/10

И за финал едно общо оплакване за цялата поредица. Не съм сигурен дали е нужно да се оплаквам от това, щото мен лично не ме дразни, но културното развитие на хората в трилогията на Скалзи явно е спряло в началото на 21 век в америка, тъй като всички си приказват и мислят като нюйоркчани от наши дни, гледат тренди драматични сериалчета, корабите им се казват с имена на песни и крилати meme фрази, изобщо идилията на 3000+ година. Подобни критики могат да се направят и към технологичното развитие, но както казах, споменавам го само ако някой се е объркал, че Скалзи има някакви сериозни светостроителни наклонности а той явно няма, и просто е искал да напише нещо по-леко и бързо, което е ок.
Man has always assumed that he was more intelligent than dolphins because he had achieved so much...the wheel, New York, wars and so on...while all the dolphins had ever done was muck about in the water having a good time. But conversely, the dolphins had always believed that they were far more intelligent than man...for precisely the same reason.

User avatar
Roland
Site Admin
Posts: 29546
Joined: Sat Dec 20, 2003 10:36 pm
Location: Chicago, IL
Contact:

Re: Кой какво чете V: Brave New World

Post by Roland » Thu Nov 26, 2020 7:00 pm

Прав си като цяло, но се чете толкова леко и с такъв кеф, че ми е трудно да не му простя. Поне в оригинал де, не знам преводът как е.
And you can't dance with a devil on your back...

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 15 guests