Кой какво чете V: Brave New World

Литературни критики и възхвали. Всичко, което винаги сте искали да знаете за Даниел Стийл и Нора Робъртс, а ви е било срам да попитате :р
User avatar
tigermaster
Elder God
Posts: 5436
Joined: Wed Jun 14, 2006 11:39 am

Re: Кой какво чете V: Brave New World

Post by tigermaster » Tue May 26, 2020 1:08 am

Преди няколко дена се сдобих най-после с двутомното издание на разказите за Конан на "Изток-Запад". Общо взето, вечер като си легна, хващам едната книга, отварям на случайна страница и чета разказа, на който съм налетял. Яко е така, а и преводът на Елена Павлова е доста добър. (Особено като го сравним с гениалностите на Пламен Митрев...) Страхотна атмосфера, екшън и изобщо готина работа. И все пак Хауърд е бил продукт на времето си, та в "Кралицата на Черния бряг", примерно, а и не само там се прокрадва леко неприятен расизъм. (Има го и в разказа за Соломон Кейн, който преведох преди няколко години.) Като цяло обаче положителните впечатления надделяват и ще се радвам на свястна филмова или телевизионна адаптация на разказите. Жалко, че такава вероятно никога няма да има.
Света аз цял обходих
и изправен гордо пак стоя.
Срещнах милиони хора
и на всичките им взех ума.

Блог
The Painting
Случаят с изтрития спомен
РЕВЮ: „Green Book“/“Зелената книга“

User avatar
termit
Aes Sedai
Posts: 1726
Joined: Thu Jan 15, 2004 5:04 pm

Re: Кой какво чете V: Brave New World

Post by termit » Tue May 26, 2020 3:42 pm

Изданието е готино, но твърдите корици с образа на Хауърд (а не на Конан, както би очаквал човек), ми вкарват дисонанс.
tigermaster wrote:
Tue May 26, 2020 1:08 am
И все пак Хауърд е бил продукт на времето си, та в "Кралицата на Черния бряг", примерно, а и не само там се прокрадва леко неприятен расизъм.
Расизъм, сексизъм, повдигане на пиедестал на първичното спрямо цивилизацията (нещо, което и Джек Лондон примерно прави, но по-неочеизбождащо). Което по никакъв начин не пречи да му се кефя яко, но човек трябва да е наясно с какво се захваща, като чете Конан :)
Elves dig rocket launchers.

User avatar
трубадур
Ascendent
Posts: 4022
Joined: Sat Apr 07, 2007 4:33 am

Re: Кой какво чете V: Brave New World

Post by трубадур » Tue May 26, 2020 5:46 pm

Хауърд не е расист уа, атлантите са черни, една от най-мощните и древни цивилизация е китайско мязаща, сам конан е некъф келт ма с бронзов тен, а масово враговете му са бели. Единствено споменава други цветове, ако им се шматка из региона, а бидейки в своята бая турбулентна вселена, където чуждият почти винаги е враг, малко е трудно да го раздаваш космополитно. Което не пречи да има положителни и отрицателни герои от коя раса се сетиш. Това се отнася и до жените, има си врагове и помощници и предатели от всеки пол. Малко се е поувлича конан в спасяването на девойки, ама това си му е част от характера. Чувясът много го чувства правосъдието и справедливостта. И пак, у свят, дека секи коля, беси, изнасилва, да имаш такава антитеза като Конан си е в реда на нещата. Да не говорим, че феминизъм е последното нещо, от което имаш нужда га некъв пустиняк ти връхлита с брадва.

User avatar
Martix
Mistborn
Posts: 1476
Joined: Mon Aug 21, 2006 12:44 pm
Location: selfmade plain

Re: Кой какво чете V: Brave New World

Post by Martix » Thu Jul 02, 2020 7:05 pm

13 Reasons Why - противно на мненията, които ми попадат в нета, не виждам да гламоризира самоубийството (освен в смисъла, че всяка творба, която представи самоубийство и не се скъса да те поучава на всяко второ изречение като китайската партия би минала за гламоризираща самоубиството), дори имаше поучителни разсъждения от страна на Клей против лигавщините на Хана, които липсваха в сериала. Други плюсове спрямо нетфликската адаптация е краткостта и стегнатото действие, което минава за на практика една вечер (докато в сериала се влачехме баавно, а дори да не започваме темата за 2+ сезони). Клей също е една идея по-приятен като персонаж, но пак твърде бързо влиза в тежки душевни състояния все едно сме в 1685-ти епизод на дързост и красота.
Като цяло е слабичка набързо написана книга, която разчита твърде много на яката си идея за написване, но не съдържа кой знае колко value нито като разсъждения по темата си, нито като проза, нито като книга за тийнейджъри.
6/10
От друга страна 13-те въпроса интервю с автора което е включено в българското издание е готино. На него давам 8/10.
Man has always assumed that he was more intelligent than dolphins because he had achieved so much...the wheel, New York, wars and so on...while all the dolphins had ever done was muck about in the water having a good time. But conversely, the dolphins had always believed that they were far more intelligent than man...for precisely the same reason.

User avatar
aiva
Adept
Posts: 201
Joined: Tue Mar 21, 2017 9:10 pm

Re: Кой какво чете V: Brave New World

Post by aiva » Sun Aug 02, 2020 9:05 pm

Току-що прочетох Seven Blades in Black by Sam Sykes. Невероятна книга за магия, приключения, отмъщение и една много broken главна героиня с голям пистолет и любов към уискито.
Now, like I said, I don't believe in gods. But my faith isn't unshakable. If I looked down at my feet and found a bottle of whiskey there, I was more than prepared to admit the existence of a kind, forgiving dirty who wanted me to be happy and pledge a life of atonement for my many, many sins.
I looked down.
A bottle of wine, rather than whiskey, looked back up at me.
So there was a god; he or she was just kind of an asshole.
Много добре ми влезе тази книга, още от първата глава ме грабна. Не пречи и че всяка глава си има като кукличка в началото, с която ти привлича вниманието и ти се чете още. А имаше толкова много действие! Не бях стигнала до средата още, а вече се бяха случили куп неща, историята ни води от едно в друго, в следващото... И повечето е екшън и бой, и въпреки че са отделни неща, много добре се преминава от едно към следващото и се завързват в края. Мисля, че ще стане страхотен сериал по тази книга. Отделните сегменти така хубаво ще могат да се направят в боя-на-седмицата, обаче всъщност свързани... Нещо средно между Вещерът и Уинона Ърп (тлавно заради писторитът с характер, но и отмъщението на 7те) си представям. Както и да е.

Магическата систева и видовете магове също бяха интересни. Почти очаквах да има и речник на края или нещо подобно, но книгата си разчита на обясненията в текста, които според мен си бяха точно на място и не твърде много, но достатъчно да разбереш системата.

Освен екшъна, героите бяха радващи и любовните взаимоотношения накрая... нямаше точно триъгълник, а начинът, по който представиха отминалата, старата любов на героинята беше много задоволителен. Двете големи разкрития за миналото на героинята имаха, за мен специално, много силен емоционален заряд, макар и да не са супер изненадващи, и ми е интересно да науча още. Интересно беше и как героинята се оказва в ситуацията, в която я намираме в началото.

Между другото, това е може би основният недостатък - често в боя the stakes are high и героинята аха-аха да умре.. докато не се сетиш, че това тя ни го разказва, така че очевидно е оцеляла (да не говорим, че това е и първа книга от поредица). Другият ми основен минус е, че корицата не ми харесва особено, можело е повече да се постараят. :P

И това е май. Ще чета следващата!

User avatar
Roland
Site Admin
Posts: 29416
Joined: Sat Dec 20, 2003 10:36 pm
Location: Chicago, IL
Contact:

Re: Кой какво чете V: Brave New World

Post by Roland » Tue Aug 04, 2020 2:30 am

@aiva Жалко, че се вдигна скандал около поведението на Сайкс към жени по кънвеншъни, и май само със следващата ще си останем.

http://www.samsykes.com/2020/07/my-apology/
And you can't dance with a devil on your back...

User avatar
aiva
Adept
Posts: 201
Joined: Tue Mar 21, 2017 9:10 pm

Re: Кой какво чете V: Brave New World

Post by aiva » Tue Aug 04, 2020 1:05 pm

Това е жалко, не знаех :unsure:

Eдит: не знам какво точно е станало, но е странно, като идва от автор с много и главни женски персонажи, че и на повечето лидер позиции в тая книга пак бяха жени.

User avatar
Roland
Site Admin
Posts: 29416
Joined: Sat Dec 20, 2003 10:36 pm
Location: Chicago, IL
Contact:

Re: Кой какво чете V: Brave New World

Post by Roland » Tue Aug 04, 2020 5:53 pm

aiva wrote:
Tue Aug 04, 2020 1:05 pm
Това е жалко, не знаех :unsure:

Eдит: не знам какво точно е станало, но е странно, като идва от автор с много и главни женски персонажи, че и на повечето лидер позиции в тая книга пак бяха жени.
Има един неприятен момент как доста от авторите, които много жени обвиниха в неправомерно поведение наживо, пишат истории за WLW. Малко на порнография избива.

Сайкс го срещнах наживо и си говорих с него даже тая пролет. Той е доста окуърд и има ADHD и anxiety. Това, в добавка с факта, че майка му е Диана Габалдон и е абсолютно недосегаем на професионално ниво, лесно може да доведе до кофти поведение, ако човек няма инстинкта да не е dudebro сексист.
And you can't dance with a devil on your back...

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 13 guests