Прочетох Сплавта на Закона и засега съм умерено незаинтересуван от втората трилогия на мъглороден. Както обикновено при Сандърсън, сюжетът се навърза перфектно в експлозивна кулминация, но няколко дреболии ми убиха хайпа, ще видим как се развиват нещата нататък.
-злодеят въобще не беше добре развит и не разбрахме нищо за мотивацията му, освен ако наистина мотивацията не е била cartoon villian със злокобен смях
-остана твърде очевидна и елементарна кукичка да го върнат в следващите книги, много се надявам авторът да не се е възползвал от нея
-кукичката на края беше едно към едно с една друга книга на Сандърсън, която няма да назовавам, можеше поне малко да разнообрази формулата.
-Уакс и Уейн също са някак прекалено комедийни и не стоят добре в света си, може би съм още с промит мозък от първата трилогия и с времето ще свикна на по-клишираната поп версия на Скадриал, но засега получавам смесени сигнали.
-описанията на екшъна не бяха много добри, но пък от тях имаше много.
-злия мистериозен план, който ще се разкрие в следващите книги засега не звучи никак смислен, надявам се и там Брандън да крие нещо в ръкава, но той обикновено крие
и един минус не по книгата - изданието на бард е ужасно, жълта слаба хартия, пълно е с грешки (двете ми любими са как са сбъркали името на Уакс още на втротото или третото му споменаване и как в преговора към книгата са объркали името - много се надявам ненарочно - на редакторът на Сандърсън и от Моше Федер са го прекръстили на Моше Педер).
7/10
Man has always assumed that he was more intelligent than dolphins because he had achieved so much...the wheel, New York, wars and so on...while all the dolphins had ever done was muck about in the water having a good time. But conversely, the dolphins had always believed that they were far more intelligent than man...for precisely the same reason.