Официалният Стефани Майер топик

Литературни критики и възхвали. Всичко, което винаги сте искали да знаете за Даниел Стийл и Нора Робъртс, а ви е било срам да попитате :р
User avatar
Amelia
Moderator
Posts: 12921
Joined: Mon Aug 30, 2004 9:49 am

Post by Amelia » Wed Feb 25, 2009 8:58 am

Пропускам да.

Те са неземно красиви, силни, бързи, студени, няма нужда да дишат, имат специални умения и суперпауърс, които са различни за всеки вампир (Едуард чете мисли примерно) и т.н.

СУПЕР ОРИГИНАЛНО!!! :roll:

Единственото по-интересно нещо е организацията им в някакви групи и общества по целия свят и вековната история на взаимодействията им. Не мога да кажа много за тях, щото това вече го четох в нета.
My Anime List , My Manga List

Oui. Je suis garbage.

User avatar
Daggerstab
Arcanist
Posts: 860
Joined: Wed Feb 04, 2004 6:31 pm
Contact:

Post by Daggerstab » Wed Feb 25, 2009 9:11 am

Интересен факт: релевантните резултати от търсенето за "twilight calculation formula" в Гугъл са затрупани от камара нерелевантни, измежду които е и блога на Спархок. Още на втора страница. *headdesk* *headdesk* *headdesk*

(Това само за разведряване на обстановката и изпускане на фрустрацията ми.)
Дагърстаб. Точка.

Предупреждение: Имам лошия навик да споря. Освен това страдам от черен хумор и изблици на сарказъм.

User avatar
Marfa
Moderator
Posts: 10958
Joined: Sat Dec 20, 2003 10:12 pm
Contact:

Post by Marfa » Wed Feb 25, 2009 9:20 am

Какво прави Бела, когато е мензис??? Айде кажете де! :<
This octopus! Let's give him boots, send him to North Korea!

Image<-Подробно описание на нещата, които ми образуват нерви :twisted:
Уук.

User avatar
Moridin
Global Moderator
Posts: 18998
Joined: Fri Dec 19, 2003 10:21 pm
Location: On the other side
Contact:

Post by Moridin » Wed Feb 25, 2009 9:30 am

празнува?
This is it. Ground zero.

User avatar
Roland
Site Admin
Posts: 29826
Joined: Sat Dec 20, 2003 10:36 pm
Location: Chicago, IL
Contact:

Post by Roland » Wed Feb 25, 2009 10:39 am

Amelia wrote:Пропускам да.

Те са неземно красиви, силни, бързи, студени, няма нужда да дишат, имат специални умения и суперпауърс, които са различни за всеки вампир (Едуард чете мисли примерно) и т.н.

СУПЕР ОРИГИНАЛНО!!! :roll:

Единственото по-интересно нещо е организацията им в някакви групи и общества по целия свят и вековната история на взаимодействията им. Не мога да кажа много за тях, щото това вече го четох в нета.
Защото СУПЕР ОРИГИНАЛНОСТТА е някакъв търсен идеал, нали? Айде да не говорим за изтърканост и клишета при вампирския чиклит, че ше трябва да спомена една твоя любима авторка, която ми е в дъното на секви литературни разбирания... И въобще, четенето с цел дефекация в някакъв си форумен топик е малко детинско, не мислиш ли?

Жоро, съзнаваш, че няма фен на книгите в тоя форум, който ще ти отговори на така поставения въпрос, нали? Като стигнем до мерене на оригиналности, положението ЯВНО е ударило дъното.
And you can't dance with a devil on your back...

User avatar
Lord
E'lir
Posts: 163
Joined: Tue Jul 01, 2008 10:21 am

Post by Lord » Wed Feb 25, 2009 11:35 am

Аз пък не разбрах защо липсата на секс в книгата се смята за минус.

Нито пък, наистина, кой е споменавал супер оригиналност във връзка със Здрач.

Нито пък заяждането с името на Бела – всичко това изглежда някак твърде повърхностно.

П.П.
Разликата е в гимназиалния сетинг обаче. За мен това е минус - отсега мога да кажа, че няма да има бесен секс. Плюс е за популярността, щото така тази книга ще стане известна и на хора, които не попадат в социалната група на недоебаните разочаровани домакини.
Защо оставам с впечатлението, че ако Бела и Едуард се одрусваха по няколко пъти на глава, крайната оценка на Амелия щеше да е по-различна...

User avatar
Ghibli
Elder God
Posts: 5426
Joined: Sat Dec 20, 2003 11:36 am
Location: not really here

Post by Ghibli » Wed Feb 25, 2009 1:03 pm

Абе хора, книгата е любовна история. В която не се плющят. Вампирите, колкото и да е странно за някои хора, са помежду другото. Набляга се на чувствата на влюбените (и отношенията с някои околни персонажи). Ако това описание ви кара да побегнете с писъци "ааа, клишето, ааааааа....", това не е вашата книга :)
Ако искате вампирите на Ан Райс, които се плющят, не е тук мястото, а в книгите на Ан Райс. В този смисъл не ми е ясно защо Амелия изобщо го е подхванала това, при положение, че от сто километра се вижда, че не съответства на критериите й за хубаво четиво.

За мензиса и кръвта изобщо:
Spoiler: show
Всъщност много хора имат такъв проблем наистина, не е нещо, което авторката си е измислила специално. Нерационален страх от кръв, страх от игли и т.н., не може да не познавате поне един такъв. Проблемът при Бела не е в кръвта сама по себе си, а в миризмата й. Съответно предполагам, че си решава проблема с мензиса, като използва тампони (на въпроса на Марфа), а раните на съучениците са били твърде далеч от нея, за да ги помирише (на въпроса на Амелия).
@Жоро: според мен пропуска нещо :)
@}->--
"анакин поворачивается к зеркалу, а в нем дарт вейдер. и тут анакин понимает, что ему трудно дышать."

RAT400
Sorcerer
Posts: 383
Joined: Tue Jan 06, 2009 11:55 pm

Post by RAT400 » Wed Feb 25, 2009 3:24 pm

Тя как успява да помирише капка кръв, отдалечена на три чина? Аз парфюм не усещам от толкова...

Между другото, колкото повече напредвам в тая книга (към страница 200 съм сега) , толкова по-зле става :neutral: Имаше една сцена...
Spoiler: show
Там, дето я подгониха по тъмните улички. Май трябваше да пищя от ужас, но като е очевидно, че нищо няма да й се случи и освен това не е толкова плашещо описано, единственото, което постигна, беше, че ме подразни.
Да не говорим пък, че представя причина тя бързо да се влюби в Едуард, вместо да се наложи да си говорят, да намират теми, които са им интересни на двамата... и изобщо да се харесат по каквато и да е причина освен "Той е красив и е вампир, а тя..."

Абе с какво го привлича ТЯ всъщност? Не е единственото красиво момиче и сто на сто е класи под всички момичета-вампири.

Книгата не успява да стане лоша, но остава по-зле от "добра" и май в крайна сметка ще я зарежа по средата.

User avatar
Amelia
Moderator
Posts: 12921
Joined: Mon Aug 30, 2004 9:49 am

Post by Amelia » Wed Feb 25, 2009 3:33 pm

Рольо, приготви си задника, щото като си дойда в Бг ще има саморазправа.
С това си изказване бтв показа, че за теб блудкавите любовни романчета са по-добра литература от готик писанията на Ан Райс, за което мога само да ти се смея много, ама наистина много. Не знам кво си чел от тоя тип книжки, нито от Ан Райс, но наистина, нелепо е. Ми ходи чети Арлекинки, щом те кефят. Или я по-добре недей. Че после като автор и книга на броя ще трябва верно да четем за Нора Робъртс или някоя друга подобна. Смееееех, смех! :lol:

А зачетох Туайлайт за да видя закво бе аджеба е целия шум тук и в околните пръкнати покрай него теми, като оная за Стивън Кинг. Потресох се - поначало не очаквах много, но това определено надмина очакванията ми. Надолу.

Това за кръвта е МАЛОУМНО. Тя седеше до леглото на Тайлър в болницата. Ще ми кажете, че й е замирисало на кръв от убидените пръсти в класната стая, а при пропитите с кръв превръзки на Тайлър не й е миришело? ВТФ? Това го дадох просто като пример за една от тъпите недомислици в книгата.

Иначе, да. Очаквах ОРИГИНАЛНА концепция за вампиризма предвид ревютата в броя. Такава не намерих.

Рат, аз закво мислиш написах японско шожо клише? В шожотата:
1. Имаме супер невзрачна ученичка
2. Плоска
3. Имаме алфа-мъжкаря на алфа-мъжкарите
4. Имаме редица други алфа-мъжкари
5. Всички алфа-мъжкари се влюбват без квото и да е логично обяснение в невзрачната ученичка и се започват бесните интриги
6. Нещото се кльопа в бесни пропорции от невзрачни ученички, които се идентифицират с главната героиня и с които е пълно в Япония. Очевидно не само там.

Същата работа тука. Единственото интересно качество на Бела е, че Едуард не може да й чете мислите, щото бела е ТОЛКОВА УНИКАЛНО прайвът в главата си. Нещо по-тъпо и изсмукано от пръстите от това да сте виждали скоро?
Last edited by Amelia on Wed Feb 25, 2009 3:42 pm, edited 1 time in total.
My Anime List , My Manga List

Oui. Je suis garbage.

User avatar
Moridin
Global Moderator
Posts: 18998
Joined: Fri Dec 19, 2003 10:21 pm
Location: On the other side
Contact:

Post by Moridin » Wed Feb 25, 2009 3:41 pm

така де, и аз питах за оригиналността, именно щото беше изтъквана като основен плюс на книгата (май и единственият, покрай "четивност"?)

но всичко изброено наистина сме виждали вече, дори и абстрахирайки се от сарказма на Амелия
This is it. Ground zero.

User avatar
AlDim
Elder God
Posts: 5885
Joined: Mon Jul 24, 2006 1:49 pm

Post by AlDim » Wed Feb 25, 2009 4:04 pm

Единственото по-интересно нещо е организацията им в някакви групи и общества по целия свят и вековната история на взаимодействията им.
Не че нещо, но Vampire: The Masquerade ениуан?

Всякакви намеци за оригиналност във вампирски роман/каквото и да е са предварително обречени на провал. :roll: И почти всяка концепция, свързана с тях, вече някой ги е правил по-добре.

User avatar
Yan
Site Admin
Posts: 6324
Joined: Sat Dec 20, 2003 12:01 am
Location: Who cares...
Contact:

Post by Yan » Wed Feb 25, 2009 4:20 pm

@Amelia

Не знам Рольо какво е чел. Аз съм чел:

Interview with a Vampire
The Vampire Lestat
The Queen of the Damned
The Witching Hour
Pandora

Интервюто ме беше впечатлило като бях на 15. Лестат го четох в доста по-зряла възраст и сори, но беше куул първите 100 страници. Яка атмосфера, после установяваш, че отвъд това няма нищо. Кралицата беше дъ сейм шит, за съжаление.
The Witching Hour (на която даже съм правил пробен превод) е омфг и развлачената боза. Можеше да е 4 пъти по-кратка и вероятно щеше да е 4 пъти по-смислена.
Пандора, която дори не е твърде дебела, страда от същото. Почва добре, следва тотална боза и провлачване...

Много е добра в описването на самите вампири и и граденото на атмосфера, но просто не умее да пише увлекателна история. А това май е най-важното когато си говорим за романи. За другото си има творенията на White Wolf.
Правилата на бордгейминга:
1. Всички други неща, включително храна, дрехи, застраховка за колата и пари за обяд, представляват непредвидени разходи по отношение на това, което ви е необходимо за игрите.
2. Никога не пресмятайте общата стойност на това, което сте купили.
3. Ако искате нещо, значи ви е нужно.
4. Ако ви е нужно, значи трябва да го купите.
===============
Have you got any tips for growing an awesome Viking beard?
Yes: don’t shave.
Powered by Johan Hegg

User avatar
Ghibli
Elder God
Posts: 5426
Joined: Sat Dec 20, 2003 11:36 am
Location: not really here

Post by Ghibli » Wed Feb 25, 2009 4:28 pm

Това за кръвта не е малоумно, но след като си решила да се заяждаш без основание за дреболии, нищо не може да те спре.

Може да не помирише кръвта от многото (не един) убодени пръсти, но я вижда навсякъде около себе си и може да си представи миризмата й, както и това, че всеки момент ще убодат и нея, което я кара да се паникьоса. Достатъчно е да й прилошее.

В болниците мирише най-често на дезинфекциращи средства и пр., не на кръв.

Логично обяснение защо толкова много момчета я харесват имаше някъде по-нагоре в тази тема, бтв.
@}->--
"анакин поворачивается к зеркалу, а в нем дарт вейдер. и тут анакин понимает, что ему трудно дышать."

User avatar
Marfa
Moderator
Posts: 10958
Joined: Sat Dec 20, 2003 10:12 pm
Contact:

Post by Marfa » Wed Feb 25, 2009 5:20 pm

Мм. Ето:
Marfa wrote:Ами, Рат, виж, аз поне така ги разбирам нещата де. Бела се мести от Финикс във Форкс. Във Финикс популярните девойки в училище са русокосите мажоретки, които трудно отказват, защото имат големи сърца. Тя от своя страна не би могла да бъде популярна мажоретка, защото е спъната отвсякъде типична зубрачка. Може да е хубава, но е зубрачката, която никому не е интересна, защото не умее да прави яки неща по купоните, на които всъщност не ходи. Момиче със смачкано самочувствие вследствие на това, че е дете на прекалено млади разведени родители, оставено на грижите на любяща, но безотговорна майка с тийнеджърско поведение.

Междувременно попада в градче, в което всички се познават от поколения и в което още помнят, че семейство Смит мрази семейство Джоунс, понеже прабабата от Смит навремето взела уж назаем ситото от Джоунс, а после е "забравила" да го върне. Всички момчета и момичета се познават, че и отгоре. Знаят всичко за семействата на съгражданите си и най-вълнуващата случка е някой нещастник от църковния хор да обърка партията си по време на неделната служба.

Внезапно в градчето пристига красиво момиче от Големия Град™. Всяко седемнайсетгодишно момче (от всичките осем седемнайсетгодишни младежи в града) решава, че това е Сбъдната му Мечта™. Хубава, умна, че и непристъпна. А на всичкото отгоре и непохватна, което я прави още по-сладка в очите им. Тоест, нормално е във Финикс никой да не се натяга на скучната зубрачка при наличието на ен броя разгонени руси мажоретки, докато тук дори и мажоретки нямаме, а имаме вместо това хубава, пък макар и скучна зубрачка.

От своя страна Едуард е тоя, който бере най-голямото гайле. Хем се влюбва в момичето, хем го е страх, че насаме с нея може да й направи това, което правят вампирите с хората. Тоест, нормално е да е раздвоен.

Това, че са сами на маса, не е проблем. Странни хора, които странят от другите. ОК. Това, че не ядат обаче, въпреки отрупаните им с храна подноси, въпреки разгонените погледи на разгонените тийнеджъри, е едно от слабите места в авторовата история.

Но не е странно, че никой не е видял къде е Едуард, докато Травис за малко да пречука Бела :) Всички са вторачени в приближващия се ван, така че едва ли някой се е оглеждал за точното местоположение на останалите. Самата Бела го видя, просто защото чу свистенето и се обърна да види това, което другите вече наблюдаваха ужасено....
This octopus! Let's give him boots, send him to North Korea!

Image<-Подробно описание на нещата, които ми образуват нерви :twisted:
Уук.

User avatar
Roland
Site Admin
Posts: 29826
Joined: Sat Dec 20, 2003 10:36 pm
Location: Chicago, IL
Contact:

Post by Roland » Wed Feb 25, 2009 5:49 pm

Хрис, чел съм Пандора и Интервюто, ворото на английски. Него не можах да го дочета. Доскуча ми брутално и го зарязах в последната четвърт. Първата беше пълен крап, чиято единствена интересна част беше рикапът на предните пет книги, които за съжаление, по четенето на ревюта и мнения за тях, е по-добре човек да възприеме именно под формата на същия тоя рикап. Ан Райс е изключително слаб автор с едно-единствено умение - да създава атмосфера. Само че на фона на тая атмосфера нема никой. Добре, че беше филмът, че някой изобщо още да я помни...

Иначе не виждам на каква база да споря с теб. Едно, че не си чела книгата до края, второ, че тъй или иначе я четеш по грешните причини, трето, че си толкова смъртно предубедена, че е безсмислено. А с агресията и нападателността ти не ми се занимава в момента, тъй че приеми, че и от книги нищо не разбирам (или поне не колкото теб), и да спрем дотук.
And you can't dance with a devil on your back...

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 6 guests