Книги-игри - Arguments

Литературни критики и възхвали. Всичко, което винаги сте искали да знаете за Даниел Стийл и Нора Робъртс, а ви е било срам да попитате :р
Post Reply
Itilon
Paragon
Posts: 590
Joined: Thu Mar 13, 2008 5:38 pm
Contact:

Книги-игри - Arguments

Post by Itilon » Sat Apr 12, 2008 3:41 pm

Не ми се иска да разводнявам хубавата филмова тема :mrgreen:, но някои от нещата, които Шайхири каза ми направиха впечатление. По-надолу ще ги цитирам!
Тва е все едно аз да бях отговарял на самоубийствените тактики на Майкъл (Майндкрайм) навремето.
Ако всички бяха на моя акъл, Майкъл нищо нямаше да постигне. Обаче старият Любо му се върза и се разрази "спор" в статии, от който познай кое "кално прасе" е спечелило. Даже Боби му отговори, макар и с удачния презрителен тон.
Фактите, според вътрешното инфо, до което сети се кой от двама ни има достъп, е че Любо от една страна и аз/Боби от друга сме продали повече екземпляри с по-малко заглавия.
Точно по тая тема не става въпрос за претенции, а за абсолютни факти.
Сега, първо не съм фен на Майндкрайм, а и не си спомням много от онези времена (та трябваше да се ровя из книгите днес), но ми се струва доста некоректно така да се изкривяват фактите.

Според това, с което разполагам като книги-игри, Майнкрайм има една статия - "Империята отвръща на удара" - в която отговаря на нападките (и то безумни) на Блонд/Уейн от една страна и на Любо Николов от друга . Освен това, само в неговите книги са посочени (доста впечатляващите, предвид това, че става дума за "самоубийствени тактики") търговски резултати. От краткото ми познанство с мненията на Шайхири съм крайно учуден защо, ако наистина книгите му са се продавали толкова добре, не се е похвалил някъде досега?

Освен това не знам кой е по-добър автор, но имам спомен, че книгите-игри на Блонд и Уейн бяха тъпкани с всевъзможни грешки, за разлика именно от тези на Майнкрайм. :evil:

P.S: Книги-игри, хехе! Детство мое... :oops:

EDIT: Да де, идеята на темата е да прехвърлим всички разговори за книгите-игрим, Майкъл, Уейн, whatever, тук и да оставим темата за Уве Бол на "почитателите" на Уве Бол! :lol:

User avatar
Maledictus
Warmage
Posts: 1190
Joined: Sat Feb 23, 2008 10:27 am
Location: In the middle of the Danse Macabre
Contact:

Post by Maledictus » Sat Apr 12, 2008 3:48 pm

Надушвам буря............

Itilon
Paragon
Posts: 590
Joined: Thu Mar 13, 2008 5:38 pm
Contact:

Post by Itilon » Sat Apr 12, 2008 3:55 pm

Maledictus wrote:Надушвам буря............
Що, бе, да не е болна тема за някого? Да знам да я трия навреме! :roll:

User avatar
Morwen
Shadowdancer
Posts: 13468
Joined: Sat Dec 20, 2003 1:20 am

Post by Morwen » Sat Apr 12, 2008 5:17 pm

Ми нали знаеш, че Шайхири е Уейн? Но не я триий, след всичко, което той изприказва за Майндкрайм, не би трябвало (или поне не би имал право) да се засегне ако някой коментира него.
I don't wanna die
But I ain't keen on living either

User avatar
Moridin
Global Moderator
Posts: 18706
Joined: Fri Dec 19, 2003 10:21 pm
Location: On the other side
Contact:

Post by Moridin » Sat Apr 12, 2008 8:57 pm

Май е ясно, че знае, от горното мнение ;)

Итилон, не си прав. Майндкрайм ги започна глупостите, утре ще издиря точно къде. Дори да е имало някакви си предни нападки, не са били публични.

Мен отговорът на Любо Николов тогава ме беше кефнал най-много - беше дал към 30 определения за Майндкрайм :mrgreen:

Само се чудя как издателството го позволяваше това - от мотиви за реклама ли? Шайх?

Майндкрайм никога не ме е кефел - беше откровено арогантен, самодоволен (често без покритие) и евтино фамилиарен. Все качества, които ненавиждам (първите две) или най-малкото не одобрявам (последното).
This is it. Ground zero.

User avatar
RRSunknown
Elder God
Posts: 9426
Joined: Thu Nov 01, 2007 9:54 am

Post by RRSunknown » Sat Apr 12, 2008 9:02 pm

Имеше някаква реплика на Майндкрайм че бил като Филипс- "качество което не всеки може да си позволи", и другото за което много съм му се смял е , че беше казал ,че е направил игра която била 100 пъти по добра оферта от баскетбола за SEGA.

User avatar
Amelia
Moderator
Posts: 12921
Joined: Mon Aug 30, 2004 9:49 am

Post by Amelia » Sun Apr 13, 2008 9:57 am

Колко много шум от някакви човечета, които са бълвали по-лайняна литература дори от арлекинките...

Хора, защо обсъждаме това?

ПП. Да, и аз имах период, в който четях книги игри, включително такива на Майндкрайм (имам си една с автограф от него) и Блонд/Уейн. Писна ми адски бързо, защото представените ми като най-качествени неща от жанра, всъщност бяха толкова безкрайно ОМГ на литературно и сюжетно ниво, че човек не можеше дори да си избърше гъза с тях...
My Anime List , My Manga List

Oui. Je suis garbage.

User avatar
Muad_Dib
Shadowdancer
Posts: 10972
Joined: Mon Oct 04, 2004 3:12 pm

Post by Muad_Dib » Sun Apr 13, 2008 10:52 am

Шайхиряка точно с двете си отделни САМО НЕГОВИ книжки, изкопирали едно към едно рандъм файтинг игра, е продал повече от Майндкрайм, когато цъфнат НАЛЪМИТЕ.

Няколко реда за книгите-игри в България като цяло през моите очи:

Ами голям и искрен кеф си бяха баси. Събирах ги като обезумял. Спомням си, че имаше един няколкомесечен период в зората на издателство "Мега", когато всеки вторник и четвъртък дебнех още от 11-12 часа при една възрастна лелка на СЛавейков, при която идваха по-рано, за да ги награбя. Даже ги пишех в един тефтер и им поставях оценки :lol:

Не мога да говоря за литературната им стойност, защото не си спомням в чак такива детайли и едва ли съм имал критериите да я оценя. Спомням си, че ги четях и бях много щастлив. Любимите ми неща бяха самостоятелните на Блонд (начело със Сина на Пустинята), почти всичко на Елена Павлова, която имаше масовка попадения и почти всичко на Майндкрайм. Като екземпляра ми на Боговете на Футбола, който ако бъде леко подухнат най-вероятно ще се разпадне.

После ми купиха компютър и всичко приключи.
Last edited by Muad_Dib on Sun Apr 13, 2008 11:21 am, edited 1 time in total.

User avatar
Darkling
Paragon
Posts: 592
Joined: Thu Aug 03, 2006 11:39 pm

Post by Darkling » Sun Apr 13, 2008 11:06 am

Писна ми адски бързо, защото представените ми като най-качествени неща от жанра, всъщност бяха толкова безкрайно ОМГ на литературно и сюжетно ниво, че човек не можеше дори да си избърше гъза с тях...
+1
След няколко упражнения за разтягане взимам бърз душ и отивам във видеотеката, където връщам две касети взети под наем в понеделник - "Тя в мъжкия изправителен център" и "Двойно тяло", но всъщност пренаемам касетата с филма "Двойно тяло", защото искам тази вечер да го гледам още веднъж, въпреки че едва ли ще имам време да онанирам при сцената с умъртвяването на една жена с бормашина, тъй като в седем и половина имам среща с Кортни в "Кафе Люксембург".

User avatar
Super M
Arcanist
Posts: 999
Joined: Wed Jan 11, 2006 10:25 pm
Location: Sofia/Bourgas
Contact:

Post by Super M » Sun Apr 13, 2008 11:27 am

Оф - тва е все едно да нищим сюжетното ниво на златните анимацийки от нашето детство. Книгите-игри си бяха култ . Всички сме прекарали страхотни мигове с тях, когато сме били деца. Естествено, че са наивни като сюжет и като литературна стойност - даже май ги наричаха мост между играта и литературата - те не са литература - не може да ги сравнявате със сериозни литературни произведение и да им правите литературни анализи. Напълно равностойно е да кажеш както "изиграх", така и "прочетох" книга-игра, дори "превъртях" (ако си стигнал до края).

Дори сега, ако четеш някоя просто във влака или за разтоварване, и ако напълно се абстрахираш от завишени очаквания, а просто искаш да си припомниш старите времена, може и да е приятно. Аз нетвърде отдавна изиграх по този начин "Конникът на Апокалипсиса" и "Сянката на Сатаната" на Колин - за някаква война между испанци и араби, в някакво въображаемо графство "Арманилия". Хареса ми.
Last edited by Super M on Sun Apr 13, 2008 11:44 am, edited 1 time in total.
Блог за хора, които не се примиряват с живота в сиво:
http://troshanov.wordpress.com

User avatar
tigermaster
Elder God
Posts: 5475
Joined: Wed Jun 14, 2006 11:39 am

Post by tigermaster » Sun Apr 13, 2008 11:42 am

Super M wrote:Оф - тва е все едно да нищим сюжетното ниво на златните анимацийки от нашето детство. Книгите-игри си бяха култ . Всички сме прекарали страхотни мигове с тях, когато сме били деца. Естествено, че са наивни като сюжет и като литературна стойност - даже май ги наричаха мост между играта и литературата - те не са литература - не може да ги сравнявате със сериозни литературни произведение и да им правите литературни анализи. Дори сега, ако четеш някоя просто във влака или за разтоварване, и ако напълно се абстрахираш от завишени очаквания, а просто искаш да си припомниш старите времена, може и да е приятно.
+1000
Света аз цял обходих
и изправен гордо пак стоя.
Срещнах милиони хора
и на всичките им взех ума.

Блог
The Painting
Случаят с изтрития спомен
РЕВЮ: „Green Book“/“Зелената книга“

User avatar
Muad_Dib
Shadowdancer
Posts: 10972
Joined: Mon Oct 04, 2004 3:12 pm

Post by Muad_Dib » Sun Apr 13, 2008 11:44 am

Именно. Все едно да плюеш по нещо като "Мийт дъ Спартанс", защото нямало филмови качества.

User avatar
tigermaster
Elder God
Posts: 5475
Joined: Wed Jun 14, 2006 11:39 am

Post by tigermaster » Sun Apr 13, 2008 1:25 pm

Защо Шайхири целенасочено избягва да се включи в темата?
Света аз цял обходих
и изправен гордо пак стоя.
Срещнах милиони хора
и на всичките им взех ума.

Блог
The Painting
Случаят с изтрития спомен
РЕВЮ: „Green Book“/“Зелената книга“

User avatar
Muad_Dib
Shadowdancer
Posts: 10972
Joined: Mon Oct 04, 2004 3:12 pm

Post by Muad_Dib » Sun Apr 13, 2008 1:39 pm

Защото май е баннат, ама не съм 100% сигурен. След изстъпленията в темата за Уве Бол няма да съм изненадан.

Itilon
Paragon
Posts: 590
Joined: Thu Mar 13, 2008 5:38 pm
Contact:

Post by Itilon » Sun Apr 13, 2008 2:34 pm

Амелия, май няколко човека вече ти отговориха - защото книгите-игри бяха част от детството на много хора и оставиха хубави спомени :D.

Моридин, в тази статия - "Империята отвръща на удара" - Майнкрайм отговаря на някакви предишни нападки по негов адрес, изписани по книгите на съответните автори. Вярно, че самите книги не мога да ги намеря толкова лесно, но предполагам, че няма да тръгне да лъже, нали? :mrgreen:

А всъщност, и на мен прекалената арогантност ми правеше лошо впечатление. Това, заради което започнах темата, обаче, са думите на Шайхири, че (1) подобно поведение било самоубийствено и (2) Майндкрайм печелел единствено от нахалството си едва ли не.

Останал съм с идеята, че той продаваше доста повече от всички останали. А това опровергава и двете изказани твърдения, второто поради простия факт, че ако игрите на Майндкрайм не бяха хубави хората нямаше да си ги купуват в такива големи количества, само заради поредната доза обиди към колегите :evil:.

Въпреки че де да знам. Гледам Шайхири обижда индиректно всеки наред. Ще видим като (ако?) издаде книга дали ще успее да постигне голям тираж. :roll:

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 14 guests