Page 1 of 6

Posted: Fri Sep 14, 2007 10:01 pm
by Interpreter
Когато предадох Силвърбърг в издателството разбрах, че според друг, млад колега - анотатор, книгата звучала "архаично и безинтересно за младия читател". А я бях защитавал горещо и се случи така, че ми я дадоха за работа, но не това е важното. Моето скромно мнение е, че повечето sci-fi, което се пише в днешно време е доста повърхностно в сравнение с направеното в 70-те и 80-те. И тъй като съм един от хората, ангажирали се да се вдигне нивото на поредицата на "Бард", наистина ми е важно да прочета полезни мнения тук.

Posted: Fri Sep 14, 2007 10:05 pm
by Roland
Ако искаш мнения за Силвърбърг - нямам, не съм чел нищо, освен един еротичен разказ от него :oops:

За фантастиката от 70-те и 80-те години обаче подкрепям на сто процента. Бих включил и тази от 60-те. Съвременните неща, дори добрите сред тях, не могат да се мерят с онези времена, поне в по-голямата си част.

Определено мисля и че ИСФ има нужда от СЕРИОЗНО повдигане на нивото :(

Posted: Fri Sep 14, 2007 10:18 pm
by Matrim
Ами да си призная "Тайнствата на Стената" на Силвърбърг съм я препрочитал сигурно половин дузина пъти като бях "млад читател", а "Време на Промени" съм чел поне два пъти пак по онова време. Не знам за коя негова книга иде реч, но подобна теза ми звучи твърде абсурдно. В смисъл звучи ми като "младежите днес са дебили и искат да четат нещо хептен простичко". Ако наистина Бард вярват, че е така защо просто не престанат да издават фантастика? И наистина, като се има предвид колко книги със статут на класики в жанра не са издадени, на мен поне ми е непонятно защо напоследък се набляга на книги издадени в последното десетилетие, ако може и петилетка.

Иначе сега чета The God Delusion на Richard Dawkins. Не е като да имам нужда да ме убеждавам да съм атеист, но човекът просто пише добре и прави за смях аргументите на креционисти и всякаква подобна фундаменталистка сволоч.

Posted: Fri Sep 14, 2007 10:18 pm
by Morgana
@Interpreter
Не знам какво мнение би намерил за полезно, но подкрепям Роланд на 100%. Като си преглеждам фантастиката, която ми е харесала много, забелязвам, че книгите са писани доста отдавна. Но да си призная, вече не чета редовно ИСФ точно защото съм разочарована от качеството на книгите от поредицата. Може и да съм пропуснала някоя хубава книга издавана напоследък.
От Силвърбърг и аз нищо не съм чела. :oops:

Posted: Fri Sep 14, 2007 10:21 pm
by Roland
А, и айде моля те да лобираш пред когото зависи да престанат да сменят имената на книгите на малоумия като Суперкомандос и Загадката на Марголия. Тва сай-фай читателите наистина не сме идиоти и прави АДСКИ скапано впечатление :roll:

Posted: Fri Sep 14, 2007 10:24 pm
by Interpreter
Roland wrote:Определено мисля и че ИСФ има нужда от СЕРИОЗНО повдигане на нивото :(
И аз. Макар че напоследък като че ли излязоха добри заглавия, "Краят на дъгата" примерно.
А тогава на sci-fi като че ли все още се гледаше като на сериозна литература, а не на пазарен етикет.
Ами давайте предложения, събираме отвсякъде :) Не че човек не може да събере разни класации из нета, но това е и подвеждащо понякога.

Posted: Fri Sep 14, 2007 10:29 pm
by Interpreter
Roland wrote:А, и айде моля те да лобираш пред когото зависи да престанат да сменят имената на книгите на малоумия като Суперкомандос и Загадката на Марголия. Тва сай-фай читателите наистина не сме идиоти и прави АДСКИ скапано впечатление :roll:
Ще опитам, Роланд, но се боя, че не точно аз съм човекът - това по-скоро е проблем на преводачо-редакторо-издателска креативност :lol: Влизам в същия кюп, уви :oops:

Posted: Fri Sep 14, 2007 10:31 pm
by Roland
Е извинявам се, ама ако Altered Carbon е трудно за превеждане заглавие, то Seeker ОПРЕДЕЛЕН не е, хеле па с това обстойно обяснение в самата книга.

Както и да е, предложенията ми са болезнено очевидни - Филип Дик, някои от най-големите книги на когото още не са издадени. Джак Ванс, Хайнлайн, Улф, Майкъл Суонуик. Десетки са, то човек качествени и неиздавани сай-фай автори да иска...

Posted: Fri Sep 14, 2007 10:47 pm
by Interpreter
ОК, нека да отворим една тема тука, "Анотации", "Неиздавано" или нещо от сорта. Много хора тук четат неща в оригинал и разбират от материята. Мога да се ангажирам сериозно да препоръчам убедително защитени заглавия.

Posted: Fri Sep 14, 2007 10:51 pm
by Xellos
Мдам Б-пространство некво. Кого ли трябва да убием иначе за добрата идея и никвата реализация с "Пощоряване"?

Posted: Fri Sep 14, 2007 11:10 pm
by Interpreter
Защо да е Бе пространство, комшу? Тук бърникат много издатели, убеден съм, а идеята си виси. А който не го реализира добре го "пощоряваш", whatever that means :?

Posted: Fri Sep 14, 2007 11:14 pm
by Xellos
Хух, не си чел Пратчет ли? :shock: :shock: Визирах с тънка игра на думи за книжката, която се бави май вече втора година как е тръгнало. Going Postal и превода й Пощоряване. Препрочитам си я в момента щото оригинала ;)

ей тва е Б-пространство ;)
http://en.wikipedia.org/wiki/L-space#L-space

Posted: Fri Sep 14, 2007 11:48 pm
by Demandred
Бре, получи се този път местенето на постовете както трябва. ;) някой ако има идея за по-добро име на темата да си казва.
Когато предадох Силвърбърг в издателството разбрах, че според друг, млад колега - анотатор, книгата звучала "архаично и безинтересно за младия читател".
Тотален абсурд, книгата е идеална за млади читатели. Не е архаична по никакъв начин, героите са млади хора, проблемите, с които се сблъскват, са такива, които вълнуват и сегашните им връстници, въобще това мнение е направо необяснимо за мен.

Иначе препоръки много. Прочетох във форума на Старлайтър, че от Джеймс Балард е издадена само една книга у нас, и то тази, която не е фантастика ("Империя на слънцето"). Чел съм две от неговите творби в оригинал - "High Rise" и "The Crystal World", и двете определено си заслужават издаването. Неслучайно Балард е признат на запад за един от класиците в жанра.

Posted: Sat Sep 15, 2007 12:26 am
by Moridin
Demandred wrote:Бре, получи се този път местенето на постовете както трябва. ;) някой ако има идея за по-добро име на темата да си казва.
Офтопик: Дем, и към теб - използвайте само "сплит", когато трябва да се местят в НОВА тема постовете, тоя сплит, който си го имаше от време оно. Сплит&муув е само когато ще местиш в съществуваща тема.

Posted: Sat Sep 15, 2007 12:32 am
by Demandred
Така и направих, защото си спомних какво беше писал преди няколко дни в темата, която Симеон сплитна и се разбъркаха постовете.