Да живее Робин Хоб

Литературни критики и възхвали. Всичко, което винаги сте искали да знаете за Даниел Стийл и Нора Робъртс, а ви е било срам да попитате :р
User avatar
Moridin
Global Moderator
Posts: 18894
Joined: Fri Dec 19, 2003 10:21 pm
Location: On the other side
Contact:

Re: Да живее Робин Хоб

Post by Moridin » Tue Aug 11, 2020 10:12 pm

На мен ми даде Кетрикен, не я/го знам коя/кой е, ама затворих теста и не мога да копирам
Но не се разпознах много, виж горецитираното за Уинтроу звучи 100% кат мен :mrgreen:
This is it. Ground zero.

User avatar
трубадур
Ascendent
Posts: 4435
Joined: Sat Apr 07, 2007 4:33 am

Re: Да живее Робин Хоб

Post by трубадур » Wed Aug 12, 2020 10:31 am

Moridin wrote:
Tue Aug 11, 2020 10:12 pm
затворих теста и не мога да копирам
сейм, ма ми даде чичака Burrich, демек имба са нещата

User avatar
Dr. Horrible
Forsaken
Posts: 2684
Joined: Wed Jul 22, 2009 8:53 am

Re: Да живее Робин Хоб

Post by Dr. Horrible » Wed Aug 12, 2020 10:57 am

Кетрикен е много готина :)

Тя е управник, който има много интересни разбирания за властта. Смята, че човекът с най-голяма власт в една държава не е щастливец и късметлия, който може да прави каквото си иска, а трябва да се нарича "жертва" - защото жертва себе си за доброто на народа, посвещава се на служба на своя народ и губи много възможности и свободи, които обикновените хора имат. Да бъдеш управник не е привилегия, а дълг, много тежък дълг, който трябва да бъде понесен за доброто на целия народ. И самата Кетрикен е жертва на своя народ.
Тя цени хората около себе си, никога не забравя тези, които са проявили лоялност към нея. Едновременно с това съзнава, че доброто на държавата е по-важно от доброто на отделния човек, и би тръгнала против интересите дори на близките си, ако смята, че държавата ще спечели от това. Ще ѝ е тъжно, ще го изживява, но ще го направи, ще жертва спокойствието и душата си за това.
Но макар често да е заобиколена от близки хора, в нея си има някаква особена самота.

Мисля, че ти отива! И е готино как ти и Мели и на теста излизате женена двойка :D
Life is a gift. We must celebrate it! We have to dance, to show God we are grateful to be alive.

User avatar
Nameless_onee
Scholar
Posts: 132
Joined: Fri Oct 14, 2011 6:18 pm

Re: Да живее Робин Хоб

Post by Nameless_onee » Tue Sep 29, 2020 12:59 am

Почнах да чета наскоро трилогията за придворният убиец на Хоб. Вече почти към края на третата книга се чудя, с коя да продължа? Имам под ръка Шутът и убиецът, но гледам в уики, че по дата на издаване Сага за живите кораби е преди нея. Има ли някаква непреодолима последователност между трилогиите или са станд алоне и мога да прескоча, без да губя нищо?
Фанатизма е другата страна на ограничението

User avatar
Matrim
Moderator
Posts: 4813
Joined: Mon Dec 22, 2003 10:58 pm
Location: Remedy Lane

Re: Да живее Робин Хоб

Post by Matrim » Tue Sep 29, 2020 1:09 am

От чисто сюжетна гледна точка, спокойно може да продължиш и с Шутът и убиецът - някои елементи от историята ще са ти по-ясни ако си чел Сага за живите кораби, но нищо от изключителна важност. От друга страна, така ще пропуснеш най-добрата трилогия на Хоб. :P
Ridcully: "A few twenty-mile runs and the Dean'd be a different man."
Bursar: "Well, yes. He'd be dead."
Ridcully: "He'd be healthy."
Bursar: "Yes, but still dead."

User avatar
Killua
Ascendent
Posts: 3707
Joined: Sat Jun 11, 2005 10:10 pm
Location: София

Re: Да живее Робин Хоб

Post by Killua » Tue Sep 29, 2020 9:50 am

И аз препоръчвам да не я прескачаш!
Страхотна поредица и после следващите за Фиц ще са ти по-забавни, че иначе ще прескочиш дребните препратки.
shadow dance nikoga ne luje

User avatar
aiva
Adept
Posts: 227
Joined: Tue Mar 21, 2017 9:10 pm

Re: Да живее Робин Хоб

Post by aiva » Tue Sep 29, 2020 10:12 am

Това е хронологията: http://www.robinhobb.com/works.htm

И аз препоръчвам да не изпускаш тази за корабите, макар че ако много ти се чете за Фиц, може да минеш на следващата трилогия за него първо и после тази за корабите. Със сигурност обаче прочети всички останали, преди да продължиш с третата трилогия за Фиц :P

User avatar
Dr. Horrible
Forsaken
Posts: 2684
Joined: Wed Jul 22, 2009 8:53 am

Re: Да живее Робин Хоб

Post by Dr. Horrible » Tue Sep 29, 2020 8:51 pm

И аз определено те съветвам да прочетеш първо Корабите и чак тогава да преминеш на следващия Фиц :)
Не просто защото са хубави и интересни, а защото ги смятам за важни. Другите тук коментират, че ако не прочетеш Корабите ще изпуснеш само дребни препратки, но аз не съм точно на това мнение. Тези книги са важни за историята на Фиц в следващата трилогия. Може би за първата книга от следващата трилогия не особено, но за втората и третата са доста важни. Някои от най-важните избори, които прави Фиц в края на трилогията, са свързани със станалото в поредицата за Корабите. Герои, които го увещават да направи тези избори, са герои от Корабите. Просто ще разбереш дилемите му много по-добре, ако преди това прочетеш Корабите, ще усетиш истинската тежест на вземаните от него решения.

Просто светът на Робин Хоб е свързан, това е една дълга верига от взаимосвързани елементи. Дори връзката да не е напълно директна, аз я смятам за важна. Сюжетът на Корабите се развива далеч от Шестте херцогства, но все пак в същия свят. И там стават неща, които променят света. И промяната в света се отразява и на Шестте херцогства. После Фиц също извършва действия, които имат потенциала да променят света - и ако "Корабите" вече са ти познати, ти ще знаеш как точно действията на Фиц ще се отразят на множество други герои, които вече познаваш и обичаш, ще се притесняваш за тези герои. После след тази трилогия за Фиц има една четирилогия за Дъждовните гори, която се води продължение на Корабите. Но станалото във втората трилогия за Фиц е от централно значение за героите от Дъждовните гори и прави съдбата им много по-затрогваща. И после всички герои и поредици са много важни за финалната трилогия за Фиц...

Как да го обясня? Представи се, че четеш история за някой български град - за управниците му, за обикновените хора. Може Първата световна война да не е важна точно за тези герои, те да са далеч от бойните действия, но това, че на хиляди километри от тях има война, да се отразява на техния живот. Последствията, които донася загубата на войната, също им се отразяват, вече по-директно. Когато идва Втората световна война и този град вече решава какво да прави със своите евреи и когато над този град започват да валят бомби, когато в града квартируват първо германски, а после съветски войници, тогава вече ставащото на стотици километри се оказва важно и значимо за съдбата на нашите герои, които иначе никога не са излизали от града си. И ще разбереш по-добре тези герои и действията им, ако имаш целия контекст на континента.

И аз държа на това, защото идеята на Робин Хоб е наистина прекрасна. Романите ѝ показват как действията на отделния човек се отразяват на целия свят, как изборите на Фиц се отразяват на съвсем далечни хора, които той никога няма да срещне (но които ти познаваш!), които си имат свои съдби и дилеми и любови, и макар да не са част от живота на Фиц, живеят в неговия свят. Хоб ни показва как всички сме свързани, как нашият свят се движи и развива и всички търпим последствията от това, историите ѝ илюстрират значимостта на отделния човек за световната история.
Обожавам я :heart:
Life is a gift. We must celebrate it! We have to dance, to show God we are grateful to be alive.

User avatar
Nameless_onee
Scholar
Posts: 132
Joined: Fri Oct 14, 2011 6:18 pm

Re: Да живее Робин Хоб

Post by Nameless_onee » Tue Sep 29, 2020 9:54 pm

Мерси за отговорите и съветите. Определено ще карам по реда на Хоб. Обичам да чета за богати светове и действия разпръснати из света без наглед да са свързани, но реално оказват влияние (малко както абъркромби е изградил света си).
Фанатизма е другата страна на ограничението

Who is online

Users browsing this forum: Google [Bot] and 7 guests