Кой какво чете V: Brave New World

Литературни критики и възхвали. Всичко, което винаги сте искали да знаете за Даниел Стийл и Нора Робъртс, а ви е било срам да попитате :р
User avatar
Martix
Jaghut Tyrant
Posts: 1867
Joined: Mon Aug 21, 2006 12:44 pm
Location: selfmade plain

Re: Кой какво чете V: Brave New World

Post by Martix » Tue Sep 06, 2022 8:16 pm

@Claymore Ехе, ти си бил един от връзкарите с истински копия на Лед, бях започнал да се съмнявам, че съществуват такива, значи ще чакам ревюто в списанието. :D
А Другите Песни вече не се намира по книжарници, но я има във knizhen-pazar все още.
Сега като се разтърсих излиза, че по The Old Axolotl имало сериал на нетфликс - further research is needed :o


И за да не разводнявам темата съвсем, да се върнем на основното, започнах сборника Книгата на Мечовете. Засега не е нещо върховно, но имаше и няколко доста добри разказа, а съм само на средата. Странно, че при толкова големи имена засега най ми хареса отварящия разказ По-добрият печели на К. Дж. Паркър.
edit: свърших я, доста добри попадения имаше от (relatively) малки автори, както и посредствени разкази от големи имена, разказа за стрелеца наркоман трябва да се издирят и останалите от поредицата, а синовете на дракона е :metal: , RR Мартин и телефонен указател да напише, ще е 10/10.
Last edited by Martix on Thu Sep 15, 2022 8:26 pm, edited 1 time in total.
There are no rules! I'm gonna get you!

User avatar
Demandred
Moderator
Posts: 6210
Joined: Sun Jan 11, 2004 8:42 am
Contact:

Re: Кой какво чете V: Brave New World

Post by Demandred » Sun Sep 11, 2022 11:04 pm

Подхванах най-хайпнатия SFF роман, излязъл в последните седмици, а именно Babel на R.F. Kuang, който е алтернативна история с фентъзи елементи и се развива през 30-те години на 19-и век, основно в Оксфорд. Засега е увлекателен и много добре написан на чисто техническо ниво, а и идеята за магия, базирана на превод между различни езици, е интересна и добре развита. Обаче има един сериозен проблем, който съм го срещал и в други alternate history романи, и който тотално ми убива личния suspension of disbelief. В света на роман цялата индустрия се крепи на базирана на преводи и сребро магия. Тази магия е използвана още от времето на римската империя, т.е. почти две хилядолетия. Въпреки това обаче разликите с реалната история, които съм забелязал досега в романа, са практически нулеви. Наполеон си е бил Наполеон, Великобритания е воювала с него през същия период и изходът е бил същия, преди това Испания е имала колониална империя в Америка, в Китай е на власт династията Qing и само Кантон и Макао са отворени за посетители от Европа и т.н. Дори книгите на Дикенс и други популярни автори, които се споменават, са със същите заглавия и излизат на същите дати. Имам чувството, че за авторката е била по-важно да демонстрира колко добре е изучила времевия период, в който се развива действието, отколкото постигане на вътрешна достоверност в романа.
Sure your parents might think you're a failure
But no one's ever said: "First, let's kill all the tailors"
Don't be a lawyer!

User avatar
aiva
Misting
Posts: 272
Joined: Tue Mar 21, 2017 9:10 pm

Re: Кой какво чете V: Brave New World

Post by aiva » Fri Sep 16, 2022 8:27 am

"Invisible Women: Data Bias in a World Designed for Men" от Caroline Criado Pérez си поставя за цел да изобличи как съвременният свят е устроен да пренебрегва нуждите на жените в полза на тези на мъжете. Както си личи от заглавието, това се случва благодарение на едно съвсем дребно предположение - че жените са просто един по-дребен мъж и съответно няма нужда да събираме информация специфично за тях. Изградена въз основа на стотици проучвания в различни държави, книгата ни разкрива неща като:

- Как планът за почистване на улиците от сняг може да е сексистки
- Защо опашката пред женската тоалетна е винаги по-дълга (или защо разделението 50/50 не е същото като равенство между половете)
- Как програмирането става от предимно женско занимание в предимно мъжко
- Защо необвързаните жени се възстановяват по-бързо от сърдечен удар в сравнение с омъжените жени
- Как някои данъците увеличават разликата във възнагражденията между половете
- Защо някои мерки, взети с цел да облекчат жените в работата им, в крайна сметка облагодетелстват мъжете
- Защо не може просто да облечеш жените в по-малки мъжки униформи
- Каква е връзката между красивия маникюр и рака на гърдата
- Защо стартъпи, основани от жени, имат два пъти повече приходи от стартъпи, основани от мъже
- Защо на жените по-често им става лошо, когато ползват шлем за виртуална реалност
- Защо жените имат 17% по-голяма вероятност да умрат при катастрофа
- Защо значително по-голямата част от жертвите по време на природни бедствия и епидемии са жени

Книгата беше много интересна и е написана по един ненатоварващ начин (от гледна точка на стил на писане, не на тематика) и ни отваря очите за многото дребни (и не толкова) неща, които правят нашия свят изконно несправедлив. Препоръчително четиво за всеки и всички!

User avatar
Demandred
Moderator
Posts: 6210
Joined: Sun Jan 11, 2004 8:42 am
Contact:

Re: Кой какво чете V: Brave New World

Post by Demandred » Tue Sep 20, 2022 1:59 pm

Дочетох Babel, оказа се доста разочароваш роман след всичкия хайп. Освен това, за което споменах в предишния си пост, другият тотално убиваш immersion-a елемент беше, че героите твърде често говореха като студенти в Оксфорд през 2022, а не през 1838. Диалогът е пълен с анахронизми. Освен това авторката явно е била много притеснена да не вземе да обиди някой от вечните мрънкала в социалните медии, намиращи "проблематични" неща навсякъде, и затова всички герои, които не са бели, са прекрасни хора, а белите са почти без изключение moustache twirling villains.
Sure your parents might think you're a failure
But no one's ever said: "First, let's kill all the tailors"
Don't be a lawyer!

User avatar
tigermaster
Elder God
Posts: 6262
Joined: Wed Jun 14, 2006 11:39 am

Re: Кой какво чете V: Brave New World

Post by tigermaster » Mon Sep 26, 2022 3:37 pm

Прочетох първата част на "Хрониките на Девабад" на С. А. Чакраборти - "Град от месинг":
https://www.shadowdance.info/magazine/b ... -of-brass/
Доста интересна е и със сигурност ще прочета поне следващата. Ревюто на Couatl я описва добре. Готино е, че на практика няма злодеи - всеки си има мотивацията и може да бъде разбран. Конфликтите са добре описани. Ако има някакъв проблем, той е детинският любовно-многоъгълен романс, и то не толкова фактът, че го има, колкото че контрастира прекалено рязко със сцените с насилие. Екшънът на моменти е (почти) като от книга на Бърнард Корнуел - бруталия и кръв на корем, само че с доста повече магия.
Света аз цял обходих
и изправен гордо пак стоя.
Срещнах милиони хора
и на всичките им взех ума.

Блог
The Painting
Случаят с изтрития спомен
РЕВЮ: „The Lord of the Rings: The Rings of Power”

User avatar
Martix
Jaghut Tyrant
Posts: 1867
Joined: Mon Aug 21, 2006 12:44 pm
Location: selfmade plain

Re: Кой какво чете V: Brave New World

Post by Martix » Wed Oct 19, 2022 3:06 pm

Май тая година ще се окаже най-плодотворната ми като читател откакто различавам а от б, доста издухах goodreads challenge goal-а, покрай другия челиндж, който подхванах, а именно да чета задължително поне 1 страница всеки ден, засега съм изпуснал не повече от седмица.

Огън и Кръв на Дж.Р.Р.Мартин - хората като казват че някой любим техен автор дори да напише телефонен указател, пак ще е книгата на годината, са имали точно тази книга предвид. Книгата е 50%/50% историческа хроника/generational фентъзи роман и 100% велика. Чак съм учуден, че не се е пръкнал нов поджанр за подобни измислени исторически хроники, но както знаем, модерните читатели нямат никакъв вкус. Сюжетът е на обичайното за Мартин високо ниво и всякакви сравнения със сериала ще завършат с победа на състезателя в хартиения ъгъл. Като единствена критика мога да кажа, че има доста повтарящи се събития и през поколенията се случват подобни или аналогични ситуации, но то не е ли така и в реалния свят, хората бързо забравят историята. Може да е фенсървиз, написан от Мартин за самия Мартин, но то и аз съм Мартин, така че ми пасва идеално.
8/10

След повече от година влачене си довърших трилогията на Зелазни/Шекли Millennial Contest (Донеси ми главата на принца, Ако с Фауст не успееш, Просто шеметен фарс) - еми, лекинко съм разочарован. Подобно на другия известен комедиен "most ambitious crossover ever" от този период, Добри Поличби, и Contest-а е пълен с много оригинални идеи, свежо писане и други хубави работи, но като отделна творба е далече от най-добрите неща на авторите си, писани поотделно. При хилядолетния конкурс го има и усещане за постоянно спадане на качеството във всяка следваща книга, а и нека да си говорим направо, голяма поука или смисъл от цялото упражнение просто липсва, авторите просто са искали да се похвалят колко са рисърчнали края на средновековието и ранния ренесанс и да пофлексват малко с остроумие. Все пак е готина де, ревюто ми звучи малко downer но това е щото съм глезен на Пратчет и вече Шекли не ми действа толкова силно, колкото като бях малък. Сега като проверих, първата книга е излязла 1 година след добри поличби, а двойката Ази Елбуб / Бабриел са едно към едно със Азирафел / Кроули, хмм, дали тук има някаква история, или просто случайно две двойки известни автори са написали подобни coop романи с еднакви имена на главния си герой толкова близо във времето. :ninja:
7/10

Хрониката на птицата с пружина - викам да се образовам малко и аз и да прочета някъф Мураками, че да мога да блестя в светски разговори. Оказа се филм на Линч в книжна форма (птиците с пружина не са това, което са). Май трябваше да ми хареса повече, предвид как сякаш е писана за моя демографик и психотип, но нещо не се впечатлих от безкрайното съновидейно разгъване на осемизмерни хидри, чиито пипала никога не стигат до някакво тяло, а.к.а писане заради самото писане. Просто за да работи на ниво световен бестселър, този роман трябваше да е написан много по-поетично и красиво, отколкото копието, което четох. Предполагам, че проблема е в превода (от японски на английски, и от английския превод на български, wtf). Иначе е силен, държи интереса през цялото време, пълен е с ефектни сцени, при които просто не можеш да оставиш книгата, докато не стигнеш до края на главата, но накрая не получаваш нищо насреща. Края е в нищото с оставени висящи сто сюжетни линии, и то не от типа че се чака продължение, а по скоро от типа, сценарист съм на 4400 и нищо няма да ви дам, дори под заплаха от водно мъчение. Кефи ме иначе Мураками, задължително ще прочета още няколко негови преди да го класифицирам, вече съм заредил Кафката на опашката.
7.5/10
There are no rules! I'm gonna get you!

User avatar
Moridin
Global Moderator
Posts: 19272
Joined: Fri Dec 19, 2003 10:21 pm
Location: On the other side
Contact:

Re: Кой какво чете V: Brave New World

Post by Moridin » Wed Oct 19, 2022 8:53 pm

За пружината не си прав, но за Огън и кръв ме кефи, че си тупнал точно основния минус за мен, който бях извадил в ревюто в списанието :) малко мързеливо въображние е от Мартин но пък всичко останало е топ
This is it. Ground zero.

User avatar
Martix
Jaghut Tyrant
Posts: 1867
Joined: Mon Aug 21, 2006 12:44 pm
Location: selfmade plain

Re: Кой какво чете V: Brave New World

Post by Martix » Wed Nov 30, 2022 9:14 pm

Часовници от Кости е толкова добра, че чак прекалява. Всеки герой е жив и дишащ човек, всеки character quirk участва в историята, всяка пушка на Чехов гърми на точното място. Книгата е като учебник по писане. Едновременно съм и впечатлен, и оставен някак безразличен накрая. Все пак е много приятен роман и вече спирам да отлагам Мичъл и му почвам и другите преведени на БГ книги.
9/10

Войните ги започват неудачниците на Вадим Панов. Като изключим паралелите на заглавието и части от плота с реалните събития от тази година (което е дълъг начин да кажа, че намерих за забавно че книгата се оказа руска, писана преди 20 години, а линията на лошия магьосник който не върви в крак с времето и иска да завладява света с война, докато служителите му предпочитат да живеят в цивилизацията ми се стори безкрайно ироничен) книгата няма много какво да предложи. Ърбан фентъзи, което почти не прикрива, че просто се опитва да се вози на успеха на Лукяненко и света на книгата е съшит от равни дози Патрулите и Не е Време за Дракони. Специално backstory-то как се е появил днешния свят на книгата е едно от най-неволно смешните неща които съм чел от доста време насам (много лек спойлер и само увод - Атлантида като е паднала последните атланти са се прикрили за милиони години в ролята на престъпни банди в днешна Москва :spite: ). Та, книгата е посредствена, но става за едно четене ако наистина нямате какво друго да четете. Ако пък ви хареса, имам добри новини. Оказва се, че поредицата е станала хитова в Русия и вече се състои от над 40 книги като автора не спира да ги бълва по няколко на година. Take that, night watch extended universe...
5/10

Периферни Тела - някак бях проспал че това и сериала дето върви сега по амазон е едно и също нещо, но се усетих точно навреме преди да приключи първи сезон и прочетох книгата преди да почна сериалчето. Ами, не ми хареса особено. Core идеята в основата на романа за quantum entangle-ването е абсолютно перфектна, и може би най-реалистичната версия на история за пътуване във времето, която съм чел досега. Хареса ми и, че героите бяха някакви пълни селяни и взаимодействието между двете линии вървеше по-скоро като епизод на Ozark, отколкото като стандартното за подобни sci-fi истории. Но с напредването на романа, качеството започна все повече да пада. Въпреки бързото темпо, късите глави, и краткото време, което историята заема, книгата е пълна с пълнеж, ежедневни мinutiae-та на множество герои, за които не ми пука, нямат особено важна роля в плота, и често даже не успях да започня кой кой е и защо се намира в сцената. Основния плот е някак си незначителен, което е и плюс и минус, но няма да се забивам в спойлери. Края също не ми хареса изобщо с тея спойлери.
Spoiler: show
как всички се изпожениха един с друг след 5 дена познанство и заживяха щастливо, wtf Гибсън, да ти имам дистопиите.
7/10
There are no rules! I'm gonna get you!

LaughingSkull
Farmer
Posts: 64
Joined: Thu May 01, 2014 1:13 am

Re: Кой какво чете V: Brave New World

Post by LaughingSkull » Thu Jan 12, 2023 6:07 am

.
Наскоро си преглеждах библиотеката (физическата) и попаднах на това издание на A Canticle for Leibowitz от Walter M. Miller Jr.

Книгата вече е била обсъждана в този форум, набързо и на-тъгъдък, през далечната 2007ма.
Ето: viewtopic.php?p=114228#p114228
(впрочем, според търсачката на форума, била е и споменавана дваж-триж няколко години преди това, но без особена придружаваща дискусия)

^ Каквото се е изказало в тази нишка, аз нямам какво повече да добавя.
Освен че съм напълно съгласен с всичките ви суперлативи по нея! :)
(и леееко озадачен че е намерила превод на бг още през 1993та, и то под интересното заглавие "AПОКАЛИПСИС I - Кантата за ЛЕйбовиц" ?!)


По-любопитно ми е че се сблъсквам с рядък момент, в който моята собствена памет ми изневерява:
Не мога да си спомня КАК аджеба книгата изобщо е попаднала в полезрението ми, когато съм я чел навремето... (2011)

Доколкото мога да преценя, нито самата тя, нито авторът ѝ се считат за някакви особени светила в жанра.
Не съм чул за нея от тук (нито друг бг форум), а това е единственият форум с лит.-ориентация, който фрикуентвам.

...

Абе... Идеята ми е...
Ясно е защо класиката е в библиотеката ми.
Както и имам спомен за вдъхновителите и изворите за придобиването ми на малкото наистина обскурни книги в нея.

Но ТАЗИ ???.
НИКЪВ спомен.

И това, по някаква странна причина, ме дразни на екзистенциално ниво.. :/

Е, все пак, не мога да НЕ се радвам че съм се сблъскал с нея, по някакви там неведоми пътища, и наистина оценил! :)

.

User avatar
aiva
Misting
Posts: 272
Joined: Tue Mar 21, 2017 9:10 pm

Re: Кой какво чете V: Brave New World

Post by aiva » Tue Jan 24, 2023 6:33 pm

When Women were dragons. Синопсисът е  1950s America where thousands of women spontaneously transform into dragons, exploding notions of a woman’s place in the world. Проследяваме живота на малката Алекс, която също има една от гореспоменатите одраконени жени в семейството си - събитие, също толкова табу, колкото и менструацията, което оставя Алекс дълбоко объркана. Силно феминистки роман, който в крайна сметка не съм сигурна какво точно искаше да каже.

До към средата историята всъщност беше добра и се занимаваше доста добре с теми като generational trauma, итернализирането на максими като children should be seen, but not heard и какво се случва с вътрешния ти свят, когато цял живот живееш с идеята, че нещо нормално, което се случва на огромна част от човечеството, се счита за мръсно и срамно. Имаше много силен момент, в който поотрасналата Алекс реагира по абсолютно идентичен начин като майка си по-рано в историята. Ако романът свършваше с момент, в който Алекс гордо казва за ужас на всички наоколо (и особено на майка си) "да, тя е дракон и какво от това", нямаше да съм хич недоволна.

Обаче романът продължава и втората му половина ми беше много по-разфокусирана и протяжна и като цяло ми омръзнаха нерешителността на главната героиня и невероятното й твърдоглавие в това да НЕ задава въпроси и да избягва трудните теми. Да, това беше част от нещата, които да превъзмогне, но тя беше плекалено нелюбопитен тинейджър и голяма част от нещата, които избягваше, бяха с цел да се удължи сюжета. Самият край също ми се стори ненужен и направи един ужким невероятно важен за Алекс герой някак безпредметен в крайна сметка.

Като цяло, ако това беше повест и се поограничеше цялостният фокус, щеше да се получи един доста добър текст според мен.  

User avatar
Martix
Jaghut Tyrant
Posts: 1867
Joined: Mon Aug 21, 2006 12:44 pm
Location: selfmade plain

Re: Кой какво чете V: Brave New World

Post by Martix » Wed Jan 25, 2023 6:34 pm

Върховното Кралство 1-3 - започна обещаващо, но само започна. Светостроенето е готино, като по-мрачна версия на Warcraft 3 вселената, и историята не е лоша, въпреки че малко разчита на пророчества, който подход ме дразни все повече колкото повече фентъзи чета. Основния проблем обаче е протагонистът Лорн.

Певел е искал да направи мрачно фентъзи с antihero протагонист, но е успял само да направи някакъв хибрид между откровено леке, и полезен глупак, който на думи е много корав и зъл, но на практика си е добричък по душа (Певел се страхува да напише истински зъл главен герой и затова се препъва в себе си нон стоп да измисля оправдания на Лорн, двете му любими са - Лорн е коруптнат от злото и това не е той, а е корупшъна, и другото - Лорн влиза в стая, вижда насреща си друг мъж, двамата сключват погледи и на секундата осъзнават че се мразят и ще се ненавиждат до края на живота си) но едновременно с това Лорн е и деструктивен за плота до комични величини - нарочно хвърля кралството във война щото не е на кеф, нарочно се съюзява с лошите вместо с добрите, нарочно предава приятелите си и ги оставя да умрат, и всичко това не заради някаква лична причина, даже най-често изгодата е в обратното решение на това, което Лорн взима, а уж се води че е мотивиран от лична изгода, щото нали е много корав, но едновременно с това е патриот, абе патки - много ми е противен протагониста.

И разбира се историята се движи със скоростта на охлюв и с всяка следваща книга се забавя. На БГ са превели първите 3 книги и сме доникъде, предполагам че ще има поне 6-8 книги докато авторът успее да си разкаже историята (на френски са до 5-тата) и също така съм убеден, че litus няма да ги преведат всичките и ще я зарежат на случайно място, щото що да не.

В превода или по-скоро редакцията също има разни дребни грешки, тук таме объркват имената на героите и пишат примерно Лорн каза на Лорн нещо си, или еди кой си персонаж погледна Лорн, а всъщност в стаята при Лорн присъства друг персонаж, но не е фатално, разбира се от контекст. Само във втора книга на едно място имаше такава грешка, която ме обърка и чак след стотина страници се разбра какво е било.
5/10
There are no rules! I'm gonna get you!

User avatar
tigermaster
Elder God
Posts: 6262
Joined: Wed Jun 14, 2006 11:39 am

Re: Кой какво чете V: Brave New World

Post by tigermaster » Mon Feb 06, 2023 1:43 pm

За Коледа си подарих изданието на "Дракула" на Сиела и най-после можах да стигна до него.
Готино е. Самата книга е оформена красиво, преводът е хубав, а и като съм чел само съкратеното издание на "Труд" отпреди около милион години, идва яко. Единственото, което донейде ме бъгва, са постоянните бележки под линия - май трябва най-после да се отуча да чета бележки за неща, които знам.
Бая атмосферно нещо, като цяло.
Света аз цял обходих
и изправен гордо пак стоя.
Срещнах милиони хора
и на всичките им взех ума.

Блог
The Painting
Случаят с изтрития спомен
РЕВЮ: „The Lord of the Rings: The Rings of Power”

User avatar
трубадур
Elder God
Posts: 5596
Joined: Sat Apr 07, 2007 4:33 am

Re: Кой какво чете V: Brave New World

Post by трубадур » Mon Feb 06, 2023 2:30 pm

Бтв, последната беге книга, дето купих некоги беше Монахът, пак от Сиела и същото - красиво направена книга, добър превод и толкова много малоумни бележки по линия, дека бяха някакви свободни разсъждения, които често се блъскаха даже с текста.
Ако са думи или личности, които масовият западен читател да не може да зацепи като в "Името на розата" или "Сатанински строфи" става. Даже е желателно. Ама някой да разсъждава върху текста, докато го четеш и го слага като бележка, където очакванията са да има информация относно непознати понятия, а вместо това налетиш на анализ - ми фак дат шит, брат.

User avatar
tigermaster
Elder God
Posts: 6262
Joined: Wed Jun 14, 2006 11:39 am

Re: Кой какво чете V: Brave New World

Post by tigermaster » Mon Feb 06, 2023 3:06 pm

"Монахът" е на същия преводач. Съвпадение?
Света аз цял обходих
и изправен гордо пак стоя.
Срещнах милиони хора
и на всичките им взех ума.

Блог
The Painting
Случаят с изтрития спомен
РЕВЮ: „The Lord of the Rings: The Rings of Power”

User avatar
трубадур
Elder God
Posts: 5596
Joined: Sat Apr 07, 2007 4:33 am

Re: Кой какво чете V: Brave New World

Post by трубадур » Mon Feb 06, 2023 9:20 pm

tigermaster wrote:
Mon Feb 06, 2023 3:06 pm
"Монахът" е на същия преводач. Съвпадение?
викаш слочаенос!1!!!? #немисля е положението

нашият, ако такива словоблудства си позволява в тия книги (не знам как е в Дракула, ама ако е толкова зле като при монаха), направо не ми се мисли ква кочина са бележките към Мемоарите на една лека жена. Де са редакторите в такива случаи, които да попарват подобни пориви?

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests