Наоми Новик - различната писателка на фентъзи

Литературни критики и възхвали. Всичко, което винаги сте искали да знаете за Даниел Стийл и Нора Робъртс, а ви е било срам да попитате :р
Post Reply
User avatar
Mat Kauton
Commoner
Posts: 27
Joined: Thu Apr 08, 2021 11:46 pm
Location: Sofia
Contact:

Наоми Новик - различната писателка на фентъзи

Post by Mat Kauton » Fri May 14, 2021 12:44 am

Здравейте колеги,


за тези които не ме познават, аз съм постоянен член на форумите фентъзи и фантастика и Mартин (литературно творечство)на bg-mamma от над десет години под името Джон Сняг/Лорд Сняг и на Сдружение книги игри под името Джордж Ал


В Bg-mammа, кажи-речи всяка седмица пускам ревюта на книги свързани с фентъзи и фантастика.

Днес ще ви представя една по-нестандартна авторка - Наоми Новик

Някои от вас са я чували във Връзка Сребърна приказка и Изтръгнати от корен, други - във връзка поредицата Темерер. Навяро ще кажете, че тя е много "детска" писателка. Съгласен съм, стилът й ориентиран повече към тийнеджърската аудитория, но това не го прави непременно лош. И във Сребърна приказка и в Изтръгнати от корен ще намерите много от древноруската/Древнославянска митология. Самата Наоми Новик има славянски корени.
Spoiler: show
srebarna-prikazka-30.jpg
srebarna-prikazka-30.jpg (462.87 KiB) Viewed 603 times
В Сребърна приказка действието се развива пред две гледни точки на две девойки, които се борят с огледални проблеми. Едната е еврейка, която живее скотски живот, на която кралят на елфите - Старик - поставя на три пъти изпитание да му даде невероятни богатства и тя се справя.
Spoiler: show
Вследствие на това той се жени за нея и я води в царството. Това обаче не е хепиенд, защото Старик е цар на Студа, той е нещо като първообраз на дядо Мраз, но един доста лош дядо Мраз, който е изключително безчувствен. Чрез парите той увеличава силата си, и постепенно иска да замрази всичко. Главната героиня има определени желания, но за това трябва да му дава нови и нови пари- единствената магия която умее.
Другата девойка е знатна болярка, която
Spoiler: show
се омъжва за царя...само за да открие, че той е обсебен от огнения демон Чернобог. Чернобог изпълнява желания, но убива в пламъци. Така е умряла майката на младия цар - тя е станала царица чрез сделка с демона, но после е убита на клада, както и цялото и семейство. Сега Чернобог иска живота на младата царица. Как ли ще се измъкне тя?
Няма да разправям повече, но книгата е оригинална. Двете девойки имат огледални проблеми, а същевременно дълго време не знаят една за друга, но проблемите им ще пресекат. Няма да казвам, как се разрешават конфликитите на една и на другата, но ви уверявам, че до финала има много обрати. На тези които не четат хардкор фентъзи Сребърна приказка ще им хареса
Приятно впечатление прави, че не са използвани класически американски имена. Действието се развива в Русия, или поне сетига е руски и имена като Иван, Влад и пр. ще бъдат характерни за него, което за мен лично бе приятно. За някой може да не е.
----------------------


Друга интересна приказка от Наоми Новик е Изтръгнати от Корен. Не обичам сравненията но бих я сравнил или с трилогията за Шамана на Робин Хоб (уви не е преведена у нас, но я има на руски в Рулит) или със Свещеният Крал на Луис Бюджелод (има я в Читанка,, книга трета за Шалион, но може да се чете самостоятелно)
Книгата като типична книга за Наоми Новик е много...митологична. В началото действието започва пред очите на една обикновена селска девойка. Тя ни разказва че всяка година Змея (който мъж-магьосник, нещо като шаман на селото) взима една девойка задържа я при себе си и й дава пари...и никой не вярва на девойките, че те са девствени, след посещението си. Най-интересното е, че те всичките са необикновени. Главната героиня е изпълнена с очаквания, че нейната изключителна приятелка ще бъде взета този път, но...взетата от Змея е тя.
От тук нататък следват обрат след обрат. Следва да предупредя, че Змеят е всичко друго, но не и Чаровният принци - той е мрачен, грубиян и какво ли не, но загрижен за селото и по-важното- за страната. Защото се задава магически проблем, който ще засегне цялата нация.

Наоми Новик е авторка която обича да пише митологично. Специално в тази книга е засегната и темата за това как една кутура се интрегрира в друга култура или се сблъсква с нея - но това е направено по приятен начин. Наистина смятам, че темата има много общо с Трилогията за Шамана на Робин Хоб, но който не я е чел няма да ме разбере.
Пожелавам на всички ви

ПРИЯТНО ЧЕТЕНЕ
Last edited by Mat Kauton on Fri May 14, 2021 1:14 pm, edited 2 times in total.

User avatar
Mat Kauton
Commoner
Posts: 27
Joined: Thu Apr 08, 2021 11:46 pm
Location: Sofia
Contact:

Re: Наоми Новик - различната писателка на фентъзи

Post by Mat Kauton » Fri May 14, 2021 9:49 am

и в другата тема написах, но и тук ще го напиша. Това е "жива" тема можете да пишете мнения, коментари за написаното, какво ви интересува, какво сте прочели. Не се притеснявайте и да ме нападате, няма да се засегна (стгиа критиката да е по това, което пиша, а не квалификации като "идиот" и "малоумник")

User avatar
Delegat
Aes Sedai
Posts: 1532
Joined: Mon Dec 25, 2006 7:53 pm

Re: Наоми Новик - различната писателка на фентъзи

Post by Delegat » Fri May 14, 2021 12:48 pm

Темата ти е в грешният раздел, има си такъв за книги. Освен това е Темерер (Temeraire), а не Треминер. И трето, слагай спойлери, защото разкриваш прекалено много за някои книги (и са фентъзи романи, а не приказчици). Иначе е похвална инициативата ти, но се стреми да бъдеш по систематизиран и по-малко разпилян.

User avatar
Mat Kauton
Commoner
Posts: 27
Joined: Thu Apr 08, 2021 11:46 pm
Location: Sofia
Contact:

Re: Наоми Новик - различната писателка на фентъзи

Post by Mat Kauton » Fri May 14, 2021 1:12 pm

Благодаря за критиката, точно за това говорех, че се нуждая от такава критика. Ще помоля модератора/админа да премести темата. За спойлерите нямате грижа, ще ги сложа, просто мислех че не съм издал никаква съществена информация, защото до финала наистина има невероятно много обрати.
Иначе - Приказките също са фентъзита, но фентъзитата биват много видове. Предполагам че можем да направим деление от хардкор като Абъркромби до лекия жанр като Шанара. В този смисъл съм искал обясня, че става дума за "леко фентъзи", като съм казал че е приказно, както и да определя стила на разказване. Съжалявам, ако съм подразнил някого, но мисля, че красотата на демокрацията е, че всеки има право да вижда нещата по свой начин
П.С. Щом темата трябва да е в книжния форум, ще помоля модератора да премести и другата тема за отзиви и ревюта също там
П.П.С. За разпиляността се извинявам - още съм нов и се уча, освен това снощи като съм написал темата в 1 часа среднощ, после са ми дошли други идеи в главата като съм преспал. Обещавам да се коригирам.

User avatar
Martix
Aes Sedai
Posts: 1617
Joined: Mon Aug 21, 2006 12:44 pm
Location: selfmade plain

Re: Наоми Новик - различната писателка на фентъзи

Post by Martix » Fri May 14, 2021 5:40 pm

Още ме е яд, че спряха да издават Темерер на български след втората книга. А примерно трилогията Левиатан на Скот Уестърфийлд, се издаде цялата на БГ. Ама това е да случиш на издателство.

Наоми Новик е просто страхотна, изчел съм й и 4-те книги издадени на БГ, и всичките са бижута. Особено Сребърна Приказка, която директно ми влезе в списъка с любими книги, а този списък въобще не е голям (и се състои от 50% Пратчет :mrgreen: )

пп. Сиела са издали на бг Смъртоносна Академия, хайпът ми пробива покрива. Нямам търпение да си приключа със маратонът на Сандърсън, който започнах тази година и да изчета всички епични неща, които се появиха последните месеци, вземи тая трилогия земното минало, вземи тва пиранези, вземи тая река на боговете, вземи тая мексиканска готика, вземи тоя черен леопард. БГ издателствата направо ни глезят.
Man has always assumed that he was more intelligent than dolphins because he had achieved so much...the wheel, New York, wars and so on...while all the dolphins had ever done was muck about in the water having a good time. But conversely, the dolphins had always believed that they were far more intelligent than man...for precisely the same reason.

User avatar
Roland
Site Admin
Posts: 29866
Joined: Sat Dec 20, 2003 10:36 pm
Location: Chicago, IL
Contact:

Re: Наоми Новик - различната писателка на фентъзи

Post by Roland » Sat May 15, 2021 10:57 pm

И аз й се точа на Deadly Education, ама съм твърде задръстен с YA в момента :mrgreen:
And you can't dance with a devil on your back...

User avatar
Dr. Horrible
Forsaken
Posts: 2809
Joined: Wed Jul 22, 2009 8:53 am

Re: Наоми Новик - различната писателка на фентъзи

Post by Dr. Horrible » Sun May 16, 2021 7:33 pm

Аз съм чел Изтръгнати от корен и не бях особено впечатлен, честно казано.
Имаше интересни неща вътре, де. Началото ми хареса много, главната героиня ми беше симпатична, ако ще и малко клиширана. Много ми харесаха описанията на магиите - целият процес и имаше едни страхотни сцени как главната и Змеят правеха заедно магии, още са ми останали в съзнанието. Лесът беше доста интересен избор за злодей, хареса ми как бяха реализирани нещата с него.

Но просто... от един момент нататък ми стана скучна и насила я дочетох. Някак много почна да тъпче действието на едно място - ако книгата беше със стотина страници по-кратка, щеше да ми допадне доста повече. Краят на любовната история хем ми хареса, хем... не беше много удовлетворяващ, честно казано. И освен това
Spoiler: show
аз твърде силно шипвах главната героиня с нейната приятелка, просто имаше индикации за много епична двойка, но книгата изобщо не отиде в тази посока и останах много разочарован от това.
But goddamn,
you got me in love again

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 15 guests