Кой какво чете V: Brave New World

Литературни критики и възхвали. Всичко, което винаги сте искали да знаете за Даниел Стийл и Нора Робъртс, а ви е било срам да попитате :р
User avatar
Ambartanen
Arcanist
Posts: 914
Joined: Mon Mar 15, 2004 6:45 pm

Re: Кой какво чете V: Brave New World

Post by Ambartanen » Fri Feb 12, 2021 4:39 pm

Moridin wrote:
Thu Feb 04, 2021 10:00 pm
@Ambartanen пробвай с тая дизелпънковата му?
Май нямам намерения. Може би някога ще се реша да чета следващата книга от тази поредица, но няма да е скоро.

От друга страна прочетох трилогията Clandestine Magic на Колийн Каули. Първата книга, Subversive, беше изключително приятна и ми се струва доста вероятно да се хареса на @Dr. Horrible. Трилогията е доста по-романс фокусирана отколкото обикновено чета, но светът е доста интересен- 2020та, която всъщност се усеща като нещо между късен 19ти и средата на 20ти век. След Първата Световна и преди Голямата Депресия магьосниците са се върнали или разкрили пред света, което напълно е променило курса на историята от там нататък. Главните герои са няколко жени от The Women's League for the Prohibition of Magic (псевдо еквивалент на The Anti-Saloon League и превземането на движението, за да се обърне целта му към борба за правата на жените) и един магьосник работил в Пентаграма (guess what that is the equivalent to :D) по проект подобен на атомната бомба. Много неща в историята много се въртят около възродената борба за права, които в нашия свят идват с първата вълна на феминизма, но в този е бил потъпкан от липсата на Втора Световна война и включването на магьосниците в икономиката. Доста по-подплътена беше в отношение на обвързане на света и мотивациите на героите с любовната история и емоционалните конфликти, отколкото е стандартно за жанра.

User avatar
Roland
Site Admin
Posts: 29869
Joined: Sat Dec 20, 2003 10:36 pm
Location: Chicago, IL
Contact:

Re: Кой какво чете V: Brave New World

Post by Roland » Fri Feb 12, 2021 6:15 pm

Аз прочетох A Complicated Love Story Set in Space на Шон Дейвид Хъчинсън. Доста хай-консепт YA за трима тийнейджъри - две момчета и едно момиче - които заспиват на Земята, но се събуждат в космически кораб, който е на път да избухне, без никакъв спомен как са се озовали там. Гей-романс естествено, но и доста яки идеи, но отиде в някои много тъмни посоки и не съм сигурен, че беше нужно..
And you can't dance with a devil on your back...

Xellos
Moderator
Posts: 19783
Joined: Fri Apr 02, 2004 10:08 pm

Re: Кой какво чете V: Brave New World

Post by Xellos » Sun Feb 14, 2021 11:52 am

Прецапвам през Demon Cycle на Peter V. Brett. Общо взето добре върви за днд кампания из феодално/селскостопанско фентъзи, ама още не съм си направил труда да запомня имената на главните герои, а от нездраво любопитство почвам третата книга... :lol: :oops:

User avatar
Matrim
Moderator
Posts: 4927
Joined: Mon Dec 22, 2003 10:58 pm
Location: Remedy Lane

Re: Кой какво чете V: Brave New World

Post by Matrim » Thu Feb 18, 2021 3:20 pm

Прочетох Before They Are Hanged на Абъркромби. Май в крайна сметка тази поредица няма да се окаже по вкуса ми, вероятно ще прочета и последната част от трилогията, но качеството е толкова неравномерно. Всички в нета хвалят Глокта, а на мен ми се вижда доволно скучен в по-голямата част от времето. На всяка страница от неговата гледна точка има поне десет реда иронични коментари в курсив, за да не забравим колко циничен и видял какво ли не е човекът. Много ми идва това. В този том, неговата история беше главно една супер скучна обсада, която завърши off-screen. Другите две главни сюжетни линии бяха по-интересни, но почти нищо изненадващо освен когато
Spoiler: show
престолонаследникът си го взе.
Много сетъп за трети том, ще трябва да е трепач въпросната книга, за да си променя радикално мнението за трилогията.
Ridcully: "A few twenty-mile runs and the Dean'd be a different man."
Bursar: "Well, yes. He'd be dead."
Ridcully: "He'd be healthy."
Bursar: "Yes, but still dead."

User avatar
Roland
Site Admin
Posts: 29869
Joined: Sat Dec 20, 2003 10:36 pm
Location: Chicago, IL
Contact:

Re: Кой какво чете V: Brave New World

Post by Roland » Fri Mar 05, 2021 5:45 pm

ВНИМАНИЕ!

Знам, че това касае ВСИЧКИ тук, затова бързам да ви предупредя!
Ако някой ви каже, че някоя нова книга е "the best new gay novel of the year", НЕ МУ ВЯРВАЙТЕ!!!!

Brought to you by неистовата ми омраза към Let's Get Back to the Party на Зак Салих, която е обидно слаба. Знам, знам - спасих безбройни животи в този форум :lol:

/rant
And you can't dance with a devil on your back...

User avatar
aiva
Adept
Posts: 240
Joined: Tue Mar 21, 2017 9:10 pm

Re: Кой какво чете V: Brave New World

Post by aiva » Thu Mar 18, 2021 10:09 pm

След Firewalkers, което много ми хареса, и Spiderlight, която също беше сладурска, продължавам с поредната книга на Adrian Tchaikovsky - Children of Time. В нея паралелно ни се разказват две истории. Далеч в бъдещето Земята е унищожена и остатъците от човечеството се е натоварило на космически кораб и търси своя нов дом сред звездите. А междувременно на една отдавна забравена, но тераформирана в миналото планета едни модифицирани паяци мутират, създават общество, откриват математиката, изобретяват дирижабли и тн.

Честно казано, първата глава не ми вдъхна особено доверие. Но след това стана много интересно и 600 страници отлетяха неусетно. Историята на човеците е добра, но това, което наистина впечатлява, е линията на паяците. Те не са просто хора с козметични промени, развитието на тяхната цивилизация през поколенията е много интересно и макар да има паралели-закачки с нашето, е невороятно различно и логично. Много хитро авторът е решил да даде същите 3-4 имена на героите от всички поколения, така вместо 50 героя, които се появяват за няколко глави и изчезват, сякаш са все същите и спокойно можеш да се привържеш към тях. Показателно е, че не бях изобщо сигурна кой искам да победи във финалния конфликт между паяците и хората. Но краят беше задоволителен.

Много интересна книга наистина!

User avatar
aiva
Adept
Posts: 240
Joined: Tue Mar 21, 2017 9:10 pm

Re: Кой какво чете V: Brave New World

Post by aiva » Tue Apr 06, 2021 6:39 pm

И пак аз ще пиша за още една много хубава книга, втора по ред (което рядко се случва!) - The Goblin Emperor by Katherine Addison.

Императорът на елфите и трима от неговите синове са убити - трона наследява най-малкият му полу-гоблински син. Прекарал целия си живот в дълбоката провинция, нашият млад герой е хвърлен направо в дълбоките води на живота и политиката в императолския двор. А там го чакат интриги, преврати, красиви жени със скрити цели и сплетничeщи аристократи, опитващи се да се възползват от наивния нов император.

И докато сюжетът изглежда някак постен откъм high stakes (освен единичния човешки живот), историята се съсредоточава върху героите и атмосферата и точно това кара романът да изпъква сред други high fantasy предложения. Самият свят също оставя много на въображението, разчита повече на леко загатване - като едва-споменатото наличие на магия или изобретяването на нов вид мост, около което се върти една от дворцовите интриги - и служи по-скоро за декор на историята на един истински добър и благороден млад човек. Дори няма карта!

В крайна сметка, това се оказа една наистина приятна feel-good книга.

User avatar
tigermaster
Elder God
Posts: 5721
Joined: Wed Jun 14, 2006 11:39 am

Re: Кой какво чете V: Brave New World

Post by tigermaster » Tue May 04, 2021 2:57 pm

Прочетох "Пиранези" на Сузана Кларк най-после. Покрай разболявания и ангажименти я бавих някакви месеци, обаче, в крайна сметка, доста си струва. От бая време не ми се беше случвало книга да ми направи мозъка на юфка по този начин.
Света аз цял обходих
и изправен гордо пак стоя.
Срещнах милиони хора
и на всичките им взех ума.

Блог
The Painting
Случаят с изтрития спомен
РЕВЮ: „Tenet“/“Тенет“

User avatar
Mat Kauton
Commoner
Posts: 27
Joined: Thu Apr 08, 2021 11:46 pm
Location: Sofia
Contact:

Re: Кой какво чете V: Brave New World

Post by Mat Kauton » Thu May 13, 2021 8:38 pm

Чета ред неща на тема фентъзи и фантастика, всеяден съм. Напоследък прочетох Дейвид Брин - Килн Хора, Патрик Нес - почти всичко дето е излязло ( Трилогията Живият Хаос, Спасението Хенингтън), също не знам от кой автор вече бе Дървото на Лъжите, както и кажи-речи всичко на Наоми Новик- Сребърна приказка, Изтръгнати от Корен..., и първите две книги на поредица Темерер - Драконът на негово Величество и Нефритеният трон. Много ми хареса Наоми Новик, доста фолклор има при нея, и то - древнославянски фолклор.
За всяка една от споменатите книги мога да напиша и по-пространно ревю, редовно пиша ревюта във форума за фентъзи и фантастика на bg-mamma, та не ми е проблем, стига да има желаещи.


Голям фен съм на Робин Хоб, Брандън Сандърсън, Джош Малерман, Патрик Нес. Имат освежаващ стил и добри идеи

User avatar
Roland
Site Admin
Posts: 29869
Joined: Sat Dec 20, 2003 10:36 pm
Location: Chicago, IL
Contact:

Re: Кой какво чете V: Brave New World

Post by Roland » Mon May 17, 2021 5:25 pm

Изчетох Shadow and Bone трилогията. Изненадващо добре написана, но все пак умерено посредствена, а русизмите дразнят неистово, щото почти до един са погрешно използвани.

Почнах Six of Crows и още в началото е много по-добра.
And you can't dance with a devil on your back...

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 13 guests