Dune

Филми, бре, филми... Джена Джеймсън, Трейси Лордс – we have them all!
User avatar
трубадур
Ascendent
Posts: 4946
Joined: Sat Apr 07, 2007 4:33 am

Re: Dune

Post by трубадур » Sun Oct 24, 2021 12:57 pm

Dr. Horrible wrote:
Sat Oct 23, 2021 11:37 pm
От визията също съм много разочарован, особено от визията на дворците, там беше тотал щета.
аз тва викам по-горе, всичко е брутализъм, а вътре краен минимализъм откъм завеждане. И отново - във филма на линч всяка една фракция си има своя облик. Даже започва с императора (който в новия филм няма работа, всеки трябва да има волдеморд или саурон тия дни, ма поне във властелина ни го показаха лошковеца в началото) и при него всичко е злато и блясък, атреидите са по-близко до вижданията за европейска монархия и е показано в облеклата и градовете им и накрая има индустриализираните харконни, за които най-важна е крайната цел и печалба, не ги ебе на каква цена. В такава култура е очаквано и баш шевчето да е небивала лакомия, желаеща всяко удоволствие за себе си и оттам отблъскаващата визия на барона, който цял живот не може да каже НЕ като става дума за собствения му кеф. И това всичко е показано във филма на Линч, щото все пак умни дизайнери и желание за създаване на правдоподобен и интригуващ свят. С абсолютната липса на мисъл във филма на Вильо и какви са разликите между културите тука барона ся е просто гнусен и грозен, щото тва са лошите. И с такава генерализация минават през всичко. Ми, евала :yay:

@Litz няма нужда да си от остров да се дразниш от десатурацията на цветовете в киното последните години :mrgreen: Иначе за любипитните малта Е жълта. Освен зимата, когато е по-зелена. Тук плажове каквито може би ги си представяш няма, само камъни, а малкото пясък е ценен де. На едно място е даже оранжев, но там пък водата често е цялата във водорасли. Как да е.

Да се върна на пустинята. И ултимативния филм за нея Лорънс Арабски, там като прекосяваха тегавото място в нея беше показано брилянтно, отне им време, даже имаше поставка за по-късна сцена и въобще майсторска работа. Заснета перфектно и на уникално място в пустинята. Тука минаха една дюна едва ли не. Въобще липса чувството на мащаб и колко огромно е това място. Или нека вземат по-модерен пример. Фюри роуд една сцена не повтори в същите пясъци и камъни, докато тук изглеждаха, че се въртят на 20 метра периметър.

User avatar
Marfa
Moderator
Posts: 11058
Joined: Sat Dec 20, 2003 10:12 pm
Contact:

Re: Dune

Post by Marfa » Mon Oct 25, 2021 8:56 am

Гледах го снощи, на страната на Хорибъла и Трубадура съм. Да оставим, че в архитектурно отношение сякаш беше снимано на паметника 1300 България в Шумен, ами и филмът е правен само за хора, чели книгите. Чела съм ги, естествено, така че за мен нямаше проблем да знам защо Туфир Хауът бълва разни данни, що е то Бин Джезърит (извън, че някви вещици измъчват хора и имат бойни умения) и прочее, но имах сериозен проблем с тежката протяжност. Например, дадох си сметка, че трейлърът се състоеше на 90% от виденията на Пол. И освен това имам проблем със Зендая и със заспалата ѝ физиономия. И точно както каза Доктора, абсолютно грам не ми пукаше за никой от персонажите. При все това, което написах, ми хареса, но и аз не бих повторила. Май по-скоро ще си пусна и варианта на Линч. Не знам що из сайтовете го водят като провал, на мен доста ми беше харесал.
This octopus! Let's give him boots, send him to North Korea!

Image<-Подробно описание на нещата, които ми образуват нерви :twisted:
Уук.

User avatar
Litz
Ascendent
Posts: 3641
Joined: Mon Aug 16, 2010 12:46 am

Re: Dune

Post by Litz » Mon Oct 25, 2021 10:00 am

Съгласна съм с това, че човек трябва да е чел книгата. Аз съм я, ама човекът с когото бях не беше и доста неща не му бяха ясни кой кой е и защо го прави.

При Юе това наистина беше проблем, щото той след 5 секунди екранно време, реши да предаде Лето и ти идва от никъде.Според мен проблемът с персонажите е донякъде това, че в книгата ние знаем те какво си мислят през цялото време, знаем им борбите. ,Докато тук това не е екстернализирано, ма си мисля все трябва да се намери начин. На мен Джесика и Лето ми бяха проблем, щото аз въобще не yсетих няква огромна любов между тях, каквато се предполага.

User avatar
Moridin
Global Moderator
Posts: 19096
Joined: Fri Dec 19, 2003 10:21 pm
Location: On the other side
Contact:

Re: Dune

Post by Moridin » Mon Oct 25, 2021 10:16 am

tigermaster wrote:
Sat Oct 16, 2021 1:37 am
При нас се води да има премиера след една седмица, обаче ми стовариха още два филма за превод тогава, та ще видим. Обаче го пускат на 2D в някои кина! Ура! Дано дойде така и в киното в Ринга.
Къде го има 2Д бтв?
This is it. Ground zero.

User avatar
Vash
Paragon
Posts: 582
Joined: Fri Jan 27, 2006 12:17 am
Location: София

Re: Dune

Post by Vash » Mon Oct 25, 2021 12:02 pm

Аз съм голям фен на книгата и с това предубеждение казвам, че филма ми хареса много...

ноооо, все пак много от критиките на @трубадур и @Dr. Horrible важат.

Основният ми проблем беше, че липсва мащаб с тълпите, трябваше да видим населението на Аракийн повече, прислуга по дворците и т.н. Също битките бяха кръчмарски бой от двайсет човека. Повечето сцени бяха като на театър, само главните герои и никакъв друг персонал.

Също важи, че нямаше достатъчно характер на фракциите, особено болка ми е Харконените. Хареса ми идеята да са деволюирали от лакомия, но трябваше да го покажат повече. Също барона трябваше да е по-веселяк, в книгите освен че беше страшен пускаше бъзици и се показваше много повече буквалното и метафоричното му плюскане.

Тъпо ми е, че скипнаха по-спокойните моменти като пристигат на Аракис, там беше момента да покажат малко по-сложни отношения между героите, скипнали са и момента, в който Атрейдите знаят, че има предател и някои герои подозират Джесика. Дано го има в extended cut.

НО, абсолютно не е излишен филма, това е първата правилна екранизация на книгата DUNE. Филма на Линч може да има качества в дизайна (на мен ми е тъп във всяко друго отношение), но със сигурно не постига това.

И не съм съгласен, че липсва светостроене на Аракис, орнитоптерите и spice harvesters са за пръв път представени правилно, червеите и момента, в който идването им предизвиква земетресение и пясъка започва да трепери и потъва, е нещо невероятно.

Като цяло Вилнъов май се празни на моменти, в който музиката и епиката са на макс и показва нещо яко и бавно. Много от тия моменти работят - гом джабара, излитането на кораба от водата на Каладан, молитвата на сардукарите. Ама определно има проблем в това да понамали драмата и да покаже спокойни разговори и отношения между героите.

И все пак се радвам, че филма съществува и мисля, че е най-добрият Дюн за сега и скоро няма да видим по-добър.

"It was an octopus, centipede, spider kind o' thing, but they was a haff-shaped man's face on top of it..."

User avatar
Marfa
Moderator
Posts: 11058
Joined: Sat Dec 20, 2003 10:12 pm
Contact:

Re: Dune

Post by Marfa » Mon Oct 25, 2021 1:17 pm

Между другото, вчера се замислих за конкретен проблем, който не е породен точно от филма, но там доста ясно изпъкна. Пилотите на Сдружението използват подправката, за да нагъват пространството и правят космическите пътувания възможни. Тоест, как са пътували преди подправката, която е открита преди осемдесетина години?
This octopus! Let's give him boots, send him to North Korea!

Image<-Подробно описание на нещата, които ми образуват нерви :twisted:
Уук.

User avatar
tigermaster
Elder God
Posts: 5861
Joined: Wed Jun 14, 2006 11:39 am

Re: Dune

Post by tigermaster » Mon Oct 25, 2021 1:39 pm

Litz wrote:
Sat Oct 23, 2021 8:28 pm
Затуй критиките, че тва е поредният white savior филм са простотии.
Ако някой иска да се офендва, да погледне сардукарите - дето са бели мъже, базирани на някаква фентъзи представа за спартански воини, обаче използват изкилиферчен японски стил за бой с мечове (и походката, и позициите, и начинът, по който държат оръжията, са ми познати) и правят ритуали с монголско гърлено пеене.

Иначе не знам, едно време филма на Линч го гледах два или три месеца, след като прочетох книгата за втори път, и откровено го намразих. Просто всичко ми се видя сбъркано. Само Стинг ми хареса в него, честно. Кайл Маклоклън ми се беше сторил прекалено стар за ролята на Пол - което сигурно е странно, доколкото и Алек Нюман в телевизионната адаптация от края на деветдесетте, и Шаламе в новата са по-възрастни, отколкото той беше тогава, а с тях нямах такива проблеми. Баронът там беше прекалено комедиен, което ме дразнеше неистово. Сега как бих възприел онзи филм не знам.
Телевизионният почти ми допадна, въпреки кривата визия.

С доста от критиките в темата съм съгласен, всъщност, обаче в този филм е първата екранна версия на Пол, която действително ми допада. Маклоклън, както споменах, просто го мразех, а Нюман не ме дразнеше, но и не ми беше кой знае колко симпатичен. Ако има някаква критика, която намирам за важна, това е, че филмът надали е много милостив към хора, които не са чели книгите. Това мен не ме притесняваше толкова, обаче пак - може би трябваше да се спомене какво правят ментатите, как действат, какво представляват. Да се каже поне името на Пайтър, който беше някак важен, преди дук Лето да го отрови. И така нататък.
Света аз цял обходих
и изправен гордо пак стоя.
Срещнах милиони хора
и на всичките им взех ума.

Блог
The Painting
Случаят с изтрития спомен
РЕВЮ: „Tenet“/“Тенет“

User avatar
Xellos
Moderator
Posts: 19841
Joined: Fri Apr 02, 2004 10:08 pm

Re: Dune

Post by Xellos » Mon Oct 25, 2021 1:43 pm

Marfa wrote:
Mon Oct 25, 2021 1:17 pm
Между другото, вчера се замислих за конкретен проблем, който не е породен точно от филма, но там доста ясно изпъкна. Пилотите на Сдружението използват подправката, за да нагъват пространството и правят космическите пътувания възможни. Тоест, как са пътували преди подправката, която е открита преди осемдесетина години?
Те и преди това са го нагъвали, ама меланжът им помага да предсказват по-безопасни маршрути?
The Legends of Dune prequel trilogy (2002–2004) by Brian Herbert and Kevin J. Anderson establish that the Spacing Guild first start using Guild Navigators because the travel technique of spacefolding is not safe; only about nine out of every ten heighliners make it to their final destination without Navigators
Фърлих му едно око, това трябва да се гледа на кино де, иначе почваш да прескачаш или заспиваш на моменти. Толкоз приземявания и бааавно отваряне на люкове никъде нема в киното... :ninja: Се едно гледах Блейд Рънъра, никва Дюн атмосфера.

User avatar
Marfa
Moderator
Posts: 11058
Joined: Sat Dec 20, 2003 10:12 pm
Contact:

Re: Dune

Post by Marfa » Mon Oct 25, 2021 2:06 pm

Ма не, не ставаше въпрос за маршрути, а за това, че с негова помощ нагъват пространството. :neutral:
Толкоз приземявания и бааавно отваряне на люкове никъде нема в киното... :ninja: Се едно гледах Блейд Рънъра, никва Дюн атмосфера.
QFT
This octopus! Let's give him boots, send him to North Korea!

Image<-Подробно описание на нещата, които ми образуват нерви :twisted:
Уук.

User avatar
Claymore
Ascendent
Posts: 4901
Joined: Sat Sep 12, 2009 9:55 pm

Re: Dune

Post by Claymore » Mon Oct 25, 2021 4:45 pm

Marfa wrote:
Mon Oct 25, 2021 1:17 pm
Между другото, вчера се замислих за конкретен проблем, който не е породен точно от филма, но там доста ясно изпъкна. Пилотите на Сдружението използват подправката, за да нагъват пространството и правят космическите пътувания възможни. Тоест, как са пътували преди подправката, която е открита преди осемдесетина години?
Бъркаш понятията. И преди са пътували, но са били стандартни FTL кораби с реактори които са се ползвали главно за пътуване вътре в дадена система или за по-дълги преходи. С тия кораби които нагъват пространството чрез Холцман ефекта, навигаторите "чертаят" точен маршрут и картина на време-пространството в целевата дестинация и така избягват проблемите с това да се разбият в астероид или нещо такова, защото при такива скорости и едно камъче може да унищожи целия кораб. Тук и на мен ми е леко мътно от кнгите става ли дума за реално движение по-бързо и от нормалните реакторни кораби или по-скоро за вид материализиране на дестинацията. Но това беше разликата като цяло
What's a goon to a goblin? What's a shooter to a shotta?
I can boom shakalaka your medulla oblongata

User avatar
penzata
Forsaken
Posts: 2633
Joined: Thu Dec 10, 2009 7:13 pm
Location: between the planescapes
Contact:

Re: Dune

Post by penzata » Mon Oct 25, 2021 5:09 pm

Moridin wrote:
Mon Oct 25, 2021 10:16 am
tigermaster wrote:
Sat Oct 16, 2021 1:37 am
При нас се води да има премиера след една седмица, обаче ми стовариха още два филма за превод тогава, та ще видим. Обаче го пускат на 2D в някои кина! Ура! Дано дойде така и в киното в Ринга.
Къде го има 2Д бтв?
Само в Пловдив и Варна. :mrgreen:
The hardest battles are fought in the mind.

User avatar
Litz
Ascendent
Posts: 3641
Joined: Mon Aug 16, 2010 12:46 am

Re: Dune

Post by Litz » Tue Oct 26, 2021 12:30 amВилньов прави разбор на Гом Джабар сцената. Ся в началото като каза как тоя неизпран килим от 90тарски дом Дружба 2, бил символ на антична цивилизация, разбрах що част от естетиката на филма куца. В неговата глава това е грандиозно.

Ма е интересно де плюс, че това наистина ми е любимата сцена във филма. И той самият смята, че на места не се е справил, но че специално тук е успял. И съм съгласна.

Това, че е чел книгата толко пъти и че го е правил с 14 годишното си аз предвид, обяснява липсата на обяснения за нечелите.

Философстванията за оргазма не ги разбрах обаче.

User avatar
Xellos
Moderator
Posts: 19841
Joined: Fri Apr 02, 2004 10:08 pm

Re: Dune

Post by Xellos » Tue Oct 26, 2021 8:16 pm

Личи си, че си обича работата. :)

Интересно е колко шматкане е било за да се екранизира през годините поне 1 филм до ся.Сцената с кутията беше добра, правилен избор е пича за Пол, иначе Вилньов ако избара и тая сцена ще го призная.

User avatar
The Dragon
Elder God
Posts: 8873
Joined: Wed Jan 14, 2004 9:03 pm

Re: Dune

Post by The Dragon » Wed Oct 27, 2021 11:11 am

Не че разбирам много от кино, но според мен правилният начин да се филмира това (ако изобщо има) е да се почне от месията на дюн и първа част да е направена във flashbacks. А да и да е сериал.
The sinking of the Titanic was a miracle to the lobsters in the ship's kitchen.

User avatar
Moridin
Global Moderator
Posts: 19096
Joined: Fri Dec 19, 2003 10:21 pm
Location: On the other side
Contact:

Re: Dune

Post by Moridin » Thu Oct 28, 2021 11:48 am

Еми със сигурност първата половина на оригиналната книга е доста скучна, та нищо изненадващо откъм реакции
Лошото е, че и след (а и по време на) Месията става съвсем скучно :mrgreen:
This is it. Ground zero.

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 7 guests