Page 1 of 15

Черната пантера

Posted: Sat Feb 17, 2018 1:57 am
by Dr. Horrible
Image

На мен определено ми хареса много! Изпълни ме с кеф.

Историята беше хубава и ми допадна колко много неща се случиха, наистина беше свежо. Визията беше уникална - много цветна, много шарена, истински чудесна. Екшънът беше много хубав, кефеше ме колко стилно и красиво стои всичко. Музиката беше чудесна. Тъй като във форума имаше недоволство от това, че в трейлърите звучи американски рап - във филма музиката си е основно в африкански стил и стои отлично. Самата Уаканда беше яка, имаше много готин афрофутуризъм. Героите бяха много готини и много добре изиграни.
Като минус бих посочил това, че самата Черна пантера не е особено развит персонаж в собствения си филм. Някак дори в Civil War бяха успели да го обрисуват по-добре. Това е може би първият супергеройски филм, в който поддържащите герои са толкова важни, в някои отношения по-важни от главния. Филмът спокойно можеше да се казва World of Wakanda и пак да е точно същия. Та вместо него имаше чудесно развити женски персонажи. Окоей е невероятна!
Другият ми минус е, че беше мнооого слабо базиран на комиксите. Някои герои присъстваха със същите имена, но нямаха нищо общо с комиксовите си първообрази. Опитвам се да го гледам отстрани и да си кажа, че това е просто съвсем друга интепретация на този свят, но все пак си изпитах известно разочарование от това.
Но цялото нещо беше някак приказно и прекрасно. Започна с приказка и после се разви много хубаво. Хареса ми основната идея, хареса ми и как беше реализирана. Злодеят беше много хубав и пълнокръвен образ. Марвел напоследък понесоха доста критики за това, че злодеите им са тъпи. И в последните си три филма ни дадоха Лешояда (Спайдър-мен), Хела (Тор) и Килногър - и тримата бяха невероятно яки злодеи.
Допадна ми, че хем не беше ориджин филм, хем си беше самостотялен. Това, което при Доктор Стрейндж ме ядоса - че стои откъснат от останалите и е прекалено независим от тях, тук изобщо не ми пречеше. Дори сюжетът го изисква и мисля, че се справиха много добре с това.
Щеше ми се да има повече Окойе, ЧУДЕСНА БЕШЕ!

И така... общо взето съм много доволен и някои сцени си ги преповтарям в главата си.
Вие какво мислите?

Re: Черната пантера

Posted: Sat Feb 17, 2018 8:47 am
by Roland
Нямам думи колко ме изкефи...

Re: Черната пантера

Posted: Sat Feb 17, 2018 12:43 pm
by Ordo Malleus
Пълен потрес е филмът. Ужасяващо е тъп, ама ужасяващо.

Re: Черната пантера

Posted: Sat Feb 17, 2018 2:41 pm
by tigermaster
Искам сега ревюта от Доктора и Ордо. :twisted:
Иначе, радвам се, че филмът е самодостатъчен. Ще му мента едно-две очи, когато се окажа достатъчно свободен.

Re: Черната пантера

Posted: Sun Feb 18, 2018 4:56 pm
by Mushu
Снощи го гледахме, много съм доволна. Много красив, повечето герои ми бяха супер симпатични и честно казано искам и аз малко вибраний :)

Re: Черната пантера

Posted: Wed Feb 21, 2018 9:27 am
by трубадур
Копирайте мнението на ордо за всеки филм на марвел и сте в парите. Защо хората гледат подобни нелогични глупости и припадат по тях си остава една от големите мистерии на модерното кино. Още повече, че наскоро гледах и Валериан (който логично флопна като пустиняк) и новия потър (там къде да намериш простаците), който е пълното доказателство, че роулинг can't write for shit и го спасяваха единствено симпатичните актьори и безупречната визия. Между другото и двете клоаки имат впечатляваща визия, за разлика от марвелските еднодневки, които трябваше да изринат с Тор, че да покажат нещо по-така... отново дженерик ез фак, но все пак малко по-интересно за окото.

И не че нещо, ама живеем в свят след Апокалипто и The Revenant - как може някой да зяпа пг-13-ки, където ударите не се показват как стигат до целта и са придружени единствено от звук на свистящ въздух и да смятаме, че това е добър и ударен екшън.

Re: Черната пантера

Posted: Wed Feb 21, 2018 9:44 am
by penzata
Черната Пантера е страхотен. Страшно ми хареса тоналността и подхода на Куглър към него.
Това, че Т'Чала търпи във филма най-малкото развитие от всички също беше плюс, защото това не е ориджин за появяването на пантерата, нито филм за развитието на героя Т'Чала - той е принц, гледан е като принц, отгледан е да замени баща си като пантерата и да стане крал и той е точно такъв. Черната Пантера не е филм за самия персонаж, а филм за символа, който представлява.
Подборът на актрисите е феноменален. Присъствието им е мощно и почупващо - не можеш да извъртиш поглед от тях, когато са на екрана; крадат цялото внимание с лекота, което е страхотно. А войните на Уаканда са в хиляди пъти по-перфектни амазонки от амазонките в Уондър Уоман. Музиката беше идеално подбрана и се вписваше във всяка сцена - даже на две места, заради емоцията, която изискваше и драматургичността на самата сцена, имах чувството, че гледам опера. :mrgreen: Хуморът беше фино подбран и добре напаснат. А и това, че Пантерата навяваше усещане за филма Цар Лъв е страхотно; винаги е страхотно. 8-)

флюсчета:
Радостен съм, че Черната Пантера работи като самостоятелен филм и то в такава голяма вселена и то на такъв етап. Нямаше вмешателство на други марвелски герои, което бе страхотно - сюжетът и кулминацията обосновават липсата на тези герои.

нитпикинг:
В началната сцена имах нужда от повече патос от страна на разказвача, защото звучеше сякаш разправя анекдот, а не приказка.
3D-то беше потресаващо зле и първите няколко битки бяха отчайващи за гледане. Не съм сигурен дали е от конвертирането или начина на заснемане на битките, което е леко съмнително, заради качеството на последната, но е неприемливо 3D-то да е толкова зле, имайки предвид, че това е използваният формат за масово разпространение.
Ироничните подхвърляния към американците бяха добри, но честото им използване ги обезличи и ги направи дразнещи.
Наличието на Hangover на Psy беше мега зле; трябваше да използват друга песен в дискотеката.
В третата четвъртина на филма можеше да се подходи малко по-добре сценарно към Килмонгър.

Определено Black Panther се намести в топ 5 на най-любимите ми комиксови филми. Ще го пробвам тези дни на real3D, дано да е по-добре.

Re: Черната пантера

Posted: Wed Feb 21, 2018 10:31 am
by Aravala
penzata wrote:
Wed Feb 21, 2018 9:44 am
Музиката беше идеално подбрана и се вписваше във всяка сцена - даже на две места, заради емоцията, която изискваше и драматургичността на самата сцена, имах чувството, че гледам опера. :mrgreen:
Ти май не си гледал много опера... Музиката беше тотално безлична както впрочем и останалата част от филма.

Иначе не мога да посоча нищо, което да ми хареса в Черната пантера. Наистина недоумявам кое точно му е страхотното. Непрекъснато се натъквам на твърдението, че ако не ти харесва филма си расист, което е доста евтино измъкване. Немощта му по никакъв начин не е породена от каста. Актьорите си бяха чудесни, просто ги бяха набутали в тотално недомислен сюжет, сякаш писан от третокласник. Сори ама ужасно ме дразнят подобни недомислени истории, които никой не може да разбере по каква логика съществуват изобщо.

Re: Черната пантера

Posted: Wed Feb 21, 2018 10:43 am
by Roland
Еми не съм сигурен какъв ти е проблемът с историята, за мен беше перфектна.

Утре второ гледане.

Re: Черната пантера

Posted: Wed Feb 21, 2018 10:59 am
by Matrim
Актьорите си бяха чудесни, просто ги бяха набутали в тотално недомислен сюжет, сякаш писан от третокласник
Открай време се чудя защо в Холивуд умишлено пишат такива сюжети - дали наистина средностатистическият зрител е толкова неадекватен, че няма да може да следи нещо по-завъртяно или продуцентите го мислят за такъв, а всъщност той може да схване и сюжети на ниво, да речем, осми клас? :P

Re: Черната пантера

Posted: Wed Feb 21, 2018 11:17 am
by penzata
Aravala wrote:
Wed Feb 21, 2018 10:31 am
Ти май не си гледал много опера... Музиката беше тотално безлична както впрочем и останалата част от филма.
Гледал съм достатъчно опери, за да изпитам същата емоция, която ми дава операта при сцената с първата среща на Т'Чала с баща му. Не мисля за нужно да обяснявам крайно субективната си емоция.

Re: Черната пантера

Posted: Wed Feb 21, 2018 11:37 am
by Aravala
Аз изобщо не тая илюзии, че този филм се крепи на нещо повече от субективни емоции, които предизвиква у някои хора. Извън това на практика няма абсолютно никаква стойност. Напълно ок съм с факта, че някои моменти може и да са докоснали определени зрители, но с твърдението, че може да бъде харесан извън чисто субективните емоции вече е нещо, с което не мога да се съглася.

А за мен някои опери са връх на изкуството по няколко направление, докато този филм беше доста сериозно дъно, както и да го разглеждам. Така че няма да обяснявам повече субективното си несъгласие със сравнението ти :lol:

Re: Черната пантера

Posted: Wed Feb 21, 2018 11:46 am
by трубадур
Matrim wrote:
Wed Feb 21, 2018 10:59 am
Открай време се чудя защо в Холивуд умишлено пишат такива сюжети -
толкова им се позволява да направят, особено като става дума за 15-ти филм в поредица, имат чеклист нужни неща за трейлъра (само той може да струва милиони) и натам е прави според списъка, спуснат отгоре и филмите са безобразно манипулативни и в крайна сметка крайният резултат е толкова грозен, тъп и вял, че да ти се плаче, ако искаш малко повече от филма.

Редно е да се отбележи, че модерните блокбастъри дори се провалят където е недопустимо да се дънят, а именно в спектакъла, което, въпреки безумните бюджети, говори за абсолютно изкъртване на студията за специални ефекти и се очаква те да покрият солидна част от кадрите от собствения си джоб.

А и да не забравяме, че в момента игра на тронове се води за див първенец на юбер качеството, тъй че нивото на средния чиляк определено е доста под санитарния минимум. Но аз и го написах по-горе, за мен тая мания по очеизваждащо слаби наративи и нелогични глупости е мистерия, която можеше да бъде оправдана, ако поне визуалната дъвка беше на ниво, а тя не е, тъй че... тъжна работа с други думи.

Re: Черната пантера

Posted: Wed Feb 21, 2018 11:48 am
by penzata
^^^^^
:rofl:

Сравнението не е за качество :shock:, а за емоции, които предизвиква у мен. Изобщо не е до съгласие или несъгласие. Просто две коренно различни неща ме накараха да изпитам една и съща емоция. Заяждането ти за операта е безсмислено.

Re: Черната пантера

Posted: Wed Feb 21, 2018 11:53 am
by Aravala
Извинявай, в моя свят положителни емоции предизвикват качествени неща, вероятно за това ми е трудно да разбера как е възможно филмовия еквивалент на Цеца да предизвиква същите емоции като Верди, например. Всеки е в правото си да се кефи на каквото там му докосва нещо си в душата, но това не ми пречи да недоумявам и да ви питам "Какво бе, хора, какво толкова ви хареса?!"