Черната пантера

Филми, бре, филми... Джена Джеймсън, Трейси Лордс – we have them all!
Post Reply
User avatar
Dr. Horrible
Forsaken
Posts: 2502
Joined: Wed Jul 22, 2009 8:53 am

Черната пантера

Post by Dr. Horrible » Sat Feb 17, 2018 1:57 am

Image

На мен определено ми хареса много! Изпълни ме с кеф.

Историята беше хубава и ми допадна колко много неща се случиха, наистина беше свежо. Визията беше уникална - много цветна, много шарена, истински чудесна. Екшънът беше много хубав, кефеше ме колко стилно и красиво стои всичко. Музиката беше чудесна. Тъй като във форума имаше недоволство от това, че в трейлърите звучи американски рап - във филма музиката си е основно в африкански стил и стои отлично. Самата Уаканда беше яка, имаше много готин афрофутуризъм. Героите бяха много готини и много добре изиграни.
Като минус бих посочил това, че самата Черна пантера не е особено развит персонаж в собствения си филм. Някак дори в Civil War бяха успели да го обрисуват по-добре. Това е може би първият супергеройски филм, в който поддържащите герои са толкова важни, в някои отношения по-важни от главния. Филмът спокойно можеше да се казва World of Wakanda и пак да е точно същия. Та вместо него имаше чудесно развити женски персонажи. Окоей е невероятна!
Другият ми минус е, че беше мнооого слабо базиран на комиксите. Някои герои присъстваха със същите имена, но нямаха нищо общо с комиксовите си първообрази. Опитвам се да го гледам отстрани и да си кажа, че това е просто съвсем друга интепретация на този свят, но все пак си изпитах известно разочарование от това.
Но цялото нещо беше някак приказно и прекрасно. Започна с приказка и после се разви много хубаво. Хареса ми основната идея, хареса ми и как беше реализирана. Злодеят беше много хубав и пълнокръвен образ. Марвел напоследък понесоха доста критики за това, че злодеите им са тъпи. И в последните си три филма ни дадоха Лешояда (Спайдър-мен), Хела (Тор) и Килногър - и тримата бяха невероятно яки злодеи.
Допадна ми, че хем не беше ориджин филм, хем си беше самостотялен. Това, което при Доктор Стрейндж ме ядоса - че стои откъснат от останалите и е прекалено независим от тях, тук изобщо не ми пречеше. Дори сюжетът го изисква и мисля, че се справиха много добре с това.
Щеше ми се да има повече Окойе, ЧУДЕСНА БЕШЕ!

И така... общо взето съм много доволен и някои сцени си ги преповтарям в главата си.
Вие какво мислите?
Please take my hand. I give it to you as a gesture of friendship and love, and of faith freely given. I give you my hand and welcome you into my dream.
—Wonder Woman #167 by Phil Jimenez

User avatar
Roland
Site Admin
Posts: 29416
Joined: Sat Dec 20, 2003 10:36 pm
Location: Chicago, IL
Contact:

Re: Черната пантера

Post by Roland » Sat Feb 17, 2018 8:47 am

Нямам думи колко ме изкефи...
And you can't dance with a devil on your back...

User avatar
Ordo Malleus
Mistborn
Posts: 1430
Joined: Fri Apr 23, 2010 9:59 am

Re: Черната пантера

Post by Ordo Malleus » Sat Feb 17, 2018 12:43 pm

Пълен потрес е филмът. Ужасяващо е тъп, ама ужасяващо.
What froze me was the fact that I had absolutely no reason to move in any direction. What had made me move through so many dead and pointless years was curiosity. Now even that had flickered out.

User avatar
tigermaster
Elder God
Posts: 5436
Joined: Wed Jun 14, 2006 11:39 am

Re: Черната пантера

Post by tigermaster » Sat Feb 17, 2018 2:41 pm

Искам сега ревюта от Доктора и Ордо. :twisted:
Иначе, радвам се, че филмът е самодостатъчен. Ще му мента едно-две очи, когато се окажа достатъчно свободен.
Света аз цял обходих
и изправен гордо пак стоя.
Срещнах милиони хора
и на всичките им взех ума.

Блог
The Painting
Случаят с изтрития спомен
РЕВЮ: „Green Book“/“Зелената книга“

User avatar
Mushu
Aes Sedai
Posts: 1559
Joined: Tue Apr 13, 2004 11:39 am

Re: Черната пантера

Post by Mushu » Sun Feb 18, 2018 4:56 pm

Снощи го гледахме, много съм доволна. Много красив, повечето герои ми бяха супер симпатични и честно казано искам и аз малко вибраний :)

User avatar
трубадур
Ascendent
Posts: 4016
Joined: Sat Apr 07, 2007 4:33 am

Re: Черната пантера

Post by трубадур » Wed Feb 21, 2018 9:27 am

Копирайте мнението на ордо за всеки филм на марвел и сте в парите. Защо хората гледат подобни нелогични глупости и припадат по тях си остава една от големите мистерии на модерното кино. Още повече, че наскоро гледах и Валериан (който логично флопна като пустиняк) и новия потър (там къде да намериш простаците), който е пълното доказателство, че роулинг can't write for shit и го спасяваха единствено симпатичните актьори и безупречната визия. Между другото и двете клоаки имат впечатляваща визия, за разлика от марвелските еднодневки, които трябваше да изринат с Тор, че да покажат нещо по-така... отново дженерик ез фак, но все пак малко по-интересно за окото.

И не че нещо, ама живеем в свят след Апокалипто и The Revenant - как може някой да зяпа пг-13-ки, където ударите не се показват как стигат до целта и са придружени единствено от звук на свистящ въздух и да смятаме, че това е добър и ударен екшън.

User avatar
penzata
Archmage
Posts: 2311
Joined: Thu Dec 10, 2009 7:13 pm
Location: between the planescapes
Contact:

Re: Черната пантера

Post by penzata » Wed Feb 21, 2018 9:44 am

Черната Пантера е страхотен. Страшно ми хареса тоналността и подхода на Куглър към него.
Това, че Т'Чала търпи във филма най-малкото развитие от всички също беше плюс, защото това не е ориджин за появяването на пантерата, нито филм за развитието на героя Т'Чала - той е принц, гледан е като принц, отгледан е да замени баща си като пантерата и да стане крал и той е точно такъв. Черната Пантера не е филм за самия персонаж, а филм за символа, който представлява.
Подборът на актрисите е феноменален. Присъствието им е мощно и почупващо - не можеш да извъртиш поглед от тях, когато са на екрана; крадат цялото внимание с лекота, което е страхотно. А войните на Уаканда са в хиляди пъти по-перфектни амазонки от амазонките в Уондър Уоман. Музиката беше идеално подбрана и се вписваше във всяка сцена - даже на две места, заради емоцията, която изискваше и драматургичността на самата сцена, имах чувството, че гледам опера. :mrgreen: Хуморът беше фино подбран и добре напаснат. А и това, че Пантерата навяваше усещане за филма Цар Лъв е страхотно; винаги е страхотно. 8-)

флюсчета:
Радостен съм, че Черната Пантера работи като самостоятелен филм и то в такава голяма вселена и то на такъв етап. Нямаше вмешателство на други марвелски герои, което бе страхотно - сюжетът и кулминацията обосновават липсата на тези герои.

нитпикинг:
В началната сцена имах нужда от повече патос от страна на разказвача, защото звучеше сякаш разправя анекдот, а не приказка.
3D-то беше потресаващо зле и първите няколко битки бяха отчайващи за гледане. Не съм сигурен дали е от конвертирането или начина на заснемане на битките, което е леко съмнително, заради качеството на последната, но е неприемливо 3D-то да е толкова зле, имайки предвид, че това е използваният формат за масово разпространение.
Ироничните подхвърляния към американците бяха добри, но честото им използване ги обезличи и ги направи дразнещи.
Наличието на Hangover на Psy беше мега зле; трябваше да използват друга песен в дискотеката.
В третата четвъртина на филма можеше да се подходи малко по-добре сценарно към Килмонгър.

Определено Black Panther се намести в топ 5 на най-любимите ми комиксови филми. Ще го пробвам тези дни на real3D, дано да е по-добре.

User avatar
Aravala
Arcanist
Posts: 869
Joined: Fri Jun 01, 2012 3:57 pm

Re: Черната пантера

Post by Aravala » Wed Feb 21, 2018 10:31 am

penzata wrote:
Wed Feb 21, 2018 9:44 am
Музиката беше идеално подбрана и се вписваше във всяка сцена - даже на две места, заради емоцията, която изискваше и драматургичността на самата сцена, имах чувството, че гледам опера. :mrgreen:
Ти май не си гледал много опера... Музиката беше тотално безлична както впрочем и останалата част от филма.

Иначе не мога да посоча нищо, което да ми хареса в Черната пантера. Наистина недоумявам кое точно му е страхотното. Непрекъснато се натъквам на твърдението, че ако не ти харесва филма си расист, което е доста евтино измъкване. Немощта му по никакъв начин не е породена от каста. Актьорите си бяха чудесни, просто ги бяха набутали в тотално недомислен сюжет, сякаш писан от третокласник. Сори ама ужасно ме дразнят подобни недомислени истории, които никой не може да разбере по каква логика съществуват изобщо.
Аз нося жега, покой и чистота.
Аз съм огън – изгарям в красота.
Воин съм още – роден във светлина,
И единствено дете на кървава зора.

"Who'd want to ignite things one at a time?" - Chandra Nalaar

User avatar
Roland
Site Admin
Posts: 29416
Joined: Sat Dec 20, 2003 10:36 pm
Location: Chicago, IL
Contact:

Re: Черната пантера

Post by Roland » Wed Feb 21, 2018 10:43 am

Еми не съм сигурен какъв ти е проблемът с историята, за мен беше перфектна.

Утре второ гледане.
And you can't dance with a devil on your back...

User avatar
Matrim
Moderator
Posts: 4672
Joined: Mon Dec 22, 2003 10:58 pm
Location: Remedy Lane

Re: Черната пантера

Post by Matrim » Wed Feb 21, 2018 10:59 am

Актьорите си бяха чудесни, просто ги бяха набутали в тотално недомислен сюжет, сякаш писан от третокласник
Открай време се чудя защо в Холивуд умишлено пишат такива сюжети - дали наистина средностатистическият зрител е толкова неадекватен, че няма да може да следи нещо по-завъртяно или продуцентите го мислят за такъв, а всъщност той може да схване и сюжети на ниво, да речем, осми клас? :P
Ridcully: "A few twenty-mile runs and the Dean'd be a different man."
Bursar: "Well, yes. He'd be dead."
Ridcully: "He'd be healthy."
Bursar: "Yes, but still dead."

User avatar
penzata
Archmage
Posts: 2311
Joined: Thu Dec 10, 2009 7:13 pm
Location: between the planescapes
Contact:

Re: Черната пантера

Post by penzata » Wed Feb 21, 2018 11:17 am

Aravala wrote:
Wed Feb 21, 2018 10:31 am
Ти май не си гледал много опера... Музиката беше тотално безлична както впрочем и останалата част от филма.
Гледал съм достатъчно опери, за да изпитам същата емоция, която ми дава операта при сцената с първата среща на Т'Чала с баща му. Не мисля за нужно да обяснявам крайно субективната си емоция.

User avatar
Aravala
Arcanist
Posts: 869
Joined: Fri Jun 01, 2012 3:57 pm

Re: Черната пантера

Post by Aravala » Wed Feb 21, 2018 11:37 am

Аз изобщо не тая илюзии, че този филм се крепи на нещо повече от субективни емоции, които предизвиква у някои хора. Извън това на практика няма абсолютно никаква стойност. Напълно ок съм с факта, че някои моменти може и да са докоснали определени зрители, но с твърдението, че може да бъде харесан извън чисто субективните емоции вече е нещо, с което не мога да се съглася.

А за мен някои опери са връх на изкуството по няколко направление, докато този филм беше доста сериозно дъно, както и да го разглеждам. Така че няма да обяснявам повече субективното си несъгласие със сравнението ти :lol:
Аз нося жега, покой и чистота.
Аз съм огън – изгарям в красота.
Воин съм още – роден във светлина,
И единствено дете на кървава зора.

"Who'd want to ignite things one at a time?" - Chandra Nalaar

User avatar
трубадур
Ascendent
Posts: 4016
Joined: Sat Apr 07, 2007 4:33 am

Re: Черната пантера

Post by трубадур » Wed Feb 21, 2018 11:46 am

Matrim wrote:
Wed Feb 21, 2018 10:59 am
Открай време се чудя защо в Холивуд умишлено пишат такива сюжети -
толкова им се позволява да направят, особено като става дума за 15-ти филм в поредица, имат чеклист нужни неща за трейлъра (само той може да струва милиони) и натам е прави според списъка, спуснат отгоре и филмите са безобразно манипулативни и в крайна сметка крайният резултат е толкова грозен, тъп и вял, че да ти се плаче, ако искаш малко повече от филма.

Редно е да се отбележи, че модерните блокбастъри дори се провалят където е недопустимо да се дънят, а именно в спектакъла, което, въпреки безумните бюджети, говори за абсолютно изкъртване на студията за специални ефекти и се очаква те да покрият солидна част от кадрите от собствения си джоб.

А и да не забравяме, че в момента игра на тронове се води за див първенец на юбер качеството, тъй че нивото на средния чиляк определено е доста под санитарния минимум. Но аз и го написах по-горе, за мен тая мания по очеизваждащо слаби наративи и нелогични глупости е мистерия, която можеше да бъде оправдана, ако поне визуалната дъвка беше на ниво, а тя не е, тъй че... тъжна работа с други думи.

User avatar
penzata
Archmage
Posts: 2311
Joined: Thu Dec 10, 2009 7:13 pm
Location: between the planescapes
Contact:

Re: Черната пантера

Post by penzata » Wed Feb 21, 2018 11:48 am

^^^^^
:rofl:

Сравнението не е за качество :shock:, а за емоции, които предизвиква у мен. Изобщо не е до съгласие или несъгласие. Просто две коренно различни неща ме накараха да изпитам една и съща емоция. Заяждането ти за операта е безсмислено.

User avatar
Aravala
Arcanist
Posts: 869
Joined: Fri Jun 01, 2012 3:57 pm

Re: Черната пантера

Post by Aravala » Wed Feb 21, 2018 11:53 am

Извинявай, в моя свят положителни емоции предизвикват качествени неща, вероятно за това ми е трудно да разбера как е възможно филмовия еквивалент на Цеца да предизвиква същите емоции като Верди, например. Всеки е в правото си да се кефи на каквото там му докосва нещо си в душата, но това не ми пречи да недоумявам и да ви питам "Какво бе, хора, какво толкова ви хареса?!"
Аз нося жега, покой и чистота.
Аз съм огън – изгарям в красота.
Воин съм още – роден във светлина,
И единствено дете на кървава зора.

"Who'd want to ignite things one at a time?" - Chandra Nalaar

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 3 guests