The Hateful Eight

Филми, бре, филми... Джена Джеймсън, Трейси Лордс – we have them all!
User avatar
Amelia
Moderator
Posts: 12921
Joined: Mon Aug 30, 2004 9:49 am

The Hateful Eight

Post by Amelia » Sun Jan 10, 2016 11:00 pm

Ами.... гледахме го снощи на някаква нощна прожекция. Много Тарантинов филм, но чувствително по-слаб от предишните два. Не знам, очаквах повече, някак. Пак имахме гениални експозиционни диалози, метакоментари за какво ли не, нелинеен сюжет, яка музика, ударни сцени и до края не знаех какво ще стане, още повече, че работата толкова се омаза по едно време, че се чудех изобщо може ли да бъде завършена по някакъв задоволителен начин. Е, може и беше. Но, де да знам. В предишните си филми Тарантино ми даде яки персонажи, за които искрено ми пукаше. Сега тея тука пак бяха яки, но не ми пукаше особено много за тях. Сега, те си бяха a hateful bunch of people, които не можеш да харесаш на чисто човешко ниво и може би заради това гледах историята им с аналитичен интерес - просто исках да видя как ще свърши. Но нямаше за кого да съм. Много отдавна не е имало Тарантинов филм, в който да няма за кого да съм.
Абе остави ме с някво чувство на нередност, но още не мога да избистря съвсем защо.
My Anime List , My Manga List

Oui. Je suis garbage.

User avatar
passer-by
Elder God
Posts: 8280
Joined: Thu Sep 20, 2007 5:42 pm

Re: The Hateful Eight

Post by passer-by » Sun Jan 10, 2016 11:06 pm

По-слаб от Джангото? :shock:
Айде, по-зле от Копилетата не е фатално, ама да е под Джангото...

Някакви хора разправяха, че бил като Кучета в резерв, ама уестърн, има ли нещо такова?
The Best of Mozart
https://www.youtube.com/watch?v=Rb0UmrCXxVA
Moridin wrote:Нещо хайпът във форума силно намаля :)

User avatar
Amelia
Moderator
Posts: 12921
Joined: Mon Aug 30, 2004 9:49 am

Re: The Hateful Eight

Post by Amelia » Sun Jan 10, 2016 11:17 pm

Да, избива на Reservoir Dogs.

Според мен Джанго беше страхотен. По-слаб от Копилетата, но определено един от най-добрите филми на Тарантино.

Сега, нека не забравяме, че говорим за Тарантино все пак - пичът не може да направи истински скапан филм. Всичките му филми са добри, без изключение. Просто има някои, които много вдигнаха летвата за мен и сега ми е някво странно.
My Anime List , My Manga List

Oui. Je suis garbage.

User avatar
passer-by
Elder God
Posts: 8280
Joined: Thu Sep 20, 2007 5:42 pm

Re: The Hateful Eight

Post by passer-by » Sun Jan 10, 2016 11:28 pm

Да, то зависи кой как си подрежда филмите му.

Мен например Джаки Браун ми харесва повече, отколкото на бая други хора, адски ми допадна като екранизация. Кучетата и Криминалето са ясни, Копилетата имат минимум две ултраяки сцени плюс Кристоф Валц като префинен садист-полиглот и ебаси новата версия на Мръсната дузина, Кил Била ми беше на приливи и отливи, а от Дет Пруфа почти нищо не помня. Джангото ми беше ОК, но само Лео ме изкефи истински като присъствие, Валца тук беше направо мижав в сравнение с предишната си поява, а Джейми Фокс - мех.

Деба, още поне няколко дни докато се добера до кино за Осморката.
The Best of Mozart
https://www.youtube.com/watch?v=Rb0UmrCXxVA
Moridin wrote:Нещо хайпът във форума силно намаля :)

User avatar
AlDim
Elder God
Posts: 5885
Joined: Mon Jul 24, 2006 1:49 pm

Re: The Hateful Eight

Post by AlDim » Sun Jan 10, 2016 11:51 pm

The Hateful Eight беше едно от най-прекрасните ми кино преживявания последно време. Не толкова заради самия филм (който е ясно, че е чудесен), ами защото беше класическа широкоекранна 2D лента, заснета без каквито и да е бомбастични ефекти, седалките бяха нормални и публиката беше там, за да се забавлява на як филм, а не за да гризе пуканки и бонбонки през цялото време. Сериозно, толкова малко ми трябва последно време, за да ми стане едно такова драго и приятно.

Та за самия филм. Началото е гениално и зарибява мигновено, както е обичайно за филм на Тарантино. Без да спойлвам каквото и да е - това е историята на осем гадняра и една също толкова гадна женица, която персонажът на Кърт Ръсел води към бесилото. Буквално цялата история се развива в една хижичка в планината и успехът на филма се дължи изцяло на тарантиновия диалог, гениалният му хумор и умението му да извлича най-доброто от каста си. Мистерийката за това кой за какво се бори е особено ефектна, защото е ясно, че на никой от персонажите не му е чиста работата. Има един-два момента, в които развитието зацикля леко към средата, но това не е особен проблем. Краят е тотален clusterfuck както обикновено, но Тарантино заслужава огромно евала, защото успява да завърши нещата по възможно най-перфектния начин в момент в който зрителя няма никаква представа какво ще се случи и дали въобще има начин това чудо да бъде завършено.

Струва си да отбележа, че Дженифър Джейсън Лей прави особено прекрасна просташка роля. За хората, които не си спомнят, тя едно време стана известна с тази роля във Flesh+Blood:
Spoiler: show
Image
The Hateful Eight може да не е най-добрият филм на Тарантино, но със сигурност си струва.
Давам му H8/10

User avatar
AlDim
Elder God
Posts: 5885
Joined: Mon Jul 24, 2006 1:49 pm

Re: The Hateful Eight

Post by AlDim » Mon Jan 11, 2016 1:04 am

Мега яко интервю с Тарантино и каста:
https://www.youtube.com/watch?v=f1k2rRN0nsI


Иначе относно кой филм на Тарантино е по-по-най, всичко си е до лично мнение и виждане.
За мен са така:

1. Pulp Fiction
2. Inglourious Basterds
3. Django Unchained
4. The Hateful Eight
5. Kill Bill
6. Death Proof
7. Reservoir Dogs
8. Jackie Brown

The Hateful Eight със сигурност е страхотен филм и според мен на някои хора може да им се стори "по-слаб" просто защото е много минималистичен и за разлика от всички останали филми на Тарантино, в него няма нито един персонаж (бил той лош или по-малко лош), с който зрителя да симпатизира наистина. Това е абсолютно търсен ефект, така че не виждам никакъв проблем. За мен единственият по-сериозен недостатък беше загубата на инерция в един момент и има една сцена с ретроспекция, която е малко мех (и знам, че Тарантино си харесва Зои Бел, но тотално не й беше мястото в този филм). Самият край компенсира с лихва обаче.

User avatar
passer-by
Elder God
Posts: 8280
Joined: Thu Sep 20, 2007 5:42 pm

Re: The Hateful Eight

Post by passer-by » Mon Jan 11, 2016 2:10 am

Много готино интервю, благодаря, че го сподели. Интересно беше това сравнение с театрална пиеса, при която няма значение кои актьори са в кадър и кои - извън него. А Тарантино колко обича киното и как се кефи в работата си е заразително като ентусиазъм. Някой беше говорил за тримата успели в Холивуд гийкове (Тарантино, Уидън и Кевин Смит), но Тарантино си е най-дълготрайно и убедително доказаната киномарка измежду тях за мен.

Като се замисля, май няма много режисьори, които сами си пишат сценария на това ниво на популярност. Не че отделно не е понаписал сценарии за "От здрач до зори", "Истински романс", "Родени убийци" и т.н., но това плътно комбо режисьор/сценарист ми се струва рядко сред световноизвестните кинотворци.


Впрочем, как се облизвам на тоя бокссет...

http://www.amazon.co.uk/Tarantino-XX-Fi ... rantino+xx :drool:

Image

Все си мисля, че в някакъв момент ще пуснат разширена версия, включваща Джангото и Осморката, но не знам дали ще издържа дотогава.
The Best of Mozart
https://www.youtube.com/watch?v=Rb0UmrCXxVA
Moridin wrote:Нещо хайпът във форума силно намаля :)

User avatar
Claymore
Ascendent
Posts: 4870
Joined: Sat Sep 12, 2009 9:55 pm

Re: The Hateful Eight

Post by Claymore » Mon Jan 11, 2016 11:24 am

Да питам и тук, някой има ли идея дали в София ще има прожекции на 70 мм лента? Имах надежда за Г8, ама в програмата им за тая седмица не фигурира.
Mouthpiece drawn, got a verbal armory
Stack bodies, not figurines
Move beneath the surface, submarine
I'm half machine, obscene with a light sword
Look inside the brain, it's a riot in the psych ward
What you standing on the side for?
Roar like a lioness, punch like a cyborg

User avatar
tigermaster
Elder God
Posts: 5676
Joined: Wed Jun 14, 2006 11:39 am

Re: The Hateful Eight

Post by tigermaster » Mon Jan 11, 2016 11:54 am

^^Джеймс Камерън? Като сценарист/режисьор, имам предвид.

Не знам, на мен този филм основно ми показа, че Тарантино определено не е моят режисьор и това, че "Джанго без окови" ми хареса толкова много, е някакво отклонение от нормата.
"Омразната осморка" определено има куп достойнства и си струва да се види, но, подозирам, истински ще се хареса единствено на феновете на Тарантино.
На мен... Допадна ми, а и още не ми е излязъл от главата, което ще рeче, че Тарантино си е свършил работата. Мисля, че мнението на Амелия е най-близо до моето в момента, с разликата, че на мен ми пукаше за персонажите - мразех ги и в червата, бяха ужасни, противни и гнусни. Всичките. Исках да измрат кърваво. В смисъл, то... Заглавието на филма си го показва, де, така че не се оплаквам.

От сценария обаче май очаквах повече. Криминалната мистерия е застъпена доста сериозно, обаче разкритието й ми дойде претупано. Интродукцията на Чанинг Тейтъм беше сигурно най-ефектната сцена във филма, обаче присъствието му в кръчмата трябваше да бъде обосновано по-добре. При все че образите в цялост са развити прекрасно, обратът с героя на Уолтън Гогинс ме издразни стабилно.

Както и да е. "Оскар" за Дженифър Джейсън Лий.
Другото не е важно.
Света аз цял обходих
и изправен гордо пак стоя.
Срещнах милиони хора
и на всичките им взех ума.

Блог
The Painting
Случаят с изтрития спомен
РЕВЮ: „Tenet“/“Тенет“

User avatar
dellusion
Warmage
Posts: 1248
Joined: Thu Dec 28, 2006 10:36 am
Location: София

Re: The Hateful Eight

Post by dellusion » Mon Jan 11, 2016 1:48 pm

Негъра, The hangman, жената, шофьора на каруцата, шерифа.
Джон Рут, тоя в мазето, Освалдо, мексиканеца.
Расиста.

В хижата имаше 10 човека, а филмът се казва омразната осморка. Следователно, има поне един персонаж, който, в главата на Тарантино, не е направил нищо лошо. Може би той е бил предвиден, да предизвика някаква форма на емпатия в зрителите.

Според мен каруцаря и шерифа са ок.
Look at the darkness...
...around me.

User avatar
Amelia
Moderator
Posts: 12921
Joined: Mon Aug 30, 2004 9:49 am

Re: The Hateful Eight

Post by Amelia » Tue Jan 12, 2016 12:25 am

Каруцарят беше свестен.

А оня в мазето беше някво камео, което се появи за няколко минути и следователно не мога да го туря в Hateful Eight-a.

The Hangman беше ползвано като прякор на Джон Рут и като професията на Освалдо - т.е. не е отделен човек. Освен това го имаше и мълчаливия гъз, дето уж си пишеше мемоара (Joe Gage). Така че финалния списък на населението в хижата е:

Свестeн: каруцаря (O.B. Jackson)
Камео: оня в мазето (Jody Domergue)

The Hateful 8: Негъра (Major Marquis Warren), жената (Daisy Domergue), шерифа (Sheriff Chris Mannix), Джон Рут, Освалдо, мексиканеца (Bob), Расиста (General Sandy Smithers), мълчаливия гъз (Joe Gage).
My Anime List , My Manga List

Oui. Je suis garbage.

User avatar
penzata
Forsaken
Posts: 2512
Joined: Thu Dec 10, 2009 7:13 pm
Location: between the planescapes
Contact:

Re: The Hateful Eight

Post by penzata » Wed Jan 13, 2016 1:13 pm

Камерен-сноуи-спагети-Reservoir dogs, с щипка Десет малки негърчета, филм, развиващ се отвъд границите на фарса, с въздействащ саундтрак на Мориконе и хубав избор на другите три песни, от която последната, за надписите, на Рой Орбисън е перфектно попадение и завършек на целия сюжет.
Наистина гениални експозиционни диалози; най-любим, от които е широкия кадър на седящите един срещу друг в креслата Самюъл Джексън и расисткия генерал, с масичка шах, между тях, разбумтялата се камина отзад и пиано акордите на "Тиха нощ" за фон. Точно след тази сцена, когато Джексън става и започва монолог, близкия кадър на лицето му и първата му реплика са абсолютно гениално няколкосекундно разчупване на четвъртата стена. Връзката между Джон Рот и Дейзи бе направена гениално поне на няколко нива. Обаче и на мен, както на Amelia, нещо цялостно ми липсваше, което и аз не успях да разбера точно какво.
Ретроспективния предпоследен чаптър можеше да бъде направен по-въздействащо; представата, която си бях изградил за Мини и Суит Дейв, бе коренно различна от това, което показаха. Диалогът ми бозавееше на моменти. Майкъл Медсън не бе използван достатъчно добре. Завръзката на филма не ми беше кой знае колко неразплетима, като на Reservoir Dogs; нямах чувството, че нещата няма да може да завършат по задоволителен начин, но това не го определям като минус.
Със сигурност ще го гледам още веднъж на кино, най-вече заради това, което каза AlDim: класическа широкоекранна 2D лента, заснета без каквито и да е бомбастични ефекти.....публиката беше там, за да се забавлява на як филм, а не за да гризе пуканки и бонбонки през цялото време. И на мен толкова малко ми трябва. :)
Предоволен съм от дължината на филма и камерната му минималистичност, съдържаща в себе си огромен хейтфул свят.

П.П. Джаки Браун е изключителен керъктър дивелъпмънт шедьовър.
The hardest battles are fought in the mind.

User avatar
dellusion
Warmage
Posts: 1248
Joined: Thu Dec 28, 2006 10:36 am
Location: София

Re: The Hateful Eight

Post by dellusion » Wed Jan 13, 2016 6:56 pm

Amelia wrote:Каруцарят беше свестен.
The Hangman беше ползвано като прякор на Джон Рут и като професията на Освалдо - т.е. не е отделен човек. Освен това го имаше и мълчаливия гъз, дето уж си пишеше мемоара (Joe Gage).
Да, моя грешка. Вместо Джон Рут(който е хенгмен), исках да напиша Joe Gage(който е тоя с майката и коледата).
Look at the darkness...
...around me.

User avatar
passer-by
Elder God
Posts: 8280
Joined: Thu Sep 20, 2007 5:42 pm

Re: The Hateful Eight

Post by passer-by » Wed Jan 13, 2016 9:33 pm

Отидох, гледах, видях, размазах се.

Свалям цял гардероб шапки на Куентин Тарантино за начина, по който заблуди публиката, че
Spoiler: show
Осем главни персонажа = Омразната осморка и това значи, че и осемте главни са лоши, понеже са омразни
още с трейлъра:

https://www.youtube.com/watch?v=6_UI1GzaWv0

А всъщност единственото, което ни казва този трейлър е:
Spoiler: show
1.Главните персонажи са осем - в отговор на въпроса "Искам да знам с кого деля една хижа".

2. Заглавието на филма е "Омразната осморка".
И ТОВА Е. Само че начинът, по който е изграден и трейлърът, и цялата рекламна кампания на филма навеждат публиката на мисълта
Spoiler: show
"Осемте главни персонажа са омразни, а щом са омразни, значи са лоши, всеки по своему и филмът просто ще ни покаже кой как".
И чак след като изгледах филма си дадох сметка, че
Spoiler: show
в стаята имаше СЕДЕМ лоши и двама добри - кочияшът и Джон Рут Палача. Осмият лош не е Джон Рут, а главатарят на бандата (Чанинг Тейтъм).

Понеже "омразен" не значи непременно "лош", просто тук някои лоши главни мразят добрия главен. "Омразен" тук не е задължително "омразен за публиката" - само седем от Омразните отговарят на това. Осмият е ловец на глави, запазил някакъв морален център и ценностна система, доверчив до наивност (как цялата маса му се изсмя, че е повярвал на Маркиз Уорън за писмото на Линкълн) и държащ престъпниците да бъдат наказани по закон (метакоментарната реч на Тим Рот за разликата между екзекуция след съдебен процес и убийство без съд и присъда - Джон Рут Палача държи на първото).

А ми направи впечатление и как двама от персонажите са ловци на глави и ни се показва контрастът между тях - един лош и един добър.

Освен това от осемте главни само Джон Рут Палача е това, което изглежда от начало до край. Всичките останали седем отговарят на другия метакоментар (репликата "Не всеки е това, което изглежда") - трима бандити, сестрата на главатаря на бандата, генерал-расист, за който се разбира, че е избивал чернокожи военнопленници, шериф, който се оказва южняк-расист и негър, който е изгорил живи 47 души, от които 37 военнопленници-северняци (както му каза шерифът "За теб е било важно да трепеш бледолики, без значение от кой лагер са"). Джон Рут Палача е единственият от осемте главни, за когото не се разкрива никаква мръсна тайна.

И накрая в памет на единствения добър от осемте главни, двамата оцелели изпълняват желанието му Дейзи Домъргю да бъде обесена, а не застреляна. Е, без процес, ама при тези обстоятелства няма как - каквото можаха, направиха.
Евала на Тарантино. Стискам му палци за Оскар за най-добър оригинален сценарий.

Освен всичко друго тоя филм ми отговори на въпроса: "Какво би станало, ако Тарантино заснеме един сезон на "Сървайвър" в рамките на три часа?" :lol:

Впрочем, въобще не усетих как са минали въпросните три часа. Идеално показно за заснемане на уестърн, с дългите бавни и замислени сцени и диалози с натрупване на напрежение и само тук-там краткотраен до светкавичност екшън. Музиката на Мориконе определено допринесе.

Та мисля, че тоя филм ще се хареса не само на значителна част на феновете на Тарантино (не всички, въпросът е кой как си подрежда филмите му по любимост, тоест на какво отдава предимство в тях), а също на доста фенове на уестърни, които не е задължително да са фенове и на Тарантино.

Аз ги подреждам така:

Jackie Brown
Pulp Fiction
Reservoir Dogs
Inglourious Basterds
The Hateful Eight
Django Unchained
Kill Bill
Death Proof


П.П. На който е харесал сюжета, предлагам да хвърли един поглед на този филм:

http://www.imdb.com/title/tt0450340/
Five men wake up in a locked-down warehouse with no memory of who they are. They are forced to figure out who is good and who is bad to stay alive.
The Best of Mozart
https://www.youtube.com/watch?v=Rb0UmrCXxVA
Moridin wrote:Нещо хайпът във форума силно намаля :)

User avatar
Вашта леля
Scholar
Posts: 128
Joined: Thu Dec 03, 2015 10:29 pm

Re: The Hateful Eight

Post by Вашта леля » Wed Jan 13, 2016 10:04 pm

Не мисля, че Джон Рут можем да го зачислим към "добрите" - вкарваше по един прав на арестантката си (окована) всеки път, когато тя си отваряше устата.
А шерифът беше дезертьор, така че и той не беше ангел. Само каруцаря си нямаше hateful-история.
Слаб момент: Джоди Домергю успя да гръмне Маркъс в топките докато си стоеше в мазето и това беше единственото нещо, което направи оттам. Маркъс падна по гръб - още по-голяма площ за прострелване и по-удобна мишена, но въпреки това не стреля? На всичкото отгоре като излезе от мазето се оказа, че има два пищова - и въпреки това даде един-единствен изстрел с тях и то в най-неудобния момент.

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 10 guests