Page 1 of 12

Star Wars - мнения за сагата

Posted: Thu Sep 20, 2007 8:12 pm
by passer-by
Общо взето оставам с едно приятно носталгично чувство от спомена за огромните опашки пред кино "Сердика" през 80-те години за "Империята" и "Джедаите".

Новите филми не ме грабнаха. Откъм спецефекти - да, браво. Или както казал един геймър на друг след гледането на Епизод 2 "Клонираните атакуват" - "Страхотно демо, копеле" :lol:

Старите три серии си бяха чудесна приказка, но в новите три Лукас май се е опитал да приеме историята насериозно и се получават куп недомислици. Например Джедайският орден, който има 25 ХИЛЯДИ години опит, а при Order 66 е хванат по бели гащи като първи новобранци. Прехвалените мъдреци и воини само повтаряха как Тъмната страна закривала възприятията им. Е, как тъй с такъв натрупан опит от политическите игри в Галактиката не са усетили накъде духа вятърът и какво им се готви? Все пак, освен мъдреци и воини са били и най-търсените ДИПЛОМАТИ, които са посредничели за решаването на всякакви спорове и конфликти.

Любовната история между Анакин и Амидала беше потресаващо зле предадена - за сравнение: Хан и Лея в старите серии. И битките, които ме докоснаха емоционално си бяха в старите серии - в края на 4-и и 6-и епизод. В новите не ми пукаше кой ще оживее и кой - не. А "Империята" за мен си остава най-добрият от шестте - впрочем режисьорът на петицата не е Лукас 8-)

Все пак благодаря на Джордж Лукас за прекрасните идеи, които са му хрумнали, но изпълнението им на ниво режисура според мен е трагично. Докато гледах новите епизоди, особено тройката, все си мечтаех какво ли щеше да се получи, ако бяха режисирани от Джеймс Камерън, или евентуално Ридли Скот, а Лукас да се грижи за спецефектите, които май са му любимата част.

А последващите промени, внесени от Лукас в старите серии (Хан Соло НЕ стреля пръв в четворката, а се отмества от изстрела на Грийдо и чак тогава го убива при самоотбрана :roll: или оркестърът тип "Мъпет шоу" в шестицата :shock: ) направо ме вбесиха. Да, филмите са си на Лукас и той естествено може да прави каквото си иска с тях. Но точно заради тези промени и донякъде заради новите три серии вече не проявявам интерес към нищо от SW франчайза (а навремето изчетох към 70 романа и сума ти комикси по сагата - някои доста добри).

Та, какви са вашите впечатления от сагата като цяло (и от Джордж Лукас като режисьор в частност :wink: )?

Re: Star Wars - мнения за сагата

Posted: Thu Sep 20, 2007 8:25 pm
by shayhiri
passer-by wrote:а Лукас да се грижи за спецефектите, които май са му любимата част
Надявам се да се ограничи с горното занапред, ако изобщо направи нещо друго. Не мисля, че има някакъв друг принос към киното.

Първите Войни нямаше да са нищо особено без ефектите, да не се лъжем. А втората трилогия изобщо нямаше да съществува.

Posted: Thu Sep 20, 2007 8:39 pm
by passer-by
Ами доколкото чувам, в момента снима сериал по периода между Епизоди 3 и 4.
Първите Войни нямаше да са нищо особено без ефектите, да не се лъжем. А втората трилогия изобщо нямаше да съществува.
А на мен старите серии ми харесаха не толкова заради спецефектите, а най-вече с историята и персонажите, които ми въздействаха емоционално, за разлика от почти всичко в новите епизоди. В "Империята" например обръщах внимание на отношенията Хан-Лея и Люк-Йода, поправянето на "Хилядолетния сокол" :lol:, трагичния край, изобщо чисто човешките елементи. Е, не отхвърлям спецефектите, биваше си ги за онова време, но те не са ми достатъчни, за да харесам даден филм.

Posted: Thu Sep 20, 2007 10:45 pm
by Darkling
Star Wars подобно на LOTR и Harry Potter е нелош френчайз, който е толкова предъвкван и издиган до култов статус от армиите нърдс, че предизвиква омраза в доста хора / сред които съм и аз / само при споменаването си. Аз впрочем харесах епизод 2 и 3, повече от всички останали филми, не знам от какво се оплакват всички.

Posted: Fri Sep 21, 2007 2:23 am
by Gunslinger
Eпизодите от 4-6 са велика,а от 1-3 са изключително жалки!
Книгите и комиксите,които съм чел са доста добри,Clone Wars беше много яко и се надявам и новите 3D серии и игралния сериал да са на ниво,но кой знае!За сериала имам много големи съмнения!

Posted: Fri Sep 21, 2007 9:52 am
by DELgado
Аз пък се надявам че сериала ще е добър. Надеждата ми е че Лукас няма да се занимава със сценария или режисурата и съответно може да се получи нещо добро. Особено ако се налеят и малко повечко пари. :mrgreen:

Пък и колкото и да си говорим тука за или против сериала 100% съм сигурен че всеки ще гледа поне един епизод. Все пък това си е Star Wars. :lol:

Posted: Fri Sep 21, 2007 10:30 am
by Roland
Еми аз съм алтернативен и се кефя най-вече на епизоди 3, 5 и 6. 4 си ми е стара любов, но обективно е адски зле като режисура точно. 1 и 2 пък са боза.

Posted: Fri Sep 21, 2007 11:42 am
by tigermaster
Гледал съм всичките филми по няколко пъти и любим ми е "Завръщането на джедаите" - всъщност май ми се пада един от любимите филми изобщо, обаче това няма голямо значение. Обаче изобщо не съм се интересувал от разните продължения. Честно, след като Върховният Злодей умря, не мисля, че има смисъл да се разтягат още локуми. Макар че ако в сериала има достатъчно добри екшън сцени, бих го гледал.

Posted: Fri Sep 21, 2007 11:51 am
by zhivik
Така, както се каза и преди, Star Wars си е пълно с клишета, мисля че това едва ли ще се отрече от някого. На мен лично ми харесват епизоди 4-6, главно заради свързаната история и приключенския дух. Обаче, до голяма част добрите ми чувства са пропити с романтизъм от детството ми, тъй като аз израснах с тези филми, като бях малък събирах снимки с Хан Соло и Дарт Вейдър от стрелбищата, което до голяма степен не прави мнението ми обективно. За мен лично старите три епизода допринасят най-вече за бума на приключенското кино, в най-широк смисъл на думата, от края на 70-те и средата на 80-те, и за съжаление вече рядко се правят подобни филми (например двете "Мумии" са едни от рядко срещаните примери напоследък за подобна атмосфера).

Иначе няма да си кривя душата, сюжетът, героите и диалогът (особено в епизод 1-3) са доста плоски, добри идеи несъмнено има, ама понякога са предоставени по доста тъп начин (например толкова много история беше наблъскана в епизод 3, че двата часа със сигурност му бяха малко). Каквото и да си говорим, Star Wars популяризира космическите приключения по цял свят, давайки път на редица други филми с космическа тематика, не малко от които на по-високо ниво от сериите на Лукас.

Posted: Fri Sep 21, 2007 12:07 pm
by Amos Trask
Darkling wrote:Star Wars подобно на LOTR и Harry Potter е нелош френчайз, който е толкова предъвкван и издиган до култов статус от армиите нърдс, че предизвиква омраза в доста хора / сред които съм и аз / само при споменаването си.
zhivik wrote:Иначе няма да си кривя душата, сюжетът, героите и диалогът (особено в епизод 1-3) са доста плоски, добри идеи несъмнено има, ама понякога са предоставени по доста тъп начин (например толкова много история беше наблъскана в епизод 3, че двата часа със сигурност му бяха малко). Каквото и да си говорим, Star Wars популяризира космическите приключения по цял свят, давайки път на редица други филми с космическа тематика, не малко от които на по-високо ниво от сериите на Лукас.
believe it or not, shayhiri wrote:Надявам се (Лукас) да се ограничи с горното занапред, ако изобщо направи нещо друго. Не мисля, че има някакъв друг принос към киното.
Общо взето тези цитати синтезират мнението ми по темата. :D

Re: Star Wars - мнения за сагата

Posted: Fri Sep 21, 2007 5:21 pm
by Gunslinger
passer-by wrote:Например Джедайския орден, който има 25 ХИЛЯДИ години опит, а при Order 66 е хванат по бели гащи като първи новобранци.
Всъщност доста джедай се спасяват.Просто във филма дават известните джедай,които умират,а предполагам,че сериала ще покаже тези,които са оцелели!Все пак периода между епизод 3 и 4 е почти недокоснат от книгите,комиксите и сериалите досега!

Posted: Fri Sep 21, 2007 5:32 pm
by shayhiri
Сериозно? :? При цялата тая expanded universe? :roll:

Posted: Fri Sep 21, 2007 6:44 pm
by Roland
Да, тя се занимава главно с това какво става след Епизод 6. Има и една-две поредици, развиащи се ПРЕДИ Епизод 1, но с имперския период се занимават сравнително малко книги/комикси (не е и хич да няма).

Бтв, няколко неща - по времето на Епизод 3 джедайският орден отдавна не е тая сила, която е бил. Повечето са оплетени в интригите на Палпатин и освен това са разделени твърде нашироко - всеки опитен джедай е генерал на армия от клонинги и е нормално да не може сам да се справи срещу нея, когато тя се обърне срещу него.

Posted: Mon Oct 08, 2007 3:54 pm
by Skywalker
Сичко що е Междезвездни Войни е най-доброто.оъто не мисли така е долен интригант :lol: :lol: :lol:

Posted: Mon Oct 08, 2007 4:10 pm
by Roland
Бате, такъв пост признавам само с капс :lol: