Star Wars - мнения за сагата

Филми, бре, филми... Джена Джеймсън, Трейси Лордс – we have them all!
Post Reply
User avatar
passer-by
Elder God
Posts: 8280
Joined: Thu Sep 20, 2007 5:42 pm

Star Wars - мнения за сагата

Post by passer-by » Thu Sep 20, 2007 8:12 pm

Общо взето оставам с едно приятно носталгично чувство от спомена за огромните опашки пред кино "Сердика" през 80-те години за "Империята" и "Джедаите".

Новите филми не ме грабнаха. Откъм спецефекти - да, браво. Или както казал един геймър на друг след гледането на Епизод 2 "Клонираните атакуват" - "Страхотно демо, копеле" :lol:

Старите три серии си бяха чудесна приказка, но в новите три Лукас май се е опитал да приеме историята насериозно и се получават куп недомислици. Например Джедайският орден, който има 25 ХИЛЯДИ години опит, а при Order 66 е хванат по бели гащи като първи новобранци. Прехвалените мъдреци и воини само повтаряха как Тъмната страна закривала възприятията им. Е, как тъй с такъв натрупан опит от политическите игри в Галактиката не са усетили накъде духа вятърът и какво им се готви? Все пак, освен мъдреци и воини са били и най-търсените ДИПЛОМАТИ, които са посредничели за решаването на всякакви спорове и конфликти.

Любовната история между Анакин и Амидала беше потресаващо зле предадена - за сравнение: Хан и Лея в старите серии. И битките, които ме докоснаха емоционално си бяха в старите серии - в края на 4-и и 6-и епизод. В новите не ми пукаше кой ще оживее и кой - не. А "Империята" за мен си остава най-добрият от шестте - впрочем режисьорът на петицата не е Лукас 8-)

Все пак благодаря на Джордж Лукас за прекрасните идеи, които са му хрумнали, но изпълнението им на ниво режисура според мен е трагично. Докато гледах новите епизоди, особено тройката, все си мечтаех какво ли щеше да се получи, ако бяха режисирани от Джеймс Камерън, или евентуално Ридли Скот, а Лукас да се грижи за спецефектите, които май са му любимата част.

А последващите промени, внесени от Лукас в старите серии (Хан Соло НЕ стреля пръв в четворката, а се отмества от изстрела на Грийдо и чак тогава го убива при самоотбрана :roll: или оркестърът тип "Мъпет шоу" в шестицата :shock: ) направо ме вбесиха. Да, филмите са си на Лукас и той естествено може да прави каквото си иска с тях. Но точно заради тези промени и донякъде заради новите три серии вече не проявявам интерес към нищо от SW франчайза (а навремето изчетох към 70 романа и сума ти комикси по сагата - някои доста добри).

Та, какви са вашите впечатления от сагата като цяло (и от Джордж Лукас като режисьор в частност :wink: )?
Last edited by passer-by on Mon Oct 01, 2007 6:56 pm, edited 2 times in total.
The Best of Mozart
https://www.youtube.com/watch?v=Rb0UmrCXxVA
Moridin wrote:Нещо хайпът във форума силно намаля :)

User avatar
shayhiri
Elder God
Posts: 6111
Joined: Mon Dec 20, 2004 7:15 pm

Re: Star Wars - мнения за сагата

Post by shayhiri » Thu Sep 20, 2007 8:25 pm

passer-by wrote:а Лукас да се грижи за спецефектите, които май са му любимата част
Надявам се да се ограничи с горното занапред, ако изобщо направи нещо друго. Не мисля, че има някакъв друг принос към киното.

Първите Войни нямаше да са нищо особено без ефектите, да не се лъжем. А втората трилогия изобщо нямаше да съществува.
passer-by wrote:А, сетих се. Гледайте "Големият Стан". В programata.bg беше злостно оплют, ама трейлърът ми допадна, рекох да рискувам и го гледах оня ден. Доста приятна комедийка. Напомни ми на оная другата с Адам Сандлър и затворническия футбол, но в по-добър вариант.

User avatar
passer-by
Elder God
Posts: 8280
Joined: Thu Sep 20, 2007 5:42 pm

Post by passer-by » Thu Sep 20, 2007 8:39 pm

Ами доколкото чувам, в момента снима сериал по периода между Епизоди 3 и 4.
Първите Войни нямаше да са нищо особено без ефектите, да не се лъжем. А втората трилогия изобщо нямаше да съществува.
А на мен старите серии ми харесаха не толкова заради спецефектите, а най-вече с историята и персонажите, които ми въздействаха емоционално, за разлика от почти всичко в новите епизоди. В "Империята" например обръщах внимание на отношенията Хан-Лея и Люк-Йода, поправянето на "Хилядолетния сокол" :lol:, трагичния край, изобщо чисто човешките елементи. Е, не отхвърлям спецефектите, биваше си ги за онова време, но те не са ми достатъчни, за да харесам даден филм.
The Best of Mozart
https://www.youtube.com/watch?v=Rb0UmrCXxVA
Moridin wrote:Нещо хайпът във форума силно намаля :)

User avatar
Darkling
Paragon
Posts: 592
Joined: Thu Aug 03, 2006 11:39 pm

Post by Darkling » Thu Sep 20, 2007 10:45 pm

Star Wars подобно на LOTR и Harry Potter е нелош френчайз, който е толкова предъвкван и издиган до култов статус от армиите нърдс, че предизвиква омраза в доста хора / сред които съм и аз / само при споменаването си. Аз впрочем харесах епизод 2 и 3, повече от всички останали филми, не знам от какво се оплакват всички.
След няколко упражнения за разтягане взимам бърз душ и отивам във видеотеката, където връщам две касети взети под наем в понеделник - "Тя в мъжкия изправителен център" и "Двойно тяло", но всъщност пренаемам касетата с филма "Двойно тяло", защото искам тази вечер да го гледам още веднъж, въпреки че едва ли ще имам време да онанирам при сцената с умъртвяването на една жена с бормашина, тъй като в седем и половина имам среща с Кортни в "Кафе Люксембург".

User avatar
Gunslinger
Warmage
Posts: 1201
Joined: Sat Nov 06, 2004 6:24 pm
Location: Midworld in the Middle

Post by Gunslinger » Fri Sep 21, 2007 2:23 am

Eпизодите от 4-6 са велика,а от 1-3 са изключително жалки!
Книгите и комиксите,които съм чел са доста добри,Clone Wars беше много яко и се надявам и новите 3D серии и игралния сериал да са на ниво,но кой знае!За сериала имам много големи съмнения!
http://blogofidiots.wordpress.com/
http://tvseriesbg.com/
There they stood, ranged along the hillsides, metTo view the last of me, a living frame For one more picture! In a sheet of flame
I saw them and I knew them all. And yet Dauntless the slug-horn to my lips I set, And blew. 'Childe Roland to the Dark Tower came.'
X-Men Deadly Genesis е Decimation Tie In

User avatar
DELgado
Elder God
Posts: 5427
Joined: Thu Jan 04, 2007 3:10 pm

Post by DELgado » Fri Sep 21, 2007 9:52 am

Аз пък се надявам че сериала ще е добър. Надеждата ми е че Лукас няма да се занимава със сценария или режисурата и съответно може да се получи нещо добро. Особено ако се налеят и малко повечко пари. :mrgreen:

Пък и колкото и да си говорим тука за или против сериала 100% съм сигурен че всеки ще гледа поне един епизод. Все пък това си е Star Wars. :lol:

User avatar
Roland
Site Admin
Posts: 29758
Joined: Sat Dec 20, 2003 10:36 pm
Location: Chicago, IL
Contact:

Post by Roland » Fri Sep 21, 2007 10:30 am

Еми аз съм алтернативен и се кефя най-вече на епизоди 3, 5 и 6. 4 си ми е стара любов, но обективно е адски зле като режисура точно. 1 и 2 пък са боза.
And you can't dance with a devil on your back...

User avatar
tigermaster
Elder God
Posts: 5643
Joined: Wed Jun 14, 2006 11:39 am

Post by tigermaster » Fri Sep 21, 2007 11:42 am

Гледал съм всичките филми по няколко пъти и любим ми е "Завръщането на джедаите" - всъщност май ми се пада един от любимите филми изобщо, обаче това няма голямо значение. Обаче изобщо не съм се интересувал от разните продължения. Честно, след като Върховният Злодей умря, не мисля, че има смисъл да се разтягат още локуми. Макар че ако в сериала има достатъчно добри екшън сцени, бих го гледал.
Света аз цял обходих
и изправен гордо пак стоя.
Срещнах милиони хора
и на всичките им взех ума.

Блог
The Painting
Случаят с изтрития спомен
РЕВЮ: „Tenet“/“Тенет“

zhivik
Archmage
Posts: 2252
Joined: Fri Jul 09, 2004 3:59 pm
Location: Off from the circus

Post by zhivik » Fri Sep 21, 2007 11:51 am

Така, както се каза и преди, Star Wars си е пълно с клишета, мисля че това едва ли ще се отрече от някого. На мен лично ми харесват епизоди 4-6, главно заради свързаната история и приключенския дух. Обаче, до голяма част добрите ми чувства са пропити с романтизъм от детството ми, тъй като аз израснах с тези филми, като бях малък събирах снимки с Хан Соло и Дарт Вейдър от стрелбищата, което до голяма степен не прави мнението ми обективно. За мен лично старите три епизода допринасят най-вече за бума на приключенското кино, в най-широк смисъл на думата, от края на 70-те и средата на 80-те, и за съжаление вече рядко се правят подобни филми (например двете "Мумии" са едни от рядко срещаните примери напоследък за подобна атмосфера).

Иначе няма да си кривя душата, сюжетът, героите и диалогът (особено в епизод 1-3) са доста плоски, добри идеи несъмнено има, ама понякога са предоставени по доста тъп начин (например толкова много история беше наблъскана в епизод 3, че двата часа със сигурност му бяха малко). Каквото и да си говорим, Star Wars популяризира космическите приключения по цял свят, давайки път на редица други филми с космическа тематика, не малко от които на по-високо ниво от сериите на Лукас.
This signature is not yet rated

User avatar
Amos Trask
Aes Sedai
Posts: 1605
Joined: Sat Dec 20, 2003 10:41 am

Post by Amos Trask » Fri Sep 21, 2007 12:07 pm

Darkling wrote:Star Wars подобно на LOTR и Harry Potter е нелош френчайз, който е толкова предъвкван и издиган до култов статус от армиите нърдс, че предизвиква омраза в доста хора / сред които съм и аз / само при споменаването си.
zhivik wrote:Иначе няма да си кривя душата, сюжетът, героите и диалогът (особено в епизод 1-3) са доста плоски, добри идеи несъмнено има, ама понякога са предоставени по доста тъп начин (например толкова много история беше наблъскана в епизод 3, че двата часа със сигурност му бяха малко). Каквото и да си говорим, Star Wars популяризира космическите приключения по цял свят, давайки път на редица други филми с космическа тематика, не малко от които на по-високо ниво от сериите на Лукас.
believe it or not, shayhiri wrote:Надявам се (Лукас) да се ограничи с горното занапред, ако изобщо направи нещо друго. Не мисля, че има някакъв друг принос към киното.
Общо взето тези цитати синтезират мнението ми по темата. :D
:shark:
Feel the summer!

User avatar
Gunslinger
Warmage
Posts: 1201
Joined: Sat Nov 06, 2004 6:24 pm
Location: Midworld in the Middle

Re: Star Wars - мнения за сагата

Post by Gunslinger » Fri Sep 21, 2007 5:21 pm

passer-by wrote:Например Джедайския орден, който има 25 ХИЛЯДИ години опит, а при Order 66 е хванат по бели гащи като първи новобранци.
Всъщност доста джедай се спасяват.Просто във филма дават известните джедай,които умират,а предполагам,че сериала ще покаже тези,които са оцелели!Все пак периода между епизод 3 и 4 е почти недокоснат от книгите,комиксите и сериалите досега!
http://blogofidiots.wordpress.com/
http://tvseriesbg.com/
There they stood, ranged along the hillsides, metTo view the last of me, a living frame For one more picture! In a sheet of flame
I saw them and I knew them all. And yet Dauntless the slug-horn to my lips I set, And blew. 'Childe Roland to the Dark Tower came.'
X-Men Deadly Genesis е Decimation Tie In

User avatar
shayhiri
Elder God
Posts: 6111
Joined: Mon Dec 20, 2004 7:15 pm

Post by shayhiri » Fri Sep 21, 2007 5:32 pm

Сериозно? :? При цялата тая expanded universe? :roll:
passer-by wrote:А, сетих се. Гледайте "Големият Стан". В programata.bg беше злостно оплют, ама трейлърът ми допадна, рекох да рискувам и го гледах оня ден. Доста приятна комедийка. Напомни ми на оная другата с Адам Сандлър и затворническия футбол, но в по-добър вариант.

User avatar
Roland
Site Admin
Posts: 29758
Joined: Sat Dec 20, 2003 10:36 pm
Location: Chicago, IL
Contact:

Post by Roland » Fri Sep 21, 2007 6:44 pm

Да, тя се занимава главно с това какво става след Епизод 6. Има и една-две поредици, развиащи се ПРЕДИ Епизод 1, но с имперския период се занимават сравнително малко книги/комикси (не е и хич да няма).

Бтв, няколко неща - по времето на Епизод 3 джедайският орден отдавна не е тая сила, която е бил. Повечето са оплетени в интригите на Палпатин и освен това са разделени твърде нашироко - всеки опитен джедай е генерал на армия от клонинги и е нормално да не може сам да се справи срещу нея, когато тя се обърне срещу него.
And you can't dance with a devil on your back...

User avatar
Skywalker
Warmage
Posts: 1123
Joined: Tue Jan 20, 2004 10:42 am
Location: Sofia

Post by Skywalker » Mon Oct 08, 2007 3:54 pm

Сичко що е Междезвездни Войни е най-доброто.оъто не мисли така е долен интригант :lol: :lol: :lol:

User avatar
Roland
Site Admin
Posts: 29758
Joined: Sat Dec 20, 2003 10:36 pm
Location: Chicago, IL
Contact:

Post by Roland » Mon Oct 08, 2007 4:10 pm

Бате, такъв пост признавам само с капс :lol:
And you can't dance with a devil on your back...

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 6 guests