Преди малко повече от седмица рекох да си припомня
"Забраненото царство":
https://www.imdb.com/title/tt0865556/
Все така - филм, който харесвам като тотален нърд на тема бойни филми, но и намирам за изключително вбесяващ.
На едно място са събрани Джет Ли, Джеки Чан и Колин Чоу под хореографската палка на Юен Уо Пин... И вместо цялата история да е задвижвана от тях, главният герой е някакво скучно бяло хлапе.
ЗОМГ.
Когато филмът излезе, бях горе-долу на възрастта на главния герой и също като него обожавах бойните филми. Заради което и му се дразнех още повече и тогава, и сега. Защото младежът е просто едно тотално нищо, което явно съществува само и единствено с цел сюжетът да го лашка насам и натам. Аз на ония години имах и някакви амбиции, освен нърдщина. Голяма част от тия амбиции не ги осъществих, ама, да му се не знае, поне ги имах. Имах характер, имах цели и желания. Това тук просто ги няма, а Майкъл Ангарано няма и бойни умения, че да компенсира - макар че се справя прилично в бойните сцени, като го сложим в един кадър с китайските актьори, стои смешно. Да не говорим, че можем да го извадим от целия сюжет в древен Китай, без да променяме почти нищо.
И все пак - когато филмът е в ръцете на китайците, радва доста. Двубоят между Джет Ли и Джеки Чан е страхотен. Джеки Чан е чудесен, Джет Ли - също, а и има комедиен талант, какъвто трябва да показва по-често. Колин Чоу е китайски зъл генерал. Лиу Ифей е готина, но не е Чън Пей Пей, а играе неин образ.
Както и да е. Не знам чия беше гениалната идея да центрират филма около Майкъл Ангарано, обаче иначе е ОК. Бих го гледал пак.
Думата ми обаче е за
"The Furious", който гледах днес:
https://www.imdb.com/title/tt33311069/
Това, подозирам, е най-бойният боен филм
изобщо. Без да преувеличавам.
Режисирьор е Кенджи Танигаки - един от най-интересните съвременни хореографи на бойни сцени, работил по поредицата за Скитника Кеншин, както и по няколко филма с Дони Йен. В главните роли са Джо Таслим (познат от "Щурмът", "Мортал Комбат", сериала "Воин") и Сие Мяо (известен най-вече като синчето на Джет Ли в "Легенда за червения дракон" и "Баща ми е герой", но тук вече е надминал четирийсетака).
Добре че го гледах сам, понеже на моменти крещях към екрана като футболен фен.
Има сюжет, при това сравнително приличен като за такъв тип филм - общо-взето, мешавица от "Джон Уик" и "Taken", в която двамата главни герои спасяват група деца от трафиканти на хора.
Сюжетът обаче не е важен. Важни са патакламите.
А те са МНОГО. МНОООООООООООООООООООООООООООООГООООООООООООООООООООО! Много.
И най-после Джо Таслим си припомня, че е, преди всичко и най-вече, майстор джудист, защото в другите си филми разчита почти изцяло на ударни бойни изкуства. А тук има толкова много джудо. Бойният стил на героя му е изграден предимно върху захвати и хвърляния и има един куп неща, които буквално не са били показвани във филм досега - не и по този начин. Търкал в абсолютно буквалния смисъл на думата и ако човек се кефи на хватови бойни изкуства, тук ще се радва като малко детенце. А Таслим даже на моменти демонстрира и актьорски умения.
Мяо е, най-малкото, също толкова впечатляващ. Неговият герой е ням китаец, който иска да спаси дъщеря си от лапите на трафикантите. Хвърчи из екрана като герой на Клинт Истууд с бойни умения и просто няма как да не му се зарадва човек. Мисля, че не съм гледал други негови роли като възрастен, обаче определено е оправдал очакванията, които си изградих за него, когато го гледах като дете. Добре играе и е феноменален в бойните сцени. И също хвърля, заключва и троши адски много, но разчита на удари и ритници повече от Таслим.
Участва и Яян Рухян - дребосъкът, който уби Джо Таслим в "Щурмът" и озори Джон Уик толкова много в третия му филм. И тук е също толкова плашещ, а и нямах търпение да видя как Таслим ще му отмъсти за предишния им общ филм.
Има го и Брайън Ле - който ми беше познат най-вече от комедийните си роли в канала Martial Club в Ютуб. (Пичовете от въпросния Martial Club направиха бойните сцени на Мишел Йео във "Всичко навсякъде наведнъж", бтв.) Тук той е някакво абсолютно чудовище на границата на свръхестественото, дори като за боен филм. Изобщо не съм очаквал да го видя в некомедийна роля, особено пък такава - но пък се справя чудесно.
Злодеите като цяло са абсолютна отврат - както си и трябва, за да се радва човек, като главните герои ги разпарчетосат.
Да не се гледа от хора със слаб стомах. Бая кърваво е на моменти и откъм чисто количество насилие надминава "Щурмът" като едното нищо.