Гледано напоследък, Част VI: 2049

Филми, бре, филми... Джена Джеймсън, Трейси Лордс – we have them all!
Martix
Archmage

Re: Гледано напоследък, Част VI: 2049

Post by Martix » Mon Oct 13, 2025 7:37 pm

One Battle After Another е изкъртвация. Може би защото съм гледал само по-новите филми на ПТА и в главата ми той е режисьор на бавни драми, обаче хич не очаквах да гледам най-добрия екшън филм на годината, сравним с филмите на Гай Ричи от златните му години. Сценарият е много добре, тресящата се камера е използвана, за пръв път, по предназначение, а Лео и компания играят, все едно това ще им е последния филм в кариерата. Задължително на кино.
9/10
There are no rules! I'm gonna get you!

tigermaster
Elder God

Post by tigermaster » Wed Oct 15, 2025 8:48 pm

^Уф, това трябва да го гледам, макар че с този Пол Андерсън се разбирам дори по-малко, отколкото с мъжа на Мила Йовович. Ама пък изглежда интересно де. Дано не е изчезнал от кината, когато ми се отвори време най-после.

Иначе, аз се обърках да гледам новото "Голо оръжие" с Лиъм Нийсън и Памела Андерсън:
https://www.imdb.com/title/tt3402138/
Мисля, че успява да запази духа на филма от осемдесетте, обаче на мен този тип пародии вече не са ми толкова смешни. Пак, посмях се, обаче филмите с Лесли Нилсен едно време ме караха просто да експлодирам.

Гледах и Дисниевия "Мулан":
https://www.imdb.com/title/tt0120762
Последно го бях гледал като тийнейджър - да съм бил макс в десети клас, преди повече от двайсет години. Междувременно обаче изгледах толкова много филми с бойни изкуства и нърдясах тотално в тая област - та ми беше интересно със сегашния си опит в жанра как ще го възприема.
Та, всъщност, изключая прекалената бродуейщина на доста от песните, хваща духа на китайските филми с кунгфу много по-добре, отколкото има право. (Макар че има китайски мюзикъл за Мулан от шейсетте години. Трябва да го гледам по някое време.) Мощното куир кодиране и обличането като човек от противоположния пол са неща, които се виждат из доста бойни филми, този тип феминизъм - също. За разлика от игралния римейк, тук военната тактика поне връзва смисъл, ако и да не е прекалено реалистична, а и има толкова много смърт... И хубави битки. И не-точно-метъл песен, по време на която Ли Шан започна да се влюбва в Мулан, въпреки че я мислеше за момче. Лол. Все така страхотно нещо.
Света аз цял обходих
и изправен гордо пак стоя.
Срещнах милиони хора
и на всичките им взех ума.

Блог
The Painting
Случаят с изтрития спомен
РЕВЮ: „The Lord of the Rings: The Rings of Power”

tigermaster
Elder God

Post by tigermaster » Sat Oct 18, 2025 8:35 pm

"Изгубеният автобус":
https://www.imdb.com/title/tt21103218
Ако знаех, че е на Пол Грийнграс, сигурно нямаше да го гледам, обаче ми хареса доста повече от другите му неща, които са ми попадали пред погледа.
История за шофьор на автобус, който трябва да прекара един клас ученици до безопасно място, докато навсякъде вилнее огън.
Началото е някаква симфония на мизерията. Главният герой е с провалено образование, има проблеми в работата, при развода бившата му жена му е взела къщата, майка му е болна, баща му, с когото не са се понасяли, е починал наскоро, синът му го мрази и на всичкото отгоре кучето му има рак в напреднал стадий и трябва да бъде евтаназирано. Филмът се води базиран на действителна история, обаче дори нещастието в началото да е действително предадено, просто идва в повече. За щастие обаче когато се стига до действителната тема на разказа, върви с добро темпо - и тогава емоцията удря силно. Визуално е страхотно, въпреки обичайните за Грийнграс друсания на камерата и резки зуумове. Пожарите през повечето време изглеждат плашещо. На финала, когато хлапетата най-после бяха спасени, си отдъхнах - и едва тогава осъзнах, че съм затаил дъх. Та така. Добър филм. Можеше да е "Туистър" с огън вместо торнада. За щастие не е. По-сериозен е, но не дотолкова, че да е труден за гледане.

"Примитивна война":
https://www.imdb.com/title/tt18312380/
Динозаври във войната във Виетнам. Абсолютна тъпотия. Ще я гледам пак по някое време.
А някой да ми обясни как този филм струва двайсет-трийсет пъти по-малко от произволна марвелщина, а разполага с титанично количество компютърни ефекти, повечето от които по никакъв начин не отстъпват на високобюджетния Холивуд. (Или направо го надминават - доколкото в "Черната пантера", примерно, анимационните носорози бяха откровено зле.) Всъщност донейде е ясно. Филмът мяза да е семейна продукция, доколкото половината от екипа зад камерата са с фамилията Спарк. Режисьорът - Люк Спарк - е поел и разни други функции, а именно - сценарист, дизайнер, монтажист, отговорник за визуалните ефекти и продуцент. Това сигурно е смъкнало разходите доста, обаче все пак - за бюджет от седем милиона долара се е получил филм, който изглежда грандиозно и е пълен с едрогабаритен динозавърски екшън.
И половината динозаври имат пера.
И, понеже е евтин филм, може да си позволи да е кървав колкото си иска - което, разбира се, е плюс.
И накрая семейство тиранозаври попиляха руска военна база, защото руснаците им убиха едно от дечицата. Та тия тиранозаври имаха повече характер от хората във филма и бих гледал цялата история, разказана през техния поглед.
Света аз цял обходих
и изправен гордо пак стоя.
Срещнах милиони хора
и на всичките им взех ума.

Блог
The Painting
Случаят с изтрития спомен
РЕВЮ: „The Lord of the Rings: The Rings of Power”