Гледано напоследък, Част VI: 2049

Филми, бре, филми... Джена Джеймсън, Трейси Лордс – we have them all!
tigermaster
Elder God

Re: Гледано напоследък, Част VI: 2049

Post by tigermaster » Mon Jun 30, 2025 1:47 am

"F1: Филмът":
https://www.imdb.com/title/tt16311594
Не съм гледал "Топ Гън: Маверик" на същия режисьор, та нямам база за сравнение между двете, обаче за него видях похвала, че вкарва зрителя в пилотската кабина на изтребител по феноменален начин.
Та и тук така - просто по време на състезанията имах чувството, че съм вътре в болида на Брад Пит или Дамсън Идрис. В тази връзка - тапите в ушите май ми спасиха живота. Филмът е страшно шумен. Бият се хард рок, боботенето на Ханс Цимер (бая готин саундтрак, всъщност) и рев на коли през една огромна част от филма, плюс коментаторите на състезанията отгоре...
Самият филм всъщност е страшно приятен за гледане. Лековат тон и скоростно темпо, плюс супер клиширана история, която обаче не пречи изобщо - защото героите са готини, а техническата реализация е просто смазваща. (Нищо не може да бутне звуковото оформление на "Грешници", обаче "F1" се доближава доста, а визуално е ЗОМГ.) А и навлиза в разни подробности около автомобилните състезания, за които бях чувал, но и бях забравил после - та ми беше интересно да видя как пилотите загряват гумите на болидите, преди да почнат да се гонят на сериозно.
Плюс, че поне в киното в Ринга излизането на филма си е събитие. Дадоха ми две картончета за намаление за продукти на "Мерцедес", а пред касите имаше зелен болид и симулатор на състезание. Та вероятно по тоя повод залата беше пълна с хлапета - ама няма лошо де, децата трябва да се научат да гледат кино.
Иначе филмът сигурно вече си е избил гигантския бюджет само покрай титаничното количество продуктово позициониране вътре. А и един от продуцентите е Луис Хамилтън, който се явява и нещо като финален бос в последното състезание.

Сега искам екранизация на играта "Rock n' Roll Racing".
Света аз цял обходих
и изправен гордо пак стоя.
Срещнах милиони хора
и на всичките им взех ума.

Блог
The Painting
Случаят с изтрития спомен
РЕВЮ: „The Lord of the Rings: The Rings of Power”

Yan
Site Admin

Post by Yan » Mon Jun 30, 2025 5:01 pm

Mission: Impossible - The Final Reckoning
https://www.imdb.com/title/tt9603208/

Искрено се надявам наистина да се окаже последната Мисия Невъзможна поне с този актьорски състав. Имаше си обичайните впечатляващи каскади, много екшън и сериозни дупки в сюжета, с които се характеризират последните 3-4 филма в поредицата. Том Круз вече е на годиники и му личи. Хейли Атуел е симпатяга, но химията и с Том Круз никаква я нямаше и си беше Ребека Фъргюсън, ама за бедни. Хареса ми участието на ЦРУ агента от първата Мисия Невъзможна, беше хубав начин да се навържат събитията от отделните филми и да се покажат част от последствията от действията на Итън. Като цяло съм по-скоро доволен, но си е крайно време Том Круз да хвърли кърпата и да приключи с франчайза, поне пред камерата.

K-Pop Demon Hunters
https://www.imdb.com/title/tt14205554/

Ако бях тийнейджър вероятно щеше да ми хареса много повече. Сега обаче го слагам в категорията - Става за убиване на час и половина. Анимацията е великолепна (все пак са хората правили Spider-verse филмите), котката и пилето бяха чудни и до там. Песните са доста catchy, но не са моето нещо, сюжетът беше предвидим та дрънка. Не съжалявам, че го гледах, но след седмица няма да го помня.
Правилата на бордгейминга:
1. Всички други неща, включително храна, дрехи, застраховка за колата и пари за обяд, представляват непредвидени разходи по отношение на това, което ви е необходимо за игрите.
2. Никога не пресмятайте общата стойност на това, което сте купили.
3. Ако искате нещо, значи ви е нужно.
4. Ако ви е нужно, значи трябва да го купите.

Mushu
Aes Sedai

Post by Mushu » Fri Jul 04, 2025 2:53 pm

Yan wrote:
Mon Jun 30, 2025 5:01 pm
K-Pop Demon Hunters
https://www.imdb.com/title/tt14205554/

Ако бях тийнейджър вероятно щеше да ми хареса много повече. Сега обаче го слагам в категорията - Става за убиване на час и половина. Анимацията е великолепна (все пак са хората правили Spider-verse филмите), котката и пилето бяха чудни и до там. Песните са доста catchy, но не са моето нещо, сюжетът беше предвидим та дрънка. Не съжалявам, че го гледах, но след седмица няма да го помня.
Тъкмо го изгледах и аз и си мисля, че определено трябва човек да харесва кпоп, за да оцени всичко подобаващо :) Много се забавлявах, музиката е чудесна, пилето и котката са топ!

Yan
Site Admin

Post by Yan » Fri Jul 04, 2025 10:01 pm

Mushu wrote:
Fri Jul 04, 2025 2:53 pm
Тъкмо го изгледах и аз и си мисля, че определено трябва човек да харесва кпоп, за да оцени всичко подобаващо :) Много се забавлявах, музиката е чудесна, пилето и котката са топ!
Абсолютно съгласен :) Ако човек е фен на Кпоп-а ще се изкефи максимално :) Аз се позабавлявах докато го гледах, но няма да си татуирам логото на Saja Boys :mrgreen:
Eднин от по-готините миймове по темата:
kpop.jpg
kpop.jpg (46.24 KiB) Viewed 7115 times
1. Всички други неща, включително храна, дрехи, застраховка за колата и пари за обяд, представляват непредвидени разходи по отношение на това, което ви е необходимо за игрите.

Litz
Ascendent

Post by Litz » Sun Jul 06, 2025 8:29 am

The phoenician Scheme

Красив филм, ама аз наистина не разбирам Уес Андерсен

Yan
Site Admin

Post by Yan » Sat Jul 12, 2025 7:18 pm

F1: The Movie
https://www.imdb.com/title/tt16311594

За сега е приятната изненада на годината. Добре заснет, с яка музика, зрелищни състезания, добър каст и страхотна химия между Хавиер Бардем и Брад Пит. Двамата бяха топ комедийно дуо, но по правилния начин. Част от простотиите, които Сони Хейс натвори на екрана, не биха им се разминали толкова леко в реалния живот, но като на кино се отърваха леко...

Единствената ми забележка, към сценаристите (и към Холивуд като цяло) е, че можеха да се постараят една идея повече и да не преписват почти дословно от Driven със Силвестър Сталоун :mrgreen:

Ghibli
Elder God

Post by Ghibli » Sat Jul 12, 2025 11:36 pm

Благодарности към @tigermaster, че ни подсети да си носим тапи за уши.

F1 филмът ми хареса, чух критики към историята, че е семпла, но на мен ми беше достатъчна. В реалността някои неща нямаше да се разминат толкова лесно на героя и на отбора, но все пак това е филм за забавление 8-) (Оф, буквално пиша същото като Ян, но какво да правя, като сме на едно мнение :mrgreen:) Не бях чувала за филма със Сталоун, стана ми интересно сега да гледам и него.

Много ми хареса музиката, направо бих си я купила да си я имам. Само един момент с автоцитат от "Гладиатор" ме накара да се питам защо е там и малко ме извади от филма, бих предпочела да го нямаше. Обаче останалото e прекрасно.

Актьорите всичките са чудесни. Филмът балансира добре между драма, екшън и комедия (не очаквах толкова да се хиля на филм за автомобилни състезания). Хареса ми колко внимание към детайлите имаше, беше пълно с неща, на които феновете на формулата да се изкефят и си личеше, че е вложено старание във всичко.
PICARD: Now, are we progressing, Mister La Forge?
LAFORGE: About like you'd expect, sir.
PICARD: Splendid. Splendid. Carry on.

tigermaster
Elder God

Post by tigermaster » Thu Jul 31, 2025 1:26 am

"Shin Godzilla":
https://www.imdb.com/title/tt4262980/
Донейде на този филм дължим излезлия преди почти две години "Годзила -1". Такаши Ямазаки, който е режисьор на "-1", тук работи по визуалните ефекти.

Та, значи, "Shin Godzilla" е бая готин филм. Трябва да се каже - за разлика от американците, японците си познават чудовището и знаят как да го покажат на екран - най-вече защото имат достатъчно акъл да подходят към него като към природно бедствие, което има една-единствена цел - да унищожава всичко по пътя си. Филмът е направен донейде като реакция на бедствието във "Фукушима" от две и единайсета и това си личи през цялото време. Обръща се доста внимание на политическите машинации, през които трябва да се премине, за да бъде намерено решение на проблема - и, в крайна сметка, решение се намира. Филмът не е човечен като "Годзила -1", но пък не се и опитва да бъде такъв. Вместо да центрира историята върху няколко главни герои, набляга на групови усилия и политика, на моменти почти избива в политическа сатира и...
И е як филм.
И дизайнът на Годзила е напълно изтрещял, което трябва да се отбележи, понеже едно време реших да не гледам филма заради изваден от контекст скрийншот с недомутирал Годзила, пльоснат на улицата като гол охлюв. В контекст това работи, а като видим Годзила във финалната му форма, е ужасяващ. В тази връзка - ефектите не са полирани като в трийсет пъти по-скъпа холивудска продукция, обаче си тежат на мястото и чисто визуално филмът е доста впечатляващ. И го има класическия рев, и класическата музикална тема от петдесетте години...
Света аз цял обходих
Срещнах милиони хора

Блог
The Painting

Litz
Ascendent

Post by Litz » Fri Aug 01, 2025 12:34 pm

Superman

Егати от колко време не бях гледала толкова добър self sustained супер геройски филм пълен с душа и цветове. Джеймс Гън е гений.

Дейвид Коренсует е най-прекрасният Супермен, толкова очарователен и тези трапчинки и този глас :heart: в пъти по-як от краля на incels Кавил :ninja:

Ник Хоулт има причина вече почти 20 години да съм му фен, тази година Скинс пичовете да играят разкошни злодеи. Много як Лекс беше.

И Рейчъл. Прекрасната Рейчъл Броснахан. Обожавам я. Беше много прекрасна Лоис.

Много як филм наистина.

tigermaster
Elder God

Post by tigermaster » Sun Aug 10, 2025 7:38 pm

"Оръжия":
https://www.imdb.com/title/tt26581740/
Вторият ми хорър на кино изобщо, и вторият за тази година. ЛОЛ.

Единствените работи на сценариста и режисьор Зак Крегер, които съм гледал преди, са няколко епизода на "The Whitest Kids U Know" - и даже не помнех, че той има нещо общо със сериала, допреди да погледна профила му в ИМДб, след като се прибрах от киното.

Филмът ми дойде бая стряскащо, обаче аз затова и отидох, та не се оплаквам. Написан е страхотно, режисура и операторска работа са ЗОМГ, актьорската игра радва, и изобщо... Сега, не знам доколко държи на повторни гледания, а и е добре човек да отиде да го гледа възможно най-неподготвен - заради което и ще гледам да не спойля много. Общо взето - мешавица от криминална мистерия и хорър, обилно поръсена с идеи от няколко детски приказки, със супер фрагментиран разказ, в който, за щастие, накрая всичко си идва на мястото. По някаква причина очаквах историята да е свързана с училищни престрелки. Изобщо не е.

Както и да е, готин филм.
Света аз цял обходих
Срещнах милиони хора

Блог
The Painting

tigermaster
Elder God

Post by tigermaster » Thu Aug 28, 2025 3:34 pm

И аз гледах "Супермен" на Джеймс Гън преди няколко дена. Не съм се кефил толкова на комиксов филм от Шан-Чи насам. Направо е освежаващо да видиш такъв супергерой, в когото няма и грам цинизъм - има само желание да помага на всичко около себе си, държи на всеки живот, спасява катерички и кученца... И това е прекрасно. Коренсует е страхотен - и с този дълбок глас... :metal: Никълъс Холт е ясен - човекът е прекалено добър актьор принципно. На моменти забравям, че е два метра грамада, та беше странно на места. Нейтън Филиън трябваше да изиграе Зеления фенер и в игрален филм отдавна. Кефи и той. Рейчъл Броснахан като Лоис Лейн - също. Не знам откога не съм виждал Лоис да е толкова нападателна и да си тежи на мястото по този начин.

Кефи ме подходът на Гън към нещото - започва с вече изградена вселена и доставя напълно завършен филм, и не му е проблем да вкарва всякакви простотии ей така, за да има... Примерно тролската ферма на Лекс Лутор - дето като ги видях, направо експлодирах.

Ще го гледам пак по някое време.
Света аз цял обходих
Срещнах милиони хора

Блог
The Painting

Ghibli
Elder God

Post by Ghibli » Fri Aug 29, 2025 1:46 pm

На мен никак не ми хареса въпросният "Супермен". Накратко и със спойлери:

- Филмът започва от нищото и не изгражда емоционална връзка с героите и изобщо ставащото на екрана. Хубаво, това е стотен пореден "Супермен" и всички знаят историята и героите, но това не дава автоматична индулгенция да се пропусне напълно основата, заради която на зрителя да му пука. Не помня кога за последно ми се е случвало да съм в кино и да си мисля "няма ли да свършва това най-после, оф, филмът е два часа, сигурно сме само на средата все още".
- Супермен нищо не свърши почти цял филм. Не очаквах главният екшън герой във филм за Супермен да е друга личност.
- Да речем, че горното се оправдава от това, че Супермен имаше да извърви сложен емоционален път - само че на тази линия бяха отделени пряко сили 20 минути от 130.
- Образът на бимбото беше най-мизогинистичното нещо, което съм виждала в последно време. Не съм фен на криворазбрания феминизъм, който цари в киното в последните години, обаче ако това е алтернативата, предпочитам да продължа да си гледам блудкавите силни жени (тм) оттук до края на света. Манипулацията, приложена от журналиста, беше ок, защото тъпата патка си го заслужаваше - или какво точно? Неетично, та чак гнусно, и не, не беше смешно.
- Лоис Лейн хубаво е силна жена (тм), но все пак нейната функция в цялото нещо е да има класическа любовна история, а за нея е нужно да се виждат привличане и чувства и от двете страни, не само от едната. Това, че си уреди интервю от Супермен само защото й беше гадже и използва откритостта му към нея и информацията от личните им разговори, за да му задава враждебни въпроси, вероятно беше признак на нейния висок професионализъм, но очакването й след това той да пращи от щастие и да остане да си гукат на вечеря, и включването на пасивно-агресивното мрънкане как било ясно, че нищо няма да излезе между тях, не знам на какво трябваше да е признак, освен на пълната й егоцентричност.

По-дребните неща, на които нямаше да обърна внимание, ако филмът ми беше харесал иначе:
- Не на място ми е концепцията за "персонал, но всъщност семейство, с които Супермен да си разменя реплики небрежно, но всъщност с топлина и обич" - то има някаква идея зад това да се казва Fortress of Solitude крепостта му, нали.
- Като жителка на нашия географски район съм обидена (тм) от расовата репрезентация в този филм. Да, това са несъществуващи измислени държави, обаче е ясно и кой район се има предвид, и на какъв език се говори, и ми беше супер дразнещо.
- Трябва да ни пука за катеричките, но едновременно трябва да ни е забавно, когато чуваме стоновете на размазаните хора вътре в танковете, защото ги размазва среден пръст, видяхте ли, среден пръст, хахаха.
- Наноинженерката защо умря така тъпо, какво й пречеше да си сглоби един парашут или крила някакви. Или щит. Все нещо можеше да направи.
- Инженер, който знае тайния код за спасяването на света и може да го въведе за 15 секунди максимум, ти предлага да го направи - ти предпочиташ да го изблъскаш настрани, за да се покажеш какъв си хакер, и героично хакваш през следващите няколко минути (като оставяш света да се руши през това време).
- Принципно, като подпреш падаща сграда в една неподвижна точка, тя пак ще падне, просто ще се поначупи около тази точка.

Та така. Не беше филмът за мен определено. Бяха ми забавни няколко момента, като например склонността на Брадли Купър да се появява в мини роли във всеки филм, или това, че невъзпитаното куче на Супермен се оказа накрая, че не е негово, но най-много ми пукаше за човека-мутант (или какъвто беше там) с детето, а не за главните герои.
PICARD: Now, are we progressing, Mister La Forge?
LAFORGE: About like you'd expect, sir.
PICARD: Splendid. Splendid. Carry on.