Качеството

Ми то името като че подсказва... търнокопи, хидродинамика и всякакви ортопедични приспособления...

Moderators: Yan, Marfa, Roamer

Post Reply
User avatar
Xellos
Moderator
Posts: 18863
Joined: Fri Apr 02, 2004 10:08 pm

Качеството

Post by Xellos » Fri Apr 05, 2013 1:30 pm

Замислих се сега докато свалях това плъгинче за уинампа, (http://www.qolabs.com/audioburst/StudioFX/index.htm) доколко ли пренебрегваме качеството на това което слушаме заради лесното и караме на клипчета от тубата на пищялките на лаптопа, и рандъм mp3 плейър в джоба.

Идеята на темата, макар че не знам как точно да формулирам заглавието е да е техничарска, да си споделяме/хвалиме тук не за съдържанието, а неща като формати, битрейт, на какво ги слушаме като хардуер - уредби, в колата, заедно със съседния блок и тн... (стерео, 5+1 и тн...) и програми за конвертиране, рипване, плеъри и тн.


Иии да дам тон за песен ;).
софтуер- уинамп с горния плъгин и за flаc, mp3 и тн, vlc за двд-та, TotalMedia Theatre 3 за блурейките. cool edit pro и format factory за конвертиране и редакция. Nero за печене на квото трябва и аудиосидита за стари уредби за кола.

малко лична информация :)
Kolonki 5+1 евтинки на Philips топките, през creative ТHX външна звукова карта, щото лаптопа няма изход освен стерео жак за слушалки макар че има колонки harman/kardon все пак са тихи.
в колата mp3-плейърче с радио и USB - евтино със стандартните колонки само в таблото и вратите щото е съборетина цялата кола.
за возене и пеша - Nokia 5800 xpress music с евтини слушалки, че ги съсипвам и губя за нула време и рядко Kindle. Като изобщо не понасям силен звук /чисто физически/, но държа да е качествен. Сигурно съм прихванал от тонрежисьорчетата в предишната работа нещо :).

User avatar
alshu
Ascendent
Posts: 4242
Joined: Tue Dec 21, 2010 12:21 pm

Post by alshu » Fri Apr 05, 2013 2:36 pm

На мен ми се е случвало с plug in на winamp, програмата да не може да отвори някои flac-ове, особено тези с Macintosh-ски произход.

Накрая се оправих с foobar2000 и някой от неговите plug in-и.

За видео форматите, ползвам и пакети, но периодично обновявам ръчно конкретни компоненти, примерно Core AVC-то.
За пелйърите, човек е добре да е въоръжен с няколко.
Поне един stand alone (като KMPlayer или VLC...ама и двата не се оправят добре с форматирани субтитри) и един-два дето ползват системните филтри и кодеци (ClassicMP и Zoom).
Пускам подред и все някой ще захапе видеото :lol:.

Звуковата система на PC-то ми. Creatve платка и колонки (дърти от 2007-ма)...ама в режим 5+1 ниските честоти нещо гъгнат по противен начин...затова предимно съм в режим 2+1 и звукът е екстра.
The point is not that the mass media is too pessimistic, but that it's always oversimplifying or focusing on the wrong problems altogether.
Adam Greene

User avatar
Xellos
Moderator
Posts: 18863
Joined: Fri Apr 02, 2004 10:08 pm

Post by Xellos » Fri Apr 05, 2013 3:49 pm

В тоя ред на мисли новия Bsplayer колкото и да не го долюбвам вади списъци със субтитри от няколко сайта директно като му се пусне видео и е удобно вместо да свалям от http://www.addic7ed.com/ на ръка.

User avatar
alshu
Ascendent
Posts: 4242
Joined: Tue Dec 21, 2010 12:21 pm

Post by alshu » Fri Apr 05, 2013 4:34 pm

1. Съмнявам се да подава и аниме субтири (с избор на група :lol:).
2. Ти говориш за удобство, а аз за отчаяна нужда да видиш каквото и да е. :lol:
Примерно KMPlayer, нито форматира в правилния шрифт и размер, нито позиционира, а когато става дума за различни текстове, които се показват по едно и също време, примигва и виждаш единия с лош тайминг, а другия хич.
Но пък подкарва всякакви видео материали.
Малко закъсняват с поддръжката на най-новите стандарти, но до половин година (както се случи с 10-bit кодировката) излиза достатъчно съвременна версия.
The point is not that the mass media is too pessimistic, but that it's always oversimplifying or focusing on the wrong problems altogether.
Adam Greene

User avatar
moonlight
Warmage
Posts: 1089
Joined: Fri Jun 27, 2008 10:54 am
Location: Sofia

Post by moonlight » Tue Apr 16, 2013 12:32 pm

Слушам предимно на работата, на един измислен Асус десктоп с кофти звук и единична слушалка (че с двойна не чувам телефона като ми звъни). Установих с времето че фуубара звучи по-добре от уинампа (т.е. музиката която върви с повече струни, звучи по-добре, не знам как по-добре да го обясня понеже съм лаик). После стигнах до извода, че АИМПлеъра звучи по-добре и от двете, и от доста време карам на АИМПлеър. Отделно пазя VLC плеъра за видео, макар че какво ти видео на работа...

Вкъщи предимно пускам телефона на колонки, тъй като да пускам лаптопа у дома е голяма рядкост, а и музиката често ми е фон като работя нещо в кухнята, където не мъкна лаптопа по обясними причини, и затова ползвам телефона... той може да си дрънчи на колонки средно 7 часа, та нямам проблем (с Mort player това).

Сега ми предстои юни да си купя нов лаптоп, и ми е голяма мъка да го избера най-вече заради звука - изглежда лаптоп с читави колонки не се намира. Последно се отказах от Дел Инспирон, защото хем колонките кофти, хем ги забутали отдолу на дъното, та да не казвам как звучат... последно реших че ще си взема един Acer Aspire 17 инча и ще търся колонки - още не е ясно дали ще са безжични, чувам нещо отзиви че при безжичните качеството на звука пада... а лаптопа в повечето време ми е в скута, и жиците ще ми късат нервичките да ми се мотаят в краката... и така. Има време, дилемата предстои :)

User avatar
Mindcrime
Arcanist
Posts: 827
Joined: Sat Mar 29, 2008 5:31 pm
Location: Shadow Earth

Post by Mindcrime » Tue Apr 16, 2013 3:31 pm

Напоследък слушам музика само когато съм в движение/на открито, така че фокуса ми се измести към мобилните устройства. За бирички с приятели по градинките нося две X-mini-та с кабелче за преобразуване в стерео звук(щото иначе имам два пъти моно, което съксва), а когато съм в движение слушам на слушалки AKG Q460 които имат убийствен бас и са идеални за слушане на рок/метъл/хаус.
По принцип за домашно слушане имам две колони със суб буфер Филипс, но напоследък просто си ръгам минитата в лаптопа и така.

User avatar
Xellos
Moderator
Posts: 18863
Joined: Fri Apr 02, 2004 10:08 pm

Post by Xellos » Thu May 02, 2013 2:48 pm

Пробвах последните няколко дни дозина програмки за клониране рипване и тн двд-та с простата задача да копирам едно двд на друго. Или евентуално да дискардна шибаното зониране (който го е измислил нищо хубаво да не види). Явно HBO добре си правят нещата, сега последно цикли от няколко часа 5та поред проба на версии на DVDfab и да видим, пуснал съм опция освен да маха защитите да го преправи от 5.5 на 4.2 гб да видим разлика дали ще има. за сега 2% за един час :shock:

User avatar
moonlight
Warmage
Posts: 1089
Joined: Fri Jun 27, 2008 10:54 am
Location: Sofia

Post by moonlight » Thu May 09, 2013 3:11 pm

Xellos wrote:...с простата задача да копирам едно двд на друго.
Тук в офиса ползваме една програмка ImgBurn... може пък да се случи да свърши работата :)

User avatar
Xellos
Moderator
Posts: 18863
Joined: Fri Apr 02, 2004 10:08 pm

Post by Xellos » Thu May 09, 2013 3:16 pm

То проблема ми се оказа по скоро с регионите на двд-тата тъпия мацушита блурей е закован сега на 1 регион само и от там проблема иначе другите неща си ги рипва като пич ако може да ги плейне устройството. За гледане с пс2-ката се компенсира региона ама там няма копиране. То да рипнеш блурей си трябва баси машината или некви дни време да пресмята...

Nvidia май изкарват нови драйЗвери (200мб+ бахти) през ден само за да рекламират игри докато ги инсталираш... поне май си оправих синия екран като включа тв кабела да детектва :D.

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 3 guests