Евровизия / Eurovision

Ми то името като че подсказва... търнокопи, хидродинамика и всякакви ортопедични приспособления...
Martix
Archmage

Re: Евровизия / Eurovision

Post by Martix » Tue May 19, 2026 2:05 am

Тези в спойлера ми харесват пак повече от само шампиони или ангел си ти напр, но си е факт, че полуфиналното изпълнение на Illusion (иначе най-добрата песен, която сме пращали, представете си я изпята в минор от JJ или Nemo), е едно от дефинитивните евровизия мемета, а припевът след 2:00-ра минута ми е любимия жив перформънс евър. На практика единственото, което го дели от абсолютната перфектност е ако някой от танцьорите на кокили се беше спънал. :lol:
Колкото до Бангарангата, напълно средно се нарежда сред останалите ни песни, но пък е един от най-добрите ни лайфове - много далеч от противна.

Годината е слаба за мен, но слаба за последните 6-7 години примерно, конкурсите преди 80-та са далеч по-слаби, всички си седят на едно място и пеят в микрофона, няма танцьори, даже няма цветове... :roll:
There are no rules! I'm gonna get you!

Litz
Ascendent

Post by Litz » Tue May 19, 2026 10:51 am

Аз много харесах танцьорите на Дара. Викам си, откъде са намерили толкова симпатични и естествени хора, а то шведи. :mrgreen: супер готини. Добре че не са взели българи, щото като гледам български танцьори повечето са батки или хиалуронки.

А вчера гледах онова нещо Саня. Тоя звяр не говори като човек, а като злодей от Бонд филм.

Ghibli
Elder God

Post by Ghibli » Tue May 19, 2026 4:15 pm

Аз вчера си намерих плейлист с всички песни, подредени по ред на класирането, и първата, която си пуснах, беше Crossroads (Daniel Zizka - Чехия) - донякъде показва какво всъщност ми е харесало и ми се слуша най-много в момента.

(Стана ми забавно - слушах този плейлист докато ходих до институция, извадих си слушалките като влязох при служителите и познайте какво пуснаха по радиото в стаята им в този момент :D )

Та слушах си аз избраните любими песни, а в един момент вкъщи тръгнах да мия нещо, тоест ръцете ми бяха мокри и трудно можех да прецъквам плейлиста, и се получи интересен експеримент, при който всички песни се извъртяха поне по веднъж или два пъти, та сега имам какво да кажа и след конкурса.

1. Bangaranga (DARA - България) - определено не е моята песен на запис, обаче, тъй като откакто победи не съм спряла да си я пускам съвсем доброволно, за да се кефя на живото изпълнение, вече й свикнах. Та искам да кажа, че изпълнението на конкурса е велико. Енергията е на максимум, Дара е кралица и икона (особено с изпълнението след като спечели, което тръгна импровизирано горе от кафенето), просто класа. За финала е отработила някакви детайли в сравнение с полуфинала - не си пипа гърдите, изчистила е акцентите и жестовете за камерата, вокално е по-добре, без задъхване - просто й се възхищавам как не е спряла да работи и да надгражда до последно.
2. Michelle (Noam Bettan - Израел) - все така е екстра, харесва ми и на запис (клипът малко ме разсейваше със светлините и хореографията). Живото изпълнение беше също супер силно.
3. Choke Me (Alexandra Căpitănescu - Румъния) - опитвам се да разбера защо не я харесвам тази песен, уж е с правилните характеристики, но нещо ми пречи. Този път се хванах за мотива зад основната мелодия - онази подскачаща мелодийка, което се чува в самото начало. Знам ли дали е това наистина, не ми допада песента и това е. Ще се окаже накрая, че съм анти-choking (не че съм, обаче ми става леко кофти като се замисля за някои известни музиканти, които си заминаха от такива инциденти).
4. Eclipse (Delta Goodrem - Австралия) - въпрос на настроение дали ще я слушам много занапред. На живо беше може би една идея по-впечатляваща заради цялото шоу и това, че беше изпята великолепно.
5. Per Sempre Sì (Sal Da Vinci - Италия) - естрада, та дрънка, обаче е една такава радостна и приятна. Какво като е ретро? Слушах си я с удоволствие.
6. Liekinheitin (Linda Lampenius x Pete Parkkonen - Финландия) - :metal: супер парче дори и без финтифлюшките с огньовете от сцената. Задължителна.
7. Før Vi Går Hjem (Søren Torpegaard Lund - Дания) - пак ми харесва, малко по-ефирен и отдалечен вокал спрямо изпълнението на живо, но това не е недостатък. Самата песен ме увлича с низходящата мелодия и ритъма, една от любимите ми.
8. Viva, Moldova! (Satoshi - Молдова) - юху, ха! Супер песен. Просто ставаш и започваш да подскачаш заедно с тях.
9. Ridnym (LELÉKA - Украйна) - за съответното настроение. Не е мой стил за слушане, самата песен е добра, но не ме тегли да си я пусна.
10. Ferto (Akylas - Гърция) - не я пропуснах, но няма и да си я пусна специално. Поне е енергична.
11. Regarde ! (Monroe - Франция) - един път ми е предостатъчно да я чуя, после скипнах. Най-неприятната песен за мен от целия конкурс. Тук мога много точно да посоча кое не ми харесва - има високи оперни вокали, но няма идея зад тях, там са просто така, заради тренда и защото изпълнителката може. Особено последната висока нота е в такъв разрез с цялата песен, наистина е излишна и е като черешката на тортата в цялото безсмислие. (Лично мнение, разбира се, като целия пост.)
12. Pray (ALICJA - Полша) - велик вокал, песента никак не я харесвам. Пред избора да си намокря слушалките избрах да я изслушам все пак и беше изненадващо търпима. Тоест, ако се насиля, бих могла евентуално да й свикна (но не искам).
13. Nân (Alis - Албания) - я без тъмните очила колко е по-добре!
14. YA YA YA (JONAS LOVV - Норвегия) - това е много моя песен, абсолютно спонтанно почвам да припявам като почне частта с aiaiai :D В списъка с любими е. (Прочетох, че Йонас е бил болен по време на целия конкурс, което обяснява защо на полуфинала ставаше пеенето, макар да не беше съвсем идеално, а на финала вече беше много зле.)
15. Andromeda (LELEK - Хърватия) - скип, най-вече заради текста. Бих могла да не обръщам внимание на останалото, но акцентите на песента се падат на думата Андромеда, която ми е абсолютно безсмислена и не на място.
16. CROSSROADS (Daniel Zizka) - Чехия - любимец, и на запис, и на живо. Много "моя" песен. Единствената, от която ми настръхна кожата на самия конкурс. На запис логично си е все така добра.
17. Kraj Mene (LAVINA - Сърбия) - тук е ясно, че живото изпълнение е парсеци напред, не че е лоша песен на запис, просто самото изпъленние на сцената много надгражда. И онзи якият вик е по-дълъг :metal:
18. Bella (AIDAN - Малта) - чудесен шлагер за слушане на запис. Слагам я по към края на секцията ми с любими.
19. JALLA (Antigoni - Кипър) - тука няма какво да говорим колко зле беше на живо, на запис е къде-къде по-приятна. Не е точно моят стил, но като за летен хит е съвсем окей.
20. My System (FELICIA - Швеция) - става много повече на запис, тъй като на живо просто не беше добре изпята, но нямам желание да я слушам, така че пропускам. Музикално е клиширана, сякаш сглобена с конструктор от познати части, а като се сетя за върховната тъпотия в текста "you're in (...) my body parts", нещо в мен умира.
21. Dancing on the Ice (ESSYLA - Белгия) - това например ми е обратното на клиширано. Кефя се и на ритъма, и на мелодията, и на вокала. В горната половина на списъка ми е.
22. Sólo Quiero Má (Lion Ceccah - Литва) - още една, която пропускам. Обективно не е толкова зле, мисля, че драмата не ми понася в момента.
23. Fire (Sarah Engels - Германия) - Първо, действително жалко, че Сара просто не успя да я изпее както трябва. Така на запис е супер песен и приятна за танцуване. Второ, сетих се на кого ми напомня - на кипърката отпреди две години (Silia Kapsis - "Liar") - не толкова музикално, колкото заради текста и общия сантимент :).
24. Tanzschein (COSMÓ - Австрия) - много добро парче, аз и на живо го харесах, но го слагам към средата на личната ми класация, другите денс песни повече ме привличат.
25. Eins, Zwei, Drei (LOOK MUM NO COMPUTER - Великобритания) - екстра е за слушане и просто така, повдига настроението, "да" от мен.
26. Alice (Veronica Fusaro - Швейцария) - скип. Писах подробно в предишен пост - ако не беше текстът, щеше да ми е от любимите песни и да я слушам с удоволствие. Така не мога.
27. Too Epic To Be True (Vanilla Ninja - Естония) - сред любимците ми, чудна песен за слушане просто така, за добро настроение.
28. Rosa (Bandidos do Cante - Португалия) - на запис са супер, по-добре от на живо. Много повече изпъкват деликатните хармонии. Слушах я с удоволствие, няма да я пропускам. Една от песните, които трябваше да са на финал.
29. Nova Zora (Tamara Živković - Черна гора) - ех, значи, защо не можа да я изпее на полуфинала. Не ми е във върха на класацията, но е на много добро средно място.
30. Mother Nature (Eva Marija - Люксембург) - тази песен не я харесах на конкурса, и слушайки я на запис, установих, че причината е, че за мен изпълнителката има антихаризма. Нещо във вида й, в движенията й на сцената, в излъчването й ме отблъсква. На запис, без да я виждам, песента ми беше съвсем окей и приятна за слушане.
31. Ēnā (Atvara - Латвия) - тази песен не я харесах и заради текста, и музикално, на полуфинала дори не я слушах внимателно на живо. Тук я изслушах веднъж от немай-къде и после пропуснах, все така ми е от най-нехаресваните песни.
32. Paloma Rumba (SIMÓN - Армения) - съвсем малко под любима, може би няма да си я пускам често, но мога да я слушам с удоволствие.
33. Superstar (SENHIT - Сан Марино) - на живо не ми хареса толкова, а на запис е супер, много надъхваща и танцувална. Класическо диско.
34. On Replay (Bzikebi - Грузия) - още едни жертви на живото изпълнение, там и постановката имаше недостатъци, та съвсем не ми харесаха. А така на запис е много добра песен. Мислех да я пропускам, но всъщност въобще няма нужда да го правя.
35. Just Go (JIVA - Азербайджан) - чудесна балада, ако ми се слуша нещо такова ще си я пусна с удоволствие. Аз и на живо я бях харесала. Харесва ми, че има силна жена в текста - без да се натъртва буквално по модерен маниер (като пример, "не искаш да си имаш проблеми с дъщерята на майка ми" от полската песен - възприемам ги като перчене без покритие такива фрази) - просто жена, която успява да надмогне болката от връзката и раздялата с неподходящ човек - предпочитам такъв тип по-зряло и реалистично представяне.

А, и между другото, имам си нов любим от серията неадекватни коментари за "Бангаранга", тематичен е като за нас тук :mrgreen:
Spoiler: show
20260519_163926.jpg
20260519_163926.jpg (152.16 KiB) Viewed 47 times
PICARD: Now, are we progressing, Mister La Forge?
LAFORGE: About like you'd expect, sir.
PICARD: Splendid. Splendid. Carry on.

Litz
Ascendent

Post by Litz » Tue May 19, 2026 7:03 pm

Litz wrote:
Wed Apr 06, 2022 12:36 am

Щях да пея друга песен ако един богат лекар не беше мушнал пари на Кошлуков под масата и вместо криндж дядовския рок с убер криндж името, бяхме пратили богинята Дара, както е било по план. Та сега 🍌
2022 година съм писала това. Аз съм Дара ride or die :mrgreen:

tigermaster
Elder God

Post by tigermaster » Wed May 20, 2026 12:27 am

Litz wrote:
Tue May 19, 2026 7:03 pm
2022 година съм писала това. Аз съм Дара ride or die :mrgreen:
:yay: :yay: :yay:
Иначе аз викам догодина да пратим някоя формация като Оратница - която да разчита на вокални хармонии и откачени аранжименти. Това ще е забавно.
Света аз цял обходих
и изправен гордо пак стоя.
Срещнах милиони хора
и на всичките им взех ума.

Блог
The Painting
Случаят с изтрития спомен
РЕВЮ: „The Lord of the Rings: The Rings of Power”