Концертчета дребни и не толкова дребни

Ми то името като че подсказва... търнокопи, хидродинамика и всякакви ортопедични приспособления...
tigermaster
Elder God

Re: Концертчета дребни и не толкова дребни

Post by tigermaster » Sun Nov 30, 2025 1:47 am

Преди малко повече от час време се прибрах от концерта на Alestorm в клуб "Джой Стейшън".

Беше яко. Организацията мисля, че беше добре. И трите групи май подраниха с десетина минути спрямо обявеното разписание, но това да е проблемът.

Проблемите бяха два, и двата бяха в публиката. Първо, сори, обаче дори на концерт на такава група, която непрекъснато пее за пиене (и чийто вокалист май се напи на сцената), не е особено приемливо да се наквасиш дотолкова, че да си опасно неадекватен. На няколко пъти ми се наложи да блъсна някое кърканде, за да не се бухне в мен или в някого от хората, с които бях. Един го бутам да не пречи, оня ми благодари и ми вдига палец. :shock: И после се клатеше като Джак Спароу в последния филм.

Вторият проблем е, че дрехите, с които отидох, се осмърдяха на пепелник, а не видях кой е запалил цигара около мен, за да му кажа да я загаси. Още си спомням как ръкоплясках на Янис от Beast in Black, като поиска по време на техния концерт в същия клуб пушенето да спре. Явно повече изпълнители трябва да го правят.

Хубавото обаче натежава с много.

ROSES OF THIEVES бяха първата подгряваща група. Имат акордеонист, а гласът на вокалистката е страхотен. Звукът май им подля вода обаче. Бях пред пулта, а през повечето време китара не чувах почти изобщо. Но пак - харесаха ми и ще ги проуча по-подробно.

LUTHARO бяха добре. Определено по-добър звук, страхотно свирене и енергия, обаче ми се видяха доста еднообразни. Може би ако ги познавах по-добре, щеше да е друго.

ALESTORM обаче ми махнаха главата. (Въпреки че не изпяха "Over the Seas", което ми е любимата тяхна песен - ама ще им простя.) Непрекъсната енергия, много крясъци от страна на публиката (и от моя, та в момента ме боли гърлото), майтапи и прочие. И песни за пиене. Даже и аз изпих една бира тоя път. (На другите концерти, които посетих тая година, пих само вода и кока-кола.) Свириха почти неочаквано страхотно. Китаристът им е невъзпят герой. Вторият клавирист, който пое и тежките вокали - също. Крис Боус е змей. Един-два пъти май взе бутилка или чаша от публиката, отделно от това на всяка втора песен го виждах с нова чаша в ръката. Но да - страхотна работа, бих ги гледал пак.
Преди техния сет от уредбата пуснаха разни поп и диско песни, та беше забавно да видя тълпата пред мен да приглася на "I Want It That Way" и "Holding Out for a Hero". Това е истинският метъл.
Last edited by tigermaster on Sun Nov 30, 2025 3:23 pm, edited 1 time in total.
Света аз цял обходих
и изправен гордо пак стоя.
Срещнах милиони хора
и на всичките им взех ума.

Блог
The Painting
Случаят с изтрития спомен
РЕВЮ: „The Lord of the Rings: The Rings of Power”

Ghibli
Elder God

Post by Ghibli » Sun Nov 30, 2025 10:58 am

tigermaster wrote:
Sun Nov 30, 2025 1:47 am
Проблемите бяха два, и двата бяха в публиката.
Май сме били съседи, и ние бяхме пред пулта. Абсолютно съгласна за неадекватниците. Много ме подразниха някакви "супер" фенове, които се появиха чак за Alestorm при нас и разбира се застанаха там, където да пречат със скачането и куфеенето си (просто нямаше място без да се блъскат в хората около тях). Моето мнение е, че като си толкова надъхан фен и искаш да се ръчкаш и да обменяш пот със себеподобни надъхани фенове - иди застани напред още от началото като нормален човек, вместо да разбутваш хората за последната част на концерта.

За цигарите проблемът не е само от публиката, а главно от клуба - пушалните са с врати с фотоклетка, които си стоят отворени постоянно, защото все някой е близо до тях. Не само духа студ, а и димът си влиза, все едно се пуши вътре. Като се прибрахме пуснахме пералня посред нощ, защото от дрехите ни се носеше смрад. И на онзи концерт на Beast in Black също бяхме, запомнила съм го и него главно с това какъв лисичарник беше. Едва ли се е случвало на друго място вокалистът да моли от сцената хората да не пушат. За себе си реших, че повече няма да стъпя в Joy Station, който ще да идва да свири. Много ще ми е жал да пропусна Lord of the Lost, но това е положението.
PICARD: Now, are we progressing, Mister La Forge?
LAFORGE: About like you'd expect, sir.
PICARD: Splendid. Splendid. Carry on.

tigermaster
Elder God

Post by tigermaster » Sun Nov 30, 2025 6:56 pm

Не знам, аз съм си прекарвал добре по концерти в този клуб (включително и вчера, въпреки проблемите, които споделих), обаче единственият друг концерт, след който съм се прибирал толкова вмирисан на цигари, беше на Helloween в Зимния дворец две и шеста - а тогава пушенето на закрити обществени места още беше разрешено.
Света аз цял обходих
и изправен гордо пак стоя.
Срещнах милиони хора
и на всичките им взех ума.

Блог
The Painting
Случаят с изтрития спомен
РЕВЮ: „The Lord of the Rings: The Rings of Power”

Yan
Site Admin

Post by Yan » Mon Dec 01, 2025 1:58 am

За мен откритието на вечерта бяха Roses of Thieves, които на живо звучат дори по-добре отколкото на запис.
Lutharo се опитват да се измъкнат от шитхола, в който сами се набутаха, но конкретно тази вечер бяха прецакани от гадния микс и от факта, че явно още се сработват с наемниците за турнето. Едно нещо ми направи лошо впечатление - Кайла има доста по-ниска бленда от Криста, но упорито се опитваше да пее в нейната тоналност, което към края взе да й се отразява. Това комбинирано с моментите, в които гласът й буквално не се чуваше от мазалото от дистортнати инструменти ми развали удоволствието от слушането. Все пак е впечатляващо, че за под месец заедно успяха да си свирят по-завъртяните неща.
Alestorm са си сила на живо, а Мате е китарен герой от класа. Колкото и пъти да идват няма да се уморя да им ходя по концертите.
Правилата на бордгейминга:
1. Всички други неща, включително храна, дрехи, застраховка за колата и пари за обяд, представляват непредвидени разходи по отношение на това, което ви е необходимо за игрите.
2. Никога не пресмятайте общата стойност на това, което сте купили.
3. Ако искате нещо, значи ви е нужно.
4. Ако ви е нужно, значи трябва да го купите.